... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

30.03.2013.

Elektroprivredina igra sa vatrom

Bila ova Vatra Anadolije sinoć i kažu raja bilo ekstra. Ja sam znala da neću stići da se vratim na vrijeme sa službenog puta, ali bila sam prije nekoliko godina i znam da je ekstra. Samo šteta što je kod nas stejdž u Zetri mali pa može da primi samo 1/3 ekipe ali opet uspiju prenijeti publici sve što treba.

Nego isključiše jučer struju ZOI-u i Zetri pa je ponovno uključiše prije nastupa. Kad sam to pročitala u meni se skupila ona gorčina kakvu ti samo može izazvati naš seljakluk koji iskače iz svakog ćoška.

Jest, dužna je. Jest pred bankrotom. Ali nek se našao Mujo iz Elektroprivrede da prijeti pred nastup Vatre Anadolije ili bilo koji drugi nastup, svejedno je. Bitan je tajming. Da on pokaže kako je on važan, da skrene pažnju na sebe, a to što 10.000 ljudi i cijeli tim Vatre Anadolije ima par sati stresa pred nastup nema veze. I neka Mujo pokaže strancima i svijetu kako može da zaprijeti kad mu je ćeif. Neka Tuci znaju gdje su došli da plešu i sviraju. Ili bilo koja nacija, svejedno je. Bitan je tajming.

Nije Mujo mogao isključiti prekidač sinoć u 12 kad se razišla raja i fino ga nikad više ne uključiti dok se ne izmiri dug. Jok, on je morao to uraditi pred nastup tamo nekve bezvezne Grupe koja je imala 3000 nastupa širom svijeta i sigurno navikla da na svakom ćošku, pa i u Bosni isključe struju pred nastup.

A to što godinama javna preduzeća kradu i potkradaju, što su se nakrali svega i svačega razni menadžmenti, i što su ta preduzeća već davno bankrotirala i pred kolapsom, ma nema veze. Malo je Mujo zaprijetio, malo se pričalo  o ZOI-u pred Vatru. I eto. Do sljedeće Vatre.

Što se mene tiče nek prekidač isključi i ne mora ga nikad više uključiti. Šta će nam Zetra. I superkup na Bjelašnici. I skijaške staze. I javni prevoz. I voda. I kanalizacija. I muzej. I država.

22.03.2013.

Tročasovna obustava saobraćaja u Banja Luci radi utakmice

Danjašnji članak u Nezavisnim novinama imao je ovakav naziv koji navodi na potpuno pogrešan zaključak. No vjerujem da nema puno onih kao ja koji su u djeliću sekunde možda pomislili da se radi o B&H reprezentacijij i njenoj utakmici.

Ne, na Trgu Krajine će se organizirati direktni prijenos utakmice SRB-HRV i naši zemljaci će da gledaju TU utakmicu.

Naravno, znamo porive motivaicju i ostalu šuplju glede bodrenja SRB reprezentacije.

No nekako mislim da danas, kada imamo super reprezentaciju i sve same svjetske asove u njoj, mora biti da je jedina stvar u imenu reprezentacije i da smeta to što se ona zove bosanskohercegovačka.

Možda kada bi promijenili ime u Reprezentacija Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta ne bi imali više ovih problema.

A uz to bi bili i jedinstveni na svijetu sa najdužim imenom reprezentacije.

20.03.2013.

Naraslo mi dijete

Moje dijete ima 5,5 godina. Od 13 mjeseci spava sa nama u bračnom krevetu. Jednom sam je stavila da bi se prestala buditi po noći, i kako tad.... Osim toga, traži čitanje, uspavljivanje, nerijetko i sama zaspim sa njom oko 9-10.

Kupili smo mi njoj krevet i sve to fino krasno, ali dijete jednostavno neće da spava u njemu. Ili zaspi pa se prebaci u neko doba.

NIje da me to nije brinulo jer nikako nisam znala kako bih pristupila problemu odvajanja. Ipak, sad će dijete u školu, vrijeme je da krene spavati u svom krevetu. Osim toga, bračni je postao tijesan za nas troje. A i uspavljivanje ima svoju granicu.

I tako, jedan dan, prije možda mjesec, kaže meni moje dijete da hoće da spava u svom krevetu. Prije nekoliko noći sam je pokrila i izašla iz sobe. Vratila sam se za 5 minuta ona je spavala.

I never thought it would be so easy.

Naraslo mi dijete.

05.03.2013.

Kulturno čudo zvano SARTR

U trenutku kada muzeji propadaju i zatvaraju svoja vrata, u galerije zaviri tek pokoji posjetilac a pozorišta na jedvite jade izbace pokoju premijeru godišnje, ima jedno čudo i zove se SARTR.

Da se odmah razumijemo, ja nisam čovjek koji se fura da zna nešto o kulturu niti redovno pratim kulturna dešavanja. U Narodnom pozorištu sam zadnji put bila kada je igrao Pašovićev Hamlet a to je takooo davno bilo, u muzeju kad sam bila mala, a u ostalim pozorištima nisam nikada. Možda nekad u kamernom, ali je to isto bilo taaakooo davno.

Ali mene ovaj SARTR fascinira.

Šta ja znam o SARTR-u?

Nikad prije me nije interesovalo ništa u vezi tog pozorišta. Ali onda je na njegovo čelo sjeo Nihad i to je bila prva informacija koja me natjerala da malo više naćulim uši.

Onda su počeli da se redaju članci po novinama (čitaj: internetu), pa prva predstava, pa druga, pa jedna premijera, pa onda ih lajkala na fejsu, počeše stizati informacije o njihovom radu.
Redaju se premijere kao gljive poslije kiše, na daske se postavljaju značajna literarna djela, redaju se dječije predstave, popodnevni rad sa djecom, filmske projekcije, udruženi međunarodni projekti.

Paralelno sa tim - komunikacija, komunikacija i komunikacija. Sa kim? Pa naravno sa gledaocima, s kim bi drugo.

I tako čitam, čitam i ne mogu da vjerujem. Idem na predstave i divim se.

I pitam se, kako? Kako uspjeva(ju). Kako kad je sistem u raspadu. Barem nam tako govore i uvjeravaju nas da nema kulture ako nema države koja će stati iza svega.

Ali gle čuda. Ima neki SARTR koji sve to uspjeva. I stvarno ne znam kako. Ali iz SARTR-a i njihove priče se može izvući par zaključaka na osnovu posmatranja njihovog rada:

1. komunikacija i moderne tehnologije su must. Uvezivanje, saradnja sa međunarodnim teatrima su must.
2. ko je sjedio i čekao da mu država da pare taj je prop'o. Sam u se i u svoje kljuse
3. mladost ludost - mlada ekipa čuda čini. Samo dajte razrješene ruke. Revizori u kožnjacima poput direktora muzeja koji ne koristi ni email ne mogu kulturu dovesti na nivo koji zaslužuje.
4. rad i trud se prepoznaje. Mora se prepoznati. Geldalac prepoznaje. I doći će na predstavu. I ostaviti novac. I podržati na drugi način.

Svaka čast Nihadu i cijeloj ekipi. Uživanje je gledati kako radite.

<< 03/2013 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1211123
online

Powered by Blogger.ba