... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

24.03.2009.

Baby sign language

Vrlo, vrlo davno Uličar, najviše citirani blogger na ovom blogu koji više ne piše, je u komentarima napisao kao je kupio jednu knjigu i ima namjeru svoju curicu da uči Baby Sign Language ili znakovni jezik za bebe (ali je to isti znakovni jezik kao i za gluhonijeme). Ispisao je on tada koje sve prednosti ima učenje znakovnog jezika na razvoj inteligencije, pa pošto Tratinčica želi da joj dijete bude mali Anštajn nije se puno razmišljala i odmah se zaputila na amazon da naruči tu knjigu.

Ustvari, poenta je da mama treba da radeći određene stvari pokazuje i znak za tu stvar u svakodnevnim aktivnostima kao npr. kada daje bebi da pije vode pokazuje znak za vodu ili za piće, ili kada joj daje da jede govori da je to hrana i pokazuje na znak za hranu ili za neku pojedinačnu namirnicu i tako dalje. Na nekim mjestima pročitala da sa znakovnim jezikom treba početi od 6 mj.

Nikada je nisam ni pročitala i praktično sam paket otvorila samo jednom kada mi je stigao, ali sam nabavila DVD Baby Einstein Baby Signs (koga interesuje zaroviću se da nadjem link za besplatan download ali sam već jednom preporučivala taj link na blogu kome nije mrsko da ide kroz istoriji). Taj DVD je podijeljen u poglavlja "meal time", "family", "play" i onda prolaze razne slike i ima jedna teta koja izgovara stvari i pokazuje znak za svaku stvar.

Redovno sam ja stavljala taj DVD i njoj je bio pravo drag te odabrala par znakova koje ću pokazivati dok ne skontam da ona prima znanje pa bi onda proširila broj znakova. Odabrala sam Hrana i Voda i redovno pokazivala kada bi jeli ili pili. U te znakove možemo recimo ubrojati i mahanje rukom kao znak za "papa" i ruka na usnama kao "pusa" iako to nisu zvanični znakovi ali u stvari jesu znakovi koje beba prepoznaje da nešto znače i da su vezani sa nekom radnjom. 

Međutim Cvjetak uopće nije reagirao na to. Mjesecima sam ja pokazivala sve do mi sa 13 mjeseci više nije dosadilo. Tek prije nekih 10tak dana, govorim ja njoj hajmo jesti a ona ide i pokazuje znak za jelo iako vise od 2 ili 3 mjeseca nije ni gledala DVD niti sam joj ja pokazivala. Možete misliti moje sreće i oduševljenja. U stvari, kako sam ja protumačila, dijete tek kada počinje pokazivati papa i pusu i kada počne imitirati ponašanje odraslih i zvukove (npr. životinja) sazrelo je da može usvajati te vrste znanja. U roku od dan smo savladali 5 znakova (mama, babo, beba, mlijeko, hrana i voda, uz papa i pusu) i to sada tako lako ide. Još uvijek nema finu koordinaciju prstiju da može pokazati znak savršeno ali se može razumijeti kada ga pokazuje. Nemam nikakvu ambiciju da je naučim 50 znakova, ali mi je tako slatko kada nešto ponavlja svojim prstićima.

I to je tako slatkoooo :) Uglavnom, samo sam htjela da je pohvalim. Moju pametnicu.

<< 03/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1211116
online

Powered by Blogger.ba