... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

26.05.2009.

Tratinčica u epizodi: Mi vs. atopijski dermatitis

Veoma mi je teško posložiti u glavi sve ono što se dešavalo proteklih 5 mjeseci, i dalje se dešava, a da to sve ima neki logički slijed i da bude jasno čitaocu. Ali pokušaću, a vi ne zamjerite ako nešto bude na preskoke.

Dakle, prije jedno 5 mjeseci Cvjetak je počeo da ispoljava neku reakciju na obrazima u vidu crvenila koje je povremeno znalo malo zasvrbiti. Ja ispočetka nisam obraćala pažnju na to ali sam poslije nekog vremena primjetila da to crvenilo ne prestaje pa sam pokušala da upratim o čemu se radi i učinilo mi se da to može biti alergijska reakcija na sok od narandže. Imala je i stravičan ojed od kivija pa mi se učinilo da to može biti alergija na citruse. Bila sam u pravu i to crvenilo se povuklo kada sam joj prestala davati narandžu. Znala je nekada da se počne češati po stomaku, ali nikada nije bilo nekog posebnog crvenila.

Nakon toga je crvenilo počelo da se pojavljuje na rukama obje nadlanice, lijevom zglobu sa unutarnje strane a vremenom se proširilo na  cijelu ruku do lakta (u vidu crvenih fleka), obraze, kesice ispod očiju i očni kapak. Naravno ne odmah već postepeno. Prva posjeta pedijatru je rezultirala saznanjem da je Cvjetak alergičan na nešto što jede i da redom izbacujem stvari iz ishrane na koje sumnjam a da počnem sa mlijekom, glutenom, jajima (stvarima koji su inače čest alergen kod djece) i svu prerađenu hranu (smoki, konzerviranu hranu, mesne prerađevine, slatkiše, monte, čokolade i sl.) što ona svakako nikada u životu nije ni probala (hvala Bogu jer bi nam posao bio stoduplo teži).

Problem sa ovom tzv. eliminacionom dijetom je taj što se mora ići redom, jedna po jedna namirnica i što svaku treba pratiti 15 tak dana da bi alergen izašao iz organizma. Dalje, upratiti šta izaziva reakciju je također teško jer neke namirnice reakciju proizvedu odmah, neke za par sati a neke mogu čak i dan poslije. A promjene na koži se šire, to sve svrbi, ona se češe, narušava stanje kože....Uz to ne jede pola stvari koje bi trebala, bez mlijeka i mliječnih proizvoda valja skontati kako nadomjestiti kalcij, da li je alergična na soju i smijem li to probati (što mnoga djeca koja su alergična na mlijeko jesu), ako izbacim gluten šta će onda jesti, ionako ima jedva 10 kg, od voća svakako imaju samo jabuke i banane da su sezonske ako ne smije citruse, a možda jesu jabuke, možda su i banane, počneš na sve da sumnjaš, učini ti se da jede stalno jednolično, da ne uzima dovoljno vitamina, ma sve ti se sastavi...

Tako sam se ja dala u analiziranje šta je Cvjetak jeo u tom periodu a da je drugačije u odnosu na prije i zaključila da je to med i plazma. Ništa više. Mlijeko je u hrani bilo od 8 mjeseca (prvo jogurt, pa sir, pa puter a samo mlijeko kao mlijeko od 10 mj dok ga je počela piti u periodu kada se počela javljati alergija). Jaja je jela nakon godinu dana, nije bilo problema. Gluten, pa nisam bila sigurna, jer je i hljeb probala sa godinu dana, povremeno ga jela i nije bilo reakcije.

U međuvremenu sam skontala da sam i prestala dojiti u tom periodu na šta mi je pedijatrica (ali naknadno u nekoj od narednih posjeta) rekla da je vjerovatno Cvjetak bio zaštićen mojim mlijekom te da je moguće da je nakon prestanka dojenja postala osjetljiva na neke stvari koje je jela i prije što nam je usložnilo proces eliminacije hrane. Zato mame - mala digresija - ako možete dojiti pune dvije godine to bi bilo jako značajno za vaše dijete jer, barem sa aspekta alergija, većina alergija se preraste do 2., eventulano 3. godine.

Uglavnom, probali smo mi izbacivati mlijeko, pa med, ali je stanje bilo sve gore i ta eliminacija nije vodila ničemu jer traje beskonačno dugo. U jednom trenutku je to bilo tako crveno da se moglo usporediti sa opekotinom 2 stepena na šta je pedijatrica (napokon) uspostavila dijagnozu Neurodermatitis i poslala nas alergologu i dermatologu.

I alergolog i dermatolog, čim su vidjeli, uspostavili su dijagnozu - Atopijski dermatitis. To vam je otprilike, za laika, dijagnoza koja znači - vaše dijete ima promjene na koži za koje mi ne znamo čime su uzrokovane i treba vam sada deverati sa tim.

A ljudi moji, nije to problem što ona ima promjene na koži već je problem što to svrbi, pa se ona češe, a dijete je to - ne možeš objasniti da se ne češe, neće hladne obloge da umiri svrab, pa je onda to u noći uhvati da se češe po cijelu noć, pa se ujutro probudimo krvavi i ja i ona i čaršafi i jastučnice i prekrivači jer zguli kožu sa ruku.

I tu počinje u stvari prava priča.

Dermatolog, bez imalo analiziranja šta bi mogao biti uzrok, odmah gleda kako da oporavi kožu. Terapija su antihistaminici - da se dijete ne češe i hormonske tj. kortikortizonske kreme koje se ne preporučuju ni odraslima a kamo li djeci. Sve sa ciljem da se koža smiri. A to što će sve biti isto kada se to prestane koristiti  - jer je uzrok u unušenju nečega u organizam što izaziva tu alergiju - njih ne interesuje. Prvi dermatolog kod koga smo bili prepisao je Lostop sirup i Afloderm od kojeg se njoj koža još više upalila pa smo tu krmeu odmah bacili u kantu a sirup nismo ni koristili. Ako koristite Lostop onda eliminaciona dijeta nema smisla jer ne možete utvrditi uzrok alergije kada u organizmu ima antihistaminik koji je blokira.

Alergolog kada je vidjela ruke rekla je samo - aaaa, da, atopijski dermatitis. Ipak ona za razliku od dermatologa pokušava outvrditi uzrok promjenama. Rade se testovi na standardne alergene i to oni famozni IgE testovi iz krvi jer je dijete malo da mu se rade oni potkožni testovi. Test smo radili prije 1,5 mjesec i do dan danas nisu gotovi rezultati. Jer nemaju neke reagense. Kada kažete 1,5 mjesec i ne zvuči tako strašno ali to je drugim riječima rečeno 45 dana konstantnog češanja i narušavanja stanja kože.

Alergolog nam je prepisala i neke tablete Sigulair koje za cilj imaju da spriječe alergijski i astmatični bronhitis ali su se navodno pokazale dobre i za kožu mada se u samom uputstvu to nigdje ne spominje. Problem sa tim tabletama je što ih moraš piti mjesec dana bez obzira ima li poboljšanja ili ne što meni nikako nije bilo jasno. Jeste mi bilo jasno u kontekstu astmatičnog bronhitisa i to lijepo piše u uputstvu da se piju prevencije radi da ne dođe do gušenja, ali glede kože, nije mi bilo jasno. Ipak smo mi to pili 20 i kusur dana dok mi nije dojadilo i onda smo ih bacili jer dijetetu dajemo neke hemikalije od kojih nema nikakve fajde - stanje isto sa povremenim epizodama pogoršanja.

Nakon 30tak dana od alergotestova koji nisu bili gotovi, na moj jedan poziv da provjerim da li ima rezultata, alergolog nas je naručio na kontrolu da vidimo šta da radimo jer se ne zna kada će biti testovi gotovi. Tu ti ona predloži da ipak radimo potkožni test na jaje, pšenicu i mlijeko na ono malo kože koja nije upaljena (više nije moglo stati). Taj test se svakako ne radi maloj djeci jer nepouzdan, ali eto ona reče da ga uradimo možda nam da neki rezultat. Test je bio negativan ali je ona ipak predložila, iako je sto puta rekla da ne može biti mlijeko jer su mliječni proteini u ishrani od 8 mj, da izbacimo mlijeko i uvedemo neku hipoalergenu formulu umjesto mlijeka.

Ja je gledam, kontam se u sebi ženo draga reci mi nešto novo, nešto što ne znam. Znači nakon 3 mjeseca maltretiranja po doktorima ona me vraća na početak, na mlijeko koje smo probali izbaciti na samom početku i prije nego smo bili kod nje, što sam joj i rekla, ali je ona rekla da pokušamo još jednom. Tu sam ja već potkovana informacija do kojih sam došla vlastitim istraživanjem (a o tome u drugom postu), ali ne progovaram. Samo kažem ok, probaćemo i izađem.

Tu već poluluda odlučim da odemo na privatne alergotestove (ne znam što to nisam ranije uradila). Tamo opet neki dermatolog, samo baci oko i ko iz topa - atopijski dermatitis. Ona nije preporučila nikakve hormonske kreme ni sirupe, samo mi je rekla da ne možemo raditi alergotest iz krvi dok ne prestane piti Singulair (dok su joj u KCUS radili potkožne alergotestove testove pod Sigulairom - pa ne znam ko je tu lud). Nakon par dana odlučim da prestanemo taj Singulair i odemo nakon 3 dana na test koji nam pokaže da je alergična na mesne i riblje prerađevine, raženo brašno i celer, te malo na jaje. Od toga ovo prvo troje nikada nije ni jela, celer samo u iskuhanoj supi a i jaje urijetko, samo ako ga stavimo u zeljanik i to bi bilo to. Prženo ili kuhano jaje ne voli i nije ga uopšte puno jela u periodu kada je stanje sa rukama bilo grozno (vodim dnevnik ishrane). Meni se učinilo da nije samo to u skladu sa dnevnikom ishrane i da tu mora biti još nešto. Među standardnim alergenima nema citrusa tako da do dan danas nisam potvrdila da li je stvarno alergična na citruse. Tako da i taj privatni alergotest ima ograničenja ali barem eliminišeš one osnovne alergene iz dalje priče.

Tu se sada priča već počinje preklapati sa onom drugom, "internet i sam svoj doktor" pričom pa ću prekinuti i nastaviti u narednom postu.

Ipak prije nego pređem na narednu priču samo ću još reći i ovo - dijagnozu atopijski dermatitis je najlakše uspostaviti. I ćorav vidi da imaju neke promjene na koži i da su uzrokovane nečim što se unosi u organizam. Fol je pronaći ono što uzrokuje promjene na koži. Znam ženu čije dijete ima 5 godina i koja nikada nije istraživala dalje od te dijagnoze. Dermatolog rekao atopijski dermatitis i ona se pomirila sa tim. Maže povremeno kremama kada je grozno, daje kapi i sirupe i to je to. A koliko ima takvih žena...

Kod nas se dijagnoze uspostavljaju generički, stvari rade generički. Čim upitaš nešto doktora što izlazi iz tog šablona on se pogubi. Meni nije bilo jasno kakava je to debilna dijagnoza-dermatitis ničim uzrokovan. Uzrok mora postojati, a na meni je da ga otkrijem. Zato sam se bacila na internet. I hvala Bogu. Mislim da smo na pragu rješenja.

(nastavak)

<< 05/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1298026
online

Powered by Blogger.ba