... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

26.12.2010.

Pozorište beba

Prije mjesec i nešto odlučili smo da odvedemo Cvjetak prvi put u pozorište. U Pozorištu mladih je igrala lutkarska predstava Mačak u čizmama te mi se učinilo da bi to mogla biti interesantna priča koja bi je uvela u svijet pozorišta.

Lijepa sjećanja me vežu za Pozorište mladih i svakako da sam to htjela da i moje dijete osjeti. Nisam je vodila prije jer sam mislila da je premala da bi bilo šta razumjela, a i nisam znala kako će reagovati kada se ugase svjetla. Iako smo sa njene 2 godine išli na neku predstavu u Despića kući i zaista je sve promatrala u miru sa zanimanjem. Uglavnom, 3 godine i nešto, čini se kao idealan uzrast za prve dječije predstave.

Nažalost, Pozorište mladih i ono što nas je dočekalo tamo nije ni sjena nekadašnjeg pozorišta.

Umjesto pozorišne atmosfere dočekala nas je dječija igraona za djecu svih uzrasta. Mame su na predstavu dovele bukvalno bebe u naramku koje su plakale na sav glas. Kada su se svjetla ugasila, graja nije prestajala jer su na predstavi bila sve neka mala djeca kojoj je teško objasniti gdje se nalaze. Naravno, bilo je i one djece koja su se istraumirala kada se svjetlo ugasilo pa su ih mame na vrat na nos nosile van. Pola djece u pozorištu, a bilo je puno, su šetala okolo, stajala ispred bine, plesala i pričala, da je meni naprosto bilo žao glumaca jer mi nikako nije bilo jasno kako se mogu skoncentrisati na to što rade.

Osim toga, uvjeti u kojima ti ljudi rade su isti kao i prije 20 godina. Ništa se nije promijenilo, od stolica do ozvučenja, te je u nekim trenucima bilo skoro nemoguće čuti šta govore, a pjesme koje su puštali na razglasu su bile nerazumljive.

A da ne govorimo o grickalicama i šuškanju na predstavi.

Nekada je postojalo nešto što se zvalo pozorišna kultura. Iako sam svjesna da i u Narodnom pozorištu jedva da je šta ostalo od te pozorišne kulture, zaista sam razočarana onim šo sam vidjela i doživjela u Pozorištu mladih. Ako već roditelji ne znaju pravila ponašanja u pozorištu onda je na domaćinu da ih tim pravilima nauči. 

Mislim da je prvenstveno potrebno zabraniti dolazak djeci manjoj od 3 godine. Ako treba i podići prag, ok. A onda na ulazu dijeliti letke sa pravilima pozorišta. Šta je dopušteno, a šta nije. Pa ko ne zna neka nauči.

Možda zvučim prestrogo, ali kako da bilo čije odraslo dijete uživa u predstavi ako ostala djeca proizvode ogromnu buku i šetaju okolo? Kako da se glumac skoncentriše na ono što radi kada ne čuje sam sebe a kamo li kolegu na daskama i uz to ga dekoncentriše petero djece koje šeta ispred scene?

Znam ja i da je kriza i da treba rasprodati predstavu, ali zarad zarade od pozorišta praviti igraonu bilo bi stvarno smiješno.

Slika preuzeta za www.pozoristemladih.ba
Slika preuzeta za www.pozoristemladih.ba


<< 12/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1249247
online

Powered by Blogger.ba