beats by dre cheap

Baby sign language

Vrlo, vrlo davno Uličar, najviše citirani blogger na ovom blogu koji više ne piše, je u komentarima napisao kao je kupio jednu knjigu i ima namjeru svoju curicu da uči Baby Sign Language ili znakovni jezik za bebe (ali je to isti znakovni jezik kao i za gluhonijeme). Ispisao je on tada koje sve prednosti ima učenje znakovnog jezika na razvoj inteligencije, pa pošto Tratinčica želi da joj dijete bude mali Anštajn nije se puno razmišljala i odmah se zaputila na amazon da naruči tu knjigu.

Ustvari, poenta je da mama treba da radeći određene stvari pokazuje i znak za tu stvar u svakodnevnim aktivnostima kao npr. kada daje bebi da pije vode pokazuje znak za vodu ili za piće, ili kada joj daje da jede govori da je to hrana i pokazuje na znak za hranu ili za neku pojedinačnu namirnicu i tako dalje. Na nekim mjestima pročitala da sa znakovnim jezikom treba početi od 6 mj.

Nikada je nisam ni pročitala i praktično sam paket otvorila samo jednom kada mi je stigao, ali sam nabavila DVD Baby Einstein Baby Signs (koga interesuje zaroviću se da nadjem link za besplatan download ali sam već jednom preporučivala taj link na blogu kome nije mrsko da ide kroz istoriji). Taj DVD je podijeljen u poglavlja "meal time", "family", "play" i onda prolaze razne slike i ima jedna teta koja izgovara stvari i pokazuje znak za svaku stvar.

Redovno sam ja stavljala taj DVD i njoj je bio pravo drag te odabrala par znakova koje ću pokazivati dok ne skontam da ona prima znanje pa bi onda proširila broj znakova. Odabrala sam Hrana i Voda i redovno pokazivala kada bi jeli ili pili. U te znakove možemo recimo ubrojati i mahanje rukom kao znak za "papa" i ruka na usnama kao "pusa" iako to nisu zvanični znakovi ali u stvari jesu znakovi koje beba prepoznaje da nešto znače i da su vezani sa nekom radnjom. 

Međutim Cvjetak uopće nije reagirao na to. Mjesecima sam ja pokazivala sve do mi sa 13 mjeseci više nije dosadilo. Tek prije nekih 10tak dana, govorim ja njoj hajmo jesti a ona ide i pokazuje znak za jelo iako vise od 2 ili 3 mjeseca nije ni gledala DVD niti sam joj ja pokazivala. Možete misliti moje sreće i oduševljenja. U stvari, kako sam ja protumačila, dijete tek kada počinje pokazivati papa i pusu i kada počne imitirati ponašanje odraslih i zvukove (npr. životinja) sazrelo je da može usvajati te vrste znanja. U roku od dan smo savladali 5 znakova (mama, babo, beba, mlijeko, hrana i voda, uz papa i pusu) i to sada tako lako ide. Još uvijek nema finu koordinaciju prstiju da može pokazati znak savršeno ali se može razumijeti kada ga pokazuje. Nemam nikakvu ambiciju da je naučim 50 znakova, ali mi je tako slatko kada nešto ponavlja svojim prstićima.

I to je tako slatkoooo :) Uglavnom, samo sam htjela da je pohvalim. Moju pametnicu.

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
24/03/2009 10:34