Kakvo je to odustajanje od Eurosonga ako ja ne kažem koju o tome

Eurosong je naša najveća priča koja se dešava jednom u godini dana.
To je najveći paparazzi događaj godine bez obzira u kom svjetlu se o njemu piše i priča. Od kreiranje pjesme, do njene prezentacije, priče o kvalitetu pjesme, usporedbe sa susjedima, svega onoga što prati pripremu za odlazak pa do samog izvođenja i na kraju ona glavna priča ko je glasao za nas ko nije i dvrlja i kamenja na dijasporu što nije glasala.

Šta god mi mislili o Eurosongu, koliko god ja drvila po Maji i Dejanu, brate bez Eurosonga ne ide. Osjetiće se ta praznina, a tu noć gledanost će pasti na minimum. Iskreno, Eurosong gledam samo da vidim kako se još jedne godine blamiramo lošom pjesmom i radi glasanja.

Dakle, umjesto da promijenimo tim i koncepciju, skrivamo se iza loše finansijske situacije i odustajemo od Eurosonga.Kao da je finansijska situacija bila bolja prošle godine.

I apsolutno vjerujem RTRS-u da je ta odluka potpno samovoljno donesena, bez ikakvih konsultacija sa svim javnim emiterima, što još jednom potvrđuje grozomornost BHRT-a i ekipe koja se bavi organizacijom ovog događaja.

Jer da su htjeli, prije nego su samovoljno donijeli odluku o neodlasku, mogli su se konsultirati sa potencijalnim učesnicima, mogli su ispitati opcije, mogli su se sporazumiti sa RTRS-om o sufinaciranju ili bilo koji drugi koncept koji bi ipak omogućio odlazak na Eurosong.

Ko zna šta sve leži iza te odluke i o čemu se tu radi. Pare se uvijek mogu naći i sigurna sam da bi to bio najmanji problem da je postojala zainteresiranost.

Uglavnom, ja da se pitam ja bih poslala Zoster, neće ih ništa koštati. Ili nek Zoster i Aleksandrija stave pjesmu na interent, nek se "Lajka", ko ima najviše lajkova nek ide. BHRT neće imati troškova osim kotizacije, Dejan nek sjedi u studiju u Sarajevu i neka prenosi, od partyja i prezentacija u Malme svakako neće biti nikakve fajde i kad bi ih bilo, nek momci otpjevaju svoje, nama daju materijal da imamo o čemu da pišemo i svi vuci siti a ovce na broju.

Eto toliko.

14 komentara

 1. Meni je Eurosong vec odavno postao bezveze.Kakav je to izbor najbolje pjesme Europe kada svi pjevaju na engleskom?Svako bi trebao da predstavi svoj jezik, kulturu. Po meni je vazniji i reprezentativniji SFF.
  Nadam se da ste ti i Cvjetic dobro:)

 2. a vidis ja to nisam gledala tako iako i ja pratim Eurosong (vise onako radi zeze nego ozbiljno)

  ja mislim da je ok da se i Bosna povukla jer povukle su se i mnoge bogatije drzave od BiH recimo Portugal i Poljska. Ne znam koliko kosta poslati nekoga tamo ali kao sto Portugalci rekose sta ako pobijedimo ko ce to da finansira kada je drzava i onako u dugovima… treba se zaduziti jos zbog nekog eurosonga…

  jer kako bi se recimo sutra osjecali gradani sarajeva… eto prva si ti pisala nedavno o svim problemima sa vodom i psima lutalicama te ko zna kakvi jos problemi postoje i da se to sve nastavi zanemarivati a da se dignu krediti da bi se odrzao neki tako Eurosong koji traje 7 dana… to bi tek bila glupost… ali to je samo moje misljenje

  bice Eurosonga kada se financijska kriza malo smiri 🙂

 3. ma u ovoj državi ima para za sve kada se hoće. da se zna gdje ide svaki fening i da se pare troše transparentno pa da se kaže da ih nema, ja bih mislila isto što i u Svijetu. Ali posto se pare trose nako na sve strane i bez reda, uzima i sakom i kapom gdje stigne…onda se osjecam prevareno i uskraceno

 4. ja ne znam tratty odkuda tebi informacije da u drzavi ima para? Ako ti nesto znas sto mi ne znamo onda bi voljela da to podijelis sa nama… jer to bi naravno bile jako dobre novosti za sviju. Ovo je sto ja znam:

  “Finally, two potential candidate countries – Albania and Bosnia and Herzegovina – both have GDP per capita of 70 per cent below the EU-27 average. ”

  Evo i link gdje se vidi da je BiH na zadnjem mjestu gdp per capita u Evropi (2011) http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/GDP_per_capita,_consumption_per_capita_and_price_level_indices

  a i ne zaboravimo narod u drzavi
  “Prema podacima Svjetske banke, oko 48 posto stanovništva u BiH živi na granici siromaštva, dok je 18 posto ispod linije koja označava kritično stanovništvo, objavio je Večernji list, koji podsjeća kako osim podataka dobivenih iz nekoliko istraživanja, službenih podataka bosanskohercegovačkih institucija, međutim, nema, kao ni državne strategije za borbu protiv siromaštva.”

  Pa mi pored toga svega Evrovizija zvuci kao ono: “kuca mi prokisnjava, iskljucili su mi struju i vodu, nemam para ni za hranu djeci ali imam za iPhone jer je to ljudsko pravo… pa svako ima iPhone, gdje ces bez te spravice zivjeti”

 5. draga u svijetu, nisu u pitanju statistike ni mjesto na kojem se nalazimo na njima. da ti samo znaš koje kredite ova država diže (samo u okolišu) i ne troši, plaća penale i kamate samo onako što te pare stoje, i koliko još ima šupljina i prostora u našem ekonomskom prostoru u kojem pare odlaze u prazno.
  dakle, pare se uvijek mogu naći i smatram da je taj izgovor neprimjeren za našu državu. kada znaš šta se sve dešava iza kulisa.
  opet kažem, kada bi u ovoj državi sve bilo transparetno, kada bi se radilo o milionima maraka koji se ne mogu obezbjediti, ja bih stala iza tvog komentara i rekla “u pravu si 100%”. Mi smo navikli da živimo u haosu i da nam se servira kako nema para a podržavamo najveću i najskuplju administraciju na svijetu, dižemo kredite koje vraćamo ali ne koristimo i tako dalje..
  uglavnom ovi iz udruženja su lijepo to napisali
  http://www.klix.ba/magazin/muzika/eurosong/amus-nedopustivo-je-prekinuti-kontinuitet-stican-godinama/121224058

 6. sve to tratty stoji ali eto i muzej zatvorise, pa eurosong otkazase… sta je sljedece ne znam…. ma kako god okrenes zalosno brate… meni se licno nista od ovoga sto se desava ne svida… i nadam se da je prolazno tj da ce biti bolje sjedece godine! Sretna Nova

Komentariši