... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

17.08.2009.

Atopijski dermatitis i homeopatija

U petom mjesecu ove godine sam pisala o Atopijskom dermatitisu koji je imao Cvjetak a koji se ispoljavao u vidu crvenila i svraba po rukama i bio vezan za alergiju na određene vrste hrane. Samo podsjećanja radi, koža je u jednom trenutku izgledala kao opekotina i trebalo nam je nekoliko mjeseci da otkrijemo o kojoj hrani se radi. Nismo odustajali od potrage iako su nas doktori uvjeravali da je to normalna pojava kod djece i da se protiv toga ne može boriti.

U principu, stvarnu potvrdu putem alergotesta smo jedino dobili za celer, dok me je posmatranje reakcija na koži navelo da mislim da su u pitanju još i alergija na kvasac, gljivice i pljesni kao i alergija na citruse. Detalje o istrazi možete pročitati u gore linkanom postu.

Kod bilo koje vrste alergije najvažnije je izgraditi imunitet kako bi tijelo alergen prestalo prepoznavati kao strano tijelo i prestalo izbacivati reakciju na kožu ili bilo kakvu drugu reakciju. Doktori su nam i govorili da se protiv AD ne borimo i da trebamo čekati da se njeno tijelo samo izbori.

To za mene nije bila opcija i morala sam naći na šta je alergična i to izbaciti iz ishrane. Nakon višemjesečnog istraživanja došli smo do tri gore navedene grupe alergena i izbacili ih iz ishrane. Međutim, moram reći da iako su se alrgijske reakcije povukle 100%, na koži su na nekoliko mjesta ostali crveni plikovi, ili bolje rečeno lišajevi, koji bi izazivali svrab kod povećanja temperature tijela (kada joj je vruće, najčešće pred spavanje i u snu).

Ključno pitanje je bilo kako pojačati imunitet i pomoći tijelu da prevaziđe problem, prvenstveno ove lišajeve a onda i da izgradi imunitet prema alergenima kako bi ih mogli vratiti u prehranu. Hajde, celer i nije neki problem, ali kada si alergičan na gljivice, kvasac i pljesni ne smiješ jesti ništa što ima kvasac, ali ni piti mlijeko i jesti sir što dosta sužava broj namirnica koje možeš konzumirati.

Uglavnom, nakon kraćeg razmišljanja odlučila sam se da pokušamo sa homeopatijom. Ako pitate zašto, pa iskreno ne znam ni sama. Pokušala sam na internetu pronaći neke informacije, i iskreno, homeopatija kao koncept mi je dosta nejasna. To razrjeđivanje i koncentrisanje energije je nešto što moj mozak ne može da pojmi ali činjenica da homeopatski pripravci nemaju apsolutno nikakave štetne posljedice me je navela da počenm ozbiljno razmišljati o tome. Kada je Cvjetak bio mali i imao problema sa zubima konzumirali smo Osanit - homeopatski pripravak od kamilice koji ima kupiti u slobodnoj prodaju u apotekama u Njemačkoj i Austriji i on joj je nevjerovatno pomagao.  To je još jedan od razloga koji me je nagnao da se odlučim da pokušamo sa homeopatijom.

Nekako u isto vrijeme mi je i komšinica ispričala za slučaj djeteta koje je imalo iste probleme i homeopaticu koja mu je pomogla. I tako smo otišli toj homeopatici sredinom juna ove godine.

Homeopatija je stvarno čudna stvar. Cijela terapija se određuje na osnovu direktnog razgovora sa homeopatom koji skenira tvoju ličnost postavljajući ti milion pitanja o tebi i tvom ponašanju, osjećanjima, odnosu sa ljudima, stvarima i prirodom. To se radi da bi te svrstao u jednu od, ja mislim,  4 grupe ljudi na osnovu čega se i određuje tzv. konstitucijski lijek. Za jednu grupu je osnovni sastojak npr. morska so, za drugu kamilica itd.

Uglavnom, nakon podužeg razgovora sa homeopaticom, dotična nam je pripremila u prvoj turi:  neke 3 granule za koje mi nije objasnila šta je, samo je rekla da se moraju popiti, granule za detoxifikaciju organizma, granule imuniteta i granule potpore. I to svega za mjesec dana terapije.

Nakon samo par dana, svi lišajevi sa ruku su nestali. Da li smijem tvrditi da je to bilo od navedene terapije? Mislim da smijem jer u tom periodu nismo ništa drugo konzumirali.

Naravno ohrabrena tim poboljšanjem, nastavila sam joj davati sve to puni mjesec dana. Tačno pred odlazak na more potrošili smo terapiju pa sam je ja nazvala da vidimo šta dalje. U svojoj glavi sam imala plan da koristimo njene preparate sve dok ne isprobamo vratiti jednu po jednu namirnicu u ishranu. Dala nam je opet imunitet, za koji je rekla da još uvijek ne smijemo prestati trošiti i konstitucijski lijek. Počeli smo to trošiti prije odlaska na more par dana.

I onda dođemo na more i Cvjetak mazne krišku hljeba i pojede. I ništa. Poslije toga mazne kroasan, i ništa. Par dana poslije popije šolju mlijeka i napuca se sira i opet ništa. Nikakve reakcije na koži. Ima 15 dana pije mlijeko i jede sir i stvari koje u sebi imaju kvasac i nema nikakvih problema.

Šta da vam kažem? Naravno da mojoj sreći nije bilo kraja. Ali opet čovjek ne može a da ne počne sumnjati da možda nije ni bila alergična na kvasac, gljivice i pljesni jer ponavljam da je to bila samo moja obzervacija bez zvanične potvrde putem alergo testa. Pa onda kontam da je možda ta alergija na celer bila toliko jaka ali se onda opet sjetim kako bi se upali kada bi pojela malo sira bez da je tada jela neke supe sa celerom.

Zato ne smijem da tvrdim 100% da je homeopatija ta koja je pomogla u savladavanju alergije. Ali je činjenica da su lišajevi odmah nestali te da Cvjetak nije jedini kojem se alergija povukla nakon homeopatskog tretmana. Ipak mislim da ću najbolju potvrdu imati kada joj ponovno dam celer na šta se lagano spremam. Ali ću prvo probati citruse kako bi u slučaju nepojavljivanja reakcija na citruse a pojavljivanja reakcije na celer znala u stvari u čemu je problem. A o tome ćete biti blagovremeno obavješteni.

I tako. Homeopatski pregled sa prvom terapijom košta 50 KM. Poslije se svaka kesica granula plaća 8 ili 10 KM. Homeopatija nema nikakvu štetnost po organizam jer u suštini su te granule ništa. Milion puta razrijeđeno nešto. Definitivno ne možemo govoriti o autosugestiji jer je to nemoguće kod djeteta od 22 mjeseca koje ne zna ni šta konzumira.

Dakle, da podvučemo. Ništa ne košta probati. Osim 50 KM.

nastavak

<< 08/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1247086
online

Powered by Blogger.ba