... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

08.03.2009.

Beovizija 2009

Da li je moglo gore od Dore i njihovog predstavnika Igora?

Jest moglo je. Od svih super i kvalitetnih pjesama na ovogodišnjoj Beoviziji koja je za 10 klasa bila bolja od Dore, žiri je kumovao izboru ovog strašila...

Šta više reći nego - stvarno imamo najbolju pjesmu.

Nego, gledam sinoć Davora i Reginu na Beoviziji, čovječe, u šta se pretvori samo 7 dana nakon javnog prestavljanja. Blijed, ogromni crni podočnjaci, upale oči bez ikakvog sjaja...Dajte čovjeku da se naspava, neće valjda takav izaći pred svijet.

08.03.2009.

8. mart

U prošli petak odlučim mamu odvesti na ručak. Nije mi namjera bila da to bude neki specijalni ručak povodom 8. marta, pa nije ni bio 8. mart, već onako, dogovoramo se već duže pa reko da je malo izvedem.

Restoran je birala ona, Kulin dvor u Semizovcu. Bila nedavno, kaže da je hrana ekstra za male pare, pa rekoh hajde neka bude njena želja moja zapovjest. Nije svaki dan.

I dodjosmo mi kod Kule, a kod Kule dernek sve u 16. Nca nca po stolovima i oko stolova, dere se onaj nekakav u mikrofon, sve one neke na ekavici.

E sad došli smo, valja se vratiti u Sarajevo, a gladni, daj makar da neku supu pojedemo pa ćemo bježati. Ima neki sto slobodan samo na sat vremena, uđosmo samo da je srknemo s nogu.

Slavi se 8 mart. A dok je 8. marta nema krize. Kakve recesije, kakvi bakrači, nca nca i nek je veselo. Jedna tura veseljaka iz nekog kolektiva u odlasku, od 7:30 nova tura u dolasku.

I dok se ture smjenjuju ja u sebi kontam kako je ta 8. martovska nca nca tradicija vjerovatno živjela i još uvijek živi samo u ovim bivšim komunističkim zemljama. Ruža u ruku i izvedimo žene iz našeg nam kolektiva na janjetinu ili teletinu ispod sača a mi se dobrano olešimo kao da je 8. mart dan muškaraca.

Ustvari, meni se čini da bi nekako najljepše bilo da za 8. mart muškarci žene jednostavno ostave na miru. Bar taj jedan dan u godini da malo odmorimo mozak. Zašto je pod moranje da prijatelji/kolege/ljubavnici/vjerenici/muževi izvode žene za 8. mart, zar ne bi bilo ljepše da se žene same dogovore i izađu?  A oni nek plate. Ako će već biti nca nca koju plaća firma, onda nek žene idu same i provedu se bez pratećih muškaraca koji će im se olešiti ispod stola i na ramenu.

Nema problema. Nek se slavi. Nek se veseli. Nek se nose ruže. Ali nek muškarci ostanu kući i čuvaju djecu a neka žene odu u provod. Barem taj jedan dan.

08.03.2009.

Spavaj, spavaj

Počelo je nekada prije 3 mjeseca tako što se Cvjetak razbolio i dobio temperaturu. Stavila sam je da spava sa nama u krevetu da bi mogla stalno da bdijem nad njom i pratim situaciju sa temperaturom.

Samo što je ozdravila i ja odlučim da je vratim u njen krevetac njoj počnu nicati četvorke, i to sve četiri od jednom, što joj je noćni san učinilo tako nemirnim da bi se budila svako malo. Kako se buđenje i ustajanje radi uspavljivanja nikako nije uklapalo u sliku odmorne žene koja ujutro treba na posao, dolučila sam je zadržati u našem krevetu još malo dok problemi sa zubima ne prestanu. To se malo odužilo, jedno 3-4 sedmice.

Čim su prestali zubi, i ja je vratim u njen krevetac, ona se opet razboli. Čim je ozdravila, opet četvorke, nakon toga opet temperatura i tako evo 3 mjeseca. A možda i više, nisam vodila evidenciju.

Za to vrijeme smo se tako navikli na jedno na drugo u krevetu da cijelu noć bukvalno spavamo zagrljeni. Sada kada je sve ok i nema nikakve potrebe da ona i dalje bude u našem krevetu, meni je naprosto žao premjestiti je u njen krevetac. Jer tako prija kada legneš u krevet, a ono malo biće se okrene prema tebi, pa te zagrli, nekad u snu zna i poljubiti, stavi ti ruke oko vrata ili u kosu (ponekad i čupa, ali nema veze) a ujutro kada se probudi onim prstom te bocka i dere se mama, pa sve ljubi i čupka da te probudi. A to je tako slaaatkoooo.

I tako danima, nikako da se natjeram da je prebacim. Žao mi uskratiti sebi to zadovoljstvo, tu sreću i nekakvu sigurnost da spava pored mene, umjesto u krevetcu pored mene :) A u stvari, što se mene lično tiče, nije nimalo ugodno jer ja uvijek spavam u nekoj pozi koja ne prija, ili na samom kraju kreveta sa tendencijom da jednu noć tresnem od pod.

I sad ne znam šta dalje. Mame, da li to može da prouzrokuje neke probleme kasnije? U stvari ne znam tačno ni kako da postavim pitanje jer što se mene lično tiče meni ne bi smetalo da tako utroje spavamo dve dok nam krevet ne postane tijesan. A ni Najdraži se ne buni :) Ali pretpostavljam da ću imati grdnih problema jednog dana kada je budem trebala prebaciti u njen krevetac (u kome po danu spava bez problema).

Pa onako generalno da pitam, kakva su vaša iskustva sa zajedničkim spavanjem i kasnijim prebacivanjem u krevetac?

<< 03/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1249080
online

Powered by Blogger.ba