beats by dre cheap

(Šećerni) Bajram 2009

Evo, s Allahovom pomoći ispostismo i ovaj Ramazan. Stvarno  je interesantno kako Allah pomaže da uz čvrst nijet (namjeru da se posti u ime Allah dž.š.) čovjek ne osjeti ni trunku gladi ili žeđi, jednostavno kao i da ne posti. Dođe iftar, nakon dugih 15 sati nejela i nepića, a ti ne možeš u sebe staviti ništa do tope i čorbe. Pa se natjeraš da pojedeš još nešto, dug je dan.. I tako iz dana u dan, i evo Elhamdullilah dođosmo i do Bajrama.

Ovaj Ramazan će mi ostati u sjećanju po najviše familijskih iftara. Neki od nas su pravili i po dva i po tri iftara samo da se svi skupimo. Djece, kad ih nagomilamo, mašala ima 6 komada, od 6 godina do 9 mjeseci, nas odraslih od 8 do 10 kako se kad okupimo, i sad zamislite tih iftara. A nije što su naša djeca, ali da ih samo vidite, živi se nečuju. Prvo i oni iftare jer su im se sva jela poremetila za vrijeme Ramazana pa im večera dođe u vrijeme iftara, pa se onda zabave nekim igrama, i ništa ne smeta razlika u godinama, nema "gender issue", nema kriske, nema vriske, nema ganje...Ma da ih samo vidite.

Ja mogu samo reći, sretne su familije sa puno djece, gdje se svi paze i to je jedno blago koje, ako imate ne trebate ispustiti. Družite se, ne samo uz Ramazan, družite se i inače, neka se djeca igraju, povežu...ostaju te veze za cijeli život, mogu se olsoniti jedni na druge. Da su i moji tako Bog d'o, ali nisu, pa danas  jedva znam i za rođake koji su mi prvo koljeno.

I tako, hvala Allahu što nas okupi za ovaj Ramazan i pokaza nam i sa druge strane šta nam je činiti u budućnosti. Lično što se mene tiče, Ramazan mi je proletio bez da sam imala puno vremena za ibadet. Farz je farz, i to se odradi, a sunet...pa valjda će biti dovoljno vremena u budućnosti da se i to nadoknadi...Nadam se da se post pika kao najvažniji ibadet, te da Allah u Ramazanu postaču da i bez da on to zatraži.

Sutra je Bajram i, ako Bog da, da nam se post primi i da nam Allah upiše naša dobra djela u ovom mjesecu i nagradi nas za njih, te da nas očvrsti u vjeri u Njega.

Ako sutra pretjerate sa slatkišima, čula sam od jednog doktora na turskoj TV da je, zbog opterećenja na gušteraču da luči inzulin, preporučljivo popiti jednu kafenu kašičicu cimeta sa čašom vode jer cimet reguliše nivo šećera u krvi. Pa eto...

Dragi prijatelji, sutra pamet u glavu, manite se Aca, Ceca, Seka i ostalih bajramskih partija koji promoviraju ono što promoviraju....

Bajram barećula i sve najbolje vam želi Tratinčica.

 

Updejt 20.9.2009.

Ovogodišnja hutba Reisa Cerića me je oduševila!

http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=7348&Itemid=1

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
20/09/2009 00:33