... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

24.07.2010.

Sarajevo Film Festival 2010

I tako ti mi dođemo do tih karata za premijeru. Red Carpet. Ovo ono. Skockamo se za crveni ćilim, ljudi će gledati, valja zasjeniti Danisa.
Film u 20:30. Mi standardno sve u zadnji tren. Ulijećemo bjesomučno, još 4 minute do 8:30.
Ali avaj. Ne puštaju više unutra. Sve puno. Muž, ja, karte u rukama i frajer iz osiguranja. Bukvalno nas gurka da se sklonimo.
Imaš karte. Ko te šljivi. Unutra je 50 onih koji nemaju. I zato nema mjesta. I hajd sad. Makni se  "otale".

13.07.2010.

Mutant komarci

Ja ne znam da li se vi srećete ovih dana sa komarcima, ali mi se čini da ih nije nikada više bilo. Ja apsolutno ne mogu da opstanem od ujeda. I to sam slučajno čula da su se u Sarajevu pojavili nekakvi tigrasti komarci, šta li, i naravno, baš su mene našli. Navodno kada te ujede jedan takav, naše tijelo nije naviklo na njihove ujede i izbaci pravu alergijsku reakciju. Kod mene je ta reakcija u vidu otoka koji zahvati veliku površinu oko ujeda. Trenutno hodam kao ranjenik, izujedana, sa otocima po rukama i nogama, naprosto me stid obući suknju i kratke rukave na šta to liči. Moraću se baciti u ozbiljnu borbu protiv komaraca sa raspoloživim sredstvima (čitaj: preparatima za prevenciju i poslije ujeda).
Inače?
Ništa, evo radim.

11.07.2010.

Razmišljanja umornog uma

Napisah ja neki dan da navijam za Holandiju. Vidim ja u manjini sam, al ništa ne kontam. Poslije Lovica ostavi komentar i onda mi se upališe lampice.

Zaista nije popularno na 11. juli navijati za Holandiju. Jest da me za fudbal zaboli kao za lanjski snijeg, ali napisati da navijaš za Holandiju u trenutku kada majke oplakuju svoju djecu, muževe i rođake mora da je van svake pameti. A vi ste bili dovoljno fini pa da mi to niste sasuli u komentarima.

No kontam ja, da li je zaista tako grozno navijati za Holandiju, voliti tu zemlju i taj jezik, simpatisati te ljude, i da li bi bilo loše navijati za njih kad ne bi bio 11. juli?

Kada razmišljamo iz ugla muslimana svako poistovjećivanje sa nekim tamo teroristima koji u ime islama obrušavaju avione na nebodere po NY, raznose ljude oko sebe i postavljaju bombe po metroima, kosa nam se diže na glavi od usporedbe sa njima i povlačenja islama u tom "terorističkom kontekstu". Govorimo ljudima druge vjere da nas ne mrze sve, nismo svi isti, nije to islam.

Kad pričamo o Srbima iz Srbije i njihovoj ulozi u ratu neki mrze Srbiju i sve srpsko, a drugi opet potenciraju da nisu oni krivi kao narod, krivi su pojedinci i pojedinci trebaju za to da odgovaraju.

A kada igra Holandija mrzimo cijelu zemlju i cijeli narod jer nisu poduzeli ništa u Srebrenici. Samo ponegdje, poneko mrzi pojedince i traži da se pojedinci kazne.

Bježimo od predrasuda a predrasude su u nama. Bježimo od licemjerstva a isto je u nama. S ratom je počelo to prokletsvo i neće se nikada završiti. Zato vas ne krivim ako ste pomislili kako sam grozna što pišem da navijam za Holandiju sutra. Ali ne krivim ni sebe što sam iskreno, umornog uma, rekla ono što jeste. Volim tu zemlju, volim taj jezik i te ljude i sutra navijam za Holandiju.

08.07.2010.

Opet tip top

Ponekad se pitam kako je uopće bilo moguće da sam prije, čim dođem na posao, mogla sjesti i pisati post, pa onda po sto puta provjeriti komentare, čitati tuđe postove, komentarisati i završavati sve na vrijeme! Post sam znala smisliti u sekundi, dok se vozim na posao, ili u datoj situaciji sebi reći, e ovo je dobar post i odmah ga napisati.

Vjerovatno sa godinama opada i efikasnost u radu, a kada na to dodamo iscrpljenost i prije i poslije radnog vremena nije ni čudo da se nema kad. Dan mi je potpuno programiran, od ustajanja do spavanja, a na poslu nemam kada disati. Jedino ona jadna kafa u podne sa ženama i to mi se čini da nekad ni ne čujem šta pričaju razmišljajući kako trebam nešto da uradim.

Od jučer sam ponovno uvela aerobik i zaista se osjećam sjajno. Problemi sa vratom i ramenima još od onog davnog posta "kamena ramena" prije par godina nikada nisu prestali od svih neugodnih položaja u kojima se isti nalaze u toku dana (od sjedenja za računarom, nosanja, svojevremeno dojenja i sl.). Odnedavno već drugi put u godinu dana idem na ove fizikalne terapije.

Kaže Ivana trebala si doći prije 6 mjeseci a ja se kontam trebala sam i prije godinu, al sad je kasno to govoriti. Uglavnom žene, ako se ikako možete organizovati ne bi bilo loše da se upišete na neko razgibavanje. Bez obzira da li imate djecu ili ne, dojite ili ne. Ima žena koje idu na aerobik dok još uvijek doje. Tek kad zablokiraš onda vidiš da je sport više nego neophodan. Jučer sam zaboravila kupiti onu veliku loptu, ali planiram i to uzeti i sjediti povremeno na tome u kancelariji. Ali ne stalno. Check this out: http://www.healthyalberta.com/HealthyPlaces/696.htm

Onaj moj doktorat se i dalje oteže kao teravija ali mogu vam reći da je nastavno naučno vijeće napokon usvojilo izvještaj komisije i da će odbrana biti u spetembru. Svi ste pozvani :)

Dolazite li na druženje u Tuzlu?

06.07.2010.

Tratinčica i svjetsko prvenstvo

Trebam li vam reći da navijam za Holandiju?<< 07/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1211113
online

Powered by Blogger.ba