... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

28.11.2010.

Torba za porodilište

Nisam dugo napisala ništa na temu beba i djece. Ruku na srce, kako godine odmiču sve je teže pisati o djeci jer je fokus uglavnom na odgoju a to je tako individualna stvar da se ne može ništa posebno savjetovati na tu temu.

Ipak, još uvjek sam nekako okružena ljudima, što stvarnim što virtualnim, koji traže savjete vezano za prve dane/godinu sa bebom pa sam u zadnje vrijeme diskutovala sa mamama o temama poput dojenje sa šeširićima i rutina, a sada imamo  i par aktuelnih trudnica čija pitanja su uglavnom "šta je potrebno za dolazak bebe", "koja kolica kupiti", "šta ponijeti u bolnicu" i sl.

Sreća moja da sam sve pisala tako da je lako podsjetiti se i nekih stvari koje za mene više nisu aktuelne. Šta je potrebno za dolazak bebe imate u linkovima desno, ali sam skontala da nikada nisam napisala šta bi po meni trebalo staviti u torbu za porodilište. Zato evo spiska iz arhive, uz male naknadne dopune:

1. Zdravstvenu knjižicu. Ovo mi je bilo prvo na spisku, ali mi ona u stvari nije uopće trebala. Knjižicu je donio muž prvi put kada je dolazio po otpusno pismo. No ne znači da vama neće trebati, zato je prva na spisku.
2. Nekoliko paketa vatenih uložaka (VIR 80). Ulošci trebaju i ako rađate na carski rez, jedina razlika je što tada nemate nikakve rane pa možete koristiti i one tanke uloške sa krilcima. Naravno, night varijantu ;) Neke mame kažu da su koristile i jedne i druge u isto vrijeme.
3. Voda i/ili sok i plastična čaša.
4. Krekeri ili neki suhi keksi, čak i čokoladica.
5. WC papir, još bolje jedan onaj veliki kuhinjski ubrus. Doduše ne znam kakvi su sada uvjeti na Jezeru, ali ipak treba staviti jedan.
6. Grudnjak za dojenje. Dosta handy su sportski grudnjaci jer je kopčanje stvarno maltretiranje.
7. Jastučići/blaznice za grudnjak. Ako ste duže u bolnici zbog rađanja na carski, kada nadođe mlijeko jastučići tj. vatene blaznice su "must".
8. Nešto za čitanje a i ne mora. Kad dođe beba nije vam do toga :) Ako imate neku knjigu o dojenju ili slično, možete nju ponijeti. Dakle, samo "stručna literatura" :)
9. Spavaćicu za pred porod i spavaćicu za iza poroda sa dugmićima na prednjoj strani. Ako rađate na carski, ne mora biti spavaćica, može i pidžama sam da gornji dio ima dugmiće - radi dojenja.
10. Ogrtač za hodanje po bolnici
11. Papuče s kojima se može i pod tuš , ili dvoje, jedne za pod tuš jedne za hodanje po bolnici.
12. 2-3 para čarapa
13. stvari za ličnu higijenu (četkica i pasta za zube, blagi sapun, sapun za intimnu njegu, šampon, 2 srednja peškira). Ovako piše na originalnom spisku, ali ovaj sapun za intimnu njegu ja mislim da ne dolazi u obzir ako ste rađali prirodno.
14. Mobitel i punjač i slušalice za radio i/ili ipod/mp3 player. Radio/muzika su spas i prije i poslije poroda da ne morate slušati žene oko vas i bebe koje plaču dan/noć!
15. Krema za ruke (zbog bebe je potrebno često prati ruke pa se jako suše)
16. Deo bez mirisa ili s mirisom kojeg ćete koristiti cijelo vrijeme dok dojite (dijete ponekad može prestati dojiti ukoliko mama miriši drugačije)
17. Jednokratne gaćice (barem 4 komada) ili kupiti neke na pijaci velike tzv "nananske" duboke gaće koje ćete odmah baciti u smeće nakon upotrebe.
18. Byvacin sprey za rane, nakon nužde i za rashlađivanje rane od epiziotomije. Ovo je pisalo na originalnom spisku, ali ja znam da nisam to nosila. Čini mi se da mi je neko rekao da se to ne bi trebalo koristiti, pa ja nisam.
19. Papirnate i pogotovo (baby) vlažne maramice za ruke i sl.
20. Steznik (može a ne mora)
21. Neka lanolinska mast za bradavice radi ispravnog početka dojenja. Meni je najbolja bila Aventova. Znači, poslije dojenja prvo namazati svojim mlijekom, pustiti da se osuši na zraku i onda namazati kremom. Svaki put nakon dojenja.

Neke mame koje misle odmah davati cuclu a koje su rodile na carski pa će u bolnici biti par dana, dobro bi bilo da tu istu cuclu ponesu sa sobom. Osim toga, u bolnicu ne treba nositi stvari za bebu. Njih treba spremiti i muž da ih donese pred izlazak. Ne treba nositi ni pelene niti nešto u čemu će beba biti u bolnici jer pelene uglavnom imaju tamo a beba nije obučena već je umotana u pamučne pelene od glave do pete, kao štruca, cijelo vrijeme boravka u bolnici.

Odmotavanje, pranje/brisanje vlažnim maramicama, presvlačenje i ponovno zamotavanje obavljaju sestre. Vi praktično dijete ne vidite golo tokom cijelog boravka u bolnici. Osim ako niste freak kao ja pa ga namjerno odmotate da vidite da nema na tijelu neku modricu ili slično što se može dovesti u vezu sa nemarom sestara ili anomaliju koju niko nije primjeitio (šesti prst npr.) , a kao izgovor kažete da ste htjeli sami da je pokušate presvući kako bi naučili. To možete slagati samo  ako imate pelene kod sebe. Mi smo bili dobili poklon paket Violete pa sam imala "podlogu za laž".

To bi bilo otprilike to. Sa radošću primam vijest da je ginekologija prešla na Jezero i sretna sam zbog svih budućih mama koje će svoje bebe napokon rađati u uvjetima dostojnim čovjeka.

 

<< 11/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1298025
online

Powered by Blogger.ba