beats by dre cheap

"Mogu li ti sada nešto reći? Ne, još ne!"

Mislila sam da sam završila. Čak sam i ozbiljno najavila da naredne sedmice predajem isprintane primjerke komisiji na čitanje. A onda sam se malo zadubila u podatke i skontala da to nije to. Treba tu još poprilično raditi na rasvjetljavanju brojeva i njihovom uvezivanju u smislenu priču.

Jednom sam pisala kako sam sa ovim doktoratom išla obrnutim putem. Prvo smo radili istraživanje a tek sada radim pregled literature. Tada je išao jedan EU istraživački projekat i doktorat nije bio ni na mapi. Kada se projekat završio tek se tada rodila ideja da se pretoči u doktorat.

Sada, par godina poslije, jako je teško ratumačiti neke brojeve koji iza sebe nemaju priču. To je isto kao da pokušavate uspostaviti dijagnozu pacijentu koji je umro na osnovu njegovih nalaza a nisi u mogućnosti popričati sa njim niti ga pregledati. Brojevi kažu jedno ali kakvi su bili konturni uvjeti teško je sada povezati sa svakim brojem pojedinačno. A da ne kažem da bih danas dosta toga uradila drugačije i bolje nego što je tada urađeno.

Osim toga, u pisanju ovog rada sam sama na svijetu kao Pale. Tema je malo specifična, profesora koji se ovim bave u BiH skoro pa da i nema, dobiti bilo kakav savjet u kom pravcu se kretati je skoro pa nemoguće. Da sad zovem one profesore iz Italije i Holandije sa kojima smo radili projekat nema smisla. A imati mentora koji će ti ukazati na propuste ili posavjetovati kod rasvjetljavanja podataka je stvarno jako jako važno. Moj mentor je ekstra žena, vrhunski hemičar, ali ipak samo hemičar.

I sad sam ja sva utrtana. Šta ako nešto ne protumačim kako treba? Kako će ići sa odbranom? Komisija se sastoji od ljudi koji su stručnjaci u svojoj oblasti ali se njihove oblasti samo dotiču sa mojom. Vidjećemo šta će biti. Najviše me je strah pitanja komisije koja će se sigurno svoditi na oblast kojom oni vladaju. A ja stvarno ništa ne znam o mikrobiologiji, hemiji, agronomiji. Znam onoliko koliko je meni dovoljno za moj rad a to se mjeri promilima.

Vidi me, pišem kao da je odbrana već zakazana. A ja još rad nisam ni predala.

Čim ovo završim ozbiljno se vraćam pisanju bloga. B(l)oga mi. 

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
11/01/2010 00:04