beats by dre cheap

Code name "Plava tuta"

Nakon što sam pročitala post od Nasvestrane o privikavanju 9 mj bebe na tutu, sjetila sam se da sam svojevremeno bookmarkirala neke stranice o odvikavanju od pelena, odnosno navikavanja na tutu kad dođe vrijeme za to. I zarovim se tako u te stranice

http://www.pottytrainingconcepts.com/Potty-Training.htm

i

http://www.timl.com/ipt/

i

http://www.evassist.it/aitt/index.php?text=faq

i na ove dvije zadnje nađem dvije ključne informacije:

1. djecu je moguće početi navikavati na tutu i prije nego počnu sjediti, čak se tvrdi da je idealno početi između 0 i 6 mj.

2. bebe su svjesne potrebe da piške i kake od samog rođenja i one mogu iskomunicirati tu potrebu te naučiti da koriste tutu mnogo ranije nego što se to misli (a misli se da je to sa 18 mj i dalje - vidi prvu web stranicu)

Pošto je moja cura starija od 6 mj krenem i za ovim linkom sa druge stranice na kojem nađem sljedeći pasus koji kaže:

The current trendy philosophy is to wait until baby self-trains at the age of 2 years or older, implying that there is absolutely nothing a parent can or should do about toilet learning until that time. This is absolutely false! And while it is true that many two-year-olds self-train, it is certainly not the case with all babies. Many never self-train at all. Indeed, parents and daycare staff are devastated to find themselves still diapering children at 4 and 5 years of age.

Fora je ustvari da se djeca mlađa od 18 mj ne uče skidanju pelene, već samo navikavanju na tutu i proces piškenja i kakenja u nju. Samo skidanje pelene može doći mjesecima poslije nakon upornog stavljanja i asistiranja bebi da ide na tutu. Ovo je više kao relaksirajuće navikavanje bez opterećenja bilo za bebu ili za mamu.

I tako kažem ja "kad mogu oni, mogu i ja" i započnem ja svoj novi projekat pod kod imenom "Plava tuta".

Prije četiri dana se kupila plava tuta, skoro pa obična, ima samo neku glavu mede. Prema uputstvu sa ovog posljednjeg linka, skontam da bi, za početak, trebala da je stavljam ujutro čim se probudi, nakon svakog spavanja i, pošto otprilike znam kada kaki, potrefim barem jedan od ta dva-tri trenutka i stavim je tada na tutu.

I prije tri dana, stavim je ja prvi put na tutu kada se probudila. Jeste malo tuta veća jer je dizajnirana za djecu 18+ pa onako malo upadne u nju, ali sjede ona fino, malo se meškolji, tamte-vamte i psssst - popiški se u nju. Naravno odmah dernek, ljubim je, grlim je i to. Kontam, to mora da je slučajno al opet mi drago. Dođe vrijeme za kakanje, stavim je na tutu, dam joj neku četku u ruku da se malo zabavi i nije prošlo tri minute obavi ona i to. Opet dernek, al kontam i ovo je slučajno. Al mi drago.

Sutra isto. Danas isto. I šta da vam kažem. Kad može Cvjetić može i vaša beba sigurno!

 

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
19/08/2008 00:30