beats by dre cheap

Organska korpa

Prije par sedmica moja draga, nekad virtuelna a sada real prijateljica, Lady from Jupiter obavjestila me da je firma ECON doo počela sa kućnom/kancelarijskom dostavom organske korpe.

Da pojasnim, ta firma je imala neki projekat organske poljoprivrede u BiH i sada, vjerovatno od učesnika u projektu otkupljuje(?) proizvode (voće i povrće, med, gljive, ljekobilje) i prodaje na tržištu. Njihov stalni štand imate u Merkatorovom supermarketu gdje se osim meda, gljiva, ljekobilja može nekada naći i organski krompir. Njihove organske jagode ste mogli kupiti  na stolu kod Ekonomije, pa ispred Katedrale. Ne znam da li imaju negdje još štand.

Uglavnom, svake sedmice mailom šalju svoju sedmičnu ponudu voća i povrća, i onda vi plasirate narudžbu koju vam onda dostave na kućnu adresu. Koga interesuju detalji, može na PP. Naravno, voće i povrće iz ponude je nešto skuplje od onoga koje se može naći na pijaci. Pa jel' organsko ili nije :)

Uglavnom, naručila sam ja to par puta i stvarno sistem radi ko sat. Međutim, imam ja sada jedno pitanje vezano za sve ovo na koje ne znam odgovor pa se nadam da će mi neko od posjetioca ovog bloga pomoći.

Naime, svo to voće i povrće izgleda jednoobrazno i ko po' ruke. Npr. krastavice, tikvice ko' po ruke, špinat ima liske ko' po ruke, jedino paradajiz dobih da je nešto sitniji. Ukus nije ništa drugačiji od onoga što ima na pijaci. Osim toga, lično sam vidjela njihovu plantažu lavande i jagoda koja se nalazi uz put Blagaj-Mostar. Sad meni tu nekoliko stvari nije jasno, a i ne razumijem se u organsku poljoprivredu da bi znala.

Prvo, organsko valjda znači da se ne koriste pesticidi, herbicidi, vještačka đubriva i da se to sve nešto rukom obrađuje bez mašina i na neuništenom zemljištu koje nije izloženo zagađenju. Valjda sam u pravu. E sad kako je moguće da je svo to povrće jednoobrazno, naraslo ko po' ruke i da se (nešto od toga) uzgaja tik uz frekventnu cestu. Meni nije jasno ko je to certificirao i da li ja mogu vjerovati tim ljudima da su oni to ispravno certificirali. Da li sam ja budala ako dajem 20-30% više novca za nešto što kažu da je organsko a ja im vjerujem na riječ? Da li iko u ovom virtualnom svijetu, a da nije zaposlenik ECON doo, zna koliko se može vjerovati njima i njihovim proizvodima?

Hvala.

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
19/06/2008 20:57