... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

29.10.2008.

Mama Tratinčica savjetuje: Još malo o papanju i moji top recepti

Obećah neki dan da ću napisati neke svoje recepte za jela koja dajem svom cvjetiću a za koje mislim da su ekstra jer i ja malo ukradem svaki put od nje :) Ali možda nije loša ideja da se nadovežem malo sa pričom o počecima dohrane, odnosno hranjenu uopće, pa možda iskopate nešto korisno iz toga.

Kada sam trebala početi sa dohranom nakon 6 mj. isključivog dojenja opet sam bila u dilemi kao i mnogo puta do tada. Pedijatri kažu kreni sa jednim obrokom, mlijeko je i dalje hrana broj jedan zato i jeste dohrana, ali meni to nije puno tada značilo. Nisam ja žena od "majčinskog instinkta", ja sam žena od knjige i organizacije, tako da meni savjeti tipa jedan obrok ne znače puno jer ne znam kada ide taj obrok, koliko dugo ide samo jedan obrok, koliki je taj jedan obrok, ide li voće ili povrće i tako dalje i tako bliže.

Pošto sam se ja furala na one knjige od Gine Ford i prema njima uspostavljala bebinu rutinu, naručim tako ja od nje i knjigu o dohrani Contented Little Baby Book of Weaning jer tamo fino sve piše u detalje šta i kako treba.

I tako i uradim. Dakle, sve ovo dole što piše je onako kako sam ja radila, ali ne tvrdim da je to najbolja opcija. Svaka mama će da odluči za sebe šta je njoj najbolja opcija.

Prema ovoj metodologiji, da je tako nazovem, prvih 7 dana se beba privikava na hranu i to davanjem samo jednog obroka negdje oko podne. Ona naravno predlaže baby rice, tj. po naški rižolino, ali sam ja davala integralnu rižu (za koju kažu da je teže probavljiva od obične riže, al sam ja ipak išla sa integralnom). Četiri dana riža, pa tri dana proso. Nakon tih 7 dana, ona predlaže odmah uvođenje dva, a nakon 14 dana već prelazi na tri obroka pri čemu ostaje dojenje ujutro, poslije podne i navečer, te ko doji i u toku noći, može se reći da ostaju 4 dojenja. Sve dok se ne počne sa mesom, mamama se ostavlja opcija da ručak dopunjavaju sa dojenjem poslije jela. Kada se počne sa mesom, meso i mlijeko ne idu zajedno pa se dojenje ne preporučuje, prvenstveno zbog apsorpcije željeza.

Uglavnom, poenta je da dijete sa godinu dana treba da ima puna tri obroka dnevno i najmanje 3 dojenja, a poslije godinu dana, 2 dojenja (ako se planira dojiti produženo), 3 obroka i jedan ili dva snack-a.

Što se tiče vremenskog rasporeda hranjenja kada se imaju uvedena 3 obroka  (znači praktično 15 dana nakon početka dohrane) on bi trebao da izgleda ovako:

- buđenje, dojenje, u roku od sat vremena nakon dojenja doručak

- oko 12 sati ručak

- nakon podnevnog spavanja dojenje do godinu dana, poslije godinu dana snack

- popodne, oko 5-6 večera

- ako dijete ne može da izdrži do spavanja gladno, dati neki snack

- dojenje pred spavanje.

Što se tiče količina, one su date sepcifično i nije moguće da ja to sada ispišem ovdje. Ali ako neko želi nek se javi na PP pa ću pogledati u knjigu i reći mu.

Što se tiče vrste hrane koja se daje to je kod mene izgledalo ovako:

- doručak - rižine pahuljice ili poslije 7 mj zobene pahuljice, kuhane u vodi/rižinom ili običnom mlijeku (koje kuhano, prema ovoj knjizi, može da se daje nakon 8 mj), rižolino ili griz (koji, neko kaže, može poslije 9 mj zbog glutena, a neko kaže tek poslije godinu) sa nekim voćem

- ručak - povrće, nakon 8 mj povrće sa mesom

- snack -  rižin keks, sir, voće, grožđice ili voćni sok od cjeđenog voća

- večera - do 7 mj je bilo proso sa nekim voćem, nakon 7 mj uvela sam i puru sa puterom, samu ili sa brokulama/špinatom u kombinaciji sa jogurtom ili pavlakom koji se mogu dati nakon 8 mj, neka gusta supa sa hljebom ili sada nakon godinu dana može biti i nešto što mi ručamo samo da nema mesa već da je čisto povrće.

Meni je ova knjiga bila super jer je imala i super "tips" koji su me ohrabrivali da bebi dajem komade nečega da jede već sa 8 mj, da je ohrabrujem da jede sama, malo mi je proširila vidike glede kvalitetne dječije ishrane i naučila me kako da razmišljam šire od uskog gledanja na ishranu koju promoviraju pedijatri i naše okruženje. Opet ne kažem da je ovo idealno niti najbolje, ali meni se dopalo i ja sam tako radila. Moja cura doručak sada jede sama, a nekada se zainati pa joj dam i ručak/večeru da jede sama rukom/kašikom bez moje intervencije. Naravno, moram još da dodam da se knjige nisam držala kao pjan plota već sam, po meni, iskoristila najbolje iz nje i u nekim stvarima (npr. količinama) prilagodila je potrebama mog cvjetića.

Inače, koja hrana se uvodi u kom mjesecu se može pročitati iz tablica dohrane. Kod nas u aktuelne hrvatska i neka naša što daju pedijatri. Hrvatsku možete pročitati ovdje među komentarima a našu ovdje, isto među komentarima. Meni se lično nije sviđala ni jedna jer ima puno kontradiktornosti pa sam se koristila knjigom i web stranicom http://www.wholesomebabyfood.com/ gdje za svaku namirnicu piše kada i kako.

A sada recepti.

Naj recept za doručak - Zobene pahuljice kuhane u rižinom/običnom mlijeku sa grožđicama i jabukama. Jabuke se mogu i dodati sirove, rendane, kada se pahuljice skuhaju sa grožđicama. U to se doda mala kašičica cimeta. Osim jabuke može se dodati kruška ili banana. Ili sve zajedno. Ovo je jako kvalitetan doručak i za stariju djecu, čak i školarce jer daje energiju i poboljšava koncentraciju. Naravno, uvođenje ovakvog doručka u jelovnik vašeg djeteta predstavlja značajan otklon u odnosu na našu praksu da se za doručak jede puter, sir, pavlaka, jaja i sl. ali po meni je mnogo zdravija varijanta. Puter, sir, jaja, pavlaka se mogu mješati u druga jela i tako držati u bebinom jelovniku.

Naj recept za ručak (from lady from jupiter)-  Losos sa špinatom ali za bebe nakon 9 mj (neko kaže i nakon godinu jer sadrži griz a on nije preporučljiv zbog glutena. Ja sam davala nakon 10 mj)

Sastojci:

mlijeko
griz
špinat (koristimo i zamrznuti, onaj u kockicama)
losos
krompir
bijeli luk
pavlaka po želji

Uzme se jedna kockica špinata i rastopi u malo mlijeka. Dodju se 2-3 kašike griza i miješa dok se ne skuha. Posebno se skuhas losos, krompir i bijeli luk i doda skuhanom špinatu i grizu.

Naj recepti za večeru

Gusta čorba od crvene leće - uzme se šaka crvene leće, jedan manji krompir, jedna manja mrkva i česna bijelog luka te prelije vodom. Sve se skuha i izgnječi štapnim mikserom. Na kraju se doda suhe nane među prstima.

Gusta čorba od bundeve - uzme se isti omjer crvene bundeve i krompira i zreže na kockice. Na ulju se poprži crveni luk, dodaju kockice bundeve i krompira, prekrije vodom, i skuha do raspadanja. Izgnječi se štapnim mikserom, doda curry i ostavi još jednom da proključa. Umješa se kašika pavlake i servira bebi.

Svako ovo jelo se može napraviti za sve članove porodice a bebi samo odvoji bez začina.

To su moji omiljeni recepti, a sve ostalo se svodi na miksanje jednog te istog. Najviše voli brokulu i/ili karfiol, krompir i kašika pavlake, zatim patlidžan skuhan u vodi, ugnječen viljuškom i popržen na maslinovom ulju sa bjelim lukom kao sos za makarone, jogurt može sa svim i svačim i tako to....

Malo sam se raspisala, ako ima nekoga nešto da interesuje a nije napisano ovdje bujrum pitajte. A i vi ako imate neki super recept, nemojte biti škrtice :)

28.10.2008.

54 channels of shit on the T.V. to choose from....

Pardon my French, ali mi se ovaj naslov učinio kao zgodan uvod na postavljeno pitanje od strane Decor koje glasi, parafraziram, "ima li šta na našoj TV da se gleda a da je zanimljivo".

Ma nema se tu šta puno analizirati, meni se čini da je odgovor - nema.

Kada odbiješ jutarnje programe, vijesti, raznorazne sapunice, reality show i crtiće ostaje jedva 10tak sati dnevno slobodnog prostora da se ubaci kakav film, dokumentarac ili neka druga emisija edukativnog sadržaja. Računam u to da se sapunice repriziraju dan/noć.

Uglavnom, ja i nisam poznata po tome da puno gledam TV pa mi je možda i promaklo nešto u posljednjih 10tak godina da je valjalo, ali iskreno, od nekih zanimljivih emisija nema se šta puno preporučiti.

Ono što ja gledam na našoj televiziji je sljedeće:

- Vijesti u 7 na NTV Hayat i Vijesti u 6:30 na TVSA. Više volim znati šta ima u Kantonu nego u državi.

- Zanimljivosti tj. emisiju "Horizonti" iza Vijesti u 7.

- prije sam gledala "Recept za dobar život" na NTV Hayat, ali kako su navalili da pozivaju doktore u program, malo mi dosadilo.

- "Obavezan smjer" na TVSA - muzička emisija gdje se informišem šta ima novo na muzičkoj sceni i eventualno poneki trač. Al' neredovno.

- Ponekad kada ulovim gledam "Konačno petak". Mislim da je to jako dobra emisija zabavnog sadržaja, al me malo nerviraju voditelji pa ne mogu previše da gledam.

Od serija i filmova ne gledam ništa. Bacim ponekad oko na Operaciju trijumf (buuuuuaaaaa) al to čisto onako da se podsjetim gdje živimo.

I to je sve. Ja ne znam za drugo. A maksuzije smo uveli kablovsku nebi li nešto gledali na TVu.

Ako ima neko da preporuči neku emisiju to bi bilo cool. Ne mogu da vjerujem da stvaro nema ništa da valja, a tako ispade ako slušate samo mene.

23.10.2008.

Odgovor za sticker

Danas smo imali kviz na fakultetu i naravno odgovori su šaroliki, posebno kada tražite da studenti na pitanje odgovore svojim rječima. I evo jednog koji je zaslužio da bude štampan i kao sticker i kao natpis na majici:

"Na svijetu postoji samo 1% pitke vode. Čovjek je dovoljno neodgovorno biće da ne može sačuvati ni taj 1%."

 

21.10.2008.

Odgovori

Napokon sam se nakanila da odgovorim na vaša pitanja. Ovih dana mi je sve teško, nekako ne stižem a i ne da mi se. Osjećam neko lagano olakšanje zbog nepostojanja opterećnosti blogom kako je to nekada bilo kada se morao post napisati svaki dan inače se ne bi osjećala dobro :)

Da ne dužim već da odgovorim na vaša pitanja. Decor, napisaću poseban post o TV programima.

 

Pitanje 1. Jesi li se "bojala" poroda i kako sad gledas na to?

Neki dan sam čitala svoje stare postove, a posebno ovaj period od obznanjivanja trudnoće na blogu pa na ovamo. I negdje sam napisala da se nisam uopće bojala poroda, i stvarno nisam. U principu znala sam kako to izgleda, išla sam na vježbe za trudnice gdje se puno pričalo o tome, i znala sam da boli i da to mora tako biti. Pa se valjda čovjek pripremi psihološki da to traje jedno vrijeme i da prođe. I da se poslije nećeš ni sjećati toga a da ostaje malo čudo koje je vrijedilo svakog onog bola. E sad, ono što sam naučila jeste da nikada ne možeš biti 100% spreman na ono što se može desiti. Ja sam mislila da ću se poroditi prirodno, a porađala sam i prirodno i na indukciju i na carski. Svaki od ovih boli na svoj način i nisam nikako mogla znati dok nisam osjetila. Ali, napisala sam u postu o porodu, sve bi prošla ponovo da dobijem još jedno malo čudo. Vezani postovi: post 1, post 2.

Zaiključak: Porod boli na razne načine, al kad se mora, mora se :)

Pitanje 2:  Kako 10-mjesecnu bebu "nagovoriti" da jede povrce, meso i ribu, pogotovo kad svi lijecnici savjetuju da se ne stavljaju sol i zacini?

Draga kurtizana, imala sam isti problem i svoja iskustva sam sažela u postu pod nazivom Papanje čiji link također možeš naći u boxu sa desne strane. Komentari su također dobri pa pročitaj sve ako ti nije mrsko. U principu 10 mj beba bi trebalo da prolazi kroz jednu fazu gdje do izražaja dolazi njena potreba za samostalnošću i u tom kontekstu potreba da sama jede bilo rukom bilo kašikom, ako joj daš kašiku. Ukoliko mama insistira da je hrani lično radi nereda koji će nastati ili bojazni da beba neće dovoljno pojesti može se desiti da beba jednostavno odbije hranu iako je gladna.  Moja cura je pljeskala od sreće kada vidi svoj tanjir (jer je gladna) ali čim bi joj prinijela kašiku do usta odmah bi počela nezaustavljivo da plače i vrišti. Ono što sam uradila piše u tom postu pa pročitaj molim te. Evo ja obećavam da ću u narednom postu napisati i svoje hit recepte i ono što moja cura voli (i jedan recept moje Lady from jupiter, valjda će mi dati odobrenje) koji u sebi sadrže i neke začine pa možda se i tvojoj bebi svide i proširiš svoj jelovnik sa nekim od mojih prijedloga. Začini se smiju davati, ali oni normalni tipa cimet, suha nana, curry, a ne vegeta :)

Pitanje 3: Sta mislis o hodaljci?

Mi hodaljku nismo koristili jer sam na mnogo mjesta na interentu pročitala da hodalica nije baš dobra iz više razloga a neki su: dijetetu se daje mogućnost da hoda u fazi u kojoj mozak nije u mogućnosti da procesira informacije kao npr. zabranu da se nešto ne smije dirati ili negdje ne smije ići a dostupne su mnoge opasnosti u kući - utičnice, stepenice, šporet i rerna i sl., zatim dijete nauči hodati na prstima a statistike kažu da se nemali broj nesreća u kući desi zbog upotrebe hodalice. Dakle, ja zbog toga nisam koirstila hodalicu a  i nije mi nešto posebno bila potrebna. Moja prijateljica je koristila hodalicu, ali ograničeno, u smislu kada treba malo slobode da skuha ručak ili jednostavno da ispusti dijete iz ruku, a dijete danas normalno hoda. Ja mogu shvatiti tu njenu potrebu, iako ima i drugih načina da se dijete zabavi (Baby Eistein npr. :), i stoga ne osuđujem nikoga ko je koristi samo da ima na umu probleme koji se mogu javiti zbog njene upotrebe. A evo odličnog članka na tu temu.

Pitanje 4: Sta mislis o navodnoj povezanosti izmedju autizma i vakcine?

O ovome stvarno ništa ne znam pa ne bi komentarisala.

Pitanje 5:  Sta mislis o nedavnim istrazivannjima kad je u pitanju bejbi paracetamol i kasnija pojava astme? Kad dijete gori od vrucice, sta je najbolja alternativa paracetamolu?

O ovome istraživanju isto tako ništa ne znam. Ali znam o alternativama paracetamolu kada dijete gori od vrućice jer smo te alternative isprobali kada je cura imala samo 3 mjeseca i obolila od one teške gripe koja je prošle godine harala Sarajevom a naziv joj je imao veze sa nekim egzotičnim otocima. Dakle mi smo koristili dvije alternative jer paracetamol jednostavno nije skidao temperaturu.

Jedna je preporuka Američkog udruženja pedijatara i sastoji se od brisanja vlažnom krpom u kadici vode. Djete se stavi u kadicu, u kojoj ga inače kupate po mogućnosti u sjedećem položaju, ne ležećem, jer mu je tako ugodnije. Naspe se 2-3 cm vode i to temperatura treba biti 30-32oC.  Uzme se spužva ili krpica i namače u vodu pa onda preko kičme, ruku i nogu djeteta. Voda će evaporirati (ispariti) i na taj način hladiti tijelo. Kupanje trema nastaviti sve dok ne spadne temperatura, a prosjek je 30-45 min, osim ako dijete vrišti i jednostavno ga ne možete kontrolisati. Onda ga treba izvaditi i pokušati opet kasnije.

Druga stvar koju smo mi koristili su oblozi od domaćeg jabukovog sirćeta i to nam je puno više pomoglo od prve varijante koja je zaista spuštala temperaturu ali bi se ona brzo i vratila. Koristli smo omjer 50% vode 50% sirćeta i namakali čarapice koje bi joj stavili na noge. Preko njih bi stavili još dva tri para čarapica i dodatno utoplili noge dekicom. Neko kaže da treba stopala namazati kremom da se ne ojedu, ali nama se to nije desilo iako nam nije na pamet palo da namažmo.

Neko kaže trljanje alkoholom po kičmenom stubu ali tu treba biti vrlo oprezan jer alkohol isparava i beba ga može udisati. Osim toga jedan procenat alkohola se absorbira kroz kožu. Njega isto treba mješati sa vodom u omjeru pola pola i odmah iznijeti bebu iz prostorije u kojoj ste je tretirali alkoholom, a prostoriju odmah izračiti.

Pitanje 6: Ja cu kasnije pisati o redovnoj stolici bebe (meka, tvrda, cesta, rijetka...). Mozda ne bi bilo lose da i ti podijelis svoja iskustva s ovog polja. Ovo je za mnoge mame bolno pitanje. Sjecam se kako smo ja i Robin plesali i plakali (od srece) kad je nasa (tada 1.5-mjesecna) beba napokon kakila nakon 15 najduzih dana u nasem zivotu.

Što se tiče stolice kod beba o tome se stvarno može puno pročitati na internetu, a najvažnije saznanje je da beba koja doji ne mora imati stolicu svaki dan. Ovdje kažu da se 7-10 dana toleriše i ne treba voditi pedijatru, ali sam čula i da može do 15 dana da se toleriše. Ja bi ipak vodila nakon 7 dana. Ne znam za bebe koje piju adaptirano mlijeko, ali mislim da se i to može naći na internetu bez problema.

Što se moje cure tiče, mi smo imali tih zastoja po nekoliko dana ali nikada nisam brinula upravo zato što sam znala da se to toleriše kod beba koje doje. Imala je i zelenu stolicu što je najčešća briga majki (što je zelena) ali se ni tu nisam posebno brinula jer zelena stolica nipošto ne znači da je beba gladna. Zelena stolica se može pojaviti zbog onoga što je mama jela, ako duže stoji u crijevima pa oksidira i bilo je još nekih razloga kojih se sada ne sjećam. Uglavnom, dok god beba nema nekih vidnih problema, tvrd stomak i nije razdražljiva na način koji bi se mogao pripisati tome, te ako nema krvi ili sluzi u stolici to je sve normalno. S tim da se sluz može pojaviti u stolici ako je beba bolesna pa guta svoj šlajm.

Pitanje 7: Nakon trudnoce: dojenje i kontracepcija, pozitiva/negativa, opcije

E ovo ti je odlično pitanje. Ja sam se recimo pravo iznenadila kada je meni moj doktor/ginekolog rekao da ako dojim ne mogu ostati u drugom stanju jer je to prirodna kontracepcija. Sreća da sam znala da je to isto rekao još jednoj mojoj poznanici koja je odmah nakon 3 mj ostala u drugom stanju vjerujući nebuloznoj preporuci doktora.

Ono što je istina je da tijelo zaista proizvodi prolaktin, hormon koji je vezan za dojenje, tačnije proizvodnju mlijeka i da on jeste prirodni kontraceptiv. Zato i žene ne dobiju prvi menzis nekoliko mjeseci poslije poroda. Međutim niko vam ne može garantovati koliko dugo će taj hormon biti "dovoljno jak" da ima ulogu kontraceptiva i kada će biti taj prvi menzis. Neko dobije odmah, neko za 2, 3, 5 i više mjeseci, ali niko ne zna kada će to biti. Zato one žene koje vjeruju ovakvim preporukama najčešće ni ne znaju da su ostale u drugom stanju jer ne dobijaju menzis i misle da je to zato što im je aktivna prirodna kontracepcija, a u stvari ostanu u drugom stanju.

Dakle, dojenje jest jednako prirodna kontracepcija ali samo u početku i samo ograničen period. Zbog toga se nipošto ne pouzdati u dojenje ako niste spremni za drugo dijete. A što se tiče opcija to neka svako porazgovara sa ginekologom, ali ja mislim da spirala ne dolazi u obzir jedno vrijeme, isto tako ni pilule ako majka doji, te ostaju prezervativ i prekid snošaja kao opcije. Evo ovdje možete pročitati o tome.

Pitanje 8: Da ti je ova pamet a one godine, bi li opet sve isto?

Naravno :)

17.10.2008.

Pitajte-odgovaram

Evo ja bi nešto da pitam ove mame, sadašnje i buduće.
Imate li nešto vi mene da pitate da vam odgovorim. Ono kao nešto iz mog iskustva sa bebom, kako sam ovo ili kako sam ono, ili šta mislim o ovome ili onome?
Ja bi rado da podijelim još neka iskustva a ne znam šta da pišem tj. šta bi bilo interesantno.
A može i van te teme, samo da je pristojno i kulturno pitanje.
Pa ako imate kakva pitanja, bujrum.
14.10.2008.

Hvala ti Ismeta

Gledam sinoć Operaciju trijumf i kontam u sebi samo jedno:
Hvala ti Ismeta što jedina znaš zašto tamo sjediš, što si dama par excellence, što si pokazala cijeloj bivšoj Jugi da Bosna i Hercegovina nije samo Dragan Marinković - Maca već da i mi imamo dame, gospođe sa manirima, vrhunske stručnjake koji znaju šta govore i zašto govore.
Samo mi fakat nije jasno šta radiš tamo i kako si uopće pristala da učestvuješ u jednoj takvoj emisiji koja, iako se čini da ima najviše veze sa pjevanjem, za koju sedmicu će sigurno pjevanje gurnuti u drugi plan i postati samo još jedna varijacija Big Brother show-a.
Time možemo zaključiti da Tratinčica misli da je Operacija trijumf jedna primitivna emisija, zabavna verzija Grand show-a sa PINKAa, a ne vjerujem da je posebno potrebno objašnjavati zašto.
------------------------
Imam jedno pitanje: da li znate da li se auta obijaju radi krađe autosjedalica?
11.10.2008.

Code name "Plava tuta" - 2. dio

Možda će nekoga interesirati šta je bilo sa mojim projektom "Plava tuta" pa reko možda ne bi bilo loše da napišem par riječi ako se eventualno nađe neka mama da bi probala sa navikavanjem na tutu od ranih mjeseci.

Dakle, mi smo sa čini mi se 10 mjeseci počeli da se navikavamo na tutu i to tako da je mama ujutru nakon buđenja, pred svako dnevno spavanje i nakon buđenja, te pred večernje spavanje stavljala Cvjetić na tutu. Nekada bi i preskočila, ali barem jednom ili dva puta dnevno  bi je stavila. Pri tome, konačni cilj nije bio skidanje pelene jer mislim da je za to još uvijek rano (to ćemo naredno ljeto) već čisto da dijete nauči za šta tuta služi i da se navikne da sjedi na njoj.

I evo, nakon dva mjeseca situacija je sljedeća: Cvjetak definitivno zna čemu služi tuta. Čim je stavim mogu da vidim da se naprežu odgovarajući mišići da bi piškila. Ako ima nešto da popiški to se desi u roku od 30 sekundi i onda se sama pođe ustati. Ako ima da kaki ostane malo duže, i čim i to završi ustane se sama. Jednom me je sama odvela do tute, podigla joj poklopac i tražila da je ustanem sa poda da bi pošla da zakorači. Ja sam to shvatila kao da hoće na tutu i skinula sam je da bi ona potom kakila. Vjerujem da se slično desilo još nekoliko puta jer je znala krenuti ka toaletu ali ja nisam imala živaca provjeravati da li je to to.

Kada bi je stavljala češće sigurna sam da bi pelena bila potpuno suha. Međutim za sada mi to nije prioritet i zadovoljna sam i ovim kako sada radimo.

Pa eto.

10.10.2008.

Da se ne lažemo...

Kad je žena trudna, pucaju je hormoni. Kažu promjena raspoloženja dođe sad pa sad, zatekneš sebe da plačeš, da se smiješ, da se dereš i svašta nešto u isti čas. Kažu da si neuračunjljiva, možeš čak i čovjeka ubiti a da ti ne sude.
Ja sam se furala da mene trudnoća ništa nije promjenila. Da nisam imala promjene raspoloženja, da nisam bila neuračunjljiva i da sam bila ona ista ja.
Kada se žena porodi, pucaju je hormoni. Kažu da poslije poroda doživiš onaj baby blue, ili laganu postporođajnu depresiju. Kažu da tada plačeš i plačeš, sve te nervira, dereš se na sve i svakoga i sve to nekako u isti čas.
Ja sam se ufurala da nisam imala baby blue. Da nisam imala promjene raspoloženja, da nisam plakala i da sam bila ona ista ja.
Kada se žena odvoji od djeteta, taj čuveni odlazak na posao poslije godinu dana, počne lagano da se gubi, počne da paničari jer ne drži konce u rukama, ostavlja dijete kod kuće, misli da bi ona sve to nešto bolje od onoga ko čuva dijete i jednostavno padne u laganu depresiju jer bi stalno plakala što je ostavila dijete kod kuće.
Ja sam se ufurala da mi je odlazak na posao pao onako skroz cool, jednostavno, ništa lakše, kao da nikada nisam ni izašla iz te kancelarije. Ufurala sam se da držim sve konce u rukama, da sve ja to mogu, biti i ovo i ono, i ovako i onako.
Da se ne lažemo. U trudnoći sam imala promjene raspoloženja, ljudima sam znala odbrusiti i reći u lice što mislim kao nikada do tada, mužu sam svako malo plakala jer me sve oko mene nerviralo, nemalo puta sam se i derala.
Kada sam se porodila  plakala sam ko godina, svi su me nervirali jer su znali bolje od mene šta je najbolje za moje dijete, svako malo sam se derala u sebi a ponekad i na muža.
A odlazak na posao i rastanak od djeteta nije nimalo cool, nije nimalo lako, ne držim konce u rukama i ja ne mogu i ovo i ono i ovako i onako.
Jer sada definitivno znam da ne želim više da budem superžena.
Nadam se da je samo prolazna kriza u pitanju.
09.10.2008.

Uživo javljanje iz kancelarije

Vadite me odavde!

04.10.2008.

Sutra su izbori

I ja po prvi put nemam pojma ni šta se dešava, ni ko su kandidati, ni šta ko nudi.

A kao trebalo bi da glasam.

A ja fakat nemam pojma. Osim onih džambo plakata na kojima se smješe Dino Konaković, Bećirević i Lidija, te onaj neki Pekmez (jel ono bješe Pekmez bože) iz SzBiH ja, kao stanovnik centra, nemam pojma jel' ima iko drugi da se glasa za njega a da obećava? Opazih i Sidrana, malog Đedovića na onim plakatima SDA, nekog mališana od 17 godina na plakatima SzBiH i glavnog cara u općini Centar HAMETA.

Jeste li vidjeli plakate "ZA HAMETA"? Legenda Hame se kandiduje ispred Stranke mladih. Ne, ja ne znam Hameta, ali su mu crno-bijeli A4 plakati tako agresivno polijepljeni po centru da nema šanse da ga ne zapaziš. I prije onih što se smješe sa džambo plakat. Šta Hame nudi pojma nemam, al Hame je odradio reklamu.

A jel neko zna šta bi sa LDS-om?

Evo ja pitam vas poštene bloggere imate li vi kakvo ime da se zaokruži? Jer ja bih rađe da glasam za čovjeka nego za stranku pa ako imate kakav prijedlog tipa "znam ga, dobar je mali majke mi" deder pa da glasamo.

p.s Hoće li me CIK kazniti jer remetim predizbornu šutnju? ;)

03.10.2008.

Tratinčia is back to work

I nije strašno kako sam mislila. U stvari dan prije me uhvatila neka depra. Kontam, zamisli sutra moraš ustati i spremiti se i otići na posao. I opet onaj stres, stres, stres, projekti, kolege od kojih neke znaju baš da ubiju u pojam. A na sve to Cvjetić i sve oko njega kao što je bilo i do sada...

Al' kad ti bace koji izazov pred tebe probudi se onaj stari žar i poletiš kao cuko na kosku koju nije vidio dugo, dugo. I prokleto žensko odmah misli "pa naravno, mogu ja sve i kuća i posao i dijete i muž. Nije takva japija al jest snaga u meni".

Uglavnom, Kiborg u meni se probudio. I sve je ok.

Al' to sve može samo kada imaš mamu ili jako dobru tetu čuvalicu da ne moraš da misliš na kuću i na dijete. Također pomaže kada znaš da te dijete neće nimalo poželiti jer ti mahne kad kreneš i kada dođeš kući poslije dužeg odustva samo primi k znanju da si tu, malo se umazi i nastavi svojim poslom. A najviše pomaže kada imaš zlatnog direktora koji na radno vrijeme gleda onako, kao vrlo fleksibilno, sve dok daješ svoj maksimum da se posao završi.

Dakle, nije tako strašno. Zasad.

<< 10/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1298031
online

Powered by Blogger.ba