beats by dre cheap

Svijetlimo

Danas je prvi rođendan mom Cvjetiću. Ili kako mame običavaju reći, danas NAM je prvi rođendan. Rodili SMO se za Ramazan a evo prvi rođendan slavimo uoči mubarek noći Lejletu-l-kadr, noći kada je počela objava Kur'ana i koja je vrijedinija više od hiljadu mjeseci, kada Allah otvara vrata svog oprosta i uslišava molitve svojih robova.

Razmišljajući o ovom postu, htjela sam ga napisati iz nekoliko uglova, na nekoliko načina. Emocije su prejake, posebno kada se prisjetim svega što je trebalo da danas sjedimo ovdje i slavimo prvi rođendan a u isto vrijeme veličamo uzvišenog Allaha dž.š.

Pročitala sam jednom post jedne buduće majke koji je ispunjen pitanjima usmjerenih njoj samoj a vezanih za rođenje djeteta tipa "Da li ću znati kako?", " Da li ću svom djetetu pružiti najbolje?" i naravno tu je majka svih pitanja "Da li ću biti dobra majka?". Gledajući iz mog ugla, kada sam ostala trudna počele su "brige" i pitanja ala: samo da iznesem prvo tromjesečje, brige pred svaku kontrolu, da li beba raste kako treba, da li se razvija pravilno, što mi se manta u glavi i osjećam se slabo, da li je jedem dovoljno, da li se beba mrda u redovnim intervalima, kako ću roditi, da li će boljeti, hoću li moći dojiti.. I kad se rodi: da li spava dovoljno, kada treba da jede, da li je jela dovoljno, samo da bude zdrava a ne bolešljiva, zašto ne dobiva na težini po tablicama, da ne padne, da se ne udari, neće da jede čvrstu hranu, da li su zastupljene sve namirnice koje trebaju i da li uzima dovoljno vitamina....

Kad bi nabrajala ne bi bilo kraja. Onog trenutka kada se ukaže taj "plus" na testu za trudnoću svijet se okrene, sve oko tebe stane i fokus se u potpunosti usmjeri na samo jedno - dijete. Nisam ni ja znala, nisam vjerovala iako su mi neki na blogu to kazivali, ali sad znam.

Iz mog ugla i prema mom vjerovanju, jedini način da ostaneš smiren i pored ovoliko pitanja i ONOG pitanja svih pitanja jeste da se OSLONIŠ na Boga (ne isključivo Allaha već svako svog Boga u koga vjeruje), uz naravno maksimum požrtvovanosti da spriječiš pojavu negativnosti, i čvrsto vjeruješ da On neće dozvoliti da se dese ružne stvari i da ćeš zaista biti najbolja majka na svijetu jer po svim pravilima prirode ti jesi jedino biće koje može biti upravo to: majka i to najbolja ne svijetu.

Možda nisam ovo lijepo sročila onako kako sam imala u glavi ali poenta je da ne možeš cijeli život živjeti u stresu i brizi, jer šta samo sve čeka jednog roditelja i nakon tog prvog, drugog, trećeg rođendana, i da moraš biti opušten da bi odgajao dijete na pravilan način bez velikih ograničenja koja će sputavati njegovo razvoj i rast a zarad tvoje brige. Biti opušten i čvrsto vjerovati da, u konsultaciji sa pedijatrima i knjigama, radiš najbolje za svoje dijete i da jesi najbolja majka.  A jedan od načina je potražiti taj prijeko potrebni oslonac.

Zato mi danas svijetlimo jer nam je dragi Allah prvo podario ovo malo čudo i zato što ćemo u ovoj mubarek noći moliti Njega da joj da zdravlje i sreću i čuva je od svakog zla i da nam i dalje bude oslonac u godinama koje dolaze.

Amin

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
26/09/2008 09:25