... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

21.08.2009.

Ramazan 2009

Dragi blog prijatelji, vritualni i oni ne virtualni, Muslimanima je stigao Ramazan. Pošto sam imala prilike živjeti u Turskoj duže vremena, uvijek se prisjetim kako izgleda dočekivanje Ramazana i sam Ramazan u, da je tako nazovem, islamskoj zemlji, svo ono uzbuđenje, pred-ramazanski šoping, televizijski program, novine...Pa mi pomalo bude žao kada Ramazan u Bosni i Hercegovini dođe i prođe bez puno pompe i nekako se utopi u svakodnevnicu.

Ove godine sam pričala sa nekoliko postača prije Ramazana i skoro svi su izjavili kako su bili skoro pa iznenađeni da je u petak prvi dan posta. Čak sam i ja mislila da je prvi dan posta u subotu i pored redovno obješenog takvima u kući. Od ovozemaljskih poslova čovjek ne stigne da misli, a podsjetnika baš i nema. Da nije Reisa Cerića i njegove (ne)inspirativne čestitke za Ramazan ko zna da li bi neko i fulio da zaposti prvi dan.

No, to su onako male obzervacije koje nemaju puno veze sa Ramazanom već mojim ličnim doživljajem. A ja, ja se Ramazanu u punoj pari vraćam poslije dvije godine. Volim pročitati da se podsjetim šta za Muslimana znači mjesec ramazan, pa ću kao podsjetnik svima nama iskopirati par hadisa (http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=18659):

1. Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: „Ko posti ramazan vjerujući i nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni grijesi koje je prethodno počinio!“ (misli se na male grijehe)

2. Ebu Hurejre, r.a., takoðer, prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: „Kada nastupi ramazan, otvore se džennetska, zatvore džehennemska vrata a šejtani se povežu!“ (Tumačeći ovaj hadis Kadi Ijad napominje da se ovdje radi o jednoj vrsti savjesnijeg odnosa vjernika spram svojih djela, pa u tom mjesecu rade više dobra, što automatski doprinosi smanjenju zla, a uz smanjenje raznih zahtjeva pohota i strasti, onemogućavaju se pristupi šejtanu i na, taj način, oni izgledaju povezani! )

3. Ebu Se’id el-Hudri, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Allah će sedamdeset godina udaljiti vatru od osobe koja posti jedan dan na Allahovom putu!“

4. Ebu Hurejre, r.a., takoðe, od Poslanika, s.a.v.s., prenosi: „Post je štit, pa kada neko od vas posti neka ne govori bestidne riječi i neka se ne dere, a ako ga neko opsuje ili napadne, neka kaže: Ja postim!“

5. on, takoðer, prenosi i ovaj hadis: „Svaki čovjekov posao se višestruko nagrađuje. Dobro djelo se nagrađuje od deset do sedam stotina puta osim posta, jer je Allah Uzvišeni rekao: on je Moj i Ja za njega nagrađujem. On ostavlja svoje strasti i hranu radi Mene!“

I ono što ljudi često zaborave

6.Sevban, r.a., prenosi od Poslanika islama, s.a.v.s., da je rekao: „Post mjeseca ramazana odgovara postu deset mjeseci, a post šest dana ševvala, nakon njega, odgovara postu dva mjeseca, pa to predstavlja post čitave godine!“

Dragi moji muslimanski blog prijatelji i postači, da vam dragi Allah dž.š. omogući da ovaj Ramazan ispostite lahko, da vas posluži zdravlje i da budete rasterećeni ovozemaljskih briga. Da vas Allah višestruko nagradi za vaš post najmenjenom nagradom, oprosti vam sitne grijehe, udalji džehenemsku vatru i poveže vašeg šejtana. A onda valjda samim tim dolazi i ono što nam je Reis Cerić poželio.

<< 08/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1161585
online

Powered by Blogger.ba