beats by dre cheap

Ramazan 2009

Dragi blog prijatelji, vritualni i oni ne virtualni, Muslimanima je stigao Ramazan. Pošto sam imala prilike živjeti u Turskoj duže vremena, uvijek se prisjetim kako izgleda dočekivanje Ramazana i sam Ramazan u, da je tako nazovem, islamskoj zemlji, svo ono uzbuđenje, pred-ramazanski šoping, televizijski program, novine...Pa mi pomalo bude žao kada Ramazan u Bosni i Hercegovini dođe i prođe bez puno pompe i nekako se utopi u svakodnevnicu.

Ove godine sam pričala sa nekoliko postača prije Ramazana i skoro svi su izjavili kako su bili skoro pa iznenađeni da je u petak prvi dan posta. Čak sam i ja mislila da je prvi dan posta u subotu i pored redovno obješenog takvima u kući. Od ovozemaljskih poslova čovjek ne stigne da misli, a podsjetnika baš i nema. Da nije Reisa Cerića i njegove (ne)inspirativne čestitke za Ramazan ko zna da li bi neko i fulio da zaposti prvi dan.

No, to su onako male obzervacije koje nemaju puno veze sa Ramazanom već mojim ličnim doživljajem. A ja, ja se Ramazanu u punoj pari vraćam poslije dvije godine. Volim pročitati da se podsjetim šta za Muslimana znači mjesec ramazan, pa ću kao podsjetnik svima nama iskopirati par hadisa (http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=18659):

1. Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: „Ko posti ramazan vjerujući i nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni grijesi koje je prethodno počinio!“ (misli se na male grijehe)

2. Ebu Hurejre, r.a., takoðer, prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: „Kada nastupi ramazan, otvore se džennetska, zatvore džehennemska vrata a šejtani se povežu!“ (Tumačeći ovaj hadis Kadi Ijad napominje da se ovdje radi o jednoj vrsti savjesnijeg odnosa vjernika spram svojih djela, pa u tom mjesecu rade više dobra, što automatski doprinosi smanjenju zla, a uz smanjenje raznih zahtjeva pohota i strasti, onemogućavaju se pristupi šejtanu i na, taj način, oni izgledaju povezani! )

3. Ebu Se’id el-Hudri, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Allah će sedamdeset godina udaljiti vatru od osobe koja posti jedan dan na Allahovom putu!“

4. Ebu Hurejre, r.a., takoðe, od Poslanika, s.a.v.s., prenosi: „Post je štit, pa kada neko od vas posti neka ne govori bestidne riječi i neka se ne dere, a ako ga neko opsuje ili napadne, neka kaže: Ja postim!“

5. on, takoðer, prenosi i ovaj hadis: „Svaki čovjekov posao se višestruko nagrađuje. Dobro djelo se nagrađuje od deset do sedam stotina puta osim posta, jer je Allah Uzvišeni rekao: on je Moj i Ja za njega nagrađujem. On ostavlja svoje strasti i hranu radi Mene!“

I ono što ljudi često zaborave

6.Sevban, r.a., prenosi od Poslanika islama, s.a.v.s., da je rekao: „Post mjeseca ramazana odgovara postu deset mjeseci, a post šest dana ševvala, nakon njega, odgovara postu dva mjeseca, pa to predstavlja post čitave godine!“

Dragi moji muslimanski blog prijatelji i postači, da vam dragi Allah dž.š. omogući da ovaj Ramazan ispostite lahko, da vas posluži zdravlje i da budete rasterećeni ovozemaljskih briga. Da vas Allah višestruko nagradi za vaš post najmenjenom nagradom, oprosti vam sitne grijehe, udalji džehenemsku vatru i poveže vašeg šejtana. A onda valjda samim tim dolazi i ono što nam je Reis Cerić poželio.

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
21/08/2009 09:31