... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

28.12.2008.

Pitanja i odgovori 2. dio

Evo već duže vremena hoću da napišem ovaj post a nikako mi se ne da. Bože dragi što sam postala lijena po pitanju weba, bloga, facebook-a...I kod mene kriza...web kriza.

Uglavnom, da ne ispadne kao neka hvala, ali ponekad znam dobiti mail ili PP od novopečenih mama koje u potrazi za informacijom nalete na ovaj blog pa pomisle da mogu dobiti koju korisnu informaciju i od mene. Dobila sam nekoliko pitanja koja su mi stvarno super, u stvari su me drage mame podjestile kako neke obične stvari koje bi čovjek mislio da se same po sebi podrazumjevaju, nekada znaju biti komplikovane i ne znaš kako bi ih rješio. I sama sam dugo dumala o istima, odgovore pronašla tu i tamo, pa onda zašto nekome ne skratiti put i ne pomoći dajući odgovor ovako javno.

Dakle, drage mame vama hvala, a ja ću sada napraviti malu kompilaciju tih pitanja i dati odogovore, onako kako ih ja znam:

1. Kako se grije izdojeno mlijeko?

To mi je bilo fakat super pitanje jer ne radi se o običnom mlijeku, jel te :). Dakle, izdojeno mlijeko se ne grije na vatri već se grije pod mlazom tople vode. Ja sam tada jednoj mami dala savjet da je najbolje da sama proba mlijeko koje je izdojila i ustanovi koje je temperature (a u stvari je mlako :) i da onda pokuša ugrijati tako da postigne tu neku mlakoću pod mlazom tople vode.

2. Majka šestomjesečne bebe me je pitala šta raditi kada npr. hoće da da šljive a nije sezona šljiva jer je ista protivnik HIPPovih kašica jer sadrže šećer.

Kada čovjek počne sa dohranom obično brzo ispuca ono što beba može jesti prvih mjesec-dva i onda mu se čini da stalno vrti jedno te isto. A kako u sezoni nema više od nekoliko vrsta voća i povrća tim više se čini da dijete jede jedno te isto. Uglavnom, što se tiče šljiva npr. mami sam savjetovala da kupi suhe šljive. U principu suho voće je super stvar i za stariju djecu, a za mlađu isto tako. Kada nije sezona npr. marelica/kajsija i šljiva, brusnica i sl. uvijek se može kupiti suho voće koje se samo skuha u vodi i pomiješa sa npr. zobenim pahuljicama, rižolinom, prosom, grizom i sl. i ukusan obrok je tu. Konkretno što se tiče šljiva ja bi ih skuhala u vodi, izvadila, povadila košpice, u toj vodi skuhala zobene pahuljice, i onda bi sve zajedno izmiksala štapnim mikserom da dobijem kašu i tako davala svojoj curi. Ne sjećam se tačno od koliko mjeseci idu zobene pahuljice ali to može da se provjeri u tablicama dohrane. Jedini problem sa suhim šljivama je što "protjeraju" :))))

3. Kako prestati dojiti?

Ja još nisam prestala pa ne znam odgovor iz ličnog iskustva, ali imam oko sebe 3 mame koje jesu. Od njih sam čula da je najbolje prestati tako što se postepeno smanjuje broj podoja, što je, prema njihovom kazivanju, "bezbolno" i za dijete a i za majku, kako po pitanju emocija tako i po pitanju grudi i mlijeka u njima (eventulanih problema sa upalom i sl.).  Ova metoda se može pratiti ako nemate neku presiju da morate prestati dojiti za dan ili dva, već ako ste to odlučili iz raznih razloga pa imate dovoljno vremena da to i uradite. U principu sistem nije ništa komplikovan i nepoznat a sastoji se od:
1. prorjeđivanja broja podoja, npr. ako majka doji tri puta dnevno, prvo nekoliko dana smanji na dva puta, na onda na jedanput dnevno
2. kada se smanji na jednom dnevno, a obično to bude ono dojenje na koje je dijete najviše naviklo i čini se da bez njega ne može, onda se doji dane na preskoke- prvo svaki drugi dan jedno vrijeme, pa onda svaki treći a poslije toga već se može prestati jer kada tri puta za redom dijete ne dobije dojku četvrti dan već zaboravi na nju :) navodno :)

Na ovaj način tijelo samo shvati da treba da smanji produkciju mlijeka jer je urijeđen broj podoja (sistem ponude i potražnje) tako da ne bi trebalo da imate problema sa upalama i sl. Ako grudi budu  napete i bolne poslije potpunog prestanka preporuka je da se majka izdaja i to taman onoliko koliko je potrebno da popusti napetost.

Pa eto, ako probate i upali, javite nam da znamo :)

Ukoliko imate još nekih pitanja, a ja budem znala odgovoriti, slobodno pišite. Ako ne budem znala odgovoriti potrudićemo se da nađemo odgovor zajedno. Neka barem nečemu korisnome posluži ovaj blog :)

P.S. Sretna nova 1430. hidžretska godina!

<< 12/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1298025
online

Powered by Blogger.ba