... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

17.02.2009.

Kako smanjiti emisiju stakleničkih gasova

1. Zamijenite obične žarulje  štedljivima (CFL).  Kompaktno fluorescentno svjetlo (CFL) koristi 60 posto manje energije od žarulja sa žarnom niti. Ovom jednostavnom promjenom smanjit cete emisiju ugljicnog dioksida za 140 kg godišnje.

 

2.  Postavite programirane termostate. Automatski ce smanjiti grijanje ili hladenje nocu i ponovno ga pojacati ujutro. Mogu vam omoguciti znatno smanjenje iznosa racuna za potrošnju energije.

 

3. Održavajte dva stepena nižu temperaturu zimi, a klima-uredajima hladite prostorije za dva stepena više. Gotovo polovina energije koju koristimo u domacinstvu troši se na grijanje i hladenje. Ovom jednostavnom promjenom možete smanjiti emisiju ugljicnog dioksida za 900 kg godišnje.

 

4. Cistite ili redovito zamjenjujte filtere u svojim napama i klima-uredajima. Cišcenjem prljavog filtera možete smanjiti emisiju ugljicnog dioksida za 150 kg godišnje.

 

5. Kad nabavljate nove kucanske aparate, izaberite one koji štede energiju. Potražite etiketu Energy Star na novim kucanskim aparatima i odaberite najucinkovitije modele.

 

6. Ne ostavljajte uredaje na poziciji ‘standby’. Koristite tipke za ukljucivanje ili iskljucivanje na samome aparatu. Televizor koji je ukljucen tri sata na dan, koliko u prosjeku Evropljani dnevno gledaju televizijski program, a preostalo vrijeme nalazi se u poziciji ‘standby’, potroši 40 posto energije u toj poziciji.

 

7. Obložite bojlere toplinskom izolacijom.  Ovom jednostavnom radnjom smanjit cete emisiju ugljicnog dioksida za 450 kg godišnje. Postavite li regulator topline na najviše 50°C, možete je smanjiti za dodatnih 240 kg godišnje.

 

8. Pomaknite frižider i zamrzivac. Nerijetko su frižideri postavljeni tik uz šporet ili bojler i zato troše više energije. Primjerice, ako se nalaze u podrumskoj prostoriji cija je temperatura 30-35ºC,  trošit ce gotovo dvostruku kolicinu energije i prouzrociti emisiju dodatnih 160 kg ugljicnog dioksida godišnje za frižider, odnosno 320 kg za zamrzivac.

 

9. Redovito odledujte stare frižidere i zamrzivace. Još ih je bolje zamijeniti novijim modelima koji imaju ugradeno automatsko odmrzavanje i opcenito troše do dvostruko manje energije od svojih prethodnika.

 

10. Ne dopustite da vam toplina nepotrebno izlazi iz doma. Kad prozracujete svoje stambene prostorije,  otvorite prozore samo na nekoliko minuta. Ostavite li otvoren samo jedan mali prozor citavog dana, energija potrebna da nadoknadi gubitak topline tokom šest hladnih mjeseci (kada je vanjska temperatura 10ºC ili manja) rezultirat ce emisijom od gotovo jedne tone ugljicnog dioksida.

 

11. Zamijenite stara jednostruka stakla na prozorima dvostrukima.

Za to ce ipak biti potrebno odredeno ulaganje, ali ce to prepoloviti energiju koja se gubi kroz prozore i dugorocno ce se isplatiti. Kupite li najbolji proizvod koji se nudi na tržištu (prozori s drvenim okvirom i dvostrukim ‘low-e’ staklom koje cuva toplinu, punjenim argonom), uštedjet cete više od 70 posto energije koja se trenutno nepotrebno gubi.

 

12. Uvijek poklopite lonce dok kuhate. Na taj nacin uštedjet cete puno energije potrebne da bi se skuhalo jelo. Još je bolje kuhati u posudama pod pritiskom ili na paru - takvo posude može uštedjeti oko 70 posto energije!

 

 

13. Koristite stroj za pranje veša ili posuda samo kada je pun.

Ako ga baš morate upotrijebiti dok je još poluprazan, tada namjestite program za pranje polupraznog stroja ili štedljivi program. Današnja sredstva za pranje su tako ucinkovita da se veš i posude može oprati i na niskim temperaturama.

 

14. Tuširajte se umjesto da se kupate. Tuširanjem se troši cetiri puta manje energije nego kupanjem. Da biste uštedjeli još više energije, izbjegavajte tuširanje jakim mlazom i koristite tuš s manjim protokom vode.

 

15. Nastojte koristiti što manje vruce vode.  Zagrijavanje vode troši puno energije. Možete uštedjeti vrucu vodu koristeci tuš s manjim protokom vode (smanjenje emisije ugljicnog dioksida za 160 kg godišnje) i pranjem odjece u hladnoj ili toploj vodi

(smanjenje emisije ugljicnog dioksida za 230 kg godišnje) umjesto u vrucoj.

 

17. Koristite štrik za sušenje veša umjesto stroja za sušenje kad god je to moguce.

Možete smanjiti emisiju ugljicnog dioksida za 320 kg godišnje ako sušite svoj veš na zraku šest mjeseci svake godine.

 

19. Šta možemo uciniti da zaustavimo globalno zagrijavanje?

Što više ljudi promijeni svoje ponašanje, to su vece šanse u spašavanju planeta! Globalno zagrijavanje ozbiljan je problem i zahtijeva reakciju bez odgadjanja. Ne moramo cekati da Vlade to riješe: svatko od nas može znatno pridonijeti poboljšanju stanja odgovornim nacinom života, pocevši s promjenom jednostavnih, svakodnevnih navika. To je jedini razuman nacin spašavanja planeta, prije nego bude prekasno. Ovo je popis svega što možete uciniti u borbi protiv globalnog zagrijavanja: nešto ne zahtijeva nikakav trošak, a nešto ce vam omoguciti dugorocnu i znatnu uštedu nakon neznatnog ulaganja!

 

20. Izolirajte zidove i stropove u kuci. Ako na odgovarajuci nacin izolirate svoje zidove i stropove, vaš racun za grijanje može biti 25 posto niži, a možete smanjiti emisiju ugljicnog dioksida za 910 kg godišnje. Brtvljenjem pukotina i stavljanjem traka za toplinsku izolaciju možete smanjiti emisiju ugljicnog dioksida za još 770 kg godišnje.

 

21. Reciklirajte otpad u domacinstvu.  Možete smanjiti emisiju ugljicnog dioksida za 1100 kg godišnje recikliranjem polovine otpada koje vaše domacinstvo proizvede.

 

22. Reciklirajte organski otpad.  Oko tri posto emisije staklenickih gasova otpušta se uslijed raspadanja biorazgradivog otpada. Recikliranjem organskog otpada, ili njegovim kompostiranjem ako imate vrt, možete pomoci u uklanjanju ovog problema! Samo se pobrinite da ga pravilno kompostirate da bi se raspao s dovoljno kisika, jer ce inace vaše kompostiranje prouzrociti emisiju metana i neugodan miris.

 

22. Kupujte inteligentno . Jedna boca od 1,5 l zahtijeva manje energije i proizvodi manje otpada nego tri boce od 0,5 l. Kupujte reciklirane papirnate proizvode: za proizvodnju recikliranog papira potrebno je 70 do 90 posto manje energije, a na taj se nacin sprecava i uništenje šuma širom svijeta.

 

23. Odaberite proizvode s malo ambalaže i iznova punite postojecu ambalažu kad god je to moguce Tako cete smanjiti proizvodnju otpada i upotrebu energije!

 

24. Koristite istu kesu za kupovinu više puta.  Pri kupovini cete uštedjeti energiju i smanjiti proizvodnju otpada koristeci kesu za višekratnu upotrebu umjesto da u svakoj trgovini uzmete jednokratnu kesu. Otpad ne samo što otpušta ugljicni dioksid

i metan u atmosferu vec zagaduje zrak, vodu i tlo.

25. Smanjite proizvodnju otpada. Vecina proizvoda koje kupujemo na ovaj ili onaj nacin uzrokuje emisiju staklenickih gasova, npr. tokom proizvodnje ili distribucije.

 

26. Posadite stablo. Samo jedno drvce apsorbirat ce tonu ugljicnog dioksida tokom svog životnog vijeka. Sjena koju baca na kucu može umanjiti vaš racun za rashladivanje od 10 do 15 posto.

 

27. Odaberite ekološke izvore energije.  U mnogim podrucjima možete se prebaciti na energiju koju proizvode cisti, obnovljivi izvori, kao što su vjetar i sunce.

 

28. Kupujte voce i povrce od lokalnih proizvodaca.  Za prijevoz hrane od proizvodaca do vaših tanjura troše se goleme kolicine goriva. Kupujuci u susjedstvu uštedjet cete gorivo i poduprijeti razvoj i podici standard lokalne zajednice.

 

29. Zamrznute namirnice zamijenite svježima. Za proizvodnju zamrznutih proizvoda potrebno je deset puta više energije.

 

30. Kupujte organsku hranu kad god je moguce.  Organsko tlo zadržava i pohranjuje ugljicni dioksid u puno vecoj mjeri nego tlo na klasicnim farmama. Da sav svoj kukuruz i soju uzgojimo organski, iz atmosfere bismo uklonili 250 milijardi tona ugljicnog dioksida!

 

31. Jedite manje mesa.  Metan je drugi po važnosti staklenicki gas, a krave su jedan od najvecih proizvodaca metana. Zbog svoje prehrane travama i više želudaca one proizvode metan i ispuštaju ga svaki put kad izdahnu.

 

32. Smanjite broj prevezenih kilometara hodanjem, vožnjom bicikla, vožnjom automobilima na smjenu ili korištenjem sredstava javnog prijevoza kad god je to moguce Ako izbjegnete samo 26 km vožnje automobilom svake sedmice, smanjit cete emisiju ugljicnog dioksida za 230 kg godišnje!

 

33. Dogovorite sa svojim kolegama i prijateljima vožnju automobila na smjenu. Ako se samo dva dana u sedmici povezete s nekim ili se netko poveze s vama, smanjit cete emisiju ugljicnog dioksida za 730 kg godišnje.

 

34. Održavajte svoje vozilo u ispravnom stanju.  Redovito održavanje omogucuje ucinkovitu potrošnju goriva i smanjuje emisije staklenickih gasova. Ako samo jedan posto vlasnika automobila na odgovarajuci nacin održava svoja vozila, u atmosferu se ispušta gotovo 450 miliona tona ugljicnog dioksida manje.

 

35. Vozite pažljivo i ne trošite nepotrebno gorivo. Prilagodavanjem svog stila vožnje možete smanjiti emisiju ugljicnog dioksida. Vozite odgovarajucom brzinom, ne pritišcite

pretjerano gas, kocite motorom umjesto kocnicama kad god je to moguce i iskljucite motor ako vozilo stoji na mjestu više od jedne minute. Prilagodavanjem svog stila vožnje možete uštedjeti i na gorivu i na održavanju automobila.

 

36.  Jednom sedmicno provjerite pritisak u gumama svog vozila. Odgovarajuci pritisak u gumama može vam omoguciti da se s istom kolicinom goriva vozite duže više od tri posto. Buduci da svake cetiri uštedene litre benzina smanjuju emisiju ugljicnog dioksida za devet kilograma, svako povecanje ucinkovitosti potrošnje goriva znacajno je!

 

37. Kad dode vrijeme za novi automobil, odaberite onaj s manjom potrošnjom goriva.  Svake godine možete smanjiti emisiju ugljicnog dioksida za 1360 kg ako vaš novi automobil može prijeci samo pet kilometara više s cetiri litre benzina nego onaj koji trenutno vozite. Hibridnim automobilom možete prijeci i do 97 km s cetiri litre!

 

38. Potaknute svoju školu ili poduzece na smanjenje emisija staklenickih gasova.  Svoj pozitivni utjecaj na globalno zagrijavanje možete proširiti daleko izvan svog doma tako da aktivno poticete druge na poduzimanje slicnih radnji.

 

39.  Štitite i cuvajte šume širom svijeta. Šume igraju kljucnu ulogu u globalnom zagrijavanju: one apsorbiraju ugljicni dioksid iz zraka.

  

Preuzeto sa: www.elektronickeknjige.com

<< 02/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1211602
online

Powered by Blogger.ba