beats by dre cheap

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta (vol. 2)

Nakon tri sedmice roditeljstva mogu samo da kažem: "Čovječe, pa to je cijela nauka".

I prije nego sam rodila, znala sam da mi valja štošta naučiti, čak sam i pisala kako mi glava puca od knjiga, internet sajtova, DVD-jeva, i mnoštva informacija kako ovo kako ono. Evo samo dojenje, ako se uzme kao primjer, je oblast za sebe koju treba izučiti kao da si na nekakvom fakultetu. Dok sam bila u bolnici gledala sam one žene oko sebe koje imaju već po jedno ili dvoje djece i ostajala zapanjena da recimo žene ne znaju kako se pravilno doji. Makar u teoriji.

Sjećam se da sam razmišljala, a i sada često razmišljam o tome, kako je uopšte moguće da neko nespreman ulazi u roditeljstvo u smislu da se prethodno ne naoruža znanjem. A briga o novorođenčetu, gdje ubrajam hranjenje, ličnu higijenu, spavanje, je stalno podložna promjenama u zavisnosti od novih istraživanja i saznanja u toj oblasti, tako da neke stvari koje su primjenjivale naše mame na nama nisu više ispravne ili su izbačene iz upotrebe. Eto dole smo spominjali spavanje na stomaku, pa onda davanje bilo kakave hrane osim majčinog mlijeka ili formule do 6. mjeseca, nedaje se više ni kamilica, voda, limun kada štuca, kupanje svaki dan, nošenje kapice, itd.

Šta ja znam, valjda sam ja takva pa ne volim kad unaprijed ne znam sve šta treba i kako. Zato su se preko interneta naručivale razne knjige, istraživalo za svaku oblast pojedinačno, pamtile ključne informacije i mjesta gdje pronaći informaciju kada bude zatrebalo. I nakon mjeseci isčitavanja, kada dođe bebač skontaš da pojma nemaš. Jedna stvar je da treba obnoviti gradivo kao pred ispit, a sasvim druga stvar da je praksa skroz nešto drugo od teorije.

Najveći "challenge" mi je trenutno kako odgovoriti na bebino plakanje. To je recimo jedna oblast koju nikako nisam izučavala, a ispade najvažnija. Jer kao što napisah u prethodnom postu, sve joj potaman a ona plače...kako onda otkriti u čemu je trik.  Osim toga, kako uspostaviti bebinu rutinu, jer to nigdje ne pročitah, a sada znam - bebe vole rutinu.

Da mi Ulicar nije ostavio komentar na prethodni post i onaj prije toga, nikada ne bih ni znala da bebe komuniciraju i da je moguće kroz određene riječi koje izgovaraju razumijeti zašto beba plače. Nakon što sam pročitala članak na koji mi je ostavio link sada i ja komuniciram sa svojom bebom. I vjerovali ili ne, to je moguće, i radi, kako na mojoj tako na njegovoj bebi. Vjerovatno i na ostalim inače ne bi postojao ovaj članak. Ja sam naprosto oduševljena, i bila sam tako ponosna sama na sebe kada sam prvi put shvatila šta beba poručuje kroz svoj plač. I kad je ona ušutila odmah nakon moje reakcije. Drage mame koje imate male bebe i vi koje očekujete ili planirate bebu, ja vam toplo preporučujem da dobro izučite ovaj kratki članak i bookirate ga u favorites. Jer olakšava život.

Druga stvar je rutina. Opet Uličaru hvala na linku  http://www.contentedbaby.com.  Knjigu sam već naručila. Bebu je moguće ustrojiti da ima svoj raspored hranjenja, spavanja, kupanja, maženja i to sam već čula od mnogih mama da je najvažnija stvar kako bi i roditelji i beba bili zadovoljni i naspavani.

I eto, hoću da kažem, bebe su cijela nauka i opet se pitam kako je moguće nenaoružan znanjem brinuti o novorođenčetu. Mislim, moguće je, naravno, vjerovatno se mnogi oslone na roditelje i savjete svojih mama, malo na patronažnu i na pedijatra. Ali ja ne bi mogla tako. Jer rekoh, dosta stvari se više ne primjenjuje, a obično ti savjet zatreba onda kada nisi u mogućnosti doći do patronažne ili pedijatra pa pitaš mamu. Zato mi i puca glava od informacija :)

Uglavnom, htjedoh predložiti, ako imate kakvih dobrih linkova, savjeta za knjige, ostavite u komentarima pa da napravim jedan sumarni post sa svim korisnim informacijama glede trudnoće i njege o novorođenčetu. Ja imam nekih linkova pa ću ih objaviti u narednom postu. Super bi bilo ako i vi kao Uličar imate nekih savjeta i linkova pa da doprinesete kreiranju liste. Hvala!

p.s. ovaj post pišem od 11 ujutro, a sada je 18:00 :)

... by Tratinčica
http://tratincica.blogger.ba
21/10/2007 18:01