... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

28.05.2009.

Tratinčica u epizodi: Doktori vs. internet

Mala napomena: ova priča je tekla praktično paralelno sa prethodnom. Pišem je već dva dana pa se nadam da nisam nešto ispustila.

Dakle, da sumiramo prethodni post, Tratinčica je svoj cvjetak vodila kod 4 doktora koji su svi uspostavili tačnu dijagnozu Atopijski dermatitis. Nisam je ja vodila kod 4 doktora zato što im nisam vjerovala nego je tako tekla priča. Prvo smo išli kod pedijatra koja nas je uputila alergologu i dermatologu. Kod dermatologa smo išli jednom, kod alergologa dva puta. Slijedom informacija sa interenta pedijatrica nas je uputila i dermatologu na kožnu kliniku, a vidjeli smo i dermatologa koji privatno radi alergotestove (dva puta).

Dermatolozi su prepisivali kreme i kapi - njih uzrok ne interesuje. Alergolog nam je radio alergo testove, dao Singulair i predlagao eliminacionu dijetu.

Ono što je zajedničko svim doktorima je da su pri prvoj posjeti pitali - Ima li neko u porodici da ima alergije. Moj suprug i njegova sestra su bili alergicni na kvasac pa su radili desenzibilizaciju u mladosti i to im je prošlo. Svi smo haman alergični na polen, ja na neke vrste lijekova. Svi doktori su uredno bili informirani o istom da bi to samo konstatovali. Alergolog je u nalazu napisala "Otac atopičar" što ja ne znam šta znači jer se kod njega uvijek znao uzrok a promjene nisu izlazile po koži već u vidu astmatijskog bronhitisa. Al hajd.

Niko od gore navedenih doktora nije sumnjao na polen. Niko od navedenih doktora nije sumnjao na kvasac. Što bi po meni (a to sada znam što tada nisam) bilo najlogičnije. U početku sam slušala pedijatricu pa sam krenula od mlijeka, meda i tako dalje. Nije mi ni napamet palo da izbacim stvari koje u sebi imaju kvasac. U stvari, ono što me je u početku kočilo jesu oprečne informacije o tome da li se alergija može pojaviti na nešto što je dijete jelo odavno. Npr. hljeb je jela sa godinu dana i da li je moguće da kvasac postane problematičan za 4 mjeseca nakon prve upotrebe. Zbog toga sam isto milslila da gluten ne može biti, ili da ne mogu biti mliječni proizvodi.

Nakon jedno mjesec dana, kada smo došli u fazu opekotine 2 stepena (kako je grozno to izgledalo) skontam da sam budala i odmah izbacim kvasac. Okrenem onu kutiju plazme i Hipp keksića koje je jela, vidim na njima piše kvasac. Hljeb je isto jela u tom periodu svaki dan. Povremeno je jela i štapiće od pira iz DM, u njima isto ima kvasac. Nakon dan stanje je bilo 50% bolje. Mislila sam to je to, ali se stanje nije potpuno smirilo ni nakon 7 dana. Ali je bilo 50% bolje.

U međuvremenu smo bili u drugom krugu posjeta doktorima koje sam redovno izvjestila da smo izbacili kvasac i da je stanje 50 % bolje, tačnije nikada više nije bio konstatni svrab samo kada legnemo u krevet i dok spava (to je zbog podignute temperature tijela u krevetu što ne pogoduje atopičarima)  i nikada više nije bilo kao opekotina. Dakle dalo se kontrolisati. Meni je to bio znak da jeste kvasac ali da tu ima još nešto. Svi doktori su to samo konstatovali i prešli preko toga kao da ništa nisam rekla. Alergolog je predložio izbacivanje mlijeka (vidi prethodnu priču).

Ja sam tu i dalje sva u analiziranju, i nikako mi se stvari nisu poklapale. Nakon mjeseci zapisivanja šta i kako jede zaključila sam da joj mlijeko i žuti sir smetaju ali jogurt ne.  Da može pojesti same špagete sa puterom da joj ništa ne smeta a kada pojede zobene pahuljice sa suhim voćem da joj smeta. Dakle priča mi se nikako ne slaže ni za gluten, ni za mlijeko. Znala je pojesti zeljanik u njemu jaje, nije joj smetalo. Ali pojede palačinke sa medom i smeta joj. Nije mi logično bilo ni za jaje.

Nakon jedno 15 dana od izbacivanja kvasca, sine meni da bi mogla pogledati  na internet šta zaboga znači kada neko ima alergiju na kvasac. Da li je dovoljno izbaciti samo stvari koje u sebi sadrže kvasac ili ima tu još nešto. Aleluja!

Prvo skontam da to nije alergija na kvasac nego na gljivice, plijesan i kvasac između ostalog. Dalje, osim što moraš izbaciti stvari koje sadrže kvasac moraš iz ishrane izbaciti sve ono što na sebi ima gljivicee i plijesan od hrane kao npr. suho voće ! koje na sebi ima gljivice (odmah skontam zašto su zobene pahuljice sa suhim voćem bile problem a da ne govorim da nam je suho voće bio jedini slatkiš kojeg smo jeli u količinama, svaki dan) , slatkiše na kojem gljivice rastu i razmnožavaju se u organizmu (npr. med), pa onda kruška i jabuka se moraju guliti jer na kori imaju gljivice, sir jer se radi uz pomoć gljivica, mlijeko zbog mliječnog šećera laktoze, naravno sve konzervirane stvari itd. Napokon mi se sve posložilo! Ovdje imate laički opis šta je to i koja hrana sadrži gljivice a koja ne.

Tu pročitam da osim alergije može biti da dijete ima i gljivičnu infekciju ili kandidijazu koja, ako se još dublje zadubite u problematiku (link) također proizvodi promjene na koži u vidu AD ili ekceme (AD i ekcem su sinonimi jer se rade o sličnim odnosno istim oboljenjima kože). Dermatolozi koje sam ispitivala o vezi između infekcije i AD-a, naravno u ulozi laika koji je to kao negdje načuo, su mi negirali ikakvu povezanost?!?!  Pročitam još da se radi kožni test (sastruže se gornji epitel kože i onda se analizira na gljivice, ali nemam sada link) da se utvrdi da li ima kožna kandidijaza.  Razlika između alergije i kandidijaze je u tome što je dijeta kod kandidijaze malo strožija nego kod obične alergije (voće ne bi trebalo uopšte jesti osim kiselog voća osim npr limuna) i naravno moraju se piti Nystatin kapi da se unište gljivice. I to je izlječivo u kratkom roku s tim da se sa dijetom treba nastaviti jedno vrijeme i polako vraćati namirnice u ishranu da bi se utvrdilo da li neka izaziva probleme.

Uzbudim se ko malo dijete na ova otkrića i odmah odletim pedijatrici. Hvala Bogu ona je žena sa kojom se može pričati da si nešto istraživao na internetu. Ona mi odmah da uputnicu na Koševo -Kožnu kliniku i napiše da se uradi taj test na koži plus IgE na gljivice ako ga tamo rade.

Na Kožnoj klinici sam naravno priču upakovala u "Pedijatrica sumnja da mi možda mogla biti kandidijaza pa nas je poslala da uradimo kožni test" a ne "Internet kaže" jer bi inače, vjerujem, bila s noge na nogu izbačena. Kod nas ni doktori ne vole jedne druge, a posebno kad se pedijatri prave pametni i miješaju u njihovu struku, pa se ova odmah smrknula rekla da je to tipični AD i da, kad već pedijatrica sumnja, što nije napisala da se radi bris usta i stolica na kandidu. Analizu kože nije htjela da uradi. Promijenila mi Afloderm kremu na Adventan jer ona tvrdi da je Afloderm previše mastan za takvu kožu i neodgovarajući te da se od njega zato koža upali. Taj Adventan nam je stvarno dobro činio kada je Cvjetak jednom krišom odgrizao komad kifle pa se opet upalila koža, ali nije bilo strašno. Napisala nam da uradimo ovaj bris usta i stolicu na kandidu čiji rezultati su bili prije neki dan. I hvala Bogu, nema kandidijazu. To znači da se vodimo samo ovom listom koja se odnosi na ljude koji su alergični na gljivice i pljesni.

Prije nego je bio gotov taj bris, ja sam se vodila listom hrane koja ne sadrži gljivice, samo sam malo lutala među tom listom i listom za kandidijazu koje su u suštini iste ali nisam htjela da idem na strogu varijantu dijete. Stanje je bilo 80% bolje u odnosu na ono "ala opekotine" stanje ali nije skroz prošlo. Znači bilo je tu još nešto. Tih dana je krišom otkinula komad kifle i dva dana nakon sam joj dala limunadu jer je ona kao dobra za kandidijazu (moja greška) pa smo definitivo zakjljučili da je alergična na kvasac i citruse.

Tu smo bili već u fazi privatnih alergotestova koji su pokazali da je Cjetak malo alergičan na jaje i na celer. A njoj je svaki dan ručak iskuhana pileća ili teleća supa u koju se navalja povrća i proso ili riža ili tako nešto i naravno CELER koji se iskuha zajedno sa mrkvom i peršunom. Znalo se desiti da pojede i nešto što je za nas kuhano sa Alnatura smjesom povrtnih začina iz DM-a u kojem opet ima sušeni celer.

Uglavnom, od prije nekoliko dana ne jedemo više celer, kvasac i limun bi trebalo da su do sada izašli iz organizma, prekjučer smo prestali mazati Adventan i piti Fenistil koje sam uključila zbog ove kifle i limuna, i evo 2 dana smo bez ikakvih problema. Nadam se da smo riješili problem. Čekamo još nalaz sa jezera da vidmo screening na polen i citruse (kao zvaničnu potvrdu) i to je to.

E sada, nisam ja nikakvu revolucionarnu stvar napravila što sam pogledala na internet šta znači biti alergičan na kvasac. Ali sam problem mogla riješiti možda i puno ranije, ili ga barem ublažiti da su doktori uradili ono što su po mom mišljenju trebali. A to je:

1. Kada su me pitali za istoriju bolesti, odmah posumnjati da je nešto na šta smo alergični mi u porodici i predložiti prvo izbacivanje kvasca a ne mlijeka i ostalih standardnih alergena.

2. Kada sam već otkrila da jeste kvasac i da se problem riješio za 50% ne gledati u mene kao tele u šarena vrata već me posavjetovati da kvasca ima i u drugim namirnicama, preložiti mi šta još trebam da izbacim. Valjda bi doktor trebao to da zna.

3. Zamjeram sve i jednom dermatologu koji nije predložio da se rade alergotestovi već je samo konstatovao AD i dao kapi/sirup i kremu. Tu ubrajam ne samo dermatologe koje sam ja posjetila već i sve one koji liječe djecu za koju ja znam da imaju AD a nisu nikada radili alergotestove. Čak mi je jučer došla kolegica sa posla čije dijete 2 dana starije od mojeg i prije 15 dana je dobilo osip i svrab plus crvenilo na pregibima. Znajući za moj slučaj pitala je dermatologa treba li da radi testove ona je rekla da NE, da nema potrebe, da su oni nepouzdani za tako malu djecu itd. Jesu nepouzdani možda oni potkožni ali testovi iz krvi se mogu uraditi sa velikom tačnošću. Pa barem ćeš imati nekakav rezultat. Naravno doktor joj je dao Lostop i Afloderm.

Ne znam da li sam u poziciji da bilo šta savjetujem bilo kome, ali ako se iz moje priče mogu izvući neki zaključci to bi bilo:

1. Ne odustajte od traženju uzorka. AD je izgovor doktora da ne znaju da utvrde na osnovu čega se koža upali.

2. Obavezno uraditi alergotestove. Dijete može biti alergično na više stvari.

3. Obavezno voditi dnevnik ishrane sa naznakama kakvo je stanje kože (ujutro i navečer) i šta ste mazali taj dan.

4. Nemojte misliti da problem možete riješiti preko noći. Upornost se isplati.

5. Ne zanemarujte moć interneta :)

nastavak

interesantan članak

<< 05/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1211602
online

Powered by Blogger.ba