... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

26.09.2008.

Svijetlimo

Danas je prvi rođendan mom Cvjetiću. Ili kako mame običavaju reći, danas NAM je prvi rođendan. Rodili SMO se za Ramazan a evo prvi rođendan slavimo uoči mubarek noći Lejletu-l-kadr, noći kada je počela objava Kur'ana i koja je vrijedinija više od hiljadu mjeseci, kada Allah otvara vrata svog oprosta i uslišava molitve svojih robova.

Razmišljajući o ovom postu, htjela sam ga napisati iz nekoliko uglova, na nekoliko načina. Emocije su prejake, posebno kada se prisjetim svega što je trebalo da danas sjedimo ovdje i slavimo prvi rođendan a u isto vrijeme veličamo uzvišenog Allaha dž.š.

Pročitala sam jednom post jedne buduće majke koji je ispunjen pitanjima usmjerenih njoj samoj a vezanih za rođenje djeteta tipa "Da li ću znati kako?", " Da li ću svom djetetu pružiti najbolje?" i naravno tu je majka svih pitanja "Da li ću biti dobra majka?". Gledajući iz mog ugla, kada sam ostala trudna počele su "brige" i pitanja ala: samo da iznesem prvo tromjesečje, brige pred svaku kontrolu, da li beba raste kako treba, da li se razvija pravilno, što mi se manta u glavi i osjećam se slabo, da li je jedem dovoljno, da li se beba mrda u redovnim intervalima, kako ću roditi, da li će boljeti, hoću li moći dojiti.. I kad se rodi: da li spava dovoljno, kada treba da jede, da li je jela dovoljno, samo da bude zdrava a ne bolešljiva, zašto ne dobiva na težini po tablicama, da ne padne, da se ne udari, neće da jede čvrstu hranu, da li su zastupljene sve namirnice koje trebaju i da li uzima dovoljno vitamina....

Kad bi nabrajala ne bi bilo kraja. Onog trenutka kada se ukaže taj "plus" na testu za trudnoću svijet se okrene, sve oko tebe stane i fokus se u potpunosti usmjeri na samo jedno - dijete. Nisam ni ja znala, nisam vjerovala iako su mi neki na blogu to kazivali, ali sad znam.

Iz mog ugla i prema mom vjerovanju, jedini način da ostaneš smiren i pored ovoliko pitanja i ONOG pitanja svih pitanja jeste da se OSLONIŠ na Boga (ne isključivo Allaha već svako svog Boga u koga vjeruje), uz naravno maksimum požrtvovanosti da spriječiš pojavu negativnosti, i čvrsto vjeruješ da On neće dozvoliti da se dese ružne stvari i da ćeš zaista biti najbolja majka na svijetu jer po svim pravilima prirode ti jesi jedino biće koje može biti upravo to: majka i to najbolja ne svijetu.

Možda nisam ovo lijepo sročila onako kako sam imala u glavi ali poenta je da ne možeš cijeli život živjeti u stresu i brizi, jer šta samo sve čeka jednog roditelja i nakon tog prvog, drugog, trećeg rođendana, i da moraš biti opušten da bi odgajao dijete na pravilan način bez velikih ograničenja koja će sputavati njegovo razvoj i rast a zarad tvoje brige. Biti opušten i čvrsto vjerovati da, u konsultaciji sa pedijatrima i knjigama, radiš najbolje za svoje dijete i da jesi najbolja majka.  A jedan od načina je potražiti taj prijeko potrebni oslonac.

Zato mi danas svijetlimo jer nam je dragi Allah prvo podario ovo malo čudo i zato što ćemo u ovoj mubarek noći moliti Njega da joj da zdravlje i sreću i čuva je od svakog zla i da nam i dalje bude oslonac u godinama koje dolaze.

Amin

<< 09/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1161663
online

Powered by Blogger.ba