... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

23.10.2010.

Oslonac

Ponekad dođe dan kada shvatiš da ništa ne znaš.
Šta život sve servira pred čovjeka, na kakve sve raskrsnice dođe, kojim putevima se uputi, na kakve dileme naiđe, kakva riješenja odabere...pa ne znam kako sve stane u jednog običnog insana i njegovu dušu.
Koliko samo odluka čovjek donese u toku svog života i stalno se preispituje da li je dobro odlučio. 
A u stvari ne može znati. Samo se mora osloniti. I moliti da je to prava odluka koju je donio.

20.10.2010.

Marokanski iscjeljitelj

Mislim da je red da i ja kažem nešto o ovom čiki na Zetri što liječi ljude. Ili što bi turci rekli, nek i u toj čorbi ima malo moje soli (trenutno mi jedino ta pada na pamet,a nikakva adekvatna na našem jeziku :).

Jučer sam prisustvovala razgovoru nekih cura u fitnes salonu koje dogovaraju svoj odlazak kod dotičnog. Razgovor je bio pravo shega, kao njih dvije se dogovaraju oko odlaska za danas a treća ih pita zar to nije kao ubleha. Kao navodno, islamska zajednica tek treba da da svoj stav o tome, poslali su vodu na analizu :). Na webu IZ vidim da se nisu još oglaslili. Onda opet kažu kako je, navodno, hz. Bugari rekao da je to "dar od Boga i da ga treba iskoristiti", a navodno se islamska zajednica i hafiz "ne mirišu".

Svašta ja saznah u 2 minute razgovora, ali ono što me je zaista iznenadilo jeste da zdravi ljudi, pod pretpostavkom da djevojke idu na fitnes i da to teoretski znači da nisu bolesne, barem ne ozbiljno mada može biti neka kostobolja, neplodnost ili nešto slično što ne sprječava da se bavite sportom, idu kod dotičnog iscjeljitelja.

Danas taksista kaže da mu pravo dobar jaran iz pivare rek'o da su analizirali vodu u njihovoj laboratoriji i da nisu mogli ustanoviti ništa. Navodno brojevi poludili :)

Poznajem neke ljude koji su išli i u Zagrebu i sada koji idu ovdje. Taj čovjek zaista ima neku energiju koja koja može pozitivno djelovati na organizam. Koliko sam shvatila djeluje na živce i nije čudo da liječi bolesti koje su povezane sa živcima ili uklanja bolove. Pitanje je samo da li ih liječi privremeno ili stalno moraš biti podvrgnut tom njegovom tretmanu.

Nebitno. Ono što ja vjerujem jeste da taj čovjek ima (bio)energiju. Odakle mu i kako, znam dvije verzije priče ali nije da se sada o tome raspreda na blogu. Ne vjerujem da stvara čuda i da te može zauvjek izliječiti od bolesti od koje boluješ. Vjerujem da može ublažiti simptome ili privremeno izliječiti.

Bolestan insan kome nema lijeka, ili ima lijeka ali isti ne daje akevatne rezultate, lijek traži na različitim mjestima. Takvo mjesto je ovih dana Zetra. Ako je insan zdrav ne znam zašto osjeća potrebu da se ide liječiti, tačnije iscjeljivati.

Ako ćete mene pitati bez prijeke potrebe tamo nećete ići. Ili što bi jedan prijatelj rekao - ne čačkaj mečku.

Toliko.

18.10.2010.

Slike

Zadnju sliku koju sam izradila bila je slika Cvjetića od 6 mjeseci.
Poslije toga uslikano je sigurno više hiljada fotografija razne vrste. Prošli su rođendani, vjenčanja, nove godine, doktorati...ali ni jedna slika nije izrađena. Onako đuture slike su svuda, po USBjevima, hard diskovima, CD-ovima, DVDjevima, memory karticama, mobitelima, kompjuterima, jednom, drugom, trećem...Da poludiš.
Dobila sam informaciju da postoji foto radnja ZKfoto (proguglajte) gdje možeš uplodovati svoje slike (kao na fejsbuk) i onda samo odeš i pokupiš izrađene slike. Radnja im je negdje na Marijin dvoru. Može li biti usputnije i lakše?
Ali, valja sjesti, vratiti se godine unazad, pregledati slike, odabrati one koje mi se sviđaju.. a toga toliko ima...Kontam da je logično krenuti unazad, od zadnjih događaja... Ali samo pomislim koliko tih slika ima, koliko mi vremena treba za to i odustanem prije nego kliknem na folder.
Želim a mrsko mi. Ne znam da li neko ima neki recept kako bezbolno i brzo odraditi sve to. Odgovor je vjerovatno prepustiti drugome.
A u posljednje vrijeme sam baš u tom fazonu. Da mi je da ja ne moram ništa. Ama baš ništa.

14.10.2010.

Alma Ras

Odem jučer u BBI da kupim nekog veša. Tačnije potkošulja, tu sam tanka, godinama ne nosam potkošulje, ali svakom dođe iz guze u glavu pa skonta da treba čuvati bubrege i tako to.

Uglavnom, U BBI imaju tri prodavnice veša - Alma Ras, Skinny i Huber i ona neka odmah do ove dvije sa vešom za tinejdžerke i one starije koje se furaju da su tinejdžerke :) (barem ja to tako percepiram).

Moj zahtjev je bio da se radio o potkošulju na V izrez sa opšivenim grudnim dijelom, nešto kao grudnjak -potkošulja ali bez korpica.

Uđem u Alma Ras, takva košta 14 KM. Uđem u ovu radnju za "djecu" tamo NEMAJu potkošulje uopće. Kontam, pa ja, tako sam i ja, djevojke dok ne počnu trokirati bubrezi ne nose potkošulju pa što onda bezveze proizvoditi. U Skiniju ista takva košta 62 KM.

I kontam se, fakat u čemu je razlika a da ta razlika košta 48 KM! Kupujem Almine stvari i stvarno su kvalitetne. Sve gaće i potkošulje koje mi dijete nosi su Almine. Moje isto. Imam i jednu pidžamu. Peri deri. Nije se pomaklo ni za jotu od prošle godine. I još je domaće.

Kako se određuju te cijene, na osnovu čega? Kao fol kvalitetnije, ali uopšte nije. Imam neke Skinny stvari, apsolutno ne vidim razliku u odnosu na Almu.

Još jedna usporedba. Ima onaj neki tamo Cilit Bang za kupatilo košta 9 KM.A ima i Denk mit u DM-u košta 3 KM. A ja razliku ne vidim. Deterdžent ko deterdžent. Inače koristim sve Denk Mitovo i fakat ne kontam zašto je njihov deterdžent za veš skoro 7 KM a ista količina Perisla 13 KM.

Možda je ovaj post bezveze, i nisam stipsa, ali nekad ostanem šokirana kako na neke gluposti čovjek troši više para, odnosno kako nas na nekim glupostima kakve su potkošulje uzimaju golemo..

12.10.2010.

Šta nakon Šeherzade?

Nisam ni slutila da će Šeherzada biti ovako popularna u BiH . Iskreno, nisam znala da se uopće ta serija prikazivala van granica Turske, tek sad uviđam da je pomela gledateljstvo širom Balkana i u Grčkoj. Kao jedan od razloga novine navode činjenicu da ova serija razbija predrasude o Turcima. Hvala Bogu, bilo je i vrijeme.

Kad smo kod predrasuda o Turcima, pričam sa nekom curom, prvi put je vidim, i tamo vamo, kažem joj da sam bila u Turskoj te mi ona ispriča kako joj se sestra udala za Turčina.  Kao, prvi put kad je familija čula htjeli je se odreći, nema veze što je musliman. Oni kontali sad će im dovesti nekog brkatog, malog Turčina koji tuče žene, kad ono ođe frajer, 1,90, onako smeđkast, sjedoše u kafanu on naruči pivu (kao da je to neko mjerilo al eto), pravo zabavan i šta ti ja znam. Uglavnom cura se udade a ovi nisu mogli da vjeruju da je on Turčin. Eto, to kao mala digresija.

U stvari, ja sam htjela napisati šta poslije Šeherzade. Vidim da i OBN vrti neku seriju Gumus, nikad čula, pa mi se učini kao da je ovo neko vrijeme u kome će se progresivno otkupljivati turske serije. Kad je već gledanost mašala.

Pa ako ovo čita neko relevantan, evo mojih prijedloga: Asmali konak i Aliye, to su dvije serije koje su išle prije 1001 noć i koje su obarale rekorde gledanosti. Moguće je da na youtube imaju neke epizode sa engleskim titlovima čisto da se stekne osjećaj o kakvim serijama se radi. Obje su čista desetka. Dalje, moja zaova kao i prijateljica iz Turske kažu da je Ask-i-Memnu serija koju svaka žena mora gledati. I one Turkinje koje nikada nisu gledale turske serije su gledale ovu! Ja sam propustila prvih 40 epizoda pa mi bilo mrsko početi gledati iz sredine, sve sam kao čekala neku reprizu pa vidjećemo. Ta serija ja mislim da se još uvijek emituje, ili je nedavno završena.

I trenutno serija koja je meni hit i koja je sada ušla u drugu sezonu je Ezel. Ovu seriju imate na youtube sa engleskim titlovima. Serija je fantastična, to je triler serija sa upetljanom ljubavnom pričom i mislim da su Turci sami sebe nadmašili sa scenarijem i pričom.

Uglavom, ako ima neko da čita od nadležnih, ovo su moji prijedlozi.09.10.2010.

13 channels of s...t on the TV to choose from

U onim rijetkim trenutcima kada nemam šta da radim posegnem za daljinskim upravljačem sa nadom da ću na TV-u pronaći nešto što bi moglo biti zanimljivo da me malo razonodi. Pored 60 i nešto kanala na kablovskoj i još toliko na satelitskoj, ne mogu da vjerujem da nema ništa da se gleda. Filmovi su odavno već viđeno, pjevaljke a la Zvijezde granda tjeraju na povraćanje, talk show programi skoro nepostojeći a i ono što ima je blagi užas, ove emisije na History, National Geographics i sl. uvijek utrefim upola emisije pa mi mrsko pogađati o čemu je riječ, Farme i slične reality show programe svakako ne gedam...ili ja imam prezahtjevan ukus ili se na Tv-u stvarno nema šta pogledati da valja?

04.10.2010.

Boja u fokusu

Crno, da crnje ne može.03.10.2010.

35%

Izlaznost birača je 35%. Kakvih crnih 35%!!!! Ljudi jeste li vi normalni. Idite glasati! Nemojte pričati da nema alternative. Alternativa ima, samo ih ne možete vidjeti dok ne pročitate glasački listić.

LDS+E5, nekakav TIM, Batko i stranka kokuza, stranka penzionera, nekakvi nezavisni kandidati i za predsjednika i za ostale nivoe vlasti....a možete glasati i za ženu, bez obzira iz koje je stranke.

Ako ne odete glasati već vidim Radončića kako se smješi sa vrha vlasti.

Sve je u vašim rukama!

01.10.2010.

Izbori 2010

Prošle su četiri godine i evo opet je vrijeme da se ide glasati.

Za razliku od prošlih izbora, ove godine ja pojma nemam šta se dešava. A to je upravo ono što NIJE trebalo da se desi i nadam se da ste vi bili malo pametniji od mene.

Neiformiran birač jest jednako Levat (mala digresija, još nisam skontala čemu služi ta kampanja).

Al' ne mogu reći da sam bila potpuno gluha na dešavanja i u principu mi je najžalivije što nisam gledala direktne duele naših političara na 60 minuta. Jer jedno je kad čitaš Avaz ili ih gledaš kako se smiješe sa plakata a sasvim drugo kada čuješ šta pričaju, koliko su snalažljivi, elokventni, spremni na duel, znaju se odbraniti...

Znam da ni jedna od stranki nije ponudila niti jedan konkretan program. Sve se svodi na blaćenje drugih i generičke izjave i parole poput "pobijedimo beznađe", "vodimo računa o boračkoj populaciji", "borimo se protiv korupcije". Čovjek se baš osjeća kao da ga levate. I zato što sam starija, sve mi je teže glasati za istrošene likove koji ne nude ništa, a snage koje se meni sviđaju svake godine su sve slabije. Na kraju se sve svodi na to da ćeš glasati za nekog poznatog lika ili nekoga za koga smatraš da je najmanji lopov od ponuđenih. Umjesto za onoga koji ima najbolji program.

Svima su puna usta Radončića pa ni ja ne mogu da prešutim svoje mišljenje o tom, za mene, fenomenu. Kao totalno neiformiran birač koji povremeno čita Dnevni Avaz, i smatram da, nažalost, činim većinu u ovoj državi, uviđam da ovaj čovjek ili ima genijalan mozak ili ima nekog jako dobrog savjetnika. I zato smatram da će pokupiti veliki broj glasova.

Fahro je korak po korak, preko novine, jednog pa drugog tornja, i mutnih radnji odučio da sebi napravi stranku. Zvuči kao kada neko bogato razmaženo dijete poželi da se igra politike i onda sebi napravi stranku kao neku vrstu igračke.

Za jednu stranku koja je tek osnovana, na neki meni neobjašnjiv način, uspio je animirati sve nekakve profesore, doktore, uvažene ličnosti, akademske građane, javne ličnosti i napraviti "pokret" koji po veličini može parirati bilo kojoj vladajućoj stranci.

Tu ću se zadržati, jer nikako sebi u glavu ne mogu da utuvim da je jedna Ismeta Drevoz član te stranke! Pa onda onoliki doktori, dekani, profesori...Mislim ako ova stranka odnese pobjedu na izborima, ko će nas liječiti, učiti, voditi televizijske programe, igrati u serijama... A to se sve nekako desilo iza kulisa. Osnovana stranka i puf, odjednom svi neki znani ljudi u njoj. Sigurno je da su tu mjeseci truda i rada iza, ali za običnog građanina ono što se desilo ne izgleda nimalo normalno. Šta to ima u Fahri (osim novca) što nema jedan Ibrahim Spahić ili Sefer Halilović i kako ih je uspio sve animirati? Da li ta stranka ima neki "svemirski" program izlaska iz krize, ili bolje da kažem "izlaska iz beznađa" koji su svi ti pojedinci prepoznali kao "svjetlo na kraju tunela"? Zar sve ovo ne zvuči kao bajka? "Politička bajka"?

A onda je krenula predizborna kampanja i čini mi se da je Fahro ispekao zanat ispiranja mozga širim narodnim masama. U Avaz stavi sličicu iz npr. Kaknja i kaže 1000 ljudi bilo na skupu, pa onda iz Gračanice, kaže 2000 ljudi bilo na skupu, pa onda oblati sve protivnike da postane degutantno to više čitati, u člancima stalno uvećava posjećenost na skupovima. I dobijemo rezultat  - široke narodne mase na skupu u Sarajevu. Ko vidi slike u Avazu danas, taj će sigurno glasati za Fahru. Jer čini se da je čovjek stvarno "ujedinio bošnjačko glasačko tijelo", kako sam kaže u svojim novinama.

Sve zvuči kao savršen plan u kome ćemo u Fahri jednog dana, a možda čak i iza ove nedjelje, dobiti federalnog Mileta.

A ja stvarno nemam ništa protiv čovjeka, možda je on divan i krasan i super pošten, i veliki političar koji zna nekoliko stranih jezika i ima dobre veze među svjetskim državnicima, koji će "nas" ujediniti i izvesti iz beznađa.

Pitam se da li će ova njegova i naša politička bajka imati sretan kraj...."I živjeli su sretno do kraja života...."

<< 10/2010 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1211602
online

Powered by Blogger.ba