Umjesto komentara na post kod Roque-ta i post kod Alana

Priznajem da mi je u posljednje vrijeme optimizam pao na pozitivnu nulu. Entuzijazam nestao bez traga. Počeh da situaciju u zemlji posmatram kroz prizmu bezizlaza. A da me to nimalo ne brine.
 
Vozimo se u nedjelju nazad, i da vrijeme brže prođe, započe ja diskusiju. Prenesoh diskusiju sa bloga u bračni život.
 
I tako
– pomalo pod uticajem umornog koji navodi da smo mi svi navikli da nam je normalno nenormalno
– pomalo pod uticajem alanforda da mora biti nade za nas, da nije problem u kartama već u tome kako naučiti pravila igre
 
postavih dva pitanja
 
1. Ima li nade za BiH?
2. Šta ako sutra bude opet rata?
 
Sprva se moj najdraži sugovornik zbuni pa mi postavi kontrapitanje
 
Ako nema nade, šta onda radimo ovdje?
 
Imaju dvije opcije, da se nadamo da će biti bolje, ili izgubimo svaku nadu.
 
Onda mi postavi još jedno kontrapitanje.
 
Šta ja mislim da nevalja „kod nas“, i kad ču dugački spisak onoga što nevalja, upita me ima li išta da valja. Ne sjetih se ničega, al’ znam da nije sve status quo. Dešavale su se i pozitivne stvari u zadnjih 15 godina. Samo sporo brate, sporo.
 
Kaže, otiđi i živi malo u Libiji pa ćeš da vidiš kako ćeš sretna da se vratiš u BiH. Kažem ja njemu, e jesi našao sa kim ćeš nas uspoređivati, a on će meni, pa usporedi se ti sa nekim. Onda ja kažem, evo krenimo od najbližih, Hrvatska npr. Onda skontam da je i tamo sve trulo, samo oni to lijepo upakuju da izgleda cool. Onda kontam hajmo malo prema zapadu, sjetim se i oni se guše u svojim problemima, samo druge prirode. Možda nema  nacionalizam, ali imaju rasizam, fašizam, sindikalne probleme, tipove ala Berluskoni, i šta ti ja znam. Svako se bori sa svojim problemima. Samo su oni prikriveni pod kapom EU.
 
Onda skontam, pa i nije tako loše kod nas u ovoj našoj nam zemlji. Iako je politika crnjak, iako krade ko stigne, iako je korupcija na sve strane, iako su mladi u depresiji iz koje čini mi se nema povratka, iako se ne nazire zajednički cilj, niti se nazire politička struktura koja će napraviti preokret, iako se političari gađaju izrazima koji smrde na 92, iako Bono Vox nikada neće postati predsjednik BiH….nade mora biti.
 
E pa onda Alane, daj sada da naučimo ta pravila igre pa da zaigramo. Treba iskoristiti trenutak dok se umorni nije predomislio.
 

33 komentara

  1. Ne znam sta bih ti bas rekla.Mozemo biti optimisti ja ili ti ili bilo ko drugi ko radi, ko ima solidnu platu i ko sebi moze da priusti sve sto pozeli, ako su mu zelje malo skromnije.Ali vecina stanovnistva ne moze sebi priustiti ni osnovno za zivot.Stvarno ne moze.Da ne govorimo o invalidima, borcima, penzionerima, da ne spominjemo sve nase male gradove u BIH u kojima NISTA ama bas nista ne radi (ako ne sve gradove, onda veliku vecinu…) itd, da ne nabrajam.
    Ja zivim ovdje jer volim ovaj grad i volim ovu zemlju, ali ne mogu da budem optimista iz dva osnovna razloga:
    1.Naredne cetiri godine treba da me predstavljaju nacionalisti za koje NISAM glasala i kojih se, onako naiskrenije, bojim
    2.I poslije te 4 godine svi ce opet glasati za iste ove na vlasti jer ih kao SAMO oni mogu zastititi od nas samih???A ja opet necu glasati za njih, sto je najtuznije.
    I tako ce meni proci te cetiri po cetiri godine zivota sa nadom da ce se prestati glasati za istu bagru i razocarenjem kad isti zasjednu u svoje fotelje.
    I ne moze me niko ubijediti da je to dobro za nas.I da cemo se opametiti?

  2. 64% omladine ne vidi svoju budučnost u ovoj zemlji. To znači da postoji još 36% prostora da se ide na gore. A priča: “Ni kod drugih nije med i mlijeko”, je presmješna, jer med i mlijeko nikada nigdje nisu tekli. I u naprosperitetnijim zemljama moraš odrati dupe od rada da nešto postigneš. Problem je što, u nas, der'o ne der'o ne isto ti je. A privlačnost neke zemlje se najakše mjere brojem emigranata i azilanata. Ja, u našoj zemlji, znam za dvojicu uz izvinjenje stanovnicima Bočinje što njih nisam uračunao.

  3. @mirnesa. pročitaj na blogu sa sjevera (ima link kod mene sa strane) kako je u rusiji molim te. ne opravdavam situacijom u rusiji situaciju u bosni, ali hocu da kazem da ima sve gore od goreg. istina je da je najveci problem u politickim stukturama i cinjenici da bono vox nikad nece postati presjednik druzave.
    i to je ono sto muci svakog postenog gradanina koji se razdire izmedju ideje da treba izaci na izbore i cinjenice da nema za koga da glasa. i tako ce uvijek biti. ja sam pokusala ove godine rijesiti problem tako sto sam glasala samo za pojedince, nikako za stranke. ali je li to rjesenje? jer pojedinci su dio stranke, nicega drugog i provode politiku stranke.
    rjesenja u pogledu izbora nema dok ne bude gradanska drzava gdje je jedan covjek jedan glas. do tada, ili nemoj glasati ili glasaj pa izaberi manje zlo. koje smo vidjeli i nije tako malo.

  4. @corto: nije problem sto se kod nas dero ne dero isto ti je. problem je sto se kod nas niko ne dere. jel ti znas nekoga da se dere? ja ne znam.

    uvijek je u pitanju ono ” nemoj mene tita ti, eno ti mehe pa nek se on dere”.

    znam da je prica ni tamo nije med i mlijeko presmjesna, ali je u kontekstu podizanja morala meni samoj, u tom trenutku bila vazna.

  5. Trati, ma ja vjerujem da nigdje nije savrseno (odoh vidjeti link), ali pazi, mene to ne tješi ni malo, jer ja živim ovdje i želim da u ovoj zemlji bude bolje.A ne može biti sa ovom strukturom vlasti.Treba zabraniti da se bave politikom svi koji se istom bave od devedesetih na ovamo.Pa samo se vrte isti fanatici u krug, premještaju se sa fotelje na fotelju i klepaju nas po ušima, utjerujući nam strah u kosti novim ratom.
    Mislim, jel nas ovo oni brane? Pa da nije smiješno, stvarno bi bilo tragično.
    Ja sam eto jedino svjetlo na kraju tunela vidjela u Željku za kog sam glasala.Znam da ne može učiniti ništa, znam da kao pojedinac nema nikakve ovlasti, ali isto tako sam uvjerena da ima bar nade da će pokazati svim onima koji zaokružiše druga dva idiota koji imaju sve ovlasti jer su predstavnici vladajućih partija koliko su se zajebali.Meni ne treba Bono Vox, meni treba još koji Željko 🙂

  6. Ima svugdje petljancija i svega => ovo prvo pogledas da vratis sebi nadu
    Ima i onog tamo sto je bolje nego kod nas => ovo razmotris nakon prvog, da bi kod, nas sa stecenom nadom, stvari promjenio na bolje

    znaci poredis sa razlicitim zemljama u koracima i onako kako ce najbolje biti
    stoga…vratimo nadu, pa pocnimo sa radom
    p.s. ja ironije, kod koji morma ukucati je “mcemu”

  7. svaka čast, svugdje je to isto. eto na primjer, što ti kažeš na zapadu, tamo sve glamur, a truhlo iznutra. ljudi isto nemaju posla, političari su korumpirani, svugdje je to isto. ali svakom je njegov problem najveći. međutim, ja na primjer svaki put kad pomislim ili se suočim sa dokazima da nema nade za bih, sjetim se: nije se ta bih džaba uvijek dizala iz pepela, žarili su i palili tuda mnogi, šta god da joj rade, ona će opstati, kakva god, ništa nije savršeno, ali diže se iz pepela uvijek, takva joj je sudbina.
    a na kraju krajeva, gdje god da živiš, sam možeš izabrati kako ćeš da gledaš na život. svugdje imaš razloga da padneš u depresiju, ali isto tako da budeš sretan. mislim da uvijek treba pokušati napraviti najbolje od onoga što ti se nudi.

  8. Uhvatio me isti sindrom nepovjerenja prema ovoj drzavi, ali ja, koliko god se trudila, ne mogu da nadjem kontra-argumente da sebi olaksam… Ne zelim komparaciju sa nekim tamo drzavama, jer kanim ostati ovdje…
    Dijete me tjera da gledam 10-ak godina unaprijed, a pogledavsi unazad, ne vidim da ce se nesto bitno promijeniti…

  9. @one: ma znaš, svi govore počnimo sa radom..ali ja ne vidim da iko išta radi (isto kao i sa deranjem koje corto spominje)
    @dobar gost: još bolje 🙂 p.s. sviđa mi se tvoj nick 🙂
    @lunaw: al treba pronaći tu nit u sebi
    @rea: ako nema nade šta radimo ovdje

  10. Znam sta sam radila do sada: ISLA NA VJETRENJACE!!! Ucila kao crnac, trenirala kao crnac, radila kao crnac i kada pogledam rezultate: ne moze moje dijete zivjeti od lijepih prica kao u pjesmi “Srce, ruke, lopata”

    Sta cu raditi?! Intenzivno razmisljam nesto mijenjati, a mogu samo sebe, sistem je nedodirljiv. On se uchahurio, jer mnogima tako odgovara.

  11. jos mislim da je problem u nama i u nasim vrijednostima koje iz godine u godinu padaju. ne ulazim u razloge jer su svima vise manje poznati. ja bih samo malo normale, malo, sekundicu. a ta normala se ispoljava gradjasnkim duznostima i ponasanjem. jasno je da treba i zakon koji ce to pratit i masne kazne. nekad mislim da mi nismo zreli za demokratije, dobri smo pod cizmom. HR nam bjezi bas zbog toga sto je franjo svojevremeno tako ustrojio policiju i drzavu (bez iptf-a i ohr-a i slicnih boraca za demokratiju i ljuska prava). a nijedna vlada do sad nije obezbjedila ni minimum po ovom pitanju. apsolutno mi je nebitno ko je na vlasti i koliko ce ukrast al ko zabrani razna malaogradjanska ponasanja, natjera policiju daradi i kaznjava (time sto im da plate da im ne treba moj cener kad me zaustave), postavi norme u drusvtu (skolstvu, zdravstvu,sudstvu..) dobice moj glas.

    kako stvari trenutno stoje, dao bih svoj glas za rahmetli pinochea.

  12. Ah uvijek “zavisi s cim poredis”…Sto moja nana uvijek govori, da smiri loptu: “Ima uvijek, gore od goreg”. S Africkom nekom zemljom, koja nema uslova i unazadjena je vec 100 godina, mi smo Raj na zemlji. Al fazon je sto fakat neces da se poredis sa Nista, sa Statusom Quo. Jer to te ne gura dalje, prema gore. Kad poredis potencijal, uslove, sva prirodna bogatstva koja posjedujemo, kadrove, onda smo mogli i mozemo vala puno vise…

  13. @rea lupus: niko nije lud da radi po principu lijepih priča…al nam trebaju i srce i ruke i lopata da pokrenemo nešto.

    @alan: primljeno k znanju

    @tivoli: da sam znala ranije za transparency international i telefon za borbu protiv korupcije, ne bi ni jedan policajac koji pristane na mito prošao neprijavljen..

    @vecky: bravo, to je pozitivno razmišljanje za koje je meni trebalo da se uporedim sa nekim lošijim da bi došla do njega. možemo bolje, i to je fakat. e hajmo sad!

  14. svakako da treba. ne samo sa policijom, oni su jos sicha sta uzimaju ljekari i med.osoblje. al ne znam da ima sud ili neka druga komislija/institucija koja ce te prijave detaljno ispitat i prijavljenje kaznit (kad se i ako se dokaze). :-s

  15. Sjetim se rahmetli Alije Isakovica koji je kazao ‘ovdje (u Austriji, gdje je zivio dio rata i nesto iza) je zivjeti ljepse ali je u Bosni zivjeti bolje’! nalazim stotine razloga da kazem da je Holandija bullshit (pisali na bureku o tome nedavno, zasto 130000 Holandjana bjezi iz zemlje ove godine) i da razmisljam o povratku ali ljudi i dolje kazu jesi lud- ne vracaj se! Sta bi covjek?
    F

  16. dragi moji slatki bloggers…..

    dijaspora je vec do sada morala vise uraditi, proslo je puno vremena da bismo pricali o nekoj buducoj pomoci fucking licemjerne dijaspore (uljucujuci mene, polusvorc studenticu donedavno) kao spontanoj akciji. to bi trebalo biti nesto vrlo dobro organizovano, jer se, nazalost, nije desilo spontano…i male su sanse da se desi spontano, zar ne? ljubav je akcija, a ne prica….

    kad izuzmemo milione pravih izbjeglica, ljudi u svijetu mijenjaju mjesto stanovanja bez da se to smatra bijegom u mnogo slucajeva, u nesto bolje…..ljudi to smatraju avanturom, izazovom, zivljenjem neceg novog. 🙂 bilo kakvim uopstavanjem o zemljama, situacijama, ljudskim srecama se stvari prepojednostavljuju i oduzima se dio slike svijeta….. ljudska dusa zivi u paradoksu i to je OK :))

    mislim da bi mladi ljudi u Bosni trebali biti sponzorisani samo da putuju, razlog za izdavanje vize – ‘ljudsko pravo na smanjenje lokalnog iskustvenog autizma nametnutog viznim rezimom’.. …da djeca vide nesto drugo. kako bi to bila korisna stvar!!!
    te vize i nemogucnosti i izolacija, uz podijeljeno mozgoispirajuce nacionalno naelektrisano skolstvo, of course, su vjerovatno najopasniji fenomeni zivota mladih ljudi u Bosni i njenih buducih generacija.

    ne mislim da se mora odluciti covjek za jednu, moze se sjediti i na pet stolica i biti svuda dobar covjek i od pomoci. jedna ljudskost ne iskljucuje drugu… 🙂

    nesto se mora uciniti da se spasi Bosna. onaj ko osjeti Bosnu vjerujem da o ovome razmislja jako puno i da mu to trosi puno energije….a to je tesko svakodnevno podnositi ako je covjek dovoljno iskren sa samim sobom.

  17. E ta Afrička zemlja koju spomenuste investira na sve strane(ima naftu),cijeli svijet joj trči da radi tamo,sigurna ko mi u Titina doba.Da hoće raditi bolje bi živili od nas deset puta.Zato ne pominjite ono što niste vidjeli.Za poređenje-za 1,5 KM tamo dobijete 20 hljebova.
    Ovi naši dok prodaju još ovo malo rijeka i planina ostaviće nas ovim “investitorima” iz Rusije i Indije,a oni će se ispaliti što u Tursku što na Zapad!

Komentariši