beats by dre cheap

Palčić

Ima ova jedna priča za djecu koja se zove Palčić. Sjećam se kada sam bila mala da su je i meni čitali, pa sam poslije i ja sama čitala, ali se ne sjećam ničega osim da se radi o nekom malom dječaku.

Ne znam odkuda se stvorila ta slikovnica u kući ali je pronađoh na gomili i odlučih da pročitam kao "slikovnicu za laku noć".

Tog horora od priče majko moja.

Siromašni drvosječa ima sedmero djece od kojih je najmanji Palčić.

Pošto je siromašan svojoj ženi kaže da će odvesti djecu u šumu i ostaviti ih tamo jer je to "bolje nego da umru od gladi". Mama je kao tužna ali pristane.

Prvi put mu ne uspije jer se Palčić dosjeti da baca kamenje i tako sebe i braću vrati kući. Drugi put umjesto kamenja baca mrvice koje pojedu ptice te tako ostanu u šumi.

Nađu neku kuću u kojoj živi strašni džin koji jede malu djecu.  Oni zamole njegovu ženu da ih sakrije. Strašni džin kada dođe kući kaže nešto kao: njaaaam, mirišem meso, da li to ima djece u kući. Pošto Palčić napravi trik, Džin pojede svoje sedmero djece umjesto Palčića i njegovu braću.

Onda mu djeca ukradu čizme. Odu kod njegove žene i slažu da im mora dati sve pare jer je džina zarobio lovac pa da bi ga kao pustio. Onda uzmu čizme i pare i vrate se kući, ovaj put bez problema našavši put.

Predivna priča puna lijepih i pozitivnih stvari. Djecu ostavljaju u šumi, džinovi koji jedu djecu, djeca koja kradu i lažu...

Čitati naglas sam prestala već na trećoj strani i u čudu, u sebi, pročitala slikovnicu do kraja. Trebam li napomenuti da je slikovnica, nakon toga, automatski završila u kanti za smeće?

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
21/09/2009 23:28