... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

28.07.2012.

Očistimo BH za 1 dan

Čitam danas na portalu Radio Sarajeva da je Egipat pristupio velikoj akciji čišćenja zemlje. Prošle godine smo se čudili Slovencima kako su se udružili i skupili ogromne količine smeća za jedan dan.

Prije par mjeseci kontaktirala nas je grupa mladih entuzijasta koji su odlučili ovu akciju prenijeti i na B&H. Akciju su nazvali Let's do it B&H i odredili datum u septembru kada bi trebalo da se desi čišćenje BiH od divljih deponija smeća. Manjak ovog projekta je što je on na volonterskoj bazi te nažalost nema neku veću medijsku promociju osim internet alata, ali momci i djevojke rade sto je u njihovoj moći da se ideja i ostvari.

Željela sam da podijelim sa vama ovu informaciju sa nadom da ćete se pridružiti akcij bilo kao pojedinci ili kao udruženja. Nadam se da su našll neka sredstva za reklamu i da će se promovirati malo više u mjesecu augustu te da će i BiH zauzeti mjesto u svjetskim medijima sa informacijom o masovnoj akciji koja nas je ujedinila barem oko smeća kad ne može u drugim stvarima.27.07.2012.

Ramazan 2012

Ramazan 2012. Imam velika očekivanja. Prošli Ramazan sam intenzivno molila za jednu stvar. Za stvar koja nije u čovječijim rukama, stvar koju samo On može da promijeni. I Allah dž.š. mi je pomogao, prvo mi je podario sabur a onda i opipljive rezultate.

Nadam se da je svevišnji zadovoljan sa mnom i nadam se da će mi pomoći da istrajem na pravom putu. Meni i svim vjernicima koji se nadaju njegovoj milosti u ovim mubarek danima.
 
Dragi prijatelji, muslimani, vjernici, Ramazan mubarek olsun sa nadom da ćemo svi do narednog imati opipljive rezultate naše molitve.

Želim da vas kroz ovaj post upoznam sa Bilal Philipsom. Ako već niste imali priliku slušati njegova predavanja toplo preporučujem da ovaj Ramazan, umjesto "iznimno zanimljivog" ramazanskog programa na TV, provedete uz njegova predavanja na youtube-u koja su zaista inspirativna i čak i šaljiva. Još nisam pogledala ali ima i jedno predavanje o islamu za pripadnike drugih vjera (Common Questions of Non-Muslims). Pa ako želite možete pogledati.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bilal_Philips
http://www.bilalphilips.com/

Možete početi od ovog videa:

06.07.2012.

Eko fašizam

Evo priznajem. Malo je posao ometao nastavak diskusije na temu iz prethodnog posta a malo moja nespremnost da se uhvatim u koštac sa temom.

Naime, bilo bi veoma neozbiljno sa moje strane diskutovati o depopulaciji planete bez postavljanja linkova na izvore koji potkrjepljuju neke tvrdnje koje namjeravam iznijeti. A za to nisam imala vremena. Nemam ni sada, pa cu pokusati nekako svoje viđenje napisati najuopštenije što je moguće.

Ovaj post napisan od strane Sussan Posel mi je proslijedio moj vlastiti čojek koji, kao ljubitelj teorija zavjere, već duže vrijeme istražuje ovu temu. Proslijedio i u stvari podijelio neka saznanja koja su za mene bila šokantna.

Tema depopulacije planete je mnogo šira od konteksta o kome se piše u ovom postu. Ona ima svoje korijene u masonskim knigama/manifestima. Ja neću ulaziti u tu dubinu, to može svako da istražuje ako mu je ćeif i sponza dublje od ove površne priče koju ću ja da ispričam.

Kao što neko napisa dole u komentarima na prethodni post, dugo se priča o tome kako je planeta postala prenapućena i da treba iskorijeniti par milijardi ljudi kako bi ona prodisala svojim plućima. Uvijek su priče bile da će to neki veliki umovi uraditi uglavnom tako što će vakcinama pobiti par miliona (sjećate se priče o ptičijoj gripi) jer to brzo ide a da će tome doprinijeti homoseksualizam,  strilizacija, One child policy itd.

Priča o depopulizaciji kroz zaštitu okoliša je jedan potpuno novi trend koji stvara drugačiju percepciju našeg postojanja na planeti Zemlji.

Najjači termin koji nam se plasira je ODRŽIVI RAZVOJ.

Ta priča se zasniva na teoriji da su resursi ograničeni i da sa ovakvom ekspanzijom planeta neće moći zadovoljiti naše potrebe u doglednoj budućnosti.

Traži nam se da se razvijamo ODRŽIVO, što u principu znači VRLO TEŠKO jer zemlje u razvoju da bi postigle tu održivost trebaju značajne finansije i najčešće se to svodi na nepostojanje razvoja.

Tu se sad pletu priče o globalnom zagrijavanju gdje se zemljama brani razvoj kako ne bi proizvodile stakleničke plinove, o zaštićenim područjima gdje se brani razvoj da ne bi ugrozili biljke i životinje, da vozimo bicikla, ne jedemo životinje (bez uvrede za vegeterijance pls, jer jedno je ne jesti iz vjerskih, zdravstveni ubjeđenja a drugo da ne proizvodimo CO2), ne trošimo struju. 

Zatim se tu povlači priča kako nema dovoljno obradive zemlje, da ne može proizvoditi dovoljno hrane za sve te ljude koji se rađaju i treba ih nahraniti.

Tu se onako jedva osjetno ubacuje priča o jačanju uloge žene u društvu kako bi ona bila sve zaposlenija i ne bi željela da rađa više od max jednog djeteta. Sjetite se samo prije - nezamislivo je bilo da porodice nemaju min 2 djece, a sada ako nadjete porodicu sa 1 djetetom aleluja. 2 su već misona imenica, a po zapadu je potpuno normalan trend da se nema djece nikako.

I onda konačno obrazovanje. UNESCO ima svoju priču koju priča pod nazivom Obrazovanje za održivi razvoj (http://www.unesco.org/new/en/education/themes/leading-the-international-agenda/education-for-sustainable-development/publications/) gdje kada se malo zarovite, fino i otvoreno piše da treba obrazovati žene kako bi manje rađale. To je njihova strategija.

Šta sve ovo ukratko znači. Znači da se malo po malo, na jedna bezbolan način, mijenja percepcija običnog čovjeka koji će sam od sebe početi da misli da stvarno treba spasiti planetu Zemlju, konzervirati sve biljke i životinje i prestati se razvijati, i ono što je najvažnije PRESTATI RAĐATI.
Neće nam niko nasilno nametnuti to mišljenje. Ono će samo od sebe postati trend, naš način života.

Možda sada mislite da ovo sve zvuči veoma glupo ali do prije 30 godina niko nije ni razmišljao o tome da treba da sačuva planetu zemlju a danas imamo raznorazne sporazume, konvencije, CDM mehanizme, održivi razvoj i još koješta što ne stane u ovaj post a  što se sve u konačnici svodi na ono što je rečeno u postu od Sussan.

I to nije nešto na šta vi, ja ili bilo ko može uticati. Konferencija Rio +20 je posljednji dokaz da je priča o smanjenju populacije na planeti zemlji duboko ukorijenjena, prihvaćena i da sada samo idemo dublje u postizanje "održivog razvoja".

<< 07/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1219315
online

Powered by Blogger.ba