beats by dre cheap

Praznovjerje

U svakom narodu, pa i ovom našem ima toliko praznovjerja i nelogičnih stvari za koje ne postoji aplsolutno nikakvo uporište u vjeri. Ono tipa ne valja rezati nokte navečer, ne valja bacati smeće navečer, ne valja zaspati u akšam, ne valja raditi stvari "preko ruke", ne valja ovo, ne valja ono. A kada pitaš za objašnjenje, odgovor je "pa ne valja". Mislim, kakav je to odgovor...

Nebitno. Lično mislim da je Islam čista logika i nikada mi nije bilo potrebno da slušam kojekakve hodže i ine likove koji se pojavljuju na televiziji da mi objašnjavaju šta i kako treba a šta ne treba.  Pri tom ne mislim na učene ljude koji izađu u vrijeme Ramazana ili za Kurban bajram i poduče narod kako se treba ponašati u to vrijeme. Više mislim na ove likove što se pojavljuju i drže kao predavanja muslimanskoj omladini kao npr. Hfz Bulgari.

Nije me nešto posebno interesovalo pa se nisam ni raspitivala ko je i šta je Hfz Bulgari ali vidim da je lik turbo popularan, posebno na Hayatu i radiju Bir, da mu se knjige pojavljuju na sve strane i da često drži predavanja omladini. Ne bi da zgriješim, čovjeka ne poznajem, ali mi nikada nije bio simpatičan, apsolutno ne ulazeći u njegovu strušnost i poznavanje vjere. Par puta sam se i pokušala natjerati da slušam o čemu priča, al' ubrzo odustanem, jer mi čovjek jednostavno ne paše. A iz biografije koju imate na njegovoj web stranici vidim da je on kao neki čovjek IZ-a i da je pravo učen.

I onda jednog dana čujem neku priču kako utorkom ne valja rađati, ići kod doktora, tj u bolnicu, ne valja raditi operacije i sl. I pitam ja vas, ima li tu ikakve logike? Zar nije svaki dan božiji dan? Što bi utorkom to nešto bilo drugačije? A onda se još više iznenadim kad čuh da taj isti hafiz to piše u tim nekim njegovim knjigama. I ostanem totalno paf. Ako nam učeni ljudi tako pričaju i obrazuju narod u vjeri...Stvarno sam razočarana.

 

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
18/10/2009 09:58