beats by dre cheap

Stereotipi

Danas smo primili tužnu vijest da nam je ponuda odbijena u drugoj fazi evaluacije. Malo je reći da sam razočarana jer je toliko truda uloženo ali očigledno nije bilo dovoljno. Ili nije povoljan politički trenutak. Pojma nemam.
Čovjek se jednostavno razočara, posebno kada zna koliko uzbuđenja prati proces stvaranja ideje, pisanja, dogovaranja...
Opet stvaramo novu ideju, opet pišem i bullshittiram.
Ovaj put razbijamo stereotipe, a vi mi pomažete u tome. Hvala vam na doprinosu u prethodnom postu sa vašim asocijacijama na "naučnika".
Možda ćemo sljedeće godine svi zajedno da spoznamo da su naučnici obični ljudi, kao vi i ja, koji su možda imali težak put do zvanja koje su stekli, koji ne nose bijele mantile i naočale, nemaju friz kao Anštajn, ne liče na Baltezara, ne nosaju epruvete u džepu, nisu protaćili svoj život u učeći pogrešne stvari...

Stereotipi su čudna stvar. Nisu vezani samo za naučnike naravno. Cijeli život nam je satkan od stereotipa i nekih očekivanja koja društvo postavlja pred nas. Da se ponašamo ovako ili onako, da se uklapamo u društvene norme koje možda nismo u mogućnosti zadovoljiti. To naravno stvara frustraciju jer nekada čovjek jednostavno ne može igrati određenu ulogu koju mu društvo nameće. A uloga koju društvo nameće ne mora nužno biti ona ista uloga zbog koje smo stvoreni na ovom svijetu.

Malo odoh od teme, ali često o tome razmišljam kroz poznanike koji se nisu udali/oženili, poznanike koji ne mogu da imaju djecu ili one koji imaju jedno ili petero djece. Svi osjećaju da nešto nedostaje u njihovom životu, stalno se preispituju, jer je društvo nametnulo da se moramo udati/oženiti inače nismo normalni, da moramo imati djecu i to tačno dvoje djece jer je to društveno prihvatljivo. Neki ljudi zbog toga pate što značajno utiče na kvalitet njhovog života. Ili stalno razmišljaju da li čine pogrešno što ne žele stupiti u brak ili ne žele imati djecu ili se pitaju da li su pogriješili što imaju jedno, odnosno bivaju posmatrani kao "rijetke životinje" vrijedne divljenja jer imaju petero djece.

Svi smo mi na ovoj planeti sa nekim razlogom, bilo da vjerujemo u Boga ili mislimo da je to stvar sudbine da smo se našli tu. Naravno lakše je za objasniti ako vjerujemo u Boga jer on nas je stvorio da nekim razlogom i predodređenom ulogom na ovom svijetu. Ja stvarno vjerujem da je prvenstvena uloga žene koja može i želi da ima djecu da bude majka, a dalje je do nje same da potraži da li može imati još neku dodatnu ulogu zbog koje je stvorena. Ali onaj ko ne može ili ne želi da se uda/oženi i on sigurno ima svoju ulogu koju treba da potraži. Možda je ta uloga da obrazuje ljude, možda da bude nosilac porodice, možda da pomaže druge, možda da istražuje za dobrobit čovječanstva, možda da udomljava životinje, šta ja znam...Uloga može biti milion, fol je pronaći svoju ulogu koja ne služni nužno da zadovoljimo društveno prihvatljive norme.

Tragajmo i dalje. Što kaže Eni, jedna kap tinte jest jednako jedna kap krvi šehida. Naravno ako ne širi zablude i unosi smutnju. Ako služi Jednom i Jedinom i ako je napisana u Njegovo ime. Ako svoju ulogu igramo tako da On bude zadovljan nama. Ako djelujemo na način da zadovoljimo Stvoritelja a ne neke društvene norme.

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
27/11/2012 20:25