... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

30.05.2009.

Danas sam posebno loše volje

Mrzim kada sam takva, posebno za vikend.

A nije da nemam razloga.

I nemam rješenja.

30.05.2009.

Interesantan članak o alergijama -Allergies or Nutritional Deficiencies?

28.05.2009.

Tratinčica u epizodi: Doktori vs. internet

Mala napomena: ova priča je tekla praktično paralelno sa prethodnom. Pišem je već dva dana pa se nadam da nisam nešto ispustila.

Dakle, da sumiramo prethodni post, Tratinčica je svoj cvjetak vodila kod 4 doktora koji su svi uspostavili tačnu dijagnozu Atopijski dermatitis. Nisam je ja vodila kod 4 doktora zato što im nisam vjerovala nego je tako tekla priča. Prvo smo išli kod pedijatra koja nas je uputila alergologu i dermatologu. Kod dermatologa smo išli jednom, kod alergologa dva puta. Slijedom informacija sa interenta pedijatrica nas je uputila i dermatologu na kožnu kliniku, a vidjeli smo i dermatologa koji privatno radi alergotestove (dva puta).

Dermatolozi su prepisivali kreme i kapi - njih uzrok ne interesuje. Alergolog nam je radio alergo testove, dao Singulair i predlagao eliminacionu dijetu.

Ono što je zajedničko svim doktorima je da su pri prvoj posjeti pitali - Ima li neko u porodici da ima alergije. Moj suprug i njegova sestra su bili alergicni na kvasac pa su radili desenzibilizaciju u mladosti i to im je prošlo. Svi smo haman alergični na polen, ja na neke vrste lijekova. Svi doktori su uredno bili informirani o istom da bi to samo konstatovali. Alergolog je u nalazu napisala "Otac atopičar" što ja ne znam šta znači jer se kod njega uvijek znao uzrok a promjene nisu izlazile po koži već u vidu astmatijskog bronhitisa. Al hajd.

Niko od gore navedenih doktora nije sumnjao na polen. Niko od navedenih doktora nije sumnjao na kvasac. Što bi po meni (a to sada znam što tada nisam) bilo najlogičnije. U početku sam slušala pedijatricu pa sam krenula od mlijeka, meda i tako dalje. Nije mi ni napamet palo da izbacim stvari koje u sebi imaju kvasac. U stvari, ono što me je u početku kočilo jesu oprečne informacije o tome da li se alergija može pojaviti na nešto što je dijete jelo odavno. Npr. hljeb je jela sa godinu dana i da li je moguće da kvasac postane problematičan za 4 mjeseca nakon prve upotrebe. Zbog toga sam isto milslila da gluten ne može biti, ili da ne mogu biti mliječni proizvodi.

Nakon jedno mjesec dana, kada smo došli u fazu opekotine 2 stepena (kako je grozno to izgledalo) skontam da sam budala i odmah izbacim kvasac. Okrenem onu kutiju plazme i Hipp keksića koje je jela, vidim na njima piše kvasac. Hljeb je isto jela u tom periodu svaki dan. Povremeno je jela i štapiće od pira iz DM, u njima isto ima kvasac. Nakon dan stanje je bilo 50% bolje. Mislila sam to je to, ali se stanje nije potpuno smirilo ni nakon 7 dana. Ali je bilo 50% bolje.

U međuvremenu smo bili u drugom krugu posjeta doktorima koje sam redovno izvjestila da smo izbacili kvasac i da je stanje 50 % bolje, tačnije nikada više nije bio konstatni svrab samo kada legnemo u krevet i dok spava (to je zbog podignute temperature tijela u krevetu što ne pogoduje atopičarima)  i nikada više nije bilo kao opekotina. Dakle dalo se kontrolisati. Meni je to bio znak da jeste kvasac ali da tu ima još nešto. Svi doktori su to samo konstatovali i prešli preko toga kao da ništa nisam rekla. Alergolog je predložio izbacivanje mlijeka (vidi prethodnu priču).

Ja sam tu i dalje sva u analiziranju, i nikako mi se stvari nisu poklapale. Nakon mjeseci zapisivanja šta i kako jede zaključila sam da joj mlijeko i žuti sir smetaju ali jogurt ne.  Da može pojesti same špagete sa puterom da joj ništa ne smeta a kada pojede zobene pahuljice sa suhim voćem da joj smeta. Dakle priča mi se nikako ne slaže ni za gluten, ni za mlijeko. Znala je pojesti zeljanik u njemu jaje, nije joj smetalo. Ali pojede palačinke sa medom i smeta joj. Nije mi logično bilo ni za jaje.

Nakon jedno 15 dana od izbacivanja kvasca, sine meni da bi mogla pogledati  na internet šta zaboga znači kada neko ima alergiju na kvasac. Da li je dovoljno izbaciti samo stvari koje u sebi sadrže kvasac ili ima tu još nešto. Aleluja!

Prvo skontam da to nije alergija na kvasac nego na gljivice, plijesan i kvasac između ostalog. Dalje, osim što moraš izbaciti stvari koje sadrže kvasac moraš iz ishrane izbaciti sve ono što na sebi ima gljivicee i plijesan od hrane kao npr. suho voće ! koje na sebi ima gljivice (odmah skontam zašto su zobene pahuljice sa suhim voćem bile problem a da ne govorim da nam je suho voće bio jedini slatkiš kojeg smo jeli u količinama, svaki dan) , slatkiše na kojem gljivice rastu i razmnožavaju se u organizmu (npr. med), pa onda kruška i jabuka se moraju guliti jer na kori imaju gljivice, sir jer se radi uz pomoć gljivica, mlijeko zbog mliječnog šećera laktoze, naravno sve konzervirane stvari itd. Napokon mi se sve posložilo! Ovdje imate laički opis šta je to i koja hrana sadrži gljivice a koja ne.

Tu pročitam da osim alergije može biti da dijete ima i gljivičnu infekciju ili kandidijazu koja, ako se još dublje zadubite u problematiku (link) također proizvodi promjene na koži u vidu AD ili ekceme (AD i ekcem su sinonimi jer se rade o sličnim odnosno istim oboljenjima kože). Dermatolozi koje sam ispitivala o vezi između infekcije i AD-a, naravno u ulozi laika koji je to kao negdje načuo, su mi negirali ikakvu povezanost?!?!  Pročitam još da se radi kožni test (sastruže se gornji epitel kože i onda se analizira na gljivice, ali nemam sada link) da se utvrdi da li ima kožna kandidijaza.  Razlika između alergije i kandidijaze je u tome što je dijeta kod kandidijaze malo strožija nego kod obične alergije (voće ne bi trebalo uopšte jesti osim kiselog voća osim npr limuna) i naravno moraju se piti Nystatin kapi da se unište gljivice. I to je izlječivo u kratkom roku s tim da se sa dijetom treba nastaviti jedno vrijeme i polako vraćati namirnice u ishranu da bi se utvrdilo da li neka izaziva probleme.

Uzbudim se ko malo dijete na ova otkrića i odmah odletim pedijatrici. Hvala Bogu ona je žena sa kojom se može pričati da si nešto istraživao na internetu. Ona mi odmah da uputnicu na Koševo -Kožnu kliniku i napiše da se uradi taj test na koži plus IgE na gljivice ako ga tamo rade.

Na Kožnoj klinici sam naravno priču upakovala u "Pedijatrica sumnja da mi možda mogla biti kandidijaza pa nas je poslala da uradimo kožni test" a ne "Internet kaže" jer bi inače, vjerujem, bila s noge na nogu izbačena. Kod nas ni doktori ne vole jedne druge, a posebno kad se pedijatri prave pametni i miješaju u njihovu struku, pa se ova odmah smrknula rekla da je to tipični AD i da, kad već pedijatrica sumnja, što nije napisala da se radi bris usta i stolica na kandidu. Analizu kože nije htjela da uradi. Promijenila mi Afloderm kremu na Adventan jer ona tvrdi da je Afloderm previše mastan za takvu kožu i neodgovarajući te da se od njega zato koža upali. Taj Adventan nam je stvarno dobro činio kada je Cvjetak jednom krišom odgrizao komad kifle pa se opet upalila koža, ali nije bilo strašno. Napisala nam da uradimo ovaj bris usta i stolicu na kandidu čiji rezultati su bili prije neki dan. I hvala Bogu, nema kandidijazu. To znači da se vodimo samo ovom listom koja se odnosi na ljude koji su alergični na gljivice i pljesni.

Prije nego je bio gotov taj bris, ja sam se vodila listom hrane koja ne sadrži gljivice, samo sam malo lutala među tom listom i listom za kandidijazu koje su u suštini iste ali nisam htjela da idem na strogu varijantu dijete. Stanje je bilo 80% bolje u odnosu na ono "ala opekotine" stanje ali nije skroz prošlo. Znači bilo je tu još nešto. Tih dana je krišom otkinula komad kifle i dva dana nakon sam joj dala limunadu jer je ona kao dobra za kandidijazu (moja greška) pa smo definitivo zakjljučili da je alergična na kvasac i citruse.

Tu smo bili već u fazi privatnih alergotestova koji su pokazali da je Cjetak malo alergičan na jaje i na celer. A njoj je svaki dan ručak iskuhana pileća ili teleća supa u koju se navalja povrća i proso ili riža ili tako nešto i naravno CELER koji se iskuha zajedno sa mrkvom i peršunom. Znalo se desiti da pojede i nešto što je za nas kuhano sa Alnatura smjesom povrtnih začina iz DM-a u kojem opet ima sušeni celer.

Uglavnom, od prije nekoliko dana ne jedemo više celer, kvasac i limun bi trebalo da su do sada izašli iz organizma, prekjučer smo prestali mazati Adventan i piti Fenistil koje sam uključila zbog ove kifle i limuna, i evo 2 dana smo bez ikakvih problema. Nadam se da smo riješili problem. Čekamo još nalaz sa jezera da vidmo screening na polen i citruse (kao zvaničnu potvrdu) i to je to.

E sada, nisam ja nikakvu revolucionarnu stvar napravila što sam pogledala na internet šta znači biti alergičan na kvasac. Ali sam problem mogla riješiti možda i puno ranije, ili ga barem ublažiti da su doktori uradili ono što su po mom mišljenju trebali. A to je:

1. Kada su me pitali za istoriju bolesti, odmah posumnjati da je nešto na šta smo alergični mi u porodici i predložiti prvo izbacivanje kvasca a ne mlijeka i ostalih standardnih alergena.

2. Kada sam već otkrila da jeste kvasac i da se problem riješio za 50% ne gledati u mene kao tele u šarena vrata već me posavjetovati da kvasca ima i u drugim namirnicama, preložiti mi šta još trebam da izbacim. Valjda bi doktor trebao to da zna.

3. Zamjeram sve i jednom dermatologu koji nije predložio da se rade alergotestovi već je samo konstatovao AD i dao kapi/sirup i kremu. Tu ubrajam ne samo dermatologe koje sam ja posjetila već i sve one koji liječe djecu za koju ja znam da imaju AD a nisu nikada radili alergotestove. Čak mi je jučer došla kolegica sa posla čije dijete 2 dana starije od mojeg i prije 15 dana je dobilo osip i svrab plus crvenilo na pregibima. Znajući za moj slučaj pitala je dermatologa treba li da radi testove ona je rekla da NE, da nema potrebe, da su oni nepouzdani za tako malu djecu itd. Jesu nepouzdani možda oni potkožni ali testovi iz krvi se mogu uraditi sa velikom tačnošću. Pa barem ćeš imati nekakav rezultat. Naravno doktor joj je dao Lostop i Afloderm.

Ne znam da li sam u poziciji da bilo šta savjetujem bilo kome, ali ako se iz moje priče mogu izvući neki zaključci to bi bilo:

1. Ne odustajte od traženju uzorka. AD je izgovor doktora da ne znaju da utvrde na osnovu čega se koža upali.

2. Obavezno uraditi alergotestove. Dijete može biti alergično na više stvari.

3. Obavezno voditi dnevnik ishrane sa naznakama kakvo je stanje kože (ujutro i navečer) i šta ste mazali taj dan.

4. Nemojte misliti da problem možete riješiti preko noći. Upornost se isplati.

5. Ne zanemarujte moć interneta :)

nastavak

interesantan članak

26.05.2009.

Tratinčica u epizodi: Mi vs. atopijski dermatitis

Veoma mi je teško posložiti u glavi sve ono što se dešavalo proteklih 5 mjeseci, i dalje se dešava, a da to sve ima neki logički slijed i da bude jasno čitaocu. Ali pokušaću, a vi ne zamjerite ako nešto bude na preskoke.

Dakle, prije jedno 5 mjeseci Cvjetak je počeo da ispoljava neku reakciju na obrazima u vidu crvenila koje je povremeno znalo malo zasvrbiti. Ja ispočetka nisam obraćala pažnju na to ali sam poslije nekog vremena primjetila da to crvenilo ne prestaje pa sam pokušala da upratim o čemu se radi i učinilo mi se da to može biti alergijska reakcija na sok od narandže. Imala je i stravičan ojed od kivija pa mi se učinilo da to može biti alergija na citruse. Bila sam u pravu i to crvenilo se povuklo kada sam joj prestala davati narandžu. Znala je nekada da se počne češati po stomaku, ali nikada nije bilo nekog posebnog crvenila.

Nakon toga je crvenilo počelo da se pojavljuje na rukama obje nadlanice, lijevom zglobu sa unutarnje strane a vremenom se proširilo na  cijelu ruku do lakta (u vidu crvenih fleka), obraze, kesice ispod očiju i očni kapak. Naravno ne odmah već postepeno. Prva posjeta pedijatru je rezultirala saznanjem da je Cvjetak alergičan na nešto što jede i da redom izbacujem stvari iz ishrane na koje sumnjam a da počnem sa mlijekom, glutenom, jajima (stvarima koji su inače čest alergen kod djece) i svu prerađenu hranu (smoki, konzerviranu hranu, mesne prerađevine, slatkiše, monte, čokolade i sl.) što ona svakako nikada u životu nije ni probala (hvala Bogu jer bi nam posao bio stoduplo teži).

Problem sa ovom tzv. eliminacionom dijetom je taj što se mora ići redom, jedna po jedna namirnica i što svaku treba pratiti 15 tak dana da bi alergen izašao iz organizma. Dalje, upratiti šta izaziva reakciju je također teško jer neke namirnice reakciju proizvedu odmah, neke za par sati a neke mogu čak i dan poslije. A promjene na koži se šire, to sve svrbi, ona se češe, narušava stanje kože....Uz to ne jede pola stvari koje bi trebala, bez mlijeka i mliječnih proizvoda valja skontati kako nadomjestiti kalcij, da li je alergična na soju i smijem li to probati (što mnoga djeca koja su alergična na mlijeko jesu), ako izbacim gluten šta će onda jesti, ionako ima jedva 10 kg, od voća svakako imaju samo jabuke i banane da su sezonske ako ne smije citruse, a možda jesu jabuke, možda su i banane, počneš na sve da sumnjaš, učini ti se da jede stalno jednolično, da ne uzima dovoljno vitamina, ma sve ti se sastavi...

Tako sam se ja dala u analiziranje šta je Cvjetak jeo u tom periodu a da je drugačije u odnosu na prije i zaključila da je to med i plazma. Ništa više. Mlijeko je u hrani bilo od 8 mjeseca (prvo jogurt, pa sir, pa puter a samo mlijeko kao mlijeko od 10 mj dok ga je počela piti u periodu kada se počela javljati alergija). Jaja je jela nakon godinu dana, nije bilo problema. Gluten, pa nisam bila sigurna, jer je i hljeb probala sa godinu dana, povremeno ga jela i nije bilo reakcije.

U međuvremenu sam skontala da sam i prestala dojiti u tom periodu na šta mi je pedijatrica (ali naknadno u nekoj od narednih posjeta) rekla da je vjerovatno Cvjetak bio zaštićen mojim mlijekom te da je moguće da je nakon prestanka dojenja postala osjetljiva na neke stvari koje je jela i prije što nam je usložnilo proces eliminacije hrane. Zato mame - mala digresija - ako možete dojiti pune dvije godine to bi bilo jako značajno za vaše dijete jer, barem sa aspekta alergija, većina alergija se preraste do 2., eventulano 3. godine.

Uglavnom, probali smo mi izbacivati mlijeko, pa med, ali je stanje bilo sve gore i ta eliminacija nije vodila ničemu jer traje beskonačno dugo. U jednom trenutku je to bilo tako crveno da se moglo usporediti sa opekotinom 2 stepena na šta je pedijatrica (napokon) uspostavila dijagnozu Neurodermatitis i poslala nas alergologu i dermatologu.

I alergolog i dermatolog, čim su vidjeli, uspostavili su dijagnozu - Atopijski dermatitis. To vam je otprilike, za laika, dijagnoza koja znači - vaše dijete ima promjene na koži za koje mi ne znamo čime su uzrokovane i treba vam sada deverati sa tim.

A ljudi moji, nije to problem što ona ima promjene na koži već je problem što to svrbi, pa se ona češe, a dijete je to - ne možeš objasniti da se ne češe, neće hladne obloge da umiri svrab, pa je onda to u noći uhvati da se češe po cijelu noć, pa se ujutro probudimo krvavi i ja i ona i čaršafi i jastučnice i prekrivači jer zguli kožu sa ruku.

I tu počinje u stvari prava priča.

Dermatolog, bez imalo analiziranja šta bi mogao biti uzrok, odmah gleda kako da oporavi kožu. Terapija su antihistaminici - da se dijete ne češe i hormonske tj. kortikortizonske kreme koje se ne preporučuju ni odraslima a kamo li djeci. Sve sa ciljem da se koža smiri. A to što će sve biti isto kada se to prestane koristiti  - jer je uzrok u unušenju nečega u organizam što izaziva tu alergiju - njih ne interesuje. Prvi dermatolog kod koga smo bili prepisao je Lostop sirup i Afloderm od kojeg se njoj koža još više upalila pa smo tu krmeu odmah bacili u kantu a sirup nismo ni koristili. Ako koristite Lostop onda eliminaciona dijeta nema smisla jer ne možete utvrditi uzrok alergije kada u organizmu ima antihistaminik koji je blokira.

Alergolog kada je vidjela ruke rekla je samo - aaaa, da, atopijski dermatitis. Ipak ona za razliku od dermatologa pokušava outvrditi uzrok promjenama. Rade se testovi na standardne alergene i to oni famozni IgE testovi iz krvi jer je dijete malo da mu se rade oni potkožni testovi. Test smo radili prije 1,5 mjesec i do dan danas nisu gotovi rezultati. Jer nemaju neke reagense. Kada kažete 1,5 mjesec i ne zvuči tako strašno ali to je drugim riječima rečeno 45 dana konstantnog češanja i narušavanja stanja kože.

Alergolog nam je prepisala i neke tablete Sigulair koje za cilj imaju da spriječe alergijski i astmatični bronhitis ali su se navodno pokazale dobre i za kožu mada se u samom uputstvu to nigdje ne spominje. Problem sa tim tabletama je što ih moraš piti mjesec dana bez obzira ima li poboljšanja ili ne što meni nikako nije bilo jasno. Jeste mi bilo jasno u kontekstu astmatičnog bronhitisa i to lijepo piše u uputstvu da se piju prevencije radi da ne dođe do gušenja, ali glede kože, nije mi bilo jasno. Ipak smo mi to pili 20 i kusur dana dok mi nije dojadilo i onda smo ih bacili jer dijetetu dajemo neke hemikalije od kojih nema nikakve fajde - stanje isto sa povremenim epizodama pogoršanja.

Nakon 30tak dana od alergotestova koji nisu bili gotovi, na moj jedan poziv da provjerim da li ima rezultata, alergolog nas je naručio na kontrolu da vidimo šta da radimo jer se ne zna kada će biti testovi gotovi. Tu ti ona predloži da ipak radimo potkožni test na jaje, pšenicu i mlijeko na ono malo kože koja nije upaljena (više nije moglo stati). Taj test se svakako ne radi maloj djeci jer nepouzdan, ali eto ona reče da ga uradimo možda nam da neki rezultat. Test je bio negativan ali je ona ipak predložila, iako je sto puta rekla da ne može biti mlijeko jer su mliječni proteini u ishrani od 8 mj, da izbacimo mlijeko i uvedemo neku hipoalergenu formulu umjesto mlijeka.

Ja je gledam, kontam se u sebi ženo draga reci mi nešto novo, nešto što ne znam. Znači nakon 3 mjeseca maltretiranja po doktorima ona me vraća na početak, na mlijeko koje smo probali izbaciti na samom početku i prije nego smo bili kod nje, što sam joj i rekla, ali je ona rekla da pokušamo još jednom. Tu sam ja već potkovana informacija do kojih sam došla vlastitim istraživanjem (a o tome u drugom postu), ali ne progovaram. Samo kažem ok, probaćemo i izađem.

Tu već poluluda odlučim da odemo na privatne alergotestove (ne znam što to nisam ranije uradila). Tamo opet neki dermatolog, samo baci oko i ko iz topa - atopijski dermatitis. Ona nije preporučila nikakve hormonske kreme ni sirupe, samo mi je rekla da ne možemo raditi alergotest iz krvi dok ne prestane piti Singulair (dok su joj u KCUS radili potkožne alergotestove testove pod Sigulairom - pa ne znam ko je tu lud). Nakon par dana odlučim da prestanemo taj Singulair i odemo nakon 3 dana na test koji nam pokaže da je alergična na mesne i riblje prerađevine, raženo brašno i celer, te malo na jaje. Od toga ovo prvo troje nikada nije ni jela, celer samo u iskuhanoj supi a i jaje urijetko, samo ako ga stavimo u zeljanik i to bi bilo to. Prženo ili kuhano jaje ne voli i nije ga uopšte puno jela u periodu kada je stanje sa rukama bilo grozno (vodim dnevnik ishrane). Meni se učinilo da nije samo to u skladu sa dnevnikom ishrane i da tu mora biti još nešto. Među standardnim alergenima nema citrusa tako da do dan danas nisam potvrdila da li je stvarno alergična na citruse. Tako da i taj privatni alergotest ima ograničenja ali barem eliminišeš one osnovne alergene iz dalje priče.

Tu se sada priča već počinje preklapati sa onom drugom, "internet i sam svoj doktor" pričom pa ću prekinuti i nastaviti u narednom postu.

Ipak prije nego pređem na narednu priču samo ću još reći i ovo - dijagnozu atopijski dermatitis je najlakše uspostaviti. I ćorav vidi da imaju neke promjene na koži i da su uzrokovane nečim što se unosi u organizam. Fol je pronaći ono što uzrokuje promjene na koži. Znam ženu čije dijete ima 5 godina i koja nikada nije istraživala dalje od te dijagnoze. Dermatolog rekao atopijski dermatitis i ona se pomirila sa tim. Maže povremeno kremama kada je grozno, daje kapi i sirupe i to je to. A koliko ima takvih žena...

Kod nas se dijagnoze uspostavljaju generički, stvari rade generički. Čim upitaš nešto doktora što izlazi iz tog šablona on se pogubi. Meni nije bilo jasno kakava je to debilna dijagnoza-dermatitis ničim uzrokovan. Uzrok mora postojati, a na meni je da ga otkrijem. Zato sam se bacila na internet. I hvala Bogu. Mislim da smo na pragu rješenja.

(nastavak)

26.05.2009.

Tratinčica, MD

Danas čekamo rezultate testa. Ako budu onakvi kakvi očekujem onda sa sigurnošću mogu da tvrdim da nema većeg doktora u BiH od mene.

Ako sam sebe ne izliječiš i ne uspostaviš dijagnozu loše ti se piše.

Stvarno ne znam šta su ljudi prije radili bez interneta.

17.05.2009.

Eurovision 2009

Htjela sam svašta nešto napisati i evo sad sjedoh al' ni jedne misli za na papir staviti. Ja sam, ono što bi se reklo, proud to be an Eurovision fan, i uopšte se ne furam da je Eurovizija passe i da to gledaju samo papci. To je meni dobar šou i ako ništa uvijek se zabavim pravo.

Ove godine je bilo dosta pjesama po mom ukusu. Onih što ti ostanu u uhu sa dopadljivom melodijom. Fairytale je zasluženo pobijedila mada je meni Azerbejdžan ostao u uhu od prvog dana kada sam je čula pa sam čak potrošila i 0,5 KM da glasam za nju.

Osim te dvije, Francuska i Engleska, vječni autsajderi, su ovaj put napravili dobar posao pa je još jedna markica otišla na te dvije zemlje. Postoji neka tajna veza između mene i francuskog jezika pa se sva pogubim kada slušam njihove pjesme makar pjevali o žabama. U principu je Patricia to otpjevala onako dobro, pjesma ništa posebno, ali mene je hipnotizirala. Drago mi je da su napokon te dvije zemlje Euroviziju uzele za ozbiljno, što se odmah pokazalo na rezultatu, pa se nadam da će već od iduće godine biti više ozbiljnosti a manje "Dum tek tek" pjesama. Zamislite kakav bi to šou bio kada bi iz svake zemlje gledali samo najbolje pjevače ala Patricia.

Turska i još 50% zemalja već viđeno, neozbiljno i dosadno.

Što se tiče bivše Juge i njenih predstavnika, ništa se bolje nije ni moglo očekivati. U principu mi je žao Slovenije, njihova pjesma (ako je možemo tako nazvati) nije uopće bila loša. Ono strašilo iz Srbije zasluženo nije prošao u finale, Makedonija onako i mogla je al ništa posebno, a Igor... nemam pojma kako je prošao u finale i otprilike je završio na zasluženom mjestu. Totalno neozbiljno i dosadno. Nadam se da će susjedi promijeniti svoj odnos prema Evroviziji i načinu odabira pjesama jer je ovo svake godine sve gore.

Što se tiče nas, već sam pisala da smo realno imali odličnu pjesmu. E sada, mislim da bi bilo bolje da smo pjevali na engleskom jer jedino tako pjesma može ostati u uhu širem gledateljstvu. Nije samo melodija to što odlučuje. Ipak, dobismo mi fino dvanaestica i dodatnih par poena što nam je donijelo pristojnu poziciju, po meni zasluženu. Bolje nije moglo, a iskreno ne znam ni šta je to što donosi pobjedu. Vjerujem da je to dopadljiva melodija i engleski jezik - da te celi svet razume.

Nego imam par pitanja:

1. Zar je telefon u Danskoj i Norveškoj tako skup da nismo mogli od dijaspore dobiti ni jedan poen? Ili su ih svi deportovali ili je asimilacija učinila svoje pa se oni jednostavno više ne osjećaju Bosancima i Hercegovcima? Da je pjesma bila odron i shvatila bih, ali pjesma je bila super. Fakat strašno.

2. Zar nije trebalo da bude neki žiri pa kao ono glasovi popola? Ja sam izgleda nešto propustila tu...

3. Laka je kralj, ali ono kreveljenje pred kamerama je stvarno bilo previše. Mogao je barem da nauči da se ne kaže "10 points goes to..."Uzgred dio iza "nice shoes" nisam razumjela pa ako ima neko da dopuni, baš me interesuje šta je rekao.

I jedna konstatacija:

Frizure su bile puno bolje u finalu :)

13.05.2009.

Na odmoru sam

A kada sam na odmoru neću da se nerviram ni zbog Evrovizije.

U stvari nema se tu šta nervirati. Ali da mi je uhvatiti onog frizera što od Davora napravi nakazu pa da mu ja objasnim da "lizala me krava" style nije više u modi. Čak su one vesele šiške što bodu oči bile bolje od ove varijante.

Da je bio bolji friz garant bi pokupio koji glas više :) A i da se naspavao. Ili mu je to neka furka da hoda sa podočnjacima.

 

p.s. Da li vi vidite onu moju sliku tratincice na novini u zaglavlju ovog bloga? Ja je već danima ne vidim, pa rekoh da vidim da li je do mene ili mi se valja pozabaviti da je povratim na svoje mjesto.

08.05.2009.

Apel za pomoć

Petoclana porodica Eminagic,na rubu egzistencije, zivi na neprohodnom podrucju Sarajeva (ispod Barica) gdje su na zemlji u drzavno vlasnistvu izgradili kucu. Nakon delozacije iz stana koji je otac dobio prije rata, bili su na ulici. Na tom zemljistu su izgradili kucu bespravno i nelegalno. Vec osam godina kako zive tu nemaju vode niti kupatilo. Otac je ratni vojni invalid ranjen u stomak i nema dva prsta desne ruke.Imao je primanje na osnovu invaliditeta ( 30%) u iznosu od 41 KM, ali su mu nakon nedavne revizije i to ukinuli. Ima 17 godina radnog staza, i nema posao, radio je kod privatnika na "crno" nije imao penzijsko niti socijalno i tu je nedavno dobio otkaz, zbog, kako kaze, viska radne snage. Posljednju placu je ponio kuci i placu od kolege i bio je zrtva dzeparosa u tramvaju.
 
Majka je radno sposobna ali brine o nepokretnoj kcerci koja ima 17 godina ( u septembru puni 18 godina), kcerka je potpuno nepokretna, i zbog toga u kuci uvijek mora biti toplo, jer obzirom da se djevojcica ne krece, ne radi joj cirkulacija. Grijanje porodici Emionagic predstavlja jedan od najvecih problema, obzirom da je kuca bez fasade godisnje trose oko 10 metara drva i dvije tone cumura.Sve to moraju obezbijediti dok je ljeto jer kasnije, zbog neprohodnosti puta, niko ne zeli da im dovuce ogrjev.
 
Sin Tarik zavrsava osmi razred osnovne skole, i od velike je pomoci porodici.
Najmladji clan je Muharem koji ima 6 godina i u septembru treba krenuti u skolu.
 
Jedan od brojnih problema, koji je goruci za rjesavanje je prikljucak vode. Obzirom da komsije trenutno dovode vodu u to naselje, a porodica Eminagic nema da plati, to znaci da ce ukoliko ne plate zajedno s njima, nece nikad odvojeno moci dovesti sebi vodu, jer bi za to prije toga morali legalizovati kucu i rijesiti ostale papire, za sta treba mnogo novca, koji Eminagici nemaju.
 
Kaze otac kad ga pitaju sta mu treba ne zna sta bi najprije rekao jer im treba sve: voda, ogrjev, odjeca, obuca, hrana...Ali je opet istakao, a i mi smo sami zakljucili, da su voda i ogrijev, najveci problem i potrebno je najhitnije rjesavanje,
 
Ja sam uzela brojeve odjece neko ukoliko moze i zeli na taj nacin pomoci:
Majka: konfekcijski broj 38, obuca 40.
Otac: XXL, obuca 45.
Djevojcica Arnela: garderoba uzrast za djecu od 10 godina.
Djecak Tarik: broj obuce: 40; odjeca za uzrast 15-godisnjaka
Djecak Muharem: djeca uzrast od 6 godina, obuca 34/35
 
Ukoliko neko zeli pomoci na bilo koji nacin, nek se javi na e mail, a ja cu dati ostale potrebne podatke.
Ukoliko znate nekoga kome treba radnik, nocni cuvar, preporucite oca, narocito ako su u pitanju poslovi koji su laksi, jer je covjek boluje od diabetesa i povisene masnoce, pored toga sto je invalid.
 
Ukoliko mozete i zelite da donirate 2 KM, zapamtite da to za porodicu znaci kg brasna i ne oklijevajte. Ko bude zainteresovan da pomogne, bilo u novcu,odjeci hrani...u prilog saljem slike porodice,nalaza (ocevih i Arnelinih) njihove kuce i opcenito uslova u kojima zive!
 
Ovo nije jedna od poruka koje kruze, licno sam saznala za ovu porodicu (jer je sin Tarik moj ucenik) i posjetila ih.Ako je neko voljan uciniti dobro djelo i pomoci ovoj porodici nek se javi na moj kontakt mobitel:)
mobitel +387 (0)61 245-416;

p.s. ovo nije mobitel od Tratincice, i ovo nije napisala Tratincica vec samo proslijedujem informaciju koju sam dobila od drugih
07.05.2009.

Vježbe za vrat - Pokupila sa jednog foruma

Image Hosted by ImageShack.us

07.05.2009.

Život na stand-by-u

Već mjesecima ne stižem ništa. Ujutro odem na posao, vratim se, odmah izvedem dijete van. Dođem taman pred njeno spavanje, spremim je za spavanje, uspavam.

Nju i sebe.

Već mjesecima idem na spavanje u 9 sati. Ništa ne stižem oko sebe i oko kuće. TV ne gledam mjesecima. Nemam pojma šta se dešava. Novine ne čitam, samo ako pogledam na naslovnici glavne vijesti onako usput. Sarajevo-x otvorim u radno vrijeme kad mi se ukaže prilika i onda zaredam sve po interentu od bebećih foruma, bloga, fejsbuka.

Jednostavno ne mogu da ustanem iz kreveta kada uspavam dijete. Jedina prednost toga je što sam ujutro naspavana. A sve ostalo u životu mi je na stand by-u.

Večeras prvi put nakon dugo vremena na internetu poslije 9. Mislim da ću sutra da ličim na zombija. A što je najveći crnjak uopće nisam ni radila ono zbog čega sam se isforsirala da ostanem budna.

Valjda će sutra biti bolje. Ako uspijem ostati budna.

 

<< 05/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1211586
online

Powered by Blogger.ba