beats by dre cheap

Apel za pomoć

Petoclana porodica Eminagic,na rubu egzistencije, zivi na neprohodnom podrucju Sarajeva (ispod Barica) gdje su na zemlji u drzavno vlasnistvu izgradili kucu. Nakon delozacije iz stana koji je otac dobio prije rata, bili su na ulici. Na tom zemljistu su izgradili kucu bespravno i nelegalno. Vec osam godina kako zive tu nemaju vode niti kupatilo. Otac je ratni vojni invalid ranjen u stomak i nema dva prsta desne ruke.Imao je primanje na osnovu invaliditeta ( 30%) u iznosu od 41 KM, ali su mu nakon nedavne revizije i to ukinuli. Ima 17 godina radnog staza, i nema posao, radio je kod privatnika na "crno" nije imao penzijsko niti socijalno i tu je nedavno dobio otkaz, zbog, kako kaze, viska radne snage. Posljednju placu je ponio kuci i placu od kolege i bio je zrtva dzeparosa u tramvaju.
 
Majka je radno sposobna ali brine o nepokretnoj kcerci koja ima 17 godina ( u septembru puni 18 godina), kcerka je potpuno nepokretna, i zbog toga u kuci uvijek mora biti toplo, jer obzirom da se djevojcica ne krece, ne radi joj cirkulacija. Grijanje porodici Emionagic predstavlja jedan od najvecih problema, obzirom da je kuca bez fasade godisnje trose oko 10 metara drva i dvije tone cumura.Sve to moraju obezbijediti dok je ljeto jer kasnije, zbog neprohodnosti puta, niko ne zeli da im dovuce ogrjev.
 
Sin Tarik zavrsava osmi razred osnovne skole, i od velike je pomoci porodici.
Najmladji clan je Muharem koji ima 6 godina i u septembru treba krenuti u skolu.
 
Jedan od brojnih problema, koji je goruci za rjesavanje je prikljucak vode. Obzirom da komsije trenutno dovode vodu u to naselje, a porodica Eminagic nema da plati, to znaci da ce ukoliko ne plate zajedno s njima, nece nikad odvojeno moci dovesti sebi vodu, jer bi za to prije toga morali legalizovati kucu i rijesiti ostale papire, za sta treba mnogo novca, koji Eminagici nemaju.
 
Kaze otac kad ga pitaju sta mu treba ne zna sta bi najprije rekao jer im treba sve: voda, ogrjev, odjeca, obuca, hrana...Ali je opet istakao, a i mi smo sami zakljucili, da su voda i ogrijev, najveci problem i potrebno je najhitnije rjesavanje,
 
Ja sam uzela brojeve odjece neko ukoliko moze i zeli na taj nacin pomoci:
Majka: konfekcijski broj 38, obuca 40.
Otac: XXL, obuca 45.
Djevojcica Arnela: garderoba uzrast za djecu od 10 godina.
Djecak Tarik: broj obuce: 40; odjeca za uzrast 15-godisnjaka
Djecak Muharem: djeca uzrast od 6 godina, obuca 34/35
 
Ukoliko neko zeli pomoci na bilo koji nacin, nek se javi na e mail, a ja cu dati ostale potrebne podatke.
Ukoliko znate nekoga kome treba radnik, nocni cuvar, preporucite oca, narocito ako su u pitanju poslovi koji su laksi, jer je covjek boluje od diabetesa i povisene masnoce, pored toga sto je invalid.
 
Ukoliko mozete i zelite da donirate 2 KM, zapamtite da to za porodicu znaci kg brasna i ne oklijevajte. Ko bude zainteresovan da pomogne, bilo u novcu,odjeci hrani...u prilog saljem slike porodice,nalaza (ocevih i Arnelinih) njihove kuce i opcenito uslova u kojima zive!
 
Ovo nije jedna od poruka koje kruze, licno sam saznala za ovu porodicu (jer je sin Tarik moj ucenik) i posjetila ih.Ako je neko voljan uciniti dobro djelo i pomoci ovoj porodici nek se javi na moj kontakt mobitel:)
mobitel +387 (0)61 245-416;

p.s. ovo nije mobitel od Tratincice, i ovo nije napisala Tratincica vec samo proslijedujem informaciju koju sam dobila od drugih

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
08/05/2009 11:14