... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

11.01.2011.

Akademija Score

Od prije mjesec dana "idemo na sport". To mi tako zovemo, u stvari kažemo da "idemo na fitnes" jer mama ide na fitnes pa sada i cura ide.

O čemu se u stvari radi?

U Zetri je nekada prošle godine počela sa radom akademija Score http://www.akademijascore.info/ . Uopšte mi nije mrsko da reklamiram ove momke (na web stranici su dvojica ali ih je u stvari trojica) jer fantastično rade sa djecom. Prvo, nisu sjedili skrštenih ruku već su nadošli na ideju, osnovali ovu akademiju i danas rade sa djecom. A to je za svaku pohvalu.

Iako piše na webu da rade sa djecom od 5 godina, odnedavno imaju i mlađu grupu gdje najmlađe dijete ima malo manje od 3 godine pa vjerovatno do 5.

Tu se u stvari djeca više igraju nego što bilo šta vježbaju ali je bitno da ima Trener (sa velikim T, jer je trener zakon za djecu), disciplina i druga djeca. Moja cura ne ide u vrtić pa nam je ovaj sport kao neki korak ka socijalizaciji širih razmjera.

Treninzi su 3 puta sedmično, ponedjeljak i srijeda od 15 do 7 i subota u 10. Trening se sastoji od zagrijavanja (trčanje u krug), razgibavanja (gimnastike) i igrica (kuglanje, takmičenja, noć i dan, zaleđive,  vježbi za ravna stopala, itd.)

Ma sve u svemu super. Moj Cvjetak još uvijek provodi dio vremena sjedeći pored mame, ali je od prije dva časa zavolila Trenera pa mu se pušta da je vodi okolo i vježba sa njim. Najviše učestvuje u ovim takmičenjima, i to pravo, do nivoa da je i mama iznenađena. Najviše volim kad je babo vodi jer onda više učestvuje a manje sjedi uz mamu.

Jedna moja prijateljica je rekla da su trening i trener nešto kao uvod u Islam 101 - red, rad i discipina :)  Uglavnom, ja sam zadovoljna, momci su prva liga, pa eto..

09.01.2011.

Mama Tratinčica savjetuje: Higijena usta (zuba) kod beba i djece

Nemojte očekivati da će te nešto revolucionarno pročitati u ovom postu. Svi znamo kako se održava higijena usta - četkica i kaladont - što je skoro pa i isto kod djece. Ono što je meni bilo bitno da naučim jeste kada početi, da li odmah četkica, da li odmah kaladont, koliko puta dnevno, da li ima nešto još pored to dvoje da djetetu zubi ostanu očuvati, te koji kaladont.

Ovaj post će otprilike da sažme sve ono što sam ja saznala i kako sam radilla. A opet, kao i za sve ostalo, preporuka je da svako sam sebi odredi šta je za njegovo dijete najbolje. S obzirom da se radi o nečemu što sam davno istraživala, nažalost za ovu priliku neću postavljati linkove, ali sam sigurna da Google daje sve odgovore.

Negdje sa šest mjeseci, kada su počele da je žuljaju desni i da gura sve u usta, dobili smo iz Turbo limača ( a sada ima u DM-u) onaj set of tri vrste četkica - četkica koja liči na mali buzdovan, četkica sa gumenim dlačicama i četkica sa veoma mekanim dlačicama. To je u stvari bio naš prvi komplet za održavanje higijene usta.

Buzdovan se koristi dok dijete još nema zuba. Ono njime trlja desni i tako si olakšava neugodnosti zbog izbijanja zubića. Malo je za mamu neugodan osjećaj dati djetetu od 6 mj da trlja time zube samo zbog straha da ne gurne preduboko, ali ja mislim da nema potrebe da se mama plaši. Nisu ni bebe baš sto posto neuke :)

Kada su počele da niču jedinice i dvice, pa i trojke i četvorke, počeli smo lagano sa higijenom usta. Mislim da je Cvjetak imala oko godinu dana. Na internetu sam čitala da je u toj fazi dovoljno da se bebi preko zubića pređe vlažnom gazom namotanom na prst. U  stvari, nema tu zadržavanja hrane između zuba nego je poenta da se samo skinu naslage sa zuba. Ja nisam koristila gazu već upravo ovu treću, mekanu četkicu iz seta, dok sam joj onu drugu gumenu davala u toku dana da ona sama glođe. Prema informacijama na netu, nije potrebno koristiti nikakav kaladont, samo voda.

I moj Cvjetak je imao taj neugodni zadah iz usta kada je bila beba, i ima ga i sada malo, i to ujutro. Međutim, nakon što sam pročitala da je to normalno, pa svi mi imamo taj zadah, posebno ujutro, nastavila sam samo sa održavanjem higijene usta na gore opisani način i nisam se brinula oko toga.

Pravo pranje zuba smo počeli kada su niknule četvorke. U stvari, sa pravom higijenom usta treba početi kada niknu zubići koji se koriste za mljevenje hrane (četvorke i petice), zbog njihove fizionomije koja omogućava zadržavanje hrane u krunici. Prema pravilu, dijete bi tada trebalo da već jede normalno čvrstu hranu, pa čak i meso, što omogućava da se hrana zadržava i između zuba.

Negdje se može pročitati da kaladont još uvijek nije potreban, ali mi smo tada već počeli koristiti kaladont. Kada je riječ o količinama, ma ne može se reći da smo stavljali neki količinu. U stvari ja bih vrh četkice priljubila na izlaz iz tube i kao samo malo umočila u kaladont, toliko da se vrh četkice zaprlja. S obzirom da bebe tada još ne znaju  da pljunu, sav kaladont gutaju tako da nije dobro da se stavlja puno kaladonta. A ja sam joj još davala tabletice flora, a o tome poslije. U ovoj fazi smo zube prali uglavnom samo navečer pred spavanje. Što se tiče kaladonta, prvi kaladont nam je bio DM-ov dječiji. Poslije mi se nešto učinilo da to nije adekvatan kaladont pa sam u Chicco kupila drugi i prije nego smo ovaj potrošili. Njime smo prali zube u periodu od 2-3. godine.

Ne znam koliko je bila stara kada su joj nikle četvorke, ali mi smo odmah prešli na pravu četkicu za zube Oral B za djecu od 2-4 godina. Poslije smo promijenili u DM-ovu četkicu za djecu uglavnom zbog cijene, činjenice da dođu dvije u kompletu pa jednom trlja ona drugom ja i to uzrokuje da se četkica brzo razvali i moramo zamijeniti. Nedavno su se pojavile neke najnovije Pierrot četkice za djecu u DM, malo skuplje (set od dvije je 7 KM) al su vrhunske i svakako kada dijete prestane da žvaće četkicu i shvati o čemu se tu radi kada se peru zubi, normalno surađuje i otvara usta što produžava vijek četkice, preporučujem da se pređe na ove.

Znači sada, sa 3 godine normalno koristimo četkicu i dječiji kaladont i zube peremo najmanje 2 puta dnevno, poslije ručka i prije spavanja, a odnedavno smo uveli i treće pranje poslije doručka. Količine su i dalje minijaturne, možda kao zrno graška, još manje. Razlika je i u tome što sada zna da ispljune.

I da, unazad mjesec dva, ponekad korisimo i konac za zube. To sam vidjela od zaove koja ima iste ovakve panične strahove od zubara kao i ja. I korištenje konca kada dijete ima sve predviđene zube uopšte nije suluda stvar. Zubi su stisnuti, kod mog Cvjetića konkretno jedinica i dvojka, četvorka i petica, i znalo se je desiti da koncem nešto izvadim između.

U međuvremenu sam malo sa mamama i mojim zubarom razgovarala koji kaladont je najbolji za djecu. Mama Džesi mi je rekla da je ona dosta istraživala i da je saznala da je za djecu najbolji kaladont Elmex, koji naravno kao i sve ostalo što vam treba, ima kupiti u DM-u, ali samo u Hrvatskoj i Austriji. Ovaj je navodno najbolji jer sadrži aminofluorid koji se brzo povezuje sa zubnom caklinom te je učvršćuje i štiti od kiseline.

Moj zubar tvrdi da uopće nije bitno koji kaladont koristiš kada su u pitanju mliječni zubi. Oni su svakako prolazna "stvar" i bitno je da se održava higijena a kaladont manje-više je svaki isti.

Osim toga, u postu o održavanju higijene zuba kod majke (ima link sa strane) sam pisala da sam u trudnoći uzimala Bosnalijekov NAF (sodijum fluorid) kako bih očuvala svoje zube i kako bi se dio apsorbirao od strane bebe i kako bi se stvorila zdrava podloga za njene zube. Napisala sam da ću uzimati sve dok dojim a bebi nastaviti to davati kada napuni 6 mj. I tako sam uradila.

Nakon konsultacija sa pedijatricom i zubarom, te dječijim stomatologom, svi su me uvjerili da nema prepreke da se djetetu daje NAF prema uputstvu u skladu sa godinama. NAF je u stvari isti onaj fluor koji ima i u kaladontu i koji se u stvari ugrađuje u zube i tako ih jača i čuva od kiseline. Bilo je malo dileme, tj. oprečnih mišljenja između stomatologa i pedijatra da li treba davati svaki dan ili svaki drugi dan, iskreno iz ne znam kojih razloga. Međutim, uzimajući u obzir da je kod nas voda siromašna fluorom, da se niti jedna namirnica ne flourira kao u USA (mlijeko npr., voda, i sl.), što znači da je dnevni unos fluora jako mali, ja sam se odlučila da dajem svaki dan. Tako je bilo u početku, a sada joj dajem svaki drugi dan, bez nekog posebnog razloga, samo sam tako odlučila.

Dok je dijete malo NAF se smrvljen može stavljati u vodu ili sok u toku dana. Najbolje je davati ga navečer nakon pranja zuba, direktno u usta da dijete samo zubima smrvi, ili već smrvljen, kako bi se duže zadržao u usnoj šupljini. Ja moram priznati da sam ja u startu davala Cvjetku smrvljen NAF direktno u usta, kao i sve ostalo (AD kapi npr.) jer bebe u principu nemaju otpor prema stvarima koje su gorke ili neukusne već po automatizmu sažvaće ili proguta i tako se navikne to raditi. Danas npr. guta tečno riblje ulje bez problema jer je navikla pa joj ne smeta. Malo ukusniji NAF pod imenom Zymaflour ima kupiti u Austriji i možda Njemačkoj. Mi smo pokušali sa jednom privatnom apotekom u Sarajevu da nam nabave ali je pokušaj propao. Sastav je isti samo su mu uklonili gorčinu pa je prihvatljiviji za djecu. Moj zubar mi je rekao da se nakon 6 godina prestaje davati NAF i prelazi na bombone sa flourom koje djeca cuclaju i tako ga duže zadržavaju u ustima. Naravno, ovo se mora nabaviti iz vana, kod nas nema kupiti. Još uvijek. Možda nekad poslije bude.

Ja preporučujem svim mamama da se raspitaju kod svojih zubara i pedijatara oko NAF-a jer smatram da je to nešto najbolje što možete učiniti za zube svoga djeteta i raditi na sprječavanju mučnih posjeta zubaru u najranijoj dobi. Pri tome još treba znati da dječiji karijes nije neminovno crn već da postoji bijeli karijes kojega mama nekada teško može da uoči. Malo istražite i na internetu mada neke mame kažu da su poslije istraživanja na internetu zaključile da je to opasno za dijete (može se predozirati flourom, zubi se nijansiraju - gube bijelu boju i dr.). Lično mislim da je to bezveze jer količine o kojima govorimo su male, uz to se kod nas ništa ne fluorira kao što već prethodno rekoh. Naravno, količinu paste za zube također treba držati na minimumu ako je dijete guta.

Kada smo već kod posjeta zubaru, ja sam Cvjetak prvi put vodila kod dječijeg stomatologa na Stomatologiju kada je imala malo manje od 2,5 godine. Tada mi se nekako učinilo da je najbolje da se prvi put upozna sa zubarom. Na Stomatologiji imaju fine tete i čike koji rade taj posao, imaju i neku kravicu sa velikim zubalom, djetetu daju da koristi instrumente i malo pere kravici zube, upoznaju sa bušilicom itd. Teta mi je rekla da bi bilo dobro svakih 6 mj dovoditi čisto da se održi kontinuitet, da dijete navikne da ima neki zubar. A kada napuni 3 godine svakako treba dovesti da bi se vidjelo da nema neki skriveni ortodonski problem koji treba pratiti i na vrijeme ispravljati (nepravila zagriz, malu vilicu, potencijal za krive zube, itd.).

I ovdje mala digresija, u trenutku kada smo mi bili nekom malo starijem djetetu su popravljali zub u susjednoj prostoriji. Dijete je toliko vrištalo, srce mi se paralo, i sebi sam rekla da nikada neću dopustiti, koliko je u mojoj moći, da moje dijete ima te stresove.

A nedopustiti da dijete ima pokvarene zube, osim redovne higijene, korištenja NAF-a i posjeta zubaru, svakako podrazumijeva limitiran unos slatkiša.

Vjerovatno će mnogi pomisliti kako sam čudovište, ali moje dijete nije probalo ništa slatko, uključujući sok, sve do malo više od 2 godine. Tu podrazumijveam i monte, smoki, plazmu i svu ostalu rafiniranu hranu koja se zove dječija (osim Hipp kašica dok nije počela imati AD pa smo to izbacili). Jedino slatko koje je jela su bile grožđice.

Sa 2 godine sam ja počela praviti kekse i suhe kolače sa limitiranim unosom šećera. Na slatkiše su je naravno naučile nena i teta čuvalica, i pri tome moram reći da je i dan danas unos slatkiša limitiran na domaću čokoladu iz Deserta, kinder jaje i kinder čokolada u prutićima kada nena dođe, plazma kes, i ponekad sok kada je u kafani sa tetom čuvalicom ili nenom. Inače dajem cjeđeni sok od narandže i sl. Tenutno joj je najveća želja da jede žvake, i to je imala prilku jesti za Novu godinu jer sam to stavila u paketić zajedno sa turskim gumenim bombonama. Sreći nije bilo kraja :)

Uglavnom, za dječije zube su pogubni slatkiši, a lizalo je neprijatelj broj jedan. U slučajevima kada djetetu dajete da jede slatkiše i kada ima samo jedinice i dvojke, onda higijena zuba, ono pranje sa vodom i gazom, treba da je češća, tj. da se obavlja nakon jedenja slatkiša. Ovo što sam ja sa 2 godine prala dva puta dnevno, vi bi ste trebali odmah početi prati 3 puta dnevno i možda i sa malo kaladonta. Uglavnom procijenićete sami.

Mislim da sam u post stavila sve što sam imala reći. Ako imate neko dodatno pitanje, tu sam.

Updejt:

http://www.babycenter.com/0_how-to-care-for-your-babys-gums-and-emerging-teeth_126.bc?page=1

http://www.babycenter.com/204_u-s-officials-recommend-reduced-fluoride-levels-in-water_10345430.bc?scid=preschooler_20110111:2&pe=MlVpOVFrNXwyMDExMDExMQ..

06.01.2011.

Ja kao Gina Ford

Želim da se po prvi put zahvalim svim mamama koje su mi unazad 3 godine ukazale veliku čast i povjerenje da me pitaju za savjete vezano za njihove bebe.

Ne bi ste uopće vjerovali koliko hitova ovaj blog ima preko Google pretraživača na teme beba, rutine, roditeljstva, dojenja. U stvari to su jedini hitovi koje uoće imam :)

Istina je da mame mogu biti jako izgubljene, ponekad i očajne, suočavajući se sa izazovima roditeljstva. Iako se na prvi pogled čini kao da se tu nema šta pisati i pričati, vjerujte da kada tražite na internetu neku običnu informaciju kako i šta, teško da je možete naći.

Ja sam npr. muku mučila tražeći informaciju kako održavati higijenu zuba kod beba i djece, kad početi, koje četkice koristiti, koju pastu za zube. Postavljala sam pitanja na forumima ali odgovora nisam našla. Pitanje zvuči kao da se odgovor sam po sebi podrazumijeva, ali kada ste u situaciji da se suočite sa problemom, imate milion dilema u glavi.

Jako sam sretna što sam uopće pomislila prvi put prije 3 godine da počnem pisati postove o bebama i djeci. Jako sam sretna jer sam djelićem pomogla određenom broju mama sa svojim iskustvom. Neke su mi pisale, navodile da su odgovore koje su tražile po netu našle na mom blogu. A meni su lale rasle iz ušiju i, što ne reći to i javno, bila sam ponosna na sebe.

I dan danas ponekad dobijem mail sa pitanjem. Puno mi pomažu te mame da ostanem "u formi" po pitanju dojenja, spavanja, jela. Čim dobijem mail sa pitanjem, ja se upalim i počnem pisati kao da sam Gina Ford :) Možda ponekad i sa previše žara, pišem mailove ko' knjige, nadam se da se mame kojima su upućeni ne prepadnu kada ih dobiju.

Teško je u stvari dijeliti savjete. Kao i u svakoj drugoj životnoj situaciji ili priči potrebno je naći balans između savjetovanja i propovjedanja. Jer mame su osjetljiva bića. Nije čovjeku uvijek drago čuti da neke stvari ne radi kako treba ili da bi nešto trebao raditi drugačije jer to pogađa direktno u srce.

Uglavnom, drage mame hvala vam, činite me da se osjećam posebno kada spoznam da sam vam pomogla savjetom i nadam se da će svjetlo dana uskoro ugledati još par postova o bebama.

02.01.2011.

Slavlje, čestitanje i poljupci

Jednom sam napisala da volim Novu godinu jer je to praznik u kome se svi ljube. Bez obzira na vjeru i naciju, postoji taj trenutak kada se kazaljke poklope kada se svi ustaju i jednostavno ljube.

To je aspekt proslave koji volim. Ali ne kada ja učestvujem u njemu. Jer proslava povodom Nove godine i sve što okružuje taj događaj u meni stvara neki osjećaj nelagode.

Iskreno, ja ne vidim poentu slavljenja Nove godine. Mislim, kada bi vas neko pitao zašto slavite Novu godinu, pri tome uopće ne aludirajući na neke vjerske stvari, šta bi ste mu odgovorili?

Tog 31. decembra, ako se stvari poklope, i mi imamo običaj da demo na neku proslavu. Ja to više onako posmatram kao druženje sa prijateljima i, ako je nek ugodna atmosfera, više volim zamišljati da smo se tu okupil onako, a ne radi slavljenja nečega što ne znam čemu služi.

A kada nastupi ponoć, osjećam se kao "krme u teheranu" kada se svi automatski ustaju i čestitaju Novu godinu. U tom trenutku želim pobjeći jer preko usta jedva nekako prevalim "Sretna Nova godina" i ta potreba da se ljubimo i želimo sve najbolje mi stvara grozan osjećaj nelagode.

Slavljenje i čestitanje Nove godine je jednostavno dio nas, to je, kao i Deda mraz, evropski što bi rekao gradonačelnik, i vjerujem da mnogi uopće ne razmišljaju zašto to rade već cijeli sistem funkcioniše po principu "kud svi tu i mali Mujo".

Well ok. Ne znam kako završiti ovaj post jer je i poenta bila samo da iz sebe javno izbacim nelagodu. Ne očekujem da bilo ko dijeli ovo osjećanje samnom kao što molim i da me ne optužujete zbog njega. 

<< 01/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1211152
online

Powered by Blogger.ba