beats by dre cheap

Osvrt na seriju postova "Mama Tratinčica savjetuje" - Part 2

6-Mobilnost

Moram reći da sam vrlo brzo nakon onog posta odustala od kengura jer je nisam više mogla nositi. Nije ona bila nešto teška po kilaži, već sam ja otkrila čari kolica i onda jednostavno prestala koristiti kengur. Danas vidim po ulici jako puno mama koje nose svoje bebe u kenguru i pravo je cool. I dalje stojim pri tome da je to super stvar kada je bebač manji i manje teži. Jednostavno si mnogo komotniji kada hodaš gradom. U maramu je nikada nisam uspjela ugurati, a i nešto sam smotana za vezanje iste.

Što se tiče liste kafića, restorana i shopping centara nemam posebno nešto da dodam. Još uvijek se furamo na ista mjesta. Hodamo svaki dan, uvijek smo negdje na točkovima, po gradu, po izletima, po shopping centrima. Jako sam sretna što imam još dvije mame koje imaju djecu uzrasta mog cvjetića pa onda sa njima pićimo na sve strane. Imamo istu spiku i u stvari jedva čekam da se vidim sa njima pa da ćumuramo o bebama.

7-Pelene

Od posta o pelenama pa do dan danas nisam odustala od Molfixa. Bila je jedna faza u kojoj sam se vratila Baby Love pelenama kada nam je Molfix 2 bio mali a 3 veliki , ali smo se vratili na Molfix čim smo stasali za 3. U međuvremenu je Molfix izbacio "novu kolekciju" pelena koje su dizajnom i upijanjem mnogo bolje od starih što je meni ključni faktor zbog noćnog upijanja. Naime ja navečer ne presvlačim curu već je pustim skoro 12-13 sati u istoj peleni i vrlo mi je važno da je pelena takva da može da upije sve. I Molfix može. Jedina mana Molfixa je što pelena pravo smrdi nakon tih 12 sati, ali ja ne znam da i jedna miriše kad je puna mokraće.

Uglavnom, Molfix je i dalje moj izbor i mislim da ćemo ga furati sve dok se ne dokopamo tute.

8 - Zubi

Korištenje NAF-a je dakako odluka koju će svako za sebe donijeti. Tu nemam ništa posebno dodati ni oduzeti osim da sam prestala piti 6 mjeseci nakon poroda, u stvari kada mi je nestalo tabletica nisam više kupovala. A i nema poente.

Sada NAF dajem bebaču i to svaki dan po jednu od 0,25 mg po preporuci zubara. Tako se daje do navršene 2 godine, onda se doza povećava na pola, pa na 0,75 do 1 mg sa 6 godina. Kada izrastu stalni zubi onda se djeci daje da cuclaju tablete sa NAFom koje nema kupiti kod nas već treba nabaviti iz vana. Isto se djeca mogu voditi na Stomatologiju da im se povremeno zubi namažu pastom od florua koja čuva zubiće te u kombinaciji sa redovnim pranjem ojačava zube u borbi protiv karijesa.

9-Uspavljivanje

Uspavljivanje nam je najveća boljka. Pisala sam kako sam je puštala da plače i da mi je ta tzv "cry it out" metoda pravo dobra. Međutim, iz nekog razloga sam par puta poslušala mamu koja mi je rekla da je "ona mala da je pustim da plače" i tako sam ja poklekla dva ili tri puta i cijeli prethodni trud je pao u vodu. A i par puta je nisam mogla slušati pa bi je podigla nakon par minuta plača. Od tada pa do prije 7 dana sam je opet uspavljivala na rukama. To ni ne bi bio neki poseban problem da se ona ne budi po nekoliko puta noću i svaki put (ako neću da je hranim) moram ustati  nosati dok ne zaspi. Pa je onda spustim, ona se probudi i tako u nedogled. Nekada po noći znam hodati po 1-1,5 sat. Čak sam kupila i knjigu "no cry sleep solution" koja mi zaista nije ponudila nikakvo rješenje za ovaj problem.

Ali prošle sedmice sam se razbolila i od temperature nisam mogla da je nosam. Prvu noć se probudila jednom, plakala tj. vrištala 1 sat i onda zaspala i nije se više probudila. Drugu noć je plakala 40tak minuta, a već treću noć nije uopšte plakala već sam kenjkala i zvala. I evo, nakon 7 dana, dijete koje se budilo 3 puta od 12 do 7 ujutro, budi se samo jednom i to nešto kenjka i zaspi. Sinoć sam je čak čula da plače ali je to bilo tako  malo da sam nastavila spavati i ne znam kada je prestala plakati i zaspala.

Uglavnom, nadam se da će metoda puštanja da plače opet uroditi plodom. Ne kažem da na nekoj djeci neće upaliti ova no-cry metoda, ali iz mog iskustva, bez plakanja nema rješenja problema spavanja.

Evo baš sada dok ovo pišem ona tamo kenjka u sobi i dok sam napisala ovaj osvrt na temu uspavljivanja ona je ušutila i zaspala. Ole!

Temama 10, 11 i 12 nemam šta dodati ni oduzeti pa se na njih neću osvrtati.

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
21/05/2008 22:44