... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

29.09.2008.

Čestitka i poklon

Dragi posjetioci ovog bloga...

Bez puno suvišnih riječi, svim muslimanima koji slave Bajram od srca želim Bajram barećula, da se postačima primi post i Allah usliši njihove dove upućene u ovom proteklom mubarek mjesecu.

Dragim mamama bloggerkama koje posjećuju ovaj blog postavljam (bajramski) poklon web sajt sa besplatnim downloadom Baby Einstein DVD kolekcije

http://www.komarovskiy.net/forum/viewtopic.php?t=5805

Probala, radi. Ako ne znate šta je Baby Einsten da vam pojasnim. To je droga za bebe i malo stariju djecu. Radi se o DVDjevima sa edukativnim sadržajem koji djeca gledaju bez daha. Nažalost DVDjevi su na engleskom ali bez obzira...To je najbolji poklon koji možete dati sebi i svojoj bebi jer vam kupuje vrijeme kada ste u kući da možete uraditi nešto dok vam dijete miruje i gleda TV. A uz to i uči. Svaki DVD u svom donjem desnom uglu ima naznačeno od koliko mjeseci se može gledati. Mi smo počeli sa Language nursery koji može od 3 mj. , pa onda sa Baby First Signs, pa Neighborhood Animals, pa World Animals a sada skidam Baby Neptun i Baby Noah. Mislim da mogu tvrditi da mi dijete voli cuke i mace i ostale životinje zbog ovih CD-ova. Za rođendan smo dobili Baby Einstein slikovnicu (koje se mogu kupiti kod Šahinpašića) Neighborhood animals i ne odvaja se od nje. Sjedi i lista i lista i lista.

Uživajte.

p.s. Da li gledate ovu Operaciju trijumf? Šta onaj Maca uradi ono od sebe majko mila. Užas!

29.09.2008.

PP

Dobila sam PP od Vedrane Seksan. Što ti je internet mahala.  

Ne, nema svoj blog. Ali nikad se ne zna. Možda je svi zajedno nagovorimo

26.09.2008.

Svijetlimo

Danas je prvi rođendan mom Cvjetiću. Ili kako mame običavaju reći, danas NAM je prvi rođendan. Rodili SMO se za Ramazan a evo prvi rođendan slavimo uoči mubarek noći Lejletu-l-kadr, noći kada je počela objava Kur'ana i koja je vrijedinija više od hiljadu mjeseci, kada Allah otvara vrata svog oprosta i uslišava molitve svojih robova.

Razmišljajući o ovom postu, htjela sam ga napisati iz nekoliko uglova, na nekoliko načina. Emocije su prejake, posebno kada se prisjetim svega što je trebalo da danas sjedimo ovdje i slavimo prvi rođendan a u isto vrijeme veličamo uzvišenog Allaha dž.š.

Pročitala sam jednom post jedne buduće majke koji je ispunjen pitanjima usmjerenih njoj samoj a vezanih za rođenje djeteta tipa "Da li ću znati kako?", " Da li ću svom djetetu pružiti najbolje?" i naravno tu je majka svih pitanja "Da li ću biti dobra majka?". Gledajući iz mog ugla, kada sam ostala trudna počele su "brige" i pitanja ala: samo da iznesem prvo tromjesečje, brige pred svaku kontrolu, da li beba raste kako treba, da li se razvija pravilno, što mi se manta u glavi i osjećam se slabo, da li je jedem dovoljno, da li se beba mrda u redovnim intervalima, kako ću roditi, da li će boljeti, hoću li moći dojiti.. I kad se rodi: da li spava dovoljno, kada treba da jede, da li je jela dovoljno, samo da bude zdrava a ne bolešljiva, zašto ne dobiva na težini po tablicama, da ne padne, da se ne udari, neće da jede čvrstu hranu, da li su zastupljene sve namirnice koje trebaju i da li uzima dovoljno vitamina....

Kad bi nabrajala ne bi bilo kraja. Onog trenutka kada se ukaže taj "plus" na testu za trudnoću svijet se okrene, sve oko tebe stane i fokus se u potpunosti usmjeri na samo jedno - dijete. Nisam ni ja znala, nisam vjerovala iako su mi neki na blogu to kazivali, ali sad znam.

Iz mog ugla i prema mom vjerovanju, jedini način da ostaneš smiren i pored ovoliko pitanja i ONOG pitanja svih pitanja jeste da se OSLONIŠ na Boga (ne isključivo Allaha već svako svog Boga u koga vjeruje), uz naravno maksimum požrtvovanosti da spriječiš pojavu negativnosti, i čvrsto vjeruješ da On neće dozvoliti da se dese ružne stvari i da ćeš zaista biti najbolja majka na svijetu jer po svim pravilima prirode ti jesi jedino biće koje može biti upravo to: majka i to najbolja ne svijetu.

Možda nisam ovo lijepo sročila onako kako sam imala u glavi ali poenta je da ne možeš cijeli život živjeti u stresu i brizi, jer šta samo sve čeka jednog roditelja i nakon tog prvog, drugog, trećeg rođendana, i da moraš biti opušten da bi odgajao dijete na pravilan način bez velikih ograničenja koja će sputavati njegovo razvoj i rast a zarad tvoje brige. Biti opušten i čvrsto vjerovati da, u konsultaciji sa pedijatrima i knjigama, radiš najbolje za svoje dijete i da jesi najbolja majka.  A jedan od načina je potražiti taj prijeko potrebni oslonac.

Zato mi danas svijetlimo jer nam je dragi Allah prvo podario ovo malo čudo i zato što ćemo u ovoj mubarek noći moliti Njega da joj da zdravlje i sreću i čuva je od svakog zla i da nam i dalje bude oslonac u godinama koje dolaze.

Amin

24.09.2008.

Trebala sam biti Vedrana Seksan

Vedrana Seksan je promovirala svoju knjigu Seksan i grad koja predstavlja zbirku kolumni koje je napisala za časopis Gracija. Jest reklama je, i to besplatna, ali neophodna da bi post imao smisla.

Gledam Vedranu kako daje intervju tv emisiji Obavezan smjer na TVSA i priča o sebi, o kolumnama, o knjizi. Priča ona kako se uvijek iznenadi kad joj neko kaže da čita njenu kolumnu jer ona nema taj osjećaj da će neko čitati kada piše, i kaže kako joj muž nekad reče da ne moraju svi znati šta oni jedu, i kako su te kolumne intimni dio nje, i kako nekad ima temu koju mora da napiše a nekada ima deadline a ne zna šta bi pisala jer se ništa ne dešava i tako dalje i tako bliže. Gledam je ja i kontam: Ja sam trebala biti Vedrana Seksan i stajati tamo i pričati o svojoj knjizi koja predstavlja zbirku postova napisanih na ovom blogu.

Jest, I had a dream svojevremeno da ću napisati knjigu, zbirku svojih postova. I da ću napraviti promociju kao Pospanko i da ću davati intervju kao Vedrana Seksan. I gledajući Vedranu ko da sam nekako gledala sebe jer pričala je isto što bi i ja.

I onda kontam, ko će kupiti tu knjigu, to je tako nezanimljivo. Kao i što bi bila kolekcija mojih postova. I onda mi bi drago što je objavljivanje knjige bio samo san u trenutku iz prošlosti. A Vedrani želim da me demantira i ostvari dobar tiraž sa knjigom za koju stavrno ne znam ko će kupiti osim rodbine i prijatelja.

23.09.2008.

Zekat

Međutim, čvrstima u znanju između njih i vjernicima - vjeruju u ono šta se objavljuje tebi i šta je objavljeno prije tebe - i onima koji obavljaju salat i davaocima zekata i vjernicima u Allaha i Dan posljednji - tim takvima ćemo dati nagradu veličanstvenu.(En– Nisa 162)

Ako je neko zainteresiran kod sebe imam Zekat kalkulator urađen u excel-u i na upit vam mogu poslati mailom.

22.09.2008.

Još jedna buduća mama aBd

Moja draga prijateljica je trudna. Joj kako mi je bilo drago da to čujem. A nije da se nisam nadala da će i ona roditi neko malo bebče ublizu sa Cvjetkom pa da se druže :).

Uglavnom, nađemo se mi jučer jer mi je tražila knjige i savjete koje mogu dati kao žena koja je nedavno prošla to isto. Prije toga na noć sam iz čistog zadovoljstva listala te knjige i provela sate na netu praveći kolekciju linkova i ponovno klikajući na njih da pročitam sve ono što sam nekada davno i sama čitala.

I tako sam se ja pojavila sa nekim knjigama u rukama a kada sam počela pričati nije me mogla zaustaviti. I tako sam ja pričala i pričala i pričala, ona je postavljala pitanja a ja sam davala odgovore i nakon toga sam skontala dvije stvari:

- ne mogu da vjerujem da ja sve to stvarno znam i da ispade da sam ja živa enciklopedija na temu trudnoća i beba
- ja bih još jednu bebu.

Pa eto...

19.09.2008.

Budimo korisni

Prijavi korupciju na univerzitetu

http://www.svevijesti.ba/content/view/12475/211/

Pomozi jednog učenika - stipendiraj dijete u potrebi sa samo 85 KM mjesečno. Uplate se mogu vršiti i iz dijaspore po cijeni od 95 KM.

http://kreativnoodrastanje.org/

18.09.2008.

I had a dream....

U mom snu, košarkaska reprezentacija BiH se plasirala na Evropsko prvenstvo u košarci.
I bojim se da će to i biti samo san. Moj i ostalih ljubitelja košarke koji ne mogu da vjeruju šta se dešava sa reprezentacijom.
Pitam ja buraza koga je kriviti za brilijantne igre naših momaka a on mi kaže: "Onoga koga najmanje voliš." I tako ti ja udarim po Mensi. Jer trener je trener. A igrači su igrači. Ako igrač može u matičnom klubu razvaljivati uzduž i poprijeko, i onda dođe u reprezentaciju i ne zna koša ubacit da ga staviš samog pred njega na zicer onda tu nešto nije u redu. Ne vjerujem da je puno do igrača (mada sam prošle godine pričala drugačije kada je Neno bio trener) jer on samo nije motiviran. Znači da je na treneru, na vođi da vodi i motivira...
Kada gledaš onaj  naš tim, ma totalno rasulo. Nabijaju nas ekipe tipa Velike Britanije a jedva uzimamo Čehe.
Ćiro Blažević je najbolje pokazao šta znači dobar trener. Zezator, šarmer, bez dlake na jeziku, ali kad stisne ne pušta. Isti su momci igrali i kada je bio stari trener, ali Ćiro je donio rezultat. Ne mislim da ćemo sada napraviti čuda, ali pomaci su evidentni.
A košarkaški savez polako ide stazama nogometnog. Menso na kormilu reprke, Alen Abaz na kormilu KK Bosna i gdje će nam biti kraj. Svaka čast Alenu ali, brate, glavne reference su mu što je bio pomoćni trener Sabitu Hadžiću, Mensuru Bajramoviću, Nenadu Markoviću i Jurij Zdovcu. Da nisam ispustila neku veću referencu? Čini mi se da ćemo ove sezone zaplakati za Zdovcem.
Malo mi je ovaj post zbrda zdola, ali poenta je tu. Bez dobrog trenera nema selameta.
A sad odoh na fjesbuk.
16.09.2008.

Nije majka Muju karala što je lagao....

...već što nije kad i sav svijet otvorio profil na Facebook-u.

Šta da vam kažem. Nije da se nisam opirala. Jesam. Ali nagovoriše me. I ja sam od danas fejsbuker. A fakat ne znam šta mi je to trebalo. Jer fakat ne znam čemu ono služi osim oduzimanju slobodnog vremena.

13.09.2008.

Općinski izbori 2008

Ne znam da li ovim postom otvaram seriju na temu općinskih izbora ali neka ovo bude moj prvi komentar na zahuktalu kampanju.
Ponekad okrenem ove programe gdje se predstavljaju kandidati i to ne samo za Sarajevo nego i za druge općine u BiH. Ja ne znam kakav na vas utisak ostavlja njihova priča ali se znam uhvatiti kako slušam otvorenih usta i ne mogu da dođem sebi od gluposti šta pričaju ti ljudi. Zaključila sam da otpilike svi imaju nekih 10 ključnih fraza: poštenje, mladi ljudi, zajedno sa vama, radna mjesta, ekologija, zdravstvena zaštita, socijalni programi i još poneka i onda to samo kombiniraju na razne načine. Ali haman sve i jedan kandidat imaju istu priču koja je ispričana već godinama unazad i ne znam kako je moguće da nisu smislili ama baš ništa novo da privuku pažnju birača. A oni u RS su još duplo gori od ovih u FBiH. Oni kao da još žive u vrijeme socijalizma. Svaki drugi obećava da će od ovih malih mjesta napraviti centar poljoprvirede, ekonomski centar regiona i tome slično.
Općinski izbori su hvala Bogu jedni od onih gdje se može vidjeti ko je šta uradio konkretno na terenu i na osnovu toga dati glas. Meni lično nije uopšte bitno koja je stranka u pitanju, već gledam kakav je čovjek, kakve ima kvalifikacije, šta je uradio ako je već bio u općinskoj vlasti prije isl.
Al' sam se pošteno ismijala onom Dini Konakoviću koji se potpisuje kao "naš načelnik" koji reče u intervju za Sarajevo-X kako mu je projekat da u cijeloj općini Centar uvede wireless internet. Ako sam ja dobro shvatila šta čovjek hoće da kaže mislim da će ga kablovski operateri i ISP-ovi u gradu dočekat iza ćoška i dobro nalemati za otimanje mušterija. Al' ako ništa barem je smislio nešto novo da privuče pažnju birača. Ah da, i ono da će da zatvori saobraćaj u centru i nekakvi kružni tokovi. Hahaha, ne mogu dalje od smijeha.
Ipak moram da priznam da su se SDA i SDP dobro nafurali, i mislim da će realno oni i podijeliti načelničke pozicije u Sarajevu. Ovi ostali bolje da se ne trude jer mislim da nemaju nikakve šanse osim što će za njih glasati komšije i prijatelji.
A ja prognoziram da će karizmatični Dino Konaković, sportista, glumac, maneken i najpoželjniji neženja da postane načelnik Općine Centar. Živi bili pa vidjeli.
 
10.09.2008.

Kice

Kao veliki Kicetov fan, što je dokumentovano ovdje, danas pročitam, gdje ću drugo ako ne u Avazu, da mi Kice sprema novi album. I sjetim se da ja nikada nisam prokomentarisala na ovom blogu izdavanje njegovog prvog albuma pa reko' da ispravim tu grešku i napišem 3. post danas dok po' države gleda veliku utakmicu reprezentacije BiH na Bilinom polju.

E sad. Jeste li slušali taj Kicetov album pod nazivom Sapun? Ljudi, meni nije jasno kako ja to nisam odmah napisala na blogu jer je taj album meni nekako fenomenalan.

Još od OBN muzičkih talenata i nezaboravne prve sezone, meni Kice nekako drag. Simpatičan, skroman momak koji se nekako nije mjenjao bez obzira na slavu. Za razliku od njegovog rivala Amela od kojeg mi se, i njegovih debilnih pjesama, diže kosa na glavi. I naravno, čim je izašao Sapun kupim ja album i oduševim se. Nisam ja sada neki muzički kritičar, iako glumim da jesam, ali na tom albumu ima niz pjesama sa odličnom muzikom i tekstom. Neke su se vrtile i vrte se na radiju, a mnoge od njih, odlične pjesme, ostadoše nepravedno zapostavljene. Ubacio je Kice tu nekoliko stilova, pa ima pjesama i koje vuku vraćaju u nekadašnja disko vremena, ali je to sve tako umjereno, odmjereno i sa stilom da guza mora da pleše.

Uglavnom, meni je Kice kralj i jedva čekam taj novi album. On mi je nekako zajedno sa Puškom, a čini mi se da je i radio sa njim na ovom albumu, nešto najbolje od muških izvođača na našoj pop sceni. Čovjek je jednostavno faca.

 

10.09.2008.

Help

Molim lijepo drage drugove i drugarice bloggere i goste koji znaju da mi pomognu:

Gdje se u Sarajevu nalazi prodavnica igračaka Tesito jer je preselila sa Ciglana a ja sada ne znam gdje?

I drugo, da li znate još neku prodavnicu igračaka a da nije Turbo limač i da ne prodaje kineske igračke sa pijace?

Ne mogu nigdje da nađem jednu jednostavnu igračku Building blocks za djecu od 1 god.

Help please

10.09.2008.

Igrali se naučnici

Ne znam koliko je zapaženo kod vas prošla vijest koju možete pročitati ovdje o današnjem eksperimentu iz oblasti naučne fantastike kojim će se simulirati postanak svemira. Slušam neki dan na CNN-u, oponenti ovih krejzi naučnika tvrde da niko sa sigurnošću ne može 100 %tvrditi da će crna rupa kreirana u ovoj podzemnoj laboratoriji uistinu da se ugasi sama od sebe i da neće nastaviti rasti i dovesti do uništenja Zemlje.

To onako bi dovoljno da me prođu žmarci i da se zapitam je li to čovjek napokon sam sebio dohakao u ime nauke. Naravno, to se kosi sa božijim određenjima u kojima on određuje sudnji dan, ali opet, zar ljudi nisu instrument u božijim rukama, te zar i ovo ne može biti božije djelo. Duduše neke od predznaka sudnjeg dana imamo, druge opet nemamo, tako da nema mjesta panici ali....

Ne znam jeste li znali da je jedan od predznaka sudnjeg dana smanjen broj pčela na zemaljskoj kugli (ne pitajte me za izvor, ja sam isto samo čula) i da je navodno nedavno u medijima objavljeno da je zaista smanjen broj pčela na zemlji. A i ovi pčelari kažu da nije bila nikada lošija godina i da su na sajmu kod Svjetlosti kg meda prodavali i do 20 km. Doduše oni tvrde da je problem zagađenje zraka i šta ja znam, ali....Nisu oni prebrojavali pčele :)

Ovaj post je dokaz da i ja nekada mogu biti paničar i da me hvataju crnjaci pa reko da i vas ucrnjačim ako ima prostora za to na ovom prelijepom danu koji se možda završi ovako a možda onako .

P.S. Ne zaboravite halaliti onima koje poznajete (ovo da crnjak bude još veći)

P.P.S. Ako vam se ne sviđa ovaj post možete komentirati onaj ispod

09.09.2008.

Hayat traži zvijezdu

Tratinčica kao velilki fan ovih show programa gdje se biraju neki pjevači, plesni parovi i sl. nije mogla a da ne pogleda ovaj novi koji se zove Hayat traži zvijezdu. I nije mi nešto. Mislim, bezveze mi je skroz. 

Al' najviše mi nisu jasni ovi kandidati za tu zvjezdu. Od 30-40 kandidata koliko ih je izabrano da uđu u live show više od pola pjeva nekakve pjesme na ekavici ko da mi nemamo fine naše pjesme, oni koji pjevaju narodnjake obukli se kao rokeri, oni koji pjevaju rok izgledaju kao narodnjaci, oni koji pjevaju sevdalinke izgledaju kao hipici, lijepe cure izađu obučene užasno i još na to nakinđurene do bola da to ninašta ne liči, onaj jedan se kezi nema pola zuba, opet onaj drugi, ne znam kako ga izabraše da uđe u live show, žiri mu fino kaže da bi najbolje bilo da sam sebi pjeva među četiri zida. A voditeljica...to je ona neka manekenka Amra Silajdžić ili kako se već zove...užas užas..gdje je nađoše. Kad se pruži na onu sofu pa počne dahtati ili pričati onim glasom bez emocija.

Jeftino, prejeftino. A kažu najgledaniji show utorkom u cijeloj BiH. E jest nam ukus, svaka nam čast.

08.09.2008.

Kakav genijalan savjet

Gledam neku emisiju neki dan na Rality TV, nešto kao "šta treba uraditi u određenim situacijama" npr. kako pomoći kada je nekome presječena arterija na vratu :).  I sad imaju oni neke savjete u po emisije gdje daju tipove koji vam nikad ne bi pali na pamet. Tj. meni nikada ne bi pali na pamet. I evo jednog genijalnog savjeta...

Kao što možda (ne)znate, na kuhinjskoj spužvici kojom perete suđe, popularno nazvanoj "skočbrajt" :) ima više bakterija nego u wc šolji. Pretpostavljam da se ne radi o istoj vrsti bakterija, ali svejedno, te vlažne krpice su rasadnici raznoraznih malih baja. Uglavnom, s obzirom da nikako nije isplativo ove krpice mjenjati nakon svakog pranja, genijalni savjet koji se odnosi na to kako održavati čistoću skodžbrajta i trulexa je

1. stavljati ih u mašinu za suđe svaki put kada perete suđe ILI

2. stavljati u mikrovalnu povremeno i sterilizirati.

Pa ko nije znao sad zna.

 

05.09.2008.

Još samo 20 i nešto dana....

i vrijeme je da se vratim na posao. Hvata me panika jer u glavi imam toliko projekata koje bi ubacila u kategoriju "kreativna domaćica" što se nikako ne poklapa sa potencijalnim projektima "kretivne poslovne žene".
U stvari emocije su vrlo pomiješane i nikako u glavi nisam načisto da li sam sretna ili tužna jer se bliži taj dan. Imala sam neke periode kada sam bila 100% odlučna da se neću vratiti na posao, onda opet periode kada sam mislila da ću šiznuti i da je za mentalno zdravlje žene koja je navikla da radi neophodno da se što prije vrati makar pola radnog vremena. I tako su me pucala ta stanja On i Off i sada sam ono skoz indiferentna.
Imam utisak da se neću moći mentalno uključiti u izvršavanje poslova, ali onda se sjetim svega onoga što sam uradila "za posao" dok sam bila na porodiljskom i da sam se itekako mogla mentalno uključiti, pa se tješim da je to samo utisak. Kolegice koje su se vratile prije par dana na posao kažu da je "sve onako kako su i ostavile" i "kao da nisu ni otišle". Znači tranzicijski period je trajao ukupno 10 minuta dok su se ispozdravljale sa svima, a onda su uletile u mašinu i to je to.
Mene u stvari jedino brine što imam još 5 nepročitanih knjiga koje žarko želim da pročitam, jedan "ni do pola urađen" doktorat, najmanje 3 projekta "kreativne domaćice" koja želim da uradim, to što me odmah čeka pisanje velikog izvještaja kad se vratim i predavanja na fakultetu koja od ove godine idu po novoj šemi pa mi malo vrijede stara predavanja  i ko zna šta još što ću otkriti kada se zaista pojavim na radnom mjestu.
A ja samo želim da budem mama. Ali kad bi ikako mogla da budem mama sa punom platom. A pošto ne može i jare i pare onda ćemo morati smisliti neki pakleni plan. A do tada možda barem pročitam jednu knjigu i odradim jedan projekat "kreativne domaćice".  O doktoratu neću ni da mislim. Kad se vratim na posao pa onda...
p.s. Molim svoje radne kolege da u našoj zajedničkoj radnoj sredini ne šire informacije koje pročitaše ovdje jerbo znam ko su pa da ne bi bilo poslije belaja
02.09.2008.

Platnene pelene, nosiljke sling i Mei Tai od sada i u BiH

Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

 

Joj što ja volim poduzetne žene. Draga moja, svaka ti čast!

<< 09/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1264950
online

Powered by Blogger.ba