... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

30.12.2008.

Nikako nemam filing..

Jel ovo sutra novogodišnja noć?  Nikako nemam filing da je sutra ta noć. Ovo je valjda prva nova godina u zadnjih nekoliko da nemam nikakav poseban plan. U stvari biće neko sjelo u nekom restoranu ali ja još uvijek nemam filing da bilo gdje sutra idem. I ne znam ko će čuvati Cvjetak. I nekako bi najradije ostala pod dekicom. Postala sam prava...uf. Ništa nisam ni spremila da obučem posebno, niti imam namjeru praviti bilo kakve posebne kombinacije.

Stvarno sam prava ...uf! Ustvari, ja sam hronično umorna žena.

Jedina lijepa stvar sutra je podjela paketića u firmi. U šta se sve pretvorila priča o Deda mrazu naprosto se neugodno osjećam što to napisah.

Ako se ne čujemo sretnu novu godinu vam želim. Nemojte praviti neke velike planove i odluke, bolje da sami sebe iznenadite ako vam se nešto lijepo desi a niste to planirali :)

28.12.2008.

Pitanja i odgovori 2. dio

Evo već duže vremena hoću da napišem ovaj post a nikako mi se ne da. Bože dragi što sam postala lijena po pitanju weba, bloga, facebook-a...I kod mene kriza...web kriza.

Uglavnom, da ne ispadne kao neka hvala, ali ponekad znam dobiti mail ili PP od novopečenih mama koje u potrazi za informacijom nalete na ovaj blog pa pomisle da mogu dobiti koju korisnu informaciju i od mene. Dobila sam nekoliko pitanja koja su mi stvarno super, u stvari su me drage mame podjestile kako neke obične stvari koje bi čovjek mislio da se same po sebi podrazumjevaju, nekada znaju biti komplikovane i ne znaš kako bi ih rješio. I sama sam dugo dumala o istima, odgovore pronašla tu i tamo, pa onda zašto nekome ne skratiti put i ne pomoći dajući odgovor ovako javno.

Dakle, drage mame vama hvala, a ja ću sada napraviti malu kompilaciju tih pitanja i dati odogovore, onako kako ih ja znam:

1. Kako se grije izdojeno mlijeko?

To mi je bilo fakat super pitanje jer ne radi se o običnom mlijeku, jel te :). Dakle, izdojeno mlijeko se ne grije na vatri već se grije pod mlazom tople vode. Ja sam tada jednoj mami dala savjet da je najbolje da sama proba mlijeko koje je izdojila i ustanovi koje je temperature (a u stvari je mlako :) i da onda pokuša ugrijati tako da postigne tu neku mlakoću pod mlazom tople vode.

2. Majka šestomjesečne bebe me je pitala šta raditi kada npr. hoće da da šljive a nije sezona šljiva jer je ista protivnik HIPPovih kašica jer sadrže šećer.

Kada čovjek počne sa dohranom obično brzo ispuca ono što beba može jesti prvih mjesec-dva i onda mu se čini da stalno vrti jedno te isto. A kako u sezoni nema više od nekoliko vrsta voća i povrća tim više se čini da dijete jede jedno te isto. Uglavnom, što se tiče šljiva npr. mami sam savjetovala da kupi suhe šljive. U principu suho voće je super stvar i za stariju djecu, a za mlađu isto tako. Kada nije sezona npr. marelica/kajsija i šljiva, brusnica i sl. uvijek se može kupiti suho voće koje se samo skuha u vodi i pomiješa sa npr. zobenim pahuljicama, rižolinom, prosom, grizom i sl. i ukusan obrok je tu. Konkretno što se tiče šljiva ja bi ih skuhala u vodi, izvadila, povadila košpice, u toj vodi skuhala zobene pahuljice, i onda bi sve zajedno izmiksala štapnim mikserom da dobijem kašu i tako davala svojoj curi. Ne sjećam se tačno od koliko mjeseci idu zobene pahuljice ali to može da se provjeri u tablicama dohrane. Jedini problem sa suhim šljivama je što "protjeraju" :))))

3. Kako prestati dojiti?

Ja još nisam prestala pa ne znam odgovor iz ličnog iskustva, ali imam oko sebe 3 mame koje jesu. Od njih sam čula da je najbolje prestati tako što se postepeno smanjuje broj podoja, što je, prema njihovom kazivanju, "bezbolno" i za dijete a i za majku, kako po pitanju emocija tako i po pitanju grudi i mlijeka u njima (eventulanih problema sa upalom i sl.).  Ova metoda se može pratiti ako nemate neku presiju da morate prestati dojiti za dan ili dva, već ako ste to odlučili iz raznih razloga pa imate dovoljno vremena da to i uradite. U principu sistem nije ništa komplikovan i nepoznat a sastoji se od:
1. prorjeđivanja broja podoja, npr. ako majka doji tri puta dnevno, prvo nekoliko dana smanji na dva puta, na onda na jedanput dnevno
2. kada se smanji na jednom dnevno, a obično to bude ono dojenje na koje je dijete najviše naviklo i čini se da bez njega ne može, onda se doji dane na preskoke- prvo svaki drugi dan jedno vrijeme, pa onda svaki treći a poslije toga već se može prestati jer kada tri puta za redom dijete ne dobije dojku četvrti dan već zaboravi na nju :) navodno :)

Na ovaj način tijelo samo shvati da treba da smanji produkciju mlijeka jer je urijeđen broj podoja (sistem ponude i potražnje) tako da ne bi trebalo da imate problema sa upalama i sl. Ako grudi budu  napete i bolne poslije potpunog prestanka preporuka je da se majka izdaja i to taman onoliko koliko je potrebno da popusti napetost.

Pa eto, ako probate i upali, javite nam da znamo :)

Ukoliko imate još nekih pitanja, a ja budem znala odgovoriti, slobodno pišite. Ako ne budem znala odgovoriti potrudićemo se da nađemo odgovor zajedno. Neka barem nečemu korisnome posluži ovaj blog :)

P.S. Sretna nova 1430. hidžretska godina!

23.12.2008.

Mamina maza

Evo još malo pa će moj Cvjetak napuniti 15 mjeseci. Narasla je, visinom čak i iznad prosjeka, komunicira, još malo pa mi se čini da će i riječima a ne samo pokretima i nesuvislim kovanicama, ima svoj stav, svoj karakter, zna Boga mi ponekada i prodiskutovati samnom kada joj nešto nije pravo, sama jede, sama se igra, super komunicira sa drugom djecom... A mama se svakim danom čudi tom malom biću i onome što zna i umije.

Primjetila sam da smo stigli do one tačke kada je već vrijeme da se počne sa odgojem. Ali to me ne brine toliko koliko me brine kako da NE RAZMAZIM dijete. I ja i suprug joj poklanjamo stvarno previše pažnje . Ona i jeste centar našeg svemira, stalno je grlimo, mazimo, ljubimo, pa je i ona postala takva nekakva, stalno se  mazi, dijeli puse, grli sve oko sebe, po sto puta me poljubi dnevno...

Ali zato kada njoj nešto  nije pravo ili kada joj nešto ne daš, spopadne je vriska i ritanje da ne povjeruješ da iz onolišnog tijela može izaći onakav glas. I naravno to traje sve dok joj ili nedaš to što traži ili joj uspješno odvratiš pažnju na nešto drugo.  U principu sam negdje pročitala da je to vrlo efikasno rješenje i kod tantruma i kada dijete "navre" da nešto hoće. Samo mu odvratiš pažnju na nešto drugo. I to pali stvarno, ali u nekim slučajevima i popustim pa joj dam šta hoće osim ako je to izričito NE NE stvar.

Čula sam jedan, po meni malo glup savjet, a to je da je ne mazimo i ljubimo previše jer će od toga da postane mamina maza i razmaženko. Meni je nekako apsolutno priprodno da se dijete mazi i gli i ljubi preko svih granica. Jeste da sam čitala da to djeci daje samopouzdanje kada su mali, ali možda nakon određenih godina treba prestati toliko maziti.

Pišem ovaj post jer u stvari tražim savjet po ovom pitanju. Kako NE razmaziti dijete? Ako imate da podijelite neko iskustvo molim vas da učinite to. Sigurna sam da će mnoge mame biti zahvalne. Komentari su otvoreni i za goste.

18.12.2008.

Dok čekam podatak od kolege..

...želim da izjavim da sam se toliko "zapalila" za posao jer radim nešto novo što prije nisam, pisanje radova za stručne časopise, pa čak i za izradu doktorata da mi blogger ne pada na pamet. A kod kuće mi tako lijeno upaliti kompjuter da sam i sama naprosto iznenađena.
A pošto ja čim nešto napišem na blogu odmah me prođe (kao ajvar i kant goveđa kobasica) sada očekujem da me i ovo navedeno prođe pa ću opet da se vratim svom blog jaranu.
Pozdrav od "zarađene" Tratinčice
14.12.2008.

Jel' to samo xafsinški trik?

Ja se ne šminkam. Ali sam imala neku furku pa sam se od 17. godine počekla trackati kojekavim kremama po licu i stavljati nekakve maske za zatezanje kože, za osvježavanje tena i sl. Kroz moj kozmetički ormarić je prošlo mnoštvo firmi sa svojim dnevnim/noćnim kremama i maskama, od onih jefitnijih (dok se još studiralo) do onih skupljih (kad se počelo zarađivati). Ne znam jeste li čuli za kozmetiku Dr. Hauschka- prirodna njega kože sa organskim sastojcima, al to mi je bila posljednja od marki koju sam mislila kupiti da probam. Skupo do bola.

I onda se porodim i poslije poroda potpuno zaboravim na "njegovanje" sebe. Osim redovnog tuširanja, znalo mi se desiti da zaboravim oprati zube danima, a o kremama i trackanju lica nije bilo ni govora.

I tako prođe mjesec bez krema i maski, prođe i drugi, prođe i treći, i evo već 14 mjeseci se nareda a ja nisam kupila niti stavila ni jednu kremu ili masku. I mogu da konstatujem da mi koža lica nikada nije izgledala bolje (naravno to je moje subjektivno mišljenje). Perem je samo vodom i urijetko, sada kada je već došla zima i zrak je zagađen, sapunom za dubinsko čišćenje pora Vichy. Istina, zima je, pa mi se peruta malo na čelu te zato ponekad uzmem običnu Niveu i malo namažem.

Prije dvije tri godine mi je jedna kolegica na poslu rekla kako lice ne maže ničim osim obične plave Nivea-e i to urijetko. A ima lice kao da joj je 18. Meni bilo smješno. Ali sada mogu, skoro pa da tvrdim, da je sve to samo jeftin xafsinški trik ako se ne šminkate te nemate problematičnu kožu i ne trebaju vam neke specijalne kreme kojima liječite problem problematične kože. Sigurno da u tim kremama ima nešto dobro za kožu, kolagen, vitamin ovaj i onaj, ali pravilnom ishranom i hidratacijom iznutra iskreno mislim da koži ništa drugo nije  potrebno. Sapuni je samo isušuju i onda je logično da treba krema da je navlaži.

Naravno, ukoliko se šminkate mislim da ovo gore navedeno ne važi za vas. Šminku treba skinuti i naravno koža se isušuje tim postupkom pa vjerujem da je krema zaista neophodna.

10.12.2008.

Ima li šta da se jede?

Imam ja neke faze kada me uhvati da mi se nešto jede i onda to furam sedmicama, čini mi se da bi samo mogla toga nečega jesti i ništa drugo da mi ne treba. Isto manijak ne mogu se smiriti ako u frižideru nemam toga nečega.

Trenutno sam u fazi zvanoj Ajvar i Merak goveđa kant kobasica.

Samo mi dajte ajvara i hljeba i malo Meraka i ništa mi drugo ne treba. Ajvar za doručak, ajvar za ručak, ajvar za večeru. Hvala Bogu, sada ima domaćeg ajvara na pijaci za kupiti, još naletim na neku tetu pravi ajvar one narandžaste boje (kaže guli paprike pa zato ima takvu boju) ...ma za prste polizati. Tegla pukne sad pa sad.

A Merak "kantovka" ide uz sve, a uz ajvar posebno. Svakih se sedam dana mora otići u merkator i na delikatesu uzeti narezane kantovke jedno 300 gr koje pojedem sama sad pa sad. Al' nemam kada ići u toku sedmice pa se trudim da razgodim :) I čovječe, pored tolikih BH proizvođača navučem se na tu neku austrijsku varijantu, jest naš čovjek al' opet porez plaća tamo negdje. I pravi bolje od bilo kojega domaćeg proizvođača.

I pravim sendvič svako jutro. Nije mi mrsko. Bolje nego da jedem pite i hamburgere. Uđem tako neko jutro kod tajnice da se potpišem a ona će: "Jel to kantovka miriše iz tašne?" Tol'ko miriše.

I tako red ajvara, red kantovke, red ajvara, red kantovke....doklećemo ovako ne znam.

Photo taken by Nikola Škorić. commons.wikimedia.org/wiki/Image:Ajvar-3.gif

07.12.2008.

Kurban bajram 2008.

Svaki praznik  je jedan trenutak u životu kada čovjek analizira sebe i svijet oko sebe u svijetlu tog praznika. Za Novu godinu razmišljamo o prošloj i postavljamo ciljeve za sljedeću, za Dan državnosti razmišljamo o jedinoj nam državi i situaciji u njoj i kako se to reflektira na nas, za vjerske praznike razmišljamo o Bogu i našem odnosu i poziciji u odnosu na njega i u odnosu na ono šta On od nas očekuje. Bez obzira da li smo vjernici ili nismo.

Ja večeras razmišljam o nečemu što me na određen način dotiče, a to je da ljudi često ne vide svrhu svog postojanja. Mislim da je najvažnije znati da smo svi mi na ovom prolaznom svijetu sa nekim razlogom i da nam je Allah udahnuo život i dao nam ga u amanet da sa njim učinimo najbolje što možemo. To znači da mi u stvari svojim rođenjem već imamo definisanu određenu misiju na ovom svijetu koja nekada možda nije tako očigledna. Jer nismo svi mi sportisti, doktori, naučnici, niti to možemo biti, i ne možemo svi imati misiju da razvijamo nauku, liječimo ljude ili postižemo visoke rezultate da bi nacija bila ponosna na nas.

Možda je naša misija da usrećimo nekoga, odgojimo nekoga, pružimo ruku prijateljstva nekome. Možda je naša misija da svoje roditelje činimo sretnim ili da usrećimo nekog u bliskoj ili daljoj budućnosti samo svojim postojanjem na ovom svijetu. Možda je naša misija jako jednostavna i zahtjeva samo da se smijemo po cijeli dan i uljepšavamo ljudima život. Možda je naša misija skrivena u nama i čeka pravi trenutak da izađe na površinu. Ali je sigurno potrebno jedno određeno vrijeme da se ona iskristališe i da nam postane jasno zbog čega smo mi tu. A da bi se to desilo možda je potrebno žrtvovati se ili odreći nekih nama vrijednih stvari, ne neminovno materijalnih, kako bi postigli da stvari oko nas dobiju neki smisao. Ali sigurno je da nam je život udahnut sa svrhom.

I zato treba biti zahvalan dragom Bogu što je odabrao baš nas i omogućio nam da sprovedemo svoju misiju u djelo. Ja jesam. Iako još uvijek nisam sigurna šta je tačno moja misija ali ih imam zacrtanih nekoliko. I zato žrtvujemo kurban, i zato se Njemu klanjam, i zato odlučno ostajem na pravom putu. Ma koliko prepreka bilo na njemu. A vjerujte, nije ih mali broj.

Dragi posjetitelji ovog bloga a koji slavite Bajram, Bajram barećula i da vam dragi Allah dž.š. upiše ovogodišnji kurban kao još jedan od zaloga za onaj svijet.

06.12.2008.

Breaking news

Cvjetak je prohodao.

05.12.2008.

Za sve drage žene

A man came home from work and found his three children outside, still in their pajamas, playing in the mud, with empty food boxes and  wrappers strewn all around the front yard.

The door of his wife's car was open, as was the front door to the house and there was no sign of the dog.

Proceeding into the hall, he found the coat hanger been knocked over, and the throw rug was wadded against one wall.

In the front room the TV was blaring a cartoon channel, and the family room was strewn with toys and various items of clothing. 

In the kitchen, dishes filled the sink, breakfast food was spilled on the counter, and the fridge door was wide open. Dog food was spilled all over the floor, a broken glass lay under the table, and a small pile of sand was spread by the back door.

He quickly headed up the stairs, stepping over toys and more piles of clothes, looking for his wife.

He was worried she might be ill, or that something serious had happened.

He was met with a small trickle of water as it made its way out the bathroom door.

As he peered inside he found wet towels, scummy soap and more toys strewn over the floor. Miles of toilet paper lay in a heap and toothpaste had been smeared over the mirror and walls.

As he rushed to the bedroom, he found his wife still curled up in the bed in her pajamas, reading a novel.

She looked up at him, smiled, and asked how his day went .

He looked at her bewildered and asked, 'What happened here today?'

She again smiled and answered, 'You know every day when you come home  from work and you ask me what in the world I do all  day?'

'Yes,' was his incredulous reply.

She answered, 'Well, today I didn't do it.'

03.12.2008.

Udri brigu na veselje

Vrijeme danasnje.

 

- Hallooo, ovdje Mujo, je l' to Parlament BiH?
- Jeste gospodine, a sto zelite?
- Hocu da postanem clan Parlamenta, sta mi za to treba?
- Jesi ti covjece lud???
- Jesam, je l' treba jos nesto?

01.12.2008.

Nana

Imam ja svoju nanu. Maminu mamu. Ima 87 godina. I nije dobro sa zdravljem. Od nekoliko malih moždanih udara ponekad izgubi vezu sa stvarnošću, potpuno zaboravi ili se parcijalno sjeća pa ne može da poveže stvari.

Neki dan smo je posjetili moj Cvjetak i ja.

I gleda mene moja nana, gleda moju curu, pa opet mene i onako tugaljivo kaže:

E moja Traty, kako ćeš bona sada momka naći.

<< 12/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1293494
online

Powered by Blogger.ba