beats by dre cheap

Posljednji pozdrav

Danas smo se oprostili i ispratili našeg prijatelja Saudina na onaj, svi se nadamo bolji i ljepši svijet.

Nije lahko pričati i pisati o svemu tome. U stvari, meni riječi još uvijek ne dolaze. Njegovim najmilijima ne znam ni šta bih rekla. Sjedila sam pokraj njih, ali ništa pametno izustiti nisam mogla. Jer nema riječi utjehe koje možeš ponuditi. Kada se svjetla pogase, oni su ti koji će ostati sami sa svojim mislima i morati tražiti snagu u sebi da nastave sa svojim životom.

Onaj ko preživljava jedan takav gubitak može ostati jak samo uz čvrst iman koji mu garantuje da ovo nije kraj već samo početak nečeg ljepšeg i dugovječnijeg od ovog prolaznog života. A ja čvrsto vjerujem da oni imaju taj iman u sebi što su i pokazali i dokazali svojom čvrstinom i vjerom da će doći trenutak kada će opet biti svi zajedno. Nama ostaje samo da im budemo potpora u tome koliko god mognemo. A znam da je svaka napisana riječ i ostavljeni komentar u ovom virtualnom svijetu i saznanje koliki je pečat ostavio na sve nas njima dodatni stub potpore.

S druge strane fascinira kako je blog medij koji te toliko zbliži sa čovjekom kojega ni ne poznaješ da te sve vezano za njega pogodi duboko u srce kao da se radi o nekom tvom najmilijem. Isto mogu reći i za sebe jer, iako smo se lično znali, sad mi se čini da smo imali jaču komunikaciju i bili bolji virtuelni nego real-life prijatelji i da je u stvari to što je učinilo da me njegov odlazak pogodi ovom jačinom kojom je pogodio.

Neko je u nekom komentaru napisao da svako od nas želi biti bolji čovjek ali postoji ta neka kočnica u mozgu koja te sprječava da to zaista i budeš. Napisao je da nas je Saudin svojim djelima učio kako da budemo bolji ljudi. Mogu posvjedočiti da je to zaista tako. Čak i sada, kada čovjek čita sve priče koje su ljudi ispričali o Saudinu u ovom virtualnom svijetu, vidi da njegova misija nije završena jer te još uvijek tjera na preispitivanje sebe i traganje za rupama koje treba popuniti da bi bio bolji čovjek.

Molimo dragog Allaha dž.š. da mu u ovoj prvoj kaburskoj noći učvrsti riječi kada bude pitan, da mu osvjetli kabur i otvori vrata u dženet. Amin.

Prenosi Dzerir od Ebu-Hurejrea, neka je Allah zadovoljan sa njim, a ovaj od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: "Tako mi Onoga u cijoj je ruci moj zivot, mejit ce cuti topot vase obuce kada ga budete napustali od njega odlazeci. Ako je bio vjernik, namaz ce mu biti kod glave, zekat s njegove desne strane, a post s lijeve. Ucinjena dobra djela, sadaka, ocuvanje rodbinskih veza, pravicnosti i dobrocinstvo prema ljudima, kod nogu.

Od glave ce mu se prici pa ce namaz reci: 'S moje strane nema ulaza.' Prici ce mu se s desne strane, a zekat ce reci: 'S moje strane nema ulaza.' Takodjer i s njegove lijeve strane, pa ce post reci: 'S moje strane nema ulaza.˘ Prici ce mu se i s nogu, pa ce ucinjena dobra djela reci: 'Ni s moje strane nema ulaza', a nakon toga ce mu receno biti: 'Sjedi', pa ce sjesti, a sunce na zalasku bit ce mu prikazano.

Nakon toga bit ce mu receno: 'Obavijesti nas o onome o cemu te pitamo.' Odgovorit ce: 'Pustite me da klanjam.'  'Klanjat ces, obavijesti nas o onome sto te pitamo.' 'A o cemu me pitate?' 'Sta bi mogao reci o covjeku koji je boravio medju vama i ima li sta cime bi mogao o njemu svjedociti?' Upitat ce: ˘Je li o Muhammedu?˘ 'Da', receno ce mu biti. Odgovorit ce: 'Svjedocim da je Allahov Poslanik, i svjedocim da nam je s dokazima od Allaha dosao i mi smo mu povjerovali.' 'S tim si zivio, umro, i s time ces, ako Bog da, biti prozivljen', receno ce mu biti.

Zatim ce mu kabur za sedamdeset arsina prosiren biti, u njemu ce mu svjetlo sjati, a vrata u Dzennet ce mu se otvoriti, te ce mu receno biti: 'Pogledaj sta je Allah za tebe u Dzennetu pripremio', pa ce opskrbljen radoscu i srecom biti, a dusa ce mu medju dobrim dusama boraviste naci. To je ptica zelena koja ce biti priljubljena uz dzenetsko drvo, a tijelo ce pocetku, zemlji vraceno biti."  A to su rijeci Uzvisenog: "Allah ce vjernike postojanom rijecju ucvrstiti i na ovom i na onom svijetu." Hadis prenosi Ibn-Hibban.

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
23/11/2009 23:23