beats by dre cheap

Puštanje krvi - da ne ostane nedorečeno

Niste valjda mislili da neću malo istražiti temu za koju me načepiste u prethodnom postu.  Priznajem, jesam malo požurila sa prethodnim postom vezano za operacije i utorak, ali i dalje sam to ja - nije dovoljan anonimni komentar, kao ni osmjeh Hfz Bugarija, da me uvjeri da je nešto ispravno ili ne.
Dakle, bacila sam se na istraživanje i ono što sam pronašla me nije nimalo uvjerilo da je ispravno tumačiti da se utorkom ne trebaju raditi operacija i/ili rađati odnosno raditi stvari koje se tiču puštanja krvi.
Kao prvo, puštanje krvi kao takvo je tretman ozdravljenja koji je korišten u vrijeme Muhammeda a.s. i njegovih ashaba i kao takav ima uporište u mnogim hadisima, kako onim koji su sahih (vjerodostojni) - Muslim i Buhari,  tako i onima za koje islamska ulema nije došla do stava da su vjerodostojni. To je ono što rekoh da hadisa ima i izmišljenih, ubačenih da bi iskrivili muslimansku parksu, i da je stav islamske uleme da je vjerovati Muslimu i Buhariju.
Dakle, puštanje krvi je tretman o kome svemožete pročitati ovdje http://www.healthbosnia.com/alternativna/hidzama/kongres/drmerim/historijat_files/frame.htm
http://www.healthbosnia.com/alternativna/hidzama/index.htm
Ovaj doktor Omerhodžić kaže da puštanje krvi ima primjene i u savremenoj medicini, a sada je na svakome da sam zaključi da li je operacija/rađanje/posjeći se britvom i puštanje krvi (s obzirom da imaju zajednički nazivnik a to je da teče neka krv) jedno te isto te da li se sva ova priča primjenjuje i na jedno i na drugo. Meni lično, iako imaju isti nazivnik, nikako ne spadaju pod isto. Ali to sam samo ja.
Ja nađoh na internetu web sajt sa zbirkama svih hadisa. Istina, vrlo je teško uzeti internet kao bilo kakav vjerodostojan izvor informacija, niti sam u toku sa web stranicama kojima se može vjerovati, ali za sada nemam bolji.
Dakle web sajtu sa zbirkom hadisa http://www.clickislam.org može se ukucati cupping i dobićete sve članke i hadise (sa nazivom zbirke iz koje su) u kojima se pominje ovaj tretman. Specifično kada tražite vezano za vrijeme obavljanja puštanja krvi dobijete ovaj jedan Hadis iz zbirke Shamaa-il Tirmidhi koja nije sahih.
http://www.clickislam.org/index.php?option=com_content&task=view&id=428&Itemid=143
Chapter 049, Hadith Number 005 (347).
Anas bin Maalik Radiyallahu 'Anhu said: "Rasulullah Sallallahu 'Alayhi Wasallam used the treatment of cupping on both sides of his mubaarak neck and between both shoulders, and generally took this treatment on the seventeenth, nineteenth or the twenty first of the (lunar) month".

Commentary
In some ahaadith, the benefit of these dates are also mentioned. The unaani hakims also agree with this. It is reported that Ibn Sina said it is not beneficial to take treatment of cupping in the beginning and end of the month, this treatment should be taken in the middle of the (lunar) month.
From this hadith we find that Sayyidina Rasulullah Sallallahu 'Alayhi Wasallam took this treatment many times, and on different days, and from the ahaadith that follow, we also find that it was taken at different places.
U prijevodu, ovaj hadis se tumači tako da je poslanik u svom životu više puta puštao krv i to različitih dana.
Na drugom  mjestu piše
http://www.missionislam.com/health/cuppingauthnarrations.html
Ibn Umar (may Allaah be pleased with him) reported that the Messenger (Sallallaahu Álayhi Wasallam) said, "Cupping on an empty stomach is best. It increases the intellect and improves the memory. It improves the memory of the one memorising. So whoever is going to be cupped then on a Thursday in the name of Allaah.  Keep away from being cupped on a Friday, Saturday and Sunday. Be cupped on a Monday or Tuesday. Do not be cupped on a Wednesday because it is the day that Ayoub was befallen with the trial. You will not find leprosy except (by being cupped) on Wednesday or Wednesday night." [Saheeh Sunan ibn Maajah (3488)]. 
U prijevodu, ovaj hadis kaže da je najbolje da se krv pušta ponedjeljkom i utorkom, a nikako petkom, subotom i nedjeljom.
Na jednom web forumu ima otvorena tema gdje ima jedan post koji kaze
"Sto se tice dana u sedmici nema nijedan vjerodostojan hadis koji upucuje na njih. Zato hidzamu treba raditi ne obaziruci se da li je petak, ili ponedeljak ili koji drugi dan. Hadisi koji hvale neke dane a u drugima nagovjestavaju zlo su daif (slabi). Npr. hadis: “Zaista petkom ima trenutak pa ko uradi hidzamu u njemu umrijece”(Fejdul-Kadir, 2/470), ili “Ako se podudari utorak sa 17-tim u mjesecu, bit ce to lijek za jednu godinu”(Medzmeu-zvaid, babu mewdiul-hidzameti)."
http://www.lijecenje-kuranom.com/forum/viewtopic.php?p=270&sid=499ed0fda048b3c7f8fab9d01e059bf3
 
Htjela sam i pisati IZ i pitati ih na web stranici za njihove mišljenje, ali sam odustala jer kod njih davanje odgovora dugo traje. Mogli bi ovako unedogled. Ne tvrdim da je ma i jedna od ovih prethodno navedenih stvari tačna. Ali je poenta jedna. Ne prihvatajte stvari zdravo za gotovo samo zato što je tamo neko nekad rekao da je nešto tako. Ponekad ima smisla koristiti i vlastiti razum.
To ne znači da ne treba svako vjerovati u ono što želi i hoće. Ali nije lijepo ni druge proglašavati neznalicama jer ne vjeruju nelogične i kontradiktorne stvari te hadise koji nisu vjerodostojni.

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
21/10/2009 20:33