Pitanja i odgovori 2. dio

Evo već duže vremena hoću da napišem ovaj post a nikako mi se ne da. Bože dragi što sam postala lijena po pitanju weba, bloga, facebook-a…I kod mene kriza…web kriza.

Uglavnom, da ne ispadne kao neka hvala, ali ponekad znam dobiti mail ili PP od novopečenih mama koje u potrazi za informacijom nalete na ovaj blog pa pomisle da mogu dobiti koju korisnu informaciju i od mene. Dobila sam nekoliko pitanja koja su mi stvarno super, u stvari su me drage mame podjestile kako neke obične stvari koje bi čovjek mislio da se same po sebi podrazumjevaju, nekada znaju biti komplikovane i ne znaš kako bi ih rješio. I sama sam dugo dumala o istima, odgovore pronašla tu i tamo, pa onda zašto nekome ne skratiti put i ne pomoći dajući odgovor ovako javno.

Dakle, drage mame vama hvala, a ja ću sada napraviti malu kompilaciju tih pitanja i dati odogovore, onako kako ih ja znam:

1. Kako se grije izdojeno mlijeko?

To mi je bilo fakat super pitanje jer ne radi se o običnom mlijeku, jel te :). Dakle, izdojeno mlijeko se ne grije na vatri već se grije pod mlazom tople vode. Ja sam tada jednoj mami dala savjet da je najbolje da sama proba mlijeko koje je izdojila i ustanovi koje je temperature (a u stvari je mlako 🙂 i da onda pokuša ugrijati tako da postigne tu neku mlakoću pod mlazom tople vode.

2. Majka šestomjesečne bebe me je pitala šta raditi kada npr. hoće da da šljive a nije sezona šljiva jer je ista protivnik HIPPovih kašica jer sadrže šećer.

Kada čovjek počne sa dohranom obično brzo ispuca ono što beba može jesti prvih mjesec-dva i onda mu se čini da stalno vrti jedno te isto. A kako u sezoni nema više od nekoliko vrsta voća i povrća tim više se čini da dijete jede jedno te isto. Uglavnom, što se tiče šljiva npr. mami sam savjetovala da kupi suhe šljive. U principu suho voće je super stvar i za stariju djecu, a za mlađu isto tako. Kada nije sezona npr. marelica/kajsija i šljiva, brusnica i sl. uvijek se može kupiti suho voće koje se samo skuha u vodi i pomiješa sa npr. zobenim pahuljicama, rižolinom, prosom, grizom i sl. i ukusan obrok je tu. Konkretno što se tiče šljiva ja bi ih skuhala u vodi, izvadila, povadila košpice, u toj vodi skuhala zobene pahuljice, i onda bi sve zajedno izmiksala štapnim mikserom da dobijem kašu i tako davala svojoj curi. Ne sjećam se tačno od koliko mjeseci idu zobene pahuljice ali to može da se provjeri u tablicama dohrane. Jedini problem sa suhim šljivama je što "protjeraju" :))))

3. Kako prestati dojiti?

Ja još nisam prestala pa ne znam odgovor iz ličnog iskustva, ali imam oko sebe 3 mame koje jesu. Od njih sam čula da je najbolje prestati tako što se postepeno smanjuje broj podoja, što je, prema njihovom kazivanju, "bezbolno" i za dijete a i za majku, kako po pitanju emocija tako i po pitanju grudi i mlijeka u njima (eventulanih problema sa upalom i sl.).  Ova metoda se može pratiti ako nemate neku presiju da morate prestati dojiti za dan ili dva, već ako ste to odlučili iz raznih razloga pa imate dovoljno vremena da to i uradite. U principu sistem nije ništa komplikovan i nepoznat a sastoji se od:
1. prorjeđivanja broja podoja, npr. ako majka doji tri puta dnevno, prvo nekoliko dana smanji na dva puta, na onda na jedanput dnevno
2. kada se smanji na jednom dnevno, a obično to bude ono dojenje na koje je dijete najviše naviklo i čini se da bez njega ne može, onda se doji dane na preskoke- prvo svaki drugi dan jedno vrijeme, pa onda svaki treći a poslije toga već se može prestati jer kada tri puta za redom dijete ne dobije dojku četvrti dan već zaboravi na nju 🙂 navodno 🙂

Na ovaj način tijelo samo shvati da treba da smanji produkciju mlijeka jer je urijeđen broj podoja (sistem ponude i potražnje) tako da ne bi trebalo da imate problema sa upalama i sl. Ako grudi budu  napete i bolne poslije potpunog prestanka preporuka je da se majka izdaja i to taman onoliko koliko je potrebno da popusti napetost.

Pa eto, ako probate i upali, javite nam da znamo 🙂

Ukoliko imate još nekih pitanja, a ja budem znala odgovoriti, slobodno pišite. Ako ne budem znala odgovoriti potrudićemo se da nađemo odgovor zajedno. Neka barem nečemu korisnome posluži ovaj blog 🙂

P.S. Sretna nova 1430. hidžretska godina!

54 komentara

  1. Sve, sve, sve (mlijeko, dojenje, aferim, pojma nemam, iako grijanje pod vodom i nije neka nauka, vrijedi naime i za obicne “hape”) – ali ovo sa sljivama? Vrhunac.
    Mislim, aferim Trati, vjerujem da si vec iskusna mama, sa djetetom od godinu i nesto je'l, ali, ja se pitam kako ja podigoh (i podizem) djecu bez KUHANJA SUHIH SLJIVA KAD SVJEZIM NIJE VRIJEME? Btw. bebe od sest mjeseci uopste ne treba da jedu sljive, za informaciju onima koji ne znaju. A ocito ne znaju iako su neki i iskusni.
    Ne bih nikoga da uvrijedim, ali ne mogu da se otmem dojmu da je malo previse filozofije oko tako jednostavnih stvari.
    Nemoj se ljutiti, (ili se ljuti ako bas moras, ali istina je), ja te zamisljam kako ostavljas dvoje male djece, nekoj zeni/vaspitacici/bilo kome a da nije tvoja mama, cijeli dan? Kuhace sljive garant. Promjene radi. Vaspitacice posebno.
    A kad ostanu sami,ti na posao, oni u skolu, onda ce sami sebi kuhat’ sljive. Ili kako?
    Uz svo postovanje – pretjerujete oko veoma jednostavnih svakodnevnih POTREBA, jer harana je bebi potreba, bas kao i nama.

  2. E stvarno TI si dosadna.Hoces doktorat da odbranis na “svojim” savjetima,usput,starim 1000000000000000000000 godina.
    Pa sta bi ti da si 6 djece rodila i odgojila
    plus da ih je vec 4 fakultete zavrsilo,dvoje isto pri kraju.
    Od tebe savjete..Pa ljudi su vec napisali knjige i knjige o tome,a da neko se rukovodi tvojim uputstvima.Je li ti rekoh da si dosadna..ispadas BUDALa uz to,Mnogi nece da ti to kazu
    sama si OCITO glupa da to uvidis.JADAN tvoj muz(ostavit ce te ,garantujem ti,ima puno lijepih i jednostavnih zena koje nisu zaljubljene u sebe) SEVAP bi bilo ostavit te
    pa gaji samaaa,posto toliko znas
    sta ce ti muz,mozes ti to i sama,
    FUJIIIIII
    FUJIIIIIIIIIIIIIIIII

  3. Traty, brisi glupe komentare, nisu vrijedni tvoga Bloga.

    Za izdojeno mlijeko, jos bolje nego mlaz vode: dobro zagrijanu (ali ne prevrucu vodu) staviti u siru casu ili dublju posudicu, i u nju staviti bocicu ili baby-casu sa mlijekom. Za 2 minute mlijeko spremno, taman onakve temperature kakva treba biti.

    Tetki Slovki: svjeze i suhe sljive su idealna prehrana za bebe od 6 mjeseci nadalje. Pune su vlakana koja su kljucna za redovnu probavu i urednu “kaku” kod beba, napunjene vitaminom A i C, jako hranjive a bez kolesterola. Idealna prva hrana za bebe!

    Traty: za ovaj savjet sa suhim sljivama sam i ja cula, samo nazalost ja ovdje nisam u mogucnosti da ih nabavim. Zadnjih 3-4 sedmice Sara ima strasnih problema sa kakom koja je tvrda poput kamena i dijete vristi satima kad treba “napolje”. Na kraju smo zavrsili sa glicerin cepicima koji su pomogli, ali nije to to. Suhe sljive bi nam zivot spasile ovih dana, ali NEMA 🙁

  4. kurtizMama: Vjerujem da je Traty razumjela sto sam htjela reci – poenta nije u sljivama nego u pretjerivanju.
    Druga je stvar problem recimo stolice kod beba, zavisi od mnogo faktora od kojih je kod dojenih beba u prvom redu prehrana majke. Kad vec moram, iako sam davno prerasla taj uzrast, puta dva, evo konkretno: cesto majke koje unose puno zeljeza u svojoj prehrani na taj nacin prenose previse zeljeza i bebi, pa je time stolica pretvrda. Pomazu suhe sljive ali da ih poojede mama, ne beba. Sok od marelice, riza kuhana na masnoj vodi bez soli, i sl. takodje uticu pozitivno preko mijeka na bebinu probavu.
    Bebi pomaze sok od sljive (sljiva ne, vlakna mogu imati upravo suprotan efekat, mozda se doduse struktura i sastav sljive promjenio zadnjih desetak godina), ali isti efekat ima i sok od slatke jabuke, te sitno ribana slatka jabuka. Ako je beba jos jako mala, jabuka se moze “ispeci” u rerni, pa izvuci kasica, koja ima visestruko pozitivno dejstvo na probavu. Sve navedeno najbolje je bebi dati odmah nakon jutarnjeg budjenja, na prazan stomak. Idealno je dodati malo smedjeg secera, no ko je protivnik (ja nisam bila) moze i bez. Cajevi na bazi komoraca su takodje efikasni, kamilica je kod nas djelovala bolje, posecerena.
    Mrkva ima suprotan efekat.
    Dakle, veoma je individualno i ne moze se primjeniti jedna stvar (kao recimo sljiva) na sve bebe. Ako problem traje duze – obavezno pedijatru.
    Nadam se da ovo mozda pomogne.

  5. missa: cmok

    anatomy, ima kupiti zamrznuto voce ali konkretno sljive/kajsije nisam vidjela. uglavnom je to bobicasto voce i visnje.

    kurtizana: da svakako je moguce grijati i u toploj vodi. samo treba paziti da se dobro promucka sadrzaj prije nego se da bebi da se ujednaci temperatura

    tetaslovka: nemam pojma sta da ti odgovorim na ovaj tvoj komentar. ne ljutim se samo mi nije jasno da sam mogla izazvati kod tebe takav jed. ti kao majka troje djece si prosla kroz sve i znas dosta toga. ali ako ja napisem da dobijem mail od nekih mama sa ovakvim pitanjima onda to znaci da ne zna svako sve i da nema svako nekoga da pita i da pisati o ovakvim stvarima nikako nije pretjerivanje. otidji na bilo koji forum za mame i bebe i procitaj neke od tema i ono sto zene pitaju i pisu. ja sam imala ista pitanja i iste dileme, i da sada rodim drugo dijete svakako da bi mi bilo lakse i mozda bi mi bilo smjesno i cudno. a danas, iz ko zna kojih razloga, zene nisu vise rade slusati samo savjete mama i tetaka.
    uvijek se trazi informacija vise i ispituje da li se radi ispravno. posebno ko ima internet.
    a da ti ne pricam kakvoih sve prica cujem u cekaonici kod pedijatra, sta sve zene rade naopako jer nemaju pristupa informaciji.
    i vjeruj mi, pisati o ovome nikako nije pretjerivanje.
    a za suhe sljive nisam izmislila..dakako da sam prvo pitala smijem li davati djetetu ili ne. ako pedijatrica kaze da je suho voce puno puno bolje od zamrznutog ja cu joj vjerovati. nekada sam napisala, a sada cu jos jednom ponoviti, sve sto napisem na ovom blogu nije nikako nesto sto sam sama skontala i probala, posebno kada je u pitanju ishrana. prvo sam se dobro informisala.

  6. Draga Traty, samo da te podržim u tvojim nastojanjima da približiš i podijeliš svoja majčinska iskustva. Ja sam također neshvaćena, jer pokušavam propagirati dojenje i zdravu ishranu u svom okruženju gdje mi je već dat i nadimak “patronažna sestra” – iako nemam veze s tim (dakle pored moje želje da pomognem i olakšam). Ja možda nisam temeljita kao ti, ali se trudim koliko mogu. Sada šutim i pustim ih, a onima koje me pitaju rado pomognem. Često trudnicama preporučujem tvoj blog (onima kojima nije svejedno).

  7. hey Trati kad si vec otvorila sezonu pitanja 🙂 Meni je ocekivati prve zubice od sad pa u sljedecih par mjeseci… kako ide dojenje sa zubima??? naravno ovo mi je mistika jer nisam jos u toj fazi ali me zanima da li grizu i slicno?

  8. i mislim da su neke od ovih posjetiteljki jako ljubomorne i ljute osobe… neznam koji im je djavo i sta se toliko bune na tvoje savjete… meni je bas cool citati ono sto je neko prije mene saznao… Uostalom djeca se navikavaju na hranu koju mi jedemo jos u stomaku , pa kroz dojenje i slicno. Kako samo moze smetati sljiva djetetu?

  9. Medicinska cinjenica je to da je primarni i najlaksi tretman konstipacije povecano unosenje fibroze/vlakna. Sljive, pogotovo suhe, imaju veliku koncentraciju vlakna, tako da se zbog svoje bezazlenosti (hemijski laksativi mogu imati puno nezeljenih nuspojava) i relativno dobrog ukusa preporucuju cak i rizicnim grupama poput starije populacije, trudnica, djece, cak i beba. Jedan od primjera je to da u porodilistu (bila sam svjedok) novorodjencadima daju sok od suhih sljiva time sto ga dodaju (sasvim malo je dovoljno) majcinom mlijeku ili formuli. Prijateljica koja je radila u starackom domu mi je rekla da su suhe sljive obavezan dodatak svakom obroku pacijenata da bi im probava bila regularna.

    Ovaj link, kao i mnostvo drugih, govore o problemu konstipacije i mogucim tretmanima:

    http://www.webmd.com/digestive-disorders/dietary-fiber-the-natural-solution-for-constipation

  10. Draga tratincice samo nastavi pisati sto ti se pise i na obaziri se na komentare koji su dosta uvredljivi (ja licno bi ih cak obrisala). Nisam dugo mogla komentarisati ali sam te citala redovno. Pisacu o tuta-statusu moje princeze uskoro. Puno pozdrava!

  11. Ocito da lijecnici (barem oni s kojim sam ja dosla u kontakt) misle da jeste prihvatljivo, pogotovo ako se time mogu izbjeci hemijski laksativi. Suhe sljive i njihov sok su prirodni diuretici, i kao takvi, mogu imati znatno manje negativnog uticaja na djeciji (kao i odrasli) metabolizam nego hemijske substance. Treba dodati da konstipacija beba nije tako frekventna, ali ipak, ponekad moze biti ozbiljna i vrlo je tesko naci prihvatljive metode tretmana bas zbog toga sto se radi o “nezrelim” probavnim sistemima, te se traze sto bezazlenije solucije.

  12. tetaslovka: ok
    madeupmind: sto se tice dojenja i zubica, necu ti reci da se ne desi da grizu jer se desava, ali ipak puno zavisi od djeteta. moja prijateljica je prestala dojiti jer joj je mali stvarno bio agresivan, hem je cupao za kosu, jako prihvatao bradavicu, grebao je…jednostavno je dijete bilo takvo.
    mene moja cura nije nikada ugrizla tako da boli, ali je znala ponekad, ali vrlo rijetko da “zagrebe” zubima.
    u principu sam citala da dijete, dok je na dojci da jede, ne bi trebalo da ugrize. cim pocne da se igra, majka bi trebala odmah da ga odmakne od dojke i tako smanji vjerovatnocu ugriza.
    missa: hvala za ove korisne informacija. od kako si mi ono jednom rekla za webmd jako puno sam informacija, korisnih naravno, nasla tamo
    nasvestrane: hajde pisi, jedva cekam da procitam. moja malena je ova zadnja tri dana iz nekih razloga pocela da protestuje tutu, jednostavno nece da sjede na nju. ja je redovno skidam kao da cemo na tutu, ona pocne da se negoduje, ja je obucem i nikom nista. hoce samo pred spavanje navecer 🙂 cekam da je prodje 🙂

  13. suhe sljive su super, ja ih nekad kuham s rizom….
    za zatvor tj. protiv su odlicne i marelice, ja i njih koristm suhe, malo prokuham i izblendam…a oboje mogu jesti bebe od 7 mjeseci, prema savjetima svjetske zdravstvene organizacije…
    i meni sad izgledaju smjesno pitanja nekih mama, al sve sam i ja to pitala nekad…

  14. Meni su puno pomagale ledene obloge na grudima (bukvalno nakvasim krpe ledenom vodom i stavim na grudi ili se tusiram ledenijom vodom). To valjda smanjuje produkciju a i godiiiiiiiiii. To mi je savjetovala moja mama a i dok sam dojila imala sam zacepljene mlijecne kanale nekoliko puta i medicinske sestre koje su se specijalozivale za savjetovanje o dojenju su mi rekle da nikako ne stavljam ledene obloge (koje su isto tako jako godile) jer to zaustavlja mlijeko. Kad smo kod savjetovanja o dojenju a ja podze pisati o zacepljenim kanalima…. Ako vam se to desi stavite tople obloge i ako imate sanse kupite tablete Lechitin 500 mg (moze se piti do 3 puta na dan ako treba). To u stvari nisu bas tablete nego neki sastojak iz soje. Nalaze se u prodavnicama organske hrane. Ja sam imala ogromno zacepljene i samo sam popila jednu tabletu i odmah se odcepilo. Opet kazu da soja nije zdrava ali ovdje govorimo o uzimanju nekoliko tabletica. Meni je sestrica rekla da to ne mijenja sastav mlijeka nego ga samo malo razrijedi i pomogne da se odcepe kanali…..

  15. replica louis vuitton handbags is attractive in outer appearance and exquisite in inner side. There are flat handles that are adjustable, a removable padded shoulder strap, an address holder which can be stamped with baby or mother’s initials, and a key ring holder. In addition, compared with the traditional diaper bag, lv handbag has more functions, such as a change purse, a board which could print the address of the holders by hot-stamping and the designer adds an extra band on both sides, which could save labor when you carry louis vuitton bag on

    张红岩测试

  16. http://www.cheapretro-jordans.com
    http://www.longchamphandbags.us.org
    http://www.atlantafalconsjerseys.us
    http://www.chromehearts.com.co
    http://www.nikezoom.me.uk
    http://www.chrome-hearts.us.org
    http://www.lebron13.us.com
    http://www.vibramfivefingers.cc
    http://www.jordanshoes.uk
    http://www.nikerosheone.co.uk
    http://www.nikedunks.us.org
    http://www.cheap-airjordans.us.com
    http://www.jewelrypandora.in.net
    http://www.adidasstore.us.com
    http://www.yeezyboost.in.net
    http://www.airjordan.us.com
    http://www.michaelkors-outletfactory.us.org
    http://www.outletonline-michaelkors.us.org
    http://www.toryburchshoes.co.uk
    http://www.nikehuaracheshoes.us.com
    http://www.adidasnmds.com
    http://www.kobebasketballshoes.us.com
    http://www.michaelkorshandbagssale.us.org
    http://www.shoesjordan.us.com
    http://www.ferragamobelt.us
    http://www.kobeshoes.uk
    http://www.longchampbags.us.org
    http://www.outlettimberland.us.org
    http://www.diorsunglasses.us.org
    http://www.nmdadidasus.com
    http://www.michaelkors-outletstore.com.co
    http://www.michaelkors-factoryoutlet.com.co
    http://www.nike-airmax2017.us.com
    http://www.michael–korsoutlet.us.org
    http://www.linksoflondon.us.com
    http://www.longchamps.org.uk
    http://www.adidasultraboost.us.org
    http://www.yeezys.us.org
    http://www.linksoflondonus.com
    http://www.yeezyboost.com.co
    http://www.yeezy-boost.us.com
    http://www.retro-jordans.us.com
    http://www.michaeljordanshoes.us.com
    http://www.adidasonlineshop.us.com
    http://www.louboutinshoes.uk
    http://www.patriotsjerseys.us.com
    http://www.adidasultra.us.com
    http://www.bagslongchamp.uk
    http://www.michaeljordanshoes.net
    http://www.kobebasketballshoes.net
    http://www.adidastubular.co.uk
    http://www.michaelkors-outletonlinestore.us.org
    http://www.adidasnmd.uk
    http://www.hardenshoes.us.com
    http://www.fitflops.cc
    http://www.lebron14.us.com
    http://www.nikeairforce1.us.com
    http://www.michaelkors-outletstore.us.org
    http://www.kyrie3.us.com
    http://www.nikezoom.us.com
    http://www.outletlongchamp.us.com
    http://www.nikerosheone.us.com
    http://www.adidasyeezyshoes.us.org
    http://www.ledshoes.us.com
    http://www.air-max.us.com
    http://www.michael-kors-handbags.org.uk
    http://www.truereligion-outlets.us.com
    http://www.chromehearts.net.co
    http://www.fitflops-saleclearance.us.com
    http://www.longchamphandbagsoutlet.us.org
    http://www.adidasnmdrunner.us.com
    http://www.lacosteonlineshop.us.com
    http://www.nike-airforce1.us.com
    http://www.rosherun.us.com
    http://www.hermes-belt.us.com
    http://www.michael-kors-handbags.com.co
    http://www.adidasstansmith.uk
    http://www.burberry-scarf.us.com
    http://www.truereligionjeans.uk
    http://www.curry3.in.net
    http://www.charmspandora.in.net
    http://www.michaelkors-outletonlinestore.com.co
    http://www.nmdadidas.us.com
    http://www.pandorabracelet.in.net
    http://www.kobe-shoes.us.com
    http://www.nike-huarache.com
    http://www.michaelkors-outletonlines.us.com
    http://www.asicsrunningshoes.us.org
    http://www.airjordanretro.uk
    http://www.adidasstansmith.us.com
    http://www.nikepolo.us
    http://www.cheap–jordans.us.com
    http://www.yeezy-shoes.org
    http://www.yeezyshoes.org.uk
    http://www.reebokoutlet.us.org
    http://www.nikemercurial.us.com
    http://www.yeezyboost350v2shoes.us.com
    http://www.hermes-belt.co.uk
    http://www.hoganoutlet.cc
    http://www.boostyeezy.us.com
    http://www.michaelkors-outletsonline.us.com
    http://www.adidasneo.us.com
    http://www.stephencurry-shoes.us.com
    http://www.authenticjordanscheap.us.com
    http://www.adidassuperstar.org.uk
    http://www.adidassuperstar.us.com
    http://www.adidastubular.us.com
    http://www.thelightupshoes.us.com
    http://www.cheapbasketballshoes.us.com
    http://www.cheaprealjordans.us.com
    http://www.outletlacoste.us.com
    http://www.kobesneakers.com
    http://www.pradasunglasses.us.org
    http://www.jordan-retro.us.com
    http://www.yeezy-boost350.us.com
    http://www.michaelkors-outletstore.us.com
    http://www.airhuarache.uk
    http://www.adidasoutletonline.us.com
    http://www.vancleefarpels.us.com
    http://www.kyrieirving-shoes.us.com
    http://www.michaelkorsoutletonlinesale.com.co
    http://www.jordansforcheap.us.com
    http://www.adidasgazelle.us.com
    http://www.outletonline–michaelkors.com
    http://www.yeezy-shoes.us

    http://www.jordanshoes.com.co
    http://www.toryburchshoes.us
    http://www.ultraboost.us.com
    http://www.tomford-sunglasses.us.com
    http://www.lebronjames-shoes.us.com

  17. https://printersetupusa.com/envy-5012/
    https://printersetupusa.com/envy-5055/
    https://printersetupusa.com/hp-envy-5055-all-in-one-printer/
    https://printersetupusa.com/hp-envy-5055-driver/
    https://printersetupusa.com/hp-envy-5055-manual/
    https://printersetupusa.com/hp-envy-5055-setup/
    https://printersetupusa.com/hp-envy-5055-software/
    https://printersetupusa.com/hp-envy-5055-wireless-setup/
    https://printersetupusa.com/hp-envy-4520-driver/
    https://printersetupusa.com/hp-envy-4520-setup/
    https://printersetupusa.com/hp-envy-4520-software/
    https://printersetupusa.com/hp-envy-4520-wireless-setup/
    https://printersetupusa.com/dj-2600/
    https://printersetupusa.com/dj-2652/
    https://printersetupusa.com/oj-3830/
    https://printersetupusa.com/oj-5252/
    https://printersetupusa.com/oj-5258/
    https://printersetupusa.com/hp-officejet-5258-driver/
    https://printersetupusa.com/hp-officejet-5258-manual/
    https://printersetupusa.com/hp-officejet-5258-setup/
    https://printersetupusa.com/hp-officejet-4655-driver/
    https://printersetupusa.com/hp-officejet-4655-manual/
    https://printersetupusa.com/hp-officejet-4655-setup/
    https://printersetupusa.com/oj-pro-6968/
    https://printersetupusa.com/oj-pro-6970/
    https://printersetupusa.com/oj-pro-8025/
    https://printersetupusa.com/oj-pro-6978/
    https://printersetupusa.com/hp-officejet-pro-6978-all-in-one-printer/
    https://printersetupusa.com/hp-officejet-pro-6978-driver/
    https://printersetupusa.com/hp-officejet-pro-6978-manual/
    https://printersetupusa.com/hp-officejet-pro-6978-setup/
    https://printersetupusa.com/hp-officejet-pro-6978-wireless-setup/

Komentariši