... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

27.11.2009.

Kurban bajram 2009

Dragi prijatelji,

Danas nešto nemam inspiracije za neki malo duži post. Zato ću samo kratko da vam poželim Bajram barećula i da vam dragi Allah primi žrtve i podari prvenstveno zdravlja a onda i sve ostalo što želite od njega. Vodite računa o sebi  svojim najmilijima i održavajte rodbinske veze. Danas je pravi trenutak da se pomirite sa onima u kojima ste u zavadi. Život je kratak.

Još jednom

Bajram barećula

 

 

23.11.2009.

Posljednji pozdrav

Danas smo se oprostili i ispratili našeg prijatelja Saudina na onaj, svi se nadamo bolji i ljepši svijet.

Nije lahko pričati i pisati o svemu tome. U stvari, meni riječi još uvijek ne dolaze. Njegovim najmilijima ne znam ni šta bih rekla. Sjedila sam pokraj njih, ali ništa pametno izustiti nisam mogla. Jer nema riječi utjehe koje možeš ponuditi. Kada se svjetla pogase, oni su ti koji će ostati sami sa svojim mislima i morati tražiti snagu u sebi da nastave sa svojim životom.

Onaj ko preživljava jedan takav gubitak može ostati jak samo uz čvrst iman koji mu garantuje da ovo nije kraj već samo početak nečeg ljepšeg i dugovječnijeg od ovog prolaznog života. A ja čvrsto vjerujem da oni imaju taj iman u sebi što su i pokazali i dokazali svojom čvrstinom i vjerom da će doći trenutak kada će opet biti svi zajedno. Nama ostaje samo da im budemo potpora u tome koliko god mognemo. A znam da je svaka napisana riječ i ostavljeni komentar u ovom virtualnom svijetu i saznanje koliki je pečat ostavio na sve nas njima dodatni stub potpore.

S druge strane fascinira kako je blog medij koji te toliko zbliži sa čovjekom kojega ni ne poznaješ da te sve vezano za njega pogodi duboko u srce kao da se radi o nekom tvom najmilijem. Isto mogu reći i za sebe jer, iako smo se lično znali, sad mi se čini da smo imali jaču komunikaciju i bili bolji virtuelni nego real-life prijatelji i da je u stvari to što je učinilo da me njegov odlazak pogodi ovom jačinom kojom je pogodio.

Neko je u nekom komentaru napisao da svako od nas želi biti bolji čovjek ali postoji ta neka kočnica u mozgu koja te sprječava da to zaista i budeš. Napisao je da nas je Saudin svojim djelima učio kako da budemo bolji ljudi. Mogu posvjedočiti da je to zaista tako. Čak i sada, kada čovjek čita sve priče koje su ljudi ispričali o Saudinu u ovom virtualnom svijetu, vidi da njegova misija nije završena jer te još uvijek tjera na preispitivanje sebe i traganje za rupama koje treba popuniti da bi bio bolji čovjek.

Molimo dragog Allaha dž.š. da mu u ovoj prvoj kaburskoj noći učvrsti riječi kada bude pitan, da mu osvjetli kabur i otvori vrata u dženet. Amin.

Prenosi Dzerir od Ebu-Hurejrea, neka je Allah zadovoljan sa njim, a ovaj od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: "Tako mi Onoga u cijoj je ruci moj zivot, mejit ce cuti topot vase obuce kada ga budete napustali od njega odlazeci. Ako je bio vjernik, namaz ce mu biti kod glave, zekat s njegove desne strane, a post s lijeve. Ucinjena dobra djela, sadaka, ocuvanje rodbinskih veza, pravicnosti i dobrocinstvo prema ljudima, kod nogu.

Od glave ce mu se prici pa ce namaz reci: 'S moje strane nema ulaza.' Prici ce mu se s desne strane, a zekat ce reci: 'S moje strane nema ulaza.' Takodjer i s njegove lijeve strane, pa ce post reci: 'S moje strane nema ulaza.˘ Prici ce mu se i s nogu, pa ce ucinjena dobra djela reci: 'Ni s moje strane nema ulaza', a nakon toga ce mu receno biti: 'Sjedi', pa ce sjesti, a sunce na zalasku bit ce mu prikazano.

Nakon toga bit ce mu receno: 'Obavijesti nas o onome o cemu te pitamo.' Odgovorit ce: 'Pustite me da klanjam.'  'Klanjat ces, obavijesti nas o onome sto te pitamo.' 'A o cemu me pitate?' 'Sta bi mogao reci o covjeku koji je boravio medju vama i ima li sta cime bi mogao o njemu svjedociti?' Upitat ce: ˘Je li o Muhammedu?˘ 'Da', receno ce mu biti. Odgovorit ce: 'Svjedocim da je Allahov Poslanik, i svjedocim da nam je s dokazima od Allaha dosao i mi smo mu povjerovali.' 'S tim si zivio, umro, i s time ces, ako Bog da, biti prozivljen', receno ce mu biti.

Zatim ce mu kabur za sedamdeset arsina prosiren biti, u njemu ce mu svjetlo sjati, a vrata u Dzennet ce mu se otvoriti, te ce mu receno biti: 'Pogledaj sta je Allah za tebe u Dzennetu pripremio', pa ce opskrbljen radoscu i srecom biti, a dusa ce mu medju dobrim dusama boraviste naci. To je ptica zelena koja ce biti priljubljena uz dzenetsko drvo, a tijelo ce pocetku, zemlji vraceno biti."  A to su rijeci Uzvisenog: "Allah ce vjernike postojanom rijecju ucvrstiti i na ovom i na onom svijetu." Hadis prenosi Ibn-Hibban.

22.11.2009.

Za Saudina

21.11.2009.

Alahimanet druže

Nisam htjela. Nisam smjela da napišem prva. Nakon bloba, bureka, sad je lakše.

Kada je suprug jučer došao i rekao da je Saudin preselio naprosto sam zanijemila. Sve znam, i kako i šta, ali čovjek uvijek ima nadu, uvijek misli na najbolje, ne može ni da pomisli da može doći kraj.

I nažalost, jučer u 18:00, naš drug Saudin Bećirević, vama bloggerima poznat kao blogger Pospanko i autor knjige Bore oko očiju, je nakon duge i teške bolesti preselio. Dragi Allah ga je uzeo sebi, možda mu tako učinivši veliku uslugu, ali njegovim najmilijima i prijateljima koji su ostali nakon njega ostavio veliku prazninu u srcu.

Svi koji su ga znali znaju o kakvom velikom čovjeku se radi. Pisala sam o njemu prije na ovom blogu kao o čovjeku velikog srca koji je svojim rukama napravio čuda bez ičije pomoći. Pa i njegova knjiga je svojevrsni dokaz toga.

Dragi Allah je tako htio. Nama ostaje da molimo da mu podari lijepi dženet a njegovoj supruzi i svim njegovim najmilijima koji su ostali iza njega da podari sabur u ovim teškim trenucima.

Detalji oko dženaze i tevhida još nisu poznati, ali kada budu biću slobodna da vas obavijestim.

17.11.2009.

''Umjetnost i humanost na kalendaru - Mia Jeličić"

Mia Jeličić je mlada autorica iz Sarajeva koja se trenutno zbog teškog oboljenja nalazi u Pisi u Italiji. Miji je u maju 2008 godine transplantiran bubreg i trenutno čeka na transplantaciju pankreasa. Nažalost potreban joj je novac za podmirenje troškova za vrijeme njenog boravka u Italiji. Od 1.novembra 2009. godine svi zainteresovani, u shoping centru BBI, na III spratu mogu kupiti slike koje je radila Mia, te prirodne kolače "Mama Cupcakes" a od 18.novembra biće u prodaji i zidni kalendar za 2010. godinu koji je ukrašen Mijinim slikama. Novac prikupljen prodajom kalendara i kolača ide u fond za liječenje naše mlade umjetnice.

Cijena kalendara je 10 KM

Za zaintersovane firme koje žele veće količine, 100 i više komada, postoji mogućnost štampanja imena firme, znaka, logotipa ili informacije po Vašoj želji, o našem trošku.

Broj žiro računa: 338 320210441 0547

Svi zainteresovani za kupovinu kalendara mogu se javiti na mail mijinkalendar@gmail.com.

15.11.2009.

Ćiro mubarek olsun

Onako kao polu nezainteresirana, ili polu zainteresirana, dok u stvari iznutra lagano tinja uzbuđenje, posmatram ovu situaciju sa reprezentacijom i Ćirom i kontam kako tu ima materijala da se napiše jedan dobar doktorat na odsjeku za psihologiju.

Iz kog god ugla pokušam da sagledam situaciju u kojoj se nalazimo danas u odnosu na onu od prije godinu dana nikako ne mogu da dokučim Kako. Da li je Ćiro dobar psiholog, ili ima nekog dobrog psihologa što radi sa njim, da li su motivacija pare (a znam da nisu), da li je trebalo da se pošutaju svi stari fudbaleri i dovedu novi da bi stvari krenule na bolje, nemam pojma.

Kako smo od totalnog autsajdera postali oni o kojima svi pričaju? Kako to da više ne strepimo pred protivnikom i kako da i nakon primljenog gola igramo kao da se ništa nije desilo? Gdje je nestala ona naša standardna "jadan sam ti majko" i kako smo odjednom postali Zmajevi a ne kanta za nabijanje?

Da li je Ćiro stvarno toliki virtuoz, takav majstor, takva legenda i kako je to uspio? Kako je digao ne samo repku već i narod? Kako nas je ujedinio? Kako nam je izbio iz glave gubitnički mentalitet? Kako je unio euforiju? Kako nas je natjerao da ne budemo tužni kada gubimo, i ne samo to, nego još i da slavimo iako smo izgubili (aludiram na slavlje u Mostaru)?

Evo me, postavljam pitanja kao trogodišnjak a u stvari sam fascinirana kako i muškarcima zasuze oči od uzbuđenja kada se govori o fudbalu i reprezentaciji. Sjećam se prošle godine kada je bilo Evropsko a ja na moru, kako sam zavidnim pogledima posmatrala Hrvate i njihovu euforiju, ljude obučene u dresove i okićene zastavama, gdje svi dišu kao jedan u isčekivanju utakmice i za vrijeme nje.

A gle sad nas. Drugi nek nam zavide. Ja kao da sanjam. Ako bih mogla nešto da poželim to bi bilo da nikada ne dođe dan utakmice u Zenici. Neka zauvjek ostanemo ovako nekako ujedinjeni, u slatkom isčekivanju, ponosni, okićeni zastavom, sretni...

Ako je Ćiro kriv za sve ovo, onda Ćiru treba staviti i na kormilo košarkaške i rukometne reprezentacije, a u slobodno vrijeme i na kormilo RK i KK Bosne. Ono malo vremena što mu ostane dajte mu da bude predsjednik.

Jer ja neću da se probudim.14.11.2009.

Portugal - BiH

Aj tinks rezultat iz real.

11.11.2009.

:)

Tražim neku zanimljivost, karikaturu ili slično da otvorim sutrašnje predavanje studentima i naletim na ovu kul slikicu....Pri tome se naravno misli na zeleno u smislu zaštite okoliša. Šteta što mi se ne uklapa u koncept, ali je zato postavljam ovdje :)

Slika preuzeta sa http://www.foodmag.com.au/Article/Feature-on-Sustainable-Manufacturing/433716.aspx08.11.2009.

To dijeta or not to dijeta

Kada god odlučim da ću pripaziti na jelo, da ne kažem krenem na dijetu, uvijek mi se otvori apetit. Počnem i večerati, što inače nikada ne radim.

Grozna sam. Borba sa sitničavih 5 kg viška se nastavlja, a ja nikako da preuzmem vodstvo. Nikada prije nisam posezala za raznim tabletama i pomagalima za mršanje, ali ovaj put posežem i za tim kao posljednjim sredstvom. Cactus diet nije pomogao. Sad konzumiram neki caj iz DM-a Slim nešto. Čak sam razmišljala i o UN dijeti, zamalo od jutros ne započeh svoj UH dan, ali ja fakat nisam tip od dijeta. Uopšte ni ne jedem puno pa mi smiješno da držim dijetu..

Doduše sad smazah više od 100 gr pečenih kestena a onda ko usput pročitah da su ti pečeni kestenčići plaho kalorični, više od 240 kcal u tih tričavih 100 gr. A onda je valjalo to potisnuti sa malo bestilja na CRNOM hljebu (velika slova su tu da me utješe).

No to stvarno ne predstavlja problem jer fino već dvije godine održavam tih 5 kg viška. Ni gore ni dole. Ipak treba učiniti nešto da se postporođajne baklave pretvorene u nekoliko solidnih mišelinki otope. Ako imate neki čudotvorni recept koji podrazumijeva ne držanje dijete i ne vježbanje u fitnes salonima, ne krijte od mene. Trenutno me puca faza depresije zbog ovoga.

p.s. Koliko umorni hvali ovaj rat bendova reko i ja da pogledam o čemu se radi. I fakat gledam ove momke i cure i ne mogu da vjerujem da u današenjm vaktu još uvijek ima omladine koja se zanima sasvim NORMALNIM stvarima kao što su deranje gitare i neki davno zaboravljeni rock and roll. Svaka čast!

07.11.2009.

Joj sad se sjetih...

Ovo već zalazi u hiperprodukciju postova ko nikad u zadnjih pola godine i više ali mi sada pade na pamet...

Cijela ova naredna priča se desila u par minuta, možda dvije ili tri najviše.

Jučer otvorim ja blog i još nekih par web stranice na poslu. I sad čitam nečiji blog, nebitno, kad počne nešto da zvoni. Kao telefon. Automatski posežem za telefonom, ali to nije zvuk mog telefona (ni fiksnog ni mobilnog). Obrćem na skype, ne vidim da me neko proziva, nigdje ne piše da imam poziv, svi su mi kontakti offline, ne kontam.  Ugasim skype. Oslulškujem, i dalje zvoni, reko da nije sa neke web stranice. Krenem otvarati jednu po jednu, ništa ne vidim. Ovaj neki blog što sam čitala, kontam koji lik da stavi takav iritirajući zvuk na svoj blog. Počnem gasiti stranice, i dalje zvoni.  Opet kroz glavu prolazi, da nije slučajno iz susjedne kancelarije, ali poznajem sve zvukove iz okruženja, nije to to. Na kraju ostane ova stranica blogger, ugasim i nju. I prestane zvoniti. Ali i dalje ne kontam u čemu je fol.

Tek jutros, kad sam otvorila blogger vidim ovu reklamu za eronet, šta li je, na home page-u bloggera.

I nije telefon, već sat :).

07.11.2009.

2010

Danas je oko 7000 diplomaca, magistranata i doktoranata sarajevskog univerziteta imalo promociju i dobilo svoje diplome. Čestitam im i ako Bog da i ja dogodine dočekam da odem po svoju :)

06.11.2009.

Tito dragi

Mislim da ću jednu noć izaći iz stana, popeti sa na sprat iznad mene, pokucati komšiji i reći sljedeće:

Pa Tita ti jeste li vi normalni? 23:40 a kod vas dernek sve u šesnaest. Djeca skaču i lupaju kao da su se sad ustala, a vas dvoje pričate tako glasno da vas i čujem i skoro razumijem iz svog stana. Kad dijete lupi petama od pod odskočim sa kauča, a nemalo puta mi se i dijete probudi.

Ovaj scenarij u glavi vrtim iz noći u noć. Pa dokle više.

06.11.2009.

Čiča Gliša

Da li ima neko ko bi mi znao reći kako ide pjesma o Čiča Gliši?

Ja se samo sjećam dva dijela -Početak:

Tačka tačka tačkica gotova je glavica...

i neka sredina: Trbuh kao sat....

Nije baš da me pamćenje služi :(

Ovako ponekad pokušavam da se sjetim zanimljivih stavri koje bi se mogle raditi sa djetetom i naprosto mi mozak zablokira. A ona je sva sada u fazonu crtanja pa se sjetih ovog Čiča Gliše ali pjesma ne dolazi u glavu.

Inače šta ima kod vas? U mene mi nema Najdražeg pa sam ovih dana gledala televiziju, što inače ne radim, i skontala sam da sam zatupila za najmanje 10 bazičnih jedinica. Te nekakve korupcije u općinama, te nekakve šeme i iZ, te ubistva, te Dodik, te neke BIg Mame i Talenti, žeMske serije na turskoj TV..Nažalost vremenske prilike su sve gore i gore i ako nisi van kuće onda si u kući, jel' te, a kad si u kući TV je obično upaljen i tako ti se zalomi da vidiš neke vijesti ili neke druge emisije od kojih nisi nimalno pametniji.

Skontala sam, a znala sam i prije samo je sada došlo do izražaja, da je za održavanje dobrog duha najvažnije okružiti se normalnim, pozitivnim ljudima. Nedavno sam otkrila da imam jednog starog druga koji upravo pršti tom energijom i baš bi mi trebalo intenzivno druženje sa njim i njegovom ljepšom polovicom ako se uspijemo iskombinovati. Osim toga ne praktikujemo zadržavanje kod kuće osim u uslovima ekstremne potrebe, kao što je bolest, tako da mislim da je i to dobra vježba za duh koji se sigurno osjeća skučen u četiri zida. Malo nam je ponuda za izlazak u gradu u zimsko doba oskudna, te osim BBI ne znam gdje bi čovjek s djetetom onako još mogao da izađe kada napolju stisne minus i pada kiša. Mislim da je došlo vrijeme da počnemo prijateljima da se uvaljujemo na sijelo.

I tako, kao što vidite kod mene ništa pametno...A vama želim ugodan ostatak dana.

I da, kako ide pjesma o Čiča Gliši?

02.11.2009.

Imaš muzičku?

<< 11/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1211152
online

Powered by Blogger.ba