beats by dre cheap

Osvrt na seriju postova "Mama Tratinčica savjetuje" - Part 1

Htjela sam da napišem jedan osvrt na seriju ovih postova čije linkove imate u boxu sa strane iz sadašnje perspektive jer su postovi bili pisani u aktuelnom trenutku njihovog dešavanja te je vjerovatno bilo i nekih izmjena ili ispravki u odnosu na tadašnje stanje. U stvari, nešto kao osvrt iskusnije mene uz zaključak da li bi isto sada savjetovala nakon 7 mjeseci.

Post 1 - Korisni izvori informacija

Ovom postu jedino imam dodati jedan super link vezano za razumjevanje bebinog plača. Radi se o Oprah show-u na kome je Oprah ugostila autoricu članka čiji link možete naći u ovom postu. Link postavljam zahvaljujući informaciji koju je dala forumašica sa foruma Mališani.  Što je najbolje, video ima prijevod na hrvatski.

Link: http://www.veoh.com/videos/v910865YY3TMwrp

Post 2 - Smirivanje beba

Što se tiče fazona sa tuširanjem on je zaista palio jedno određeno vrijeme dok je cvjetić bio sasvim mali. Mislim da smo fazon koristili do jedno 2 možda i 3 mjeseca poslije nije više bilo interesantno.  Međutim zvuk vode i dan danas ponekad koristim za uspavljivanje kada ne pali ni jedna druga metoda. Uzmem je u ruke, naslonim joj glavu na rame, tj. čekam da ona sama to uradi od umora, otvorim česmu, ljuljam i ona zaspe. Ja se samo tješim da sva ta voda nije otišla uzalud jer se jedan cvjetak uspava, a mi ćemo to vratiti majci prirodi na drugi način :)

Osim toga, savjet za kupovinu stolice i dalje stoji. To je zaista najbolja investicija. I dan danas je korstimo kada gleda TV tj. Baby Einsteina ili kada gleda u kuhinji šta mama radi, odnosno kada je u toaletu sa mamom dok se mama tušira a ona glođe neku glodalicu :)

Post 3 - Izdajanje

E glede ovog posta imam neke izmjene a vezano za svoje iskustvo, što ne znači da neke mame neće imati drugačije. Naime, i dalje stojim kod svih onih prednosti korištenja izdajalice, ali sam ja npr. vrlo brzo napustila izdajanje jer mi je generalno dojadilo, s tim da sam izdajala po potrebi. Izdajati nije lako, neke žene to ni ne mogu tj. izdoje vrlo malo, ali one koje mogu i dalje savjetujem da koriste prednosti izdajanja. Ako imate problem sa izdajanjem tj. izdojite samo malo mlijeka preporučujem da se izdajate dok vam beba doji na drugoj dojci. Tako se mlijeko lakše i otpušta i možete izdojiti više. Pri tome treba imati na umu da količina koju izdojite nikako nije pravo mjerilo koliko mlijeka ima u dojkama i ne treba padati u zamku i misliti da nemate dovoljno mlijeka ako izdojite samo malo. Beba ipak sisa na drugačiji način i mnogo je efiksanija u povlačenju mlijeka nego izdajalica.

Post 4 - Grčevi

Mislim da iz ove perspektive mogu reći da je meni stvarno pomoglo što sam izbacila mliječne proizvode. Malo sam se zeznula jer sam koristila sojino mlijeko, a ono navodno ima slične proteine kao i kravlje i može izazvati grčeve, i što sam ipak jela puter i sir. Kada i ako opet rodim, uradila bi opet isto. Jedino što se meni desilo, a mislim da ima veze, jeste da mi je falio kalcj koji nisam uzimala na drugi način do kroz Prenatal, ali mi je to bilo malo. Od tada imam bolove u koljenima. Mislim da ću morati pojačati unos kalcija pod hitno. U svakom slučaju, ja svakom preporučujem da proba izbaciti mliječne proizvode, ništa ne košta, a korist je ogromna. Preporuka je da se čeka do 7 dana za prve rezultate, ali ja mislim da je mojoj curi pomoglo već nakon 2-3 dana.

Ono što sam tada napisala a nije baš 100% tačno je "Samo još da dodam da savjeti tipa nemoj jesti kupus, grah, papriku, brokule, isl. nemaju nikakve veze jer ono što eventualno vas nadima nema nikakve veze sa  stvaranjem grčeva kod bebe." Naime, generalna preporuka je da mama sve jede, a kada vidi da bebi nešto smeta onda da to izbaci iz jelovnika. Npr. nekim mamama kupus neće praviti grčeve kod beba dok drugim hoće. Znači ne treba apriori nejesti gore naborjane namirnice dok se ne potvrdi da one zaista kod vaše bebe stvaraju grčeve.

Post 5- Rutina

I kao što Eni reče negdje u komentarima ili svojim postovima "Rutina je majka svega", i ja mogu da potpišem i da samo dodam da sam ja i dan danas u toj rutini i da stvarno ne znam kako bi izgledalo da nisam. Bebe zaista vole rutinu i ustaljeni raspored, to piše na svakom živom mjestu, i ja samo mogu da ponovim da je zaista najbolji poklon koji sebi možete dati jedna dobra knjiga o tome kako uspostaviti rutinu za bebu (od spavanja, presvlačenja, hranjenja i ostalih aktivnosti).

Nastavak slijedi....

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
09/05/2008 21:03