beats by dre cheap

Mama Tratinčica savjetuje 16 - Papanje

Ma u stvari ovo i nije neki savjet nego nešto što sam pročitala i čini mi se da pali.

U stvari prvo se meni desilo, a onda sam se malo raspitala i ispade da i ove moje kolegice imaju isti problem. Dijete jednostavno više neće da jede onu hranu koja mu je do prije par dana bila omiljena. Ono što je nestajalo u sekundi sa tanjira sada čim ugleda počne da plače. U stvari nije to vezano za ono što je na tanjiru već generalno za jelo. Za sada jedino sirovo voće i jutarnji obrok od zobenih pahuljica i voća jede bez pogovora. Povrće i sve kombinacije povrća čim ugleda počne da plače, tačnije da se dere.

E sad, prema onome kako se ona ponaša za stolom i onome što sam pročitala, čini mi se da mogu biti dva razloga. Jedan - hoće da jede sama, drugi - nije joj više ukusno ono što jede, hoće neke nove okuse. Ovo da hoće da jede sama je stvarno istina jer voće jede sama, ali nekada kada joj nudim da jede sama opet plače. Rekla bih da je onda glavni razlog mješavina ova dva.

Evo šta ja radim, a to se može pročitati na raznim mjestima pa ja u stvari samo kombiniram pristupe:

- ne miksam joj hranu odavno i to zahvaljujući mojoj Lady from Jupiter (ne smeta što te zovom mojom, jel da :) koja od prvog dana gnječi viljuškom pa me tako savjetovala. A i na mnogo mjesta sam pročitala da čim dijete počne da istražuje rukama oblike jednostavno želi da dira i hranu i samo je prinosi ustima. Neka djeca u potpunosti prestanu jesti ako im se ne omogući da sami uzimaju i jedu. Jest da kuhinja izgleda kao Hirošima ali Bože moj. Prostrete neku mušemu na pod, et voila

Nemojte da vas strah da će se dijete udaviti. Ja sam isto tako strahovala kada sam sa 7 mj dala prvi put rižin keks u ruke. Nisam smjela biti sama, mama je bila kod kuće da priskoči ako se dijete počne daviti. Bebe se normalno zakašlju da izbace komade koji im se zaglave. Kad preživite to par puta biće vam lakše :) I nema veze što nema zuba. Djeca ionako u početku hranu melju vilicama a ne zubima. Uglavnom, jednom morate probati dati nešto da žvaće. Ako djeca ne žvaću mogu im se upaliti pljuvačne žlijezde. Ništa strašno, liječi se žvakanjem žvake kod malo starije djece, ali hoću da kažem ako miskate vječno dijete poslije neće htjeti da žvaće. Mislim hoće nekad u nekom trenutku u budućnosti ali možete imati problem sa godinu ili dvije jer vam stalno valja praviti kašice.

- dok joj dajem da jede, ako je nešto čorbasto, dam joj nešto u ruke, npr. kašiku da i ona mlati okolo sa njom, ili joj dam koricu hljeba ili rižin keks da su i njoj ruke zauzete. To je opet povezano sa onim da dijete hoće samo da jede ali ne može mu se baš uvijek udovoljiti.

- koristim začine i često uvodim nešto novo što možda i sama ne jedem. Djeci u nekom trenutku jako dosadi jednolična hrana i požele se novih ukusa. Bebeći miksevi postanu neprihvatljivi jer se sve svodi na isto - na kašu običnog ukusa. Baš sam neki dan primila jedan newsletter gdje kaže da se uvode začini jer to daje hrani novi i zanimljiv okus. Recimo odavno koristim cimet (opet zahvaljujući Lady - a što sam ja svašta naučila od nje pa ovdje prosipam :), pa bijeli luk, pa suhu nanu, pa nekad stavim bosiljak ili ružmarin zavisi šta pravim. Ako stavljate začine ne znači da solite hranu. A suho bilje, uopće suho voće i povrće, se preporučuje više od smrznutog (ne znam zašto, tako kaže pedijatrica a ima veze sa načinom na koji se voda transformiše kada se nešto zaledi). Možete koristiti soja sos ako ste počeli davati pšenicu jer on ima ekstrakt pšenice i možda još neke sosove koje ja ne znam i nisam koristila.

- i kao krajnji savjet koji je opet dala moja pedijatrica ako dijete baš neće da jede povrće, posoliti hranu vrlo malo i to kada se skuha. Koristiti morsku so.

I naravno ako ništa ne pali, izvodim kerefeke :) To uvijek pali :)

Web stranica sa koje skidam trikove: http://www.wholesomebabyfood.com/

p.s. Ponekad problem mogu biti i zubi, tj. kada zubi izlaze dijete odbija hranu. Ako sumnjate da su zubi preporučujem Calgel, gel za desni. Namažite 10tak minuta prije jela da "umrtvi" desni i onda mislim da neće biti problema. Ako su zubi...

 

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
12/08/2008 13:22