beats by dre cheap

8. mart

U prošli petak odlučim mamu odvesti na ručak. Nije mi namjera bila da to bude neki specijalni ručak povodom 8. marta, pa nije ni bio 8. mart, već onako, dogovoramo se već duže pa reko da je malo izvedem.

Restoran je birala ona, Kulin dvor u Semizovcu. Bila nedavno, kaže da je hrana ekstra za male pare, pa rekoh hajde neka bude njena želja moja zapovjest. Nije svaki dan.

I dodjosmo mi kod Kule, a kod Kule dernek sve u 16. Nca nca po stolovima i oko stolova, dere se onaj nekakav u mikrofon, sve one neke na ekavici.

E sad došli smo, valja se vratiti u Sarajevo, a gladni, daj makar da neku supu pojedemo pa ćemo bježati. Ima neki sto slobodan samo na sat vremena, uđosmo samo da je srknemo s nogu.

Slavi se 8 mart. A dok je 8. marta nema krize. Kakve recesije, kakvi bakrači, nca nca i nek je veselo. Jedna tura veseljaka iz nekog kolektiva u odlasku, od 7:30 nova tura u dolasku.

I dok se ture smjenjuju ja u sebi kontam kako je ta 8. martovska nca nca tradicija vjerovatno živjela i još uvijek živi samo u ovim bivšim komunističkim zemljama. Ruža u ruku i izvedimo žene iz našeg nam kolektiva na janjetinu ili teletinu ispod sača a mi se dobrano olešimo kao da je 8. mart dan muškaraca.

Ustvari, meni se čini da bi nekako najljepše bilo da za 8. mart muškarci žene jednostavno ostave na miru. Bar taj jedan dan u godini da malo odmorimo mozak. Zašto je pod moranje da prijatelji/kolege/ljubavnici/vjerenici/muževi izvode žene za 8. mart, zar ne bi bilo ljepše da se žene same dogovore i izađu?  A oni nek plate. Ako će već biti nca nca koju plaća firma, onda nek žene idu same i provedu se bez pratećih muškaraca koji će im se olešiti ispod stola i na ramenu.

Nema problema. Nek se slavi. Nek se veseli. Nek se nose ruže. Ali nek muškarci ostanu kući i čuvaju djecu a neka žene odu u provod. Barem taj jedan dan.

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
08/03/2009 22:28