beats by dre cheap

Mercan dede ili ti Biser(ni) dedo

E što me krenulo ovo sa rabljenjem nana i zaove servisa ... Uglavnom, kažu trebaš malo izlaziti, a ja bukvalno shvatila pa haman svaki treći dan izbivam iz kuće. A moram priznati u duši bihuzur i nikako nisam rahat dok mi ne jave ili da spava ili da je mirna.

Uglavnom, back to subject, sinoć na sceni BKC u okviru jazz festa bješe nešto što se ne da opisati riječima. Ako ostavimo nastranu moju naklonost prema Turskoj i turskoj kulturi i muzici, ipak mislim da sam objektivna kada kažem da je sinoć turski bend (ako to možemo nazvati bendom) Mercan dede razvalio BKC.

Prvo samo da kažem da mi je stvarno preko glave seljakluka u kome se za svaki iole vrijedniji događaj u ovom gradu proda karata više nego što ima mjesta tako da se desi da platiš 30 KM za kartu i da performans odgledaš na nogama. Mislim da to još samo ima kod nas i bez obzira na činjenicu da ljudima koji organizuju SFF i Jazz fest i ostale događaje po ovom gradu treba skinuti kapu, ja moram da kažem da to što rade sa kartama prelazi sve granice i zalazi u zonu totalnog bezobrazluka.

Dakle, još jedan performans odgledan na nogama za 30 KM, ali vrijedilo je. Sreća bio je koncert pa je možda i pozitivno bilo to što smo stajali.

A Mercan dede. Ljudi, ko nije sinoć bio ne zna šta je propustio. Spoj duhovne (sufijske) turske i arapske muzike na tradicionalnim turskim instrumentima (mey, kanun..) sa modernim ritmovima, ukomponovan sa vizuelnim performansom a la Derviši iz Konye je nešto što te protrese od nožnih prstiju do kose na glavi. Jaranica mi kaže da misli da nije u životu bila na boljem koncertu, i kad malo bolje razmislim mislim da nisam ni ja. Kao što rekoh, ne može se opisati riječima.

Mogu vam samo staviti ovaj link na video da malo uživate. Kupili smo CD i baš me interesuje kakav će efekat imati na Tratinčicu jr. Nisam još stigla da isprobam jer smo CD već posudili na presnimavanje. Sad mi žao što ne uzeh još dva za poklon.

http://www.myspace.com/mercandede

http://www.mercandede.com/md/index.html

 

p.s. nisam zaboravila na post sa linkovima

p.p.s da li neko zna šta je sa Strašnom?

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
02/11/2007 15:27