beats by dre cheap

Savršeno voće i povrće

Monsanto je američka gigantska kompanija koja proizvodi herbicide i genetski modificirano sjeme za voće i povrće. Ova kompanija ima 70-100% udjela na svjetskom tržištu herbicida i sjemena . Na internetu je objavljen film o ovoj kompaniji koji možete pogledati na linku ispod ako imate sat i nešto vremena da sjedite ispred računara.

http://www.informationclearinghouse.info/article19738.htm

Ja nisam imala ali mi je Najdraži prepričao. Ukratko, herbicidi koji služe za uništavanje korova osim korova uništavaju sve živo na tom  zemljištu uključujući i samu biljku. Zato su onda čike napravile genetski modificirana sjemena iz kojih niču voćke i povrće kojima njihovi herbicidi ne mogu ništa. I onda oni to tako tuše u paketu po cijelom svijetu i drže više od 70% svjetskog tržišta a u nekim zemljama kao što je Indija drže 100% . Naravno, tlo koje je rokano takvim herbicidima biva potpuno uništeno, a prirodno tj. organsko voće i povrće postaje totalna nepoznanica. Navodno su potkupili i FDA tako da se na njihovim proizvodima uopšte ne mora deklarisati da su GMO ili šta li već. Ma pogledajte da ja ne prepričavam, a ko zna i jesam i dobro prepričala.

I tako, pod utiskom ove priče, odem ja danas na pijacu. Šetam ja među onim štandovima i tražim neko "domaće"  voće i povrće koje ću koristiti u ishrani svog nedavno rođenog dijeteta. I gledam ono izloženo voće i povrće, one jednoobrazne crvene jabuke, tikvice ko po ruke, kruške iz Čilea, savršeni paradajiz iz Italije, mrkve ko buzdovan i lijepo me strah. Jedva nađoh neke jabuke iz Gradačca, neku domaću mrkvu (ako je čiki vjerovati na riječ), neku blitvu koja bi eto ko mogla biti domaća, ili ako ništa iz BiH....sve ostalo izgleda naprosto savršeno da bi moglo biti domaće. Doduše i onaj naš seljak, jadan, kupio sjeme na pijaci, ne zna ni on odakle je...A možda je Monsanto. A on misli domaće, uzgaja domaće i tuši kao domaće. Naravno drugi par cipela je što on to uzgaja tik uz M17 pa misli da je zdravo i organsko. Al to je već za neki drugi post.

I kontam, Tito dragi, šta mi to jedemo, a jedemo i to mašala, nekakve banane iz Ekvadora, tikvice iz Italije, brokule iz Čilea dok se iz svakog onog paradajiza smješi genetski modificrano sjeme. Al hajde što ja jedem, al šta da radim sa onim malim stvorom kojem će prva hrana biti savršeno voće i povrće..

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
29/04/2008 15:13