beats by dre cheap

Sadaka

Post inspirisan postom kod bureka.

Svi mi znamo šta je sadaka. Samo je neko smatra milostinjom, neko davanjem pomoći, a neko kao činjenje dobrog djela. Našla sam na jednom web sajtu da sadaqa dolazi od glagola sadaqa što znači potvrditi i da se pod pojmom sadaka podrazumjeva plemenito djelo učinjeno u ime Allaha dž.š. Toplo preporučujem da pročitate ovaj članak o sadaki i njenim koristima.

Naš problem je što se sadake sjetimo samo pred ramazanski bajram ili kada nam neko pruži ruku na ulici. Eventulano ćemo uplatiti neku marku za humanitarnu akciju. Ali stavimo ruku na srce, rijetko ko od nas može reći da sadaku daje redovno. Da ima nekoga koga pomaže. Pa čak unutar rodbine iako nam je dužnost pomagati siromašne u krugu rodbine,  jer sadaka data rodbini (po bočnoj liniji kako to neko kaže) se pika dvostruko - ona je i sadaka i njegovanje rodbinskih odnosa.

Ima ljudi koji bi rado davali redovnu sadaku. Ali ne znaju kome. Ili trčeći za drugim obavezama nemaju vremena sebi tovariti još neke obaveze uplaćivanja, nošenja i sl. To naravno nije nikakav izgovor, ali eto, prisutan je.

Uglavnom, poenta ovog posta je sljedeća: ko god može trebalo bi da sebi nađe nekoga i redovno ga pomaže. Pri tome, e-bankarstvo je savršena stvar za dijeljenje sadake "sa kauča". Ako ne znate kome bi davali, pitajte mene. Ja ću vam naći nekoga. Ili pitajte Sadake. Oni uvijek imaju aktuelnih slučajeva. A tu je i njihov blog http://lijecenja.blogger.ba/.

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
17/11/2010 09:46