... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

30.01.2009.

Ako sam počela sve su prilike da možda nekad i završim

Napokon sam krenula sa mrtve tačke.

Čestitajte mi.

29.01.2009.

Mislim da više od godinu dana nisam provela više vremena na bloggeru do danas

Dobila sam Blog Award od male, kreativne Zlatne ribice.

Kažu da treba da:

1. Preuzmete ovaj award za svoj blog
2. U tekstu ukucate link blogerice koja vam ga dodijeljuje
3. Izaberete blogove koji vas najviše inspirišu i unesete linkove.

 

 

Blogovi koji mene inspirišu na razne načine :

O Blože

Eni

Hikaje

Styllilicious

A blogovi koje jednostavno rado čitam a koji redovno pišu su:

Passage

Leteći holanđanin

Umorni

La kokaracha

Hadžinica

Moje tajne (koja napiše tu i tamo nešto ponekad ali je ja stavljam ovdje jer se nadam da će opet početi da piše redovno)

Žena kojoj zavidim

Bosanka u Aziji

Ima ih još sigurno, ali kada otvorim blogger alat prvo pročitam ove pa onda sve ostale. Iako ne postoji neka zvanična nagrada, ja im dajem ovaj Blog Award i sa željom da i dalje nastave pisati. Kao i svi ostali moji favoriti koje mi je teško sada ovdje nabrojati :)

29.01.2009.

Ostavila sam komentar na blog malih swatkica!

Moram da napišem da sam nakon godinu bombardovanja raznim molbama kroz PP i komentare da dođem i posjetim blogove raznih swatkica napokon to i učinila i posjetila jedan takav.

I sva sam se raznježila kad sam vidjela da ga pišu dvije 13 godišnje curice koje znaju i barataju riječima kao što je "moderator" i alatima kao što je msn. Znam da to nije nikakvo čudo za današnju omladinu, ali se sjetih gdje sam ja bila i šta sam radila sa 13 godina, a nije baš da me pamćenje najbolje služi ali recimo da sam bila 7 ili 8 razred osnovne,  i nekako mi bi drago što nam je današnja omladina kompjuterski pismena pa makar to bile i swatkice i cool blogovi.

Uglavnom, ostavih komentar. Baš su mi bile swatke male swatkice :)

28.01.2009.

25 godina od Olimpijade

Kao i svake godine gradska vlast obilježava dan kada su počele Zimske olimpijske igre u Sarajevu.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090128038

I kao i svake godine ja se nakostriješim kada čujem da će opet pare da se troše u TO. Meni stvarno nije jasno jesu li ti ljudi normalni? Ne znam da li se igdje u svijetu obilježava dan kada je u tom gradu bila Olimpijada, niti me interesuje, ali znam da u ovom gradu ima milion stvari da se te pare pametnije potroše od održavanja tih debilnih manifetsacija.

Koga briga da se podsjeća da je grad nekada imao Olimpijadu i da to obilježi tako što će da prisustvuje nekakvom koncertu i da gleda paljenje baklje iznova i iznova, svake godine. Draga teta Semiha i ostali relevantni, zasučite rukave i dovedite novu Olimpijadu. Ili barem obnovite borilišta pa dovedite kakvo takmičenje. Ili barem napravite neko klizalište u ovom gradu da može primiti više od 50 klizača i koje će biti dostupno tokom cijele godine. Ili barem zakrpajte ove uilice više kako treba. Obnovite još neku fasadu. Popravite pločnik na Ferhadiji.

Od prošlosti se ne živi. Pa i taj jadni olimpijski duh kojeg oživljavamo svake godine je davno umro.

26.01.2009.

Kad smo već kod filmova

U prethodnim postovima Zora spomenu Bolivud i indijsku kinematografiju želeći da podcrta jednu svoju tvrdnju a meni sasvim slučajno dva dana poslije pod ruku dođe jedan najnoviji film britanske produkcije ali bi komforno mogli reći indijski film jer su glumci indijci, radnja je u Indiji i jednostavno je predstavljen indijski način života. I da, u filmu nema seksa i ljubljenja izuzev naznaka seksulanog čina i zadnje scene sa poljupcem.

I želim reći da odavno nisam pogledala bolji film bjelosvjetske produkcije i zato definitvno preporučujem kao film koji treba nezaobilazno pogledati. Ne znam da li je stigao u naše videoteke, mi smo ga dobili kao divx-neko skinuo sa interneta -ali ako budete imali priliku potražite.

Film se zove Slumdog Millionaire i njegov oficijelni web sajt možete pogledati ovdje http://www.foxsearchlight.com/slumdogmillionaire/

Kratki sažetak filma ovdje http://www.imdb.com/title/tt1010048/plotsummary

Trailer:

 

24.01.2009.

E moj Namik

Nazovem ja u četvrtak da pitam ima li karata za petak a čovjek mi se smije i kaže naravno da ima. I meni ne bi jasno zašto sam ja sebi u glavi stvorila neku sliku da je to film svih filmova, ma šta film, filmčina. Biće da je zbog Amidže Idriza, šta li.

Srećemo dvoje prijatelja. Film spor, kažu, al' se dobro završi pa eto, vrijedi pogledati.

Kino poluprazno. Kako li su svi prije mene skontali da film nije čemu?

Krenuo film. Ako je Amidža Idriz bio nekome spor film, onda je ovaj film jedinica za sporost.

Kada je krenuo prvi dijalog između dva noćna čuvara (evo ne mogu uopće da se sjetim imena onom glavnom liku što mu žena Žeraldina), onaj kada mu on na početku uruči čaj od kunice, meni se učini kao da gledam skeč Monti Pajtona. Kao mrtva ozbiljna scena, oni govore usporeno, nije ništa ni smješno, ali meni isto Monti Pajton jedan na jedan.

I tako ide film, kolegica se meškolji na stolici, muž mi zijeva a ja računam i u sebi mislim: "Ako je prethodna predstava počela u 20 i ako smo mi prijatelje koji su izašli sa filma sreli u oko 21:30 znači da film traje brat bratu 1 sat i 20 min. Uh dobro je, ima još samo pola sata."

Završi se film a nepoznati gledalac uzdahnu "E moj Namik".

I šta da vam kažem. Muž od prijateljice reče "svidio mi se film, nije teretli".

Ako treba napraviti summary svih naših udruženih mišljenja: film nije teretli, ima pokoji i smislen dijalog, policajac koji inače nije profesionalni glumac odglumio najbolju ulogu (samo ne znam otkud odjednom homoseksualizam iz vedra neba u završnici tog dijaloga), milan i ovaj drugi plus onaj pjano na balkonu (isto mu se ne sjećam imena) isto Monti Pajton, dijalozi onako, možeš se i nasmijati tu i tamo. Spominje se rat i više nego što je bilo potrebe-dakle ništa od mog nadanja da će ovo biti normalni ljubavni film. A pošto ni Namik sam ne zna o čemu je film (http://www.sarajevo-x.com/clanak/090121084), nemojte ni od mene tražiti da vam to napišem.

Moguće je da film ima neku umjetničku vrijednost koju ja ne mogu da dokučim jer ovo pišem iz uloge običnog gledaoca kome je film bio dosadan i nezanimljiv. Ali sa Nafakom i tim užasom se ne može porediti. Pa eto. Vi pogledajte, ništa ne košta. Osim 5 KM.

23.01.2009.

Ništa više nije kao nekada

Kraj radnog vremena. Još pet minuta ću odvojiti da napišem ovaj post brzinom svjetlosti. Post nema teme. Kaže Hadžinca "najviše se kaže kad se šuti". Moj problem je što ja ne mogu da šutim, a mrsko mi da pišem. Kad ne pišeš redovno milion misli koje nisu stavljene na ekran. Onda kažeš, evo sad ću sjesti, ovo moram napisati, reći. Onda ne uradiš. Onda prođe vrijeme, nakalemi se nešto drugo koje isto tako mora da se kaže. Ali se ne kaže.

Ništa više nije kao nekada. Ni vrijeme ne trošim kao nekada. Ni ne radim kao nekada. Ni ne odmaram se kao nekada. Ni ne razmišljam kao nekada. Ni ne izlazim kao nekada. Ni ne kuham kao nekada. Ni ne volim kao nekada. Ni ne uživam kao nekada. Ni ne spavam kao nekada.

Kada bi samo stavila na papir sve transformacije koje su se desile u posljednjih 4 godine pa nije ni čudo što ništa nije kao nekada.

A da li je bolje ili gore? Ma ne znam. Ni odluke ne donosim više kao nekada.

I sada, kada napisah ovaj post znam da bi lakše bilo da sam za sve anonimna. Barem bi pisala kao nekada.

21.01.2009.

Genetsko porijeklo naroda Bosne i Hercegovine

Iskreno se nadam da i oni koji nisu na Fejsbuku mogu otvoriti ovaj link.

http://www.facebook.com/topic.php?uid=23936180637&topic=6852

20.01.2009.

Čuvari noći

Evo približava se dan kada će se u Meeting pointu održati premijera filma Čuvari noći http://www.sarajevo-x.com/clanak/090113042. Nemam pojma zašto ali nekako osjećam neku "laganu tremu" oko tog filma, i ako ćete pravo, jedva čekam da ga pogledam. NIje da se sada nešto on pretjerano reklamira, ali sam slušala neki dan na radiju priču tj intervju sa Namikom Kabilom i on to onako ispriča da jednostavno poželiš da ga pogledaš što prije.

Ok, svaki redatelj (i scenarista) svoga konja hvali, ali njegova priča je bila tako živopisna u smislu da je ovo napokon jedan normalan film o ljubavi. Nadam se da to neće biti samo još jedan film o ljubavi kao i onaj Go West koieg su najavljivali kao takvog a on je bio sve samo ne priča o ljubavi. Nadam se da je to stvarno jedan normalan film, prvi put poslije rata, a ne kao onaj film Duhovi Sarajeva kojeg su isto najavljivali kao prvi normalni film koji nema ratnu tematiku, a on je bio sve samo ne normalan.

Nekako želim da ovaj film bude ono baš normalna ljubavna priča. I da u njemu ne bude Enisa Bešlagića. Jer ono, on mi je nekako baš dosadio. Da ga gledam na filmu. I na televiziji. I Ornele Beri. I ona mi je dosadila. I da ne bude puno psovki i nepotrebnih scena seksa. Da bude ono baš ljubavni. Normalan.

I zato jedva čekam da ga pogledam.

15.01.2009.

Evo još jedna prikladna

Image Hosted by ImageShack.us

13.01.2009.

Regina

Baš sam se pitala ko će ove godine biti predstavnik BiH na Eurosongu. Kad ono Regina. Pozitivna stvar oko Regine je što je napokon svima jasno da je nacionalni ključ odlaska na Eurosnog davno prošlo vrijeme i nadam se da će i neke druge "institucije" kao što je Eurosong napokon dići taj nacionalni ključ i dospustiti da najbolji pobijedi. Druga dobra stvar, za Reginu, je što je Regina dosta poznat bend na prostorima bivše Yu pa je računati da će Eurosong Regini donijeti što i Laki - Balkansku popularnost.

Što se tiče mog ličnog feelinga oko Regine, moj prvi komentar kada sam čula  je bio: "Čuuuuj". Mislim onako baš mi je ono bilo svejedno. Vjerovatno bi sa više emocija dočekala vijest da su poslali Selmu Bajrami, moj prijedlog nakon Lakinog (ne)uspjeha prošle godine.

Regina mi je ok. Još uvijek se sjećam predratne eurofije među curicama za Davorom Ebnerom. Tada sam prvi put čula izraz "otrov se pakuje u malim bočicama" :D. Nikada mi nije bilo baš jasno šta mu znači to ime Regina, osim da je to stranjsko žensko ime i marka za prašak za pecivo :D.

Sad mogu reći onako diplomatski, dajte da čujemo pjesmu pa ćemo onda da komentarišemo.

 

08.01.2009.

Što ti je naš narod, od svega napravi šalu

Image Hosted by ImageShack.us

07.01.2009.

Grijalicu, grijalicu... kraljevstvo za grijalicu!

Joj frke sinoć majko draga.

Sinoću su i Tratinčica i njeno dvoje supatnika išli u takozvani Electrical Heater Quest ili ti potragu za električnim blagom i prošli kao mnoge Sarajlije - nismo uspjeli kupiti ni jednu. Ali moram da podijelim našu priču čisto da oni koji nisu imali privilegiju biti u toj potrazi sinoć osjete djelić atmosfere iz šoping centara.

U potragu smo krenuli oko 6 i prva destinacija je bila novi veliki Robot Komerc u Hrasnom. Ušli smo na parking, vidim ja opšti haos, raja parkirala sve oko Robot Komerca. Ode najdraži unutra eto ga za 5 minuta. Naravno grijalice sve pukle, ni jedne za lijeka. Ali vijest je da je krenuo šleper sa BIRA grijalicama (valjda iz Bihaća :) pa je na kasi ogromna gužva - RAJA KUPUJE UNAPRIJED. Još nema grijalice, al se kupuje, da ne bi ostali bez nje kad dođe. Pitam se ko je znao koliko će grijalica doći i kako su uspjeli prodati tačan broj a da niko ko je platio nije ostao bez nje.

Uglavnom, skontamo mi nema tu hajra hajmo dalje. Na pamet mi pade UNIPROMET, rek'o tamo se niko neće sjetiti ima garant. Ulazimo mi na parking pred Unipromet, ispred nas ulijeće neki Reno Clio klizeći da parkira prije nas. Pošto je nas dvoje, Najdraži iskače iz auta i brzim korakom ide prema vratima kad iz trećeg auta izlijeće frajer i trči da pretekne Najdražeg i stigne prvi. Šteta - Unipromet je bio zatvoren a frajer nas je sviju počastio sočnom psovkom što je to tako.

Sljedeća destinacija - Merkur Otoka. Ulazimo na parking, nije neka gužva, kontamo super - možda ovdje nađemo. Taman parkirali pred ulaz za bijelu tehniku, izlazi frajer sa uljanim radijatorom u rukama. Zadnjim koji je bio u radnji!

U međuvremenu dobivamo dobru ideju od prijatelja - EŠ Kompani na Malti. Ulijećemo u auto, trk pred EŠ kompani. Nema gužve, super kontamo. Ode Najdraži, ne vraća se, kontam evo ga! Uspjeli smo. Izlazi neki frajer nosi Kumtelovu grijalicu - u meni nada raste. Izlazi najdraži - nosi neku kesicu. Uspio je ugrabiti zadnje puhalo na struju. Grijalice se rasprodale, dva frajera se zamalo nisu potukla oko zadnjeg uljanog radijatora al su sreća skontali na vrijeme da mu je ulje iscurilo i da je pokvaren.

U međuvremenu stižu informacije da je Stup preplavljen bezuspješnim tragačima za grijalicama - tamo ih nije bilo.  Priojatelj javlja - ima u Robotu na Ciglanama al ima 100 ljudi u redu. Stigle su i u velikom Robotu u Hrasnom al tamo ima 100 onih koji su unaprijed kupili i još sto koji se nadaju da će nešto ostati.

Vraćamo se kući sa puhalom. U zadnji tren se dosjetismo da kod nane ima jedna a da je ona na toplanama. I tako se ugrijasmo sinoć. Malo puhalo, malo grijalica i nije bilo strašno. Al stvarno ne znam šta su radili oni koji nisu imali ništa. Ja se u kancelariji smrzavam i pored jedne velike grijalice.

Samo da ne potraje....

 

 

04.01.2009.

Kako je bilo na novogodišnjoj proslavi?

Znate onaj osjećaj kada odlučite da idete kući, obučete kaput, pozdravite se sa svima a oni puste najbolju pjesmu večeri i vama bude pravo krivo što ste baš tada odlučili da trebate ići kući?

Bili smo na jednom cool mjestu, proslava se može definirati kao "urbani dernek" za ove generacije 30+, klopa je bila vrhunska kao i uvijek, guza je malo plesala u mjestu i kada smo krenuli pustili su najbolju pjesmu večeri. I bilo mi je krivo što smo baš tada odlučili da idemo kući.

<< 01/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1211151
online

Powered by Blogger.ba