... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

30.06.2008.

Joj od kad ja nisam preporučila neki blog

27.06.2008.

Kada sam ostala bez daha

Ne nije važno koliko smo puta udahnuli dah

Važnije je koliko smo puta ostali bez daha

Nešto slušam ovu novu pjesmu Dine Merlina i kontam, stvarno, koliko puta sam ostala bez daha u životu i šta me je to ostavilo bez daha.

Kada čovjek onako neutralno razmišlja, vjerujem da bi to trebale biti neke stvari tipa "prvi put kada sam vidjela svog budućeg supruga", "kada me je zaprosio", "kada sam saznala da sam trudna"...Pokušala sam se sjetiti tih trenutaka i povezati ih sa osjećajem ostajanja bez daha. Nemojte me tako čudno gledati, ali te stvari me nisu ostavile bez daha.

Nećete vjerovati čega sam se sjetila, dakle ono što mi je ostalo urezano u pamćenje, a što me je zaista ostavilo bez daha.

Predveče nekog jula 2006. godine, Mostar, stojim na Starom mostu i gledam Neretvu nizvodno. Prizor je bio takav da me je zaista ostavio bez daha i urezao mi se u sjećanje tako da sam ga se odmah sjetila.

Mostar i Neretva....stvarno ostavljaju bez daha.

Da li VI ste razmišljali o tome šta vas je ostavilo bez daha? Smijem li pitati šta?

 

Image Hosted by ImageShack.us
25.06.2008.

Tipična zgrada u Njemačkoj na dan 25.6.2008.

Image Hosted by ImageShack.us

Treba li napominjati da je večeras EURO 2008 polufinale Njemačka-Turska?

20.06.2008.

Večeras

Večeras će neko pobijediti. Mora pobijediti da bi išao dalje.
Izabranici dva trenera će igrati srcem. Srcem i dušem za Tursku i Hrvatsku. Svim snagama će se truditi da u svojoj zemlji, svom narodu, prirede noć za pamćenje i veliko slavlje.
I zaboli ih za neke tamo primitivce iz zemlje koja se nije ni plasirala na EURO, a nikad ni neće, koji još uvijek žive u kamenom dobu i vukući se za kosu, toljagama i kamenjem proslavljaju pobjedu tima koji ionako ne igra za njih već za zagrepčane, splićane, makarane, osječane, stambolije, ankarane, izmirlije...
Svako ima pravo da intimno navija za koga hoće i da proslavlja pobjedu kako hoće. Ali samo primitivci iz zemlje koja se nije ni plasirala na EURO, a nikad ni neće, proslavljaju pobjedu tima koji ionako ne igra za njih vukući se za kose, udarajući  toljagama i bacajući kamenje. Da, mi smo zemlja primitivaca.
Šta me briga. Ja ću da gledam koncert Dine Merlina na TVSA.
19.06.2008.

Organska korpa

Prije par sedmica moja draga, nekad virtuelna a sada real prijateljica, Lady from Jupiter obavjestila me da je firma ECON doo počela sa kućnom/kancelarijskom dostavom organske korpe.

Da pojasnim, ta firma je imala neki projekat organske poljoprivrede u BiH i sada, vjerovatno od učesnika u projektu otkupljuje(?) proizvode (voće i povrće, med, gljive, ljekobilje) i prodaje na tržištu. Njihov stalni štand imate u Merkatorovom superxafsu gdje se osim meda, gljiva, ljekobilja može nekada naći i organski krompir. Njihove organske jagode ste mogli kupiti  na stolu kod Ekonomije, pa ispred Katedrale. Ne znam da li imaju negdje još štand.

Uglavnom, svake sedmice mailom šalju svoju sedmičnu ponudu voća i povrća, i onda vi plasirate narudžbu koju vam onda dostave na kućnu adresu. Koga interesuju detalji, može na PP. Naravno, voće i povrće iz ponude je nešto skuplje od onoga koje se može naći na pijaci. Pa jel' organsko ili nije :)

Uglavnom, naručila sam ja to par puta i stvarno sistem radi ko sat. Međutim, imam ja sada jedno pitanje vezano za sve ovo na koje ne znam odgovor pa se nadam da će mi neko od posjetioca ovog bloga pomoći.

Naime, svo to voće i povrće izgleda jednoobrazno i ko po' ruke. Npr. krastavice, tikvice ko' po ruke, špinat ima liske ko' po ruke, jedino paradajiz dobih da je nešto sitniji. Ukus nije ništa drugačiji od onoga što ima na pijaci. Osim toga, lično sam vidjela njihovu plantažu lavande i jagoda koja se nalazi uz put Blagaj-Mostar. Sad meni tu nekoliko stvari nije jasno, a i ne razumijem se u organsku poljoprivredu da bi znala.

Prvo, organsko valjda znači da se ne koriste pesticidi, herbicidi, vještačka đubriva i da se to sve nešto rukom obrađuje bez mašina i na neuništenom zemljištu koje nije izloženo zagađenju. Valjda sam u pravu. E sad kako je moguće da je svo to povrće jednoobrazno, naraslo ko po' ruke i da se (nešto od toga) uzgaja tik uz frekventnu cestu. Meni nije jasno ko je to certificirao i da li ja mogu vjerovati tim ljudima da su oni to ispravno certificirali. Da li sam ja budala ako dajem 20-30% više novca za nešto što kažu da je organsko a ja im vjerujem na riječ? Da li iko u ovom virtualnom svijetu, a da nije zaposlenik ECON doo, zna koliko se može vjerovati njima i njihovim proizvodima?

Hvala.

18.06.2008.

Ko se kani taj se i nakani

Kanila se, kanila i na kraju nakanila. Svaki dan kažem danas ću čim Cvjetić zaspi ali sam tada i ja samo zrela za spavanje nikako za mentalni napor. Ali!
Ovim putem želim da svečano izjavim da sam napokon:
1. Otvorila fajl "prijava" da se podsjetim šta sam ono ja prijavila kao doktorat :)
2. Otvorila sve fajlove koji predstavljaju set već urađenih potrebnih izvještaja iz kojih će se sastaviti doktorat
3. Otvorila NOVI FAJL "doktorat" koji za sada nema upisano ni jedno slovo
I osjećam se puno bolje.
Večeras ima da napišem to prvo slovo, tačnije sastavim koncept.
Svi komentari koji me mogu dodatno motivirati da maknem dalje od tog prvog slova su dobro došli. Ono tipa "možeš ti to", "hajde još malo", "ne daj se Traty", "Bosnom behar probeharao", "ovo je Traty" i sl.
Koliko sam ozbiljna sa pisanjem doktorata vidi se iz ovog posta. Čim sam pootvarala fajlove spustila sam prozore i otvorila blog editor da napišem post. ccccc 
17.06.2008.

Volimo Jureka više od bureka

Priznajem! Ove sezone sam pratila KK Bosnu onako skroz površno. Jednostavno se nije imalo kad, a kad god neka tekma na TV-u ili Cvjetić ima neke prohtjeve ili koncentracija nula. Gledam, a ne vidim i ne kontam. Sreća burazer sve prenese poslije do u detalje uz neizbježne vlastite komentare tako da se manje više znalo gdje, ko, šta.

Zato ne mogu da komentarišem. Ko je zaslužan, ko nije, šta je prevagnulo, ko su ključni akteri, šta bi, kome treba zahvaljivati a koga kuditi.

Ali istina je jedna. Kada je vođa kvalitetan onda i od g... može pitu napraviti. Zato volim Jureka više i od krompiruše koju volim više od bureka. I da Bog da nam ostao i sljedeće sezone ako nemamo neko veće evropsko ime u planu.

Ah da, samo još da ne zaboravim....

Bosna je šampion OOOOO!

 

16.06.2008.

Prvi put s bebom na more

Kako Tratinčica ima neograničen godišnji odmor ovog ljeta kontala je da ne bi bilo loše, koliko to finansije dozvole, iskoristiti tu prednost i posjetiti more više puta ove godine. I tako je pala odluka da se ide na more u junu i to bez Najdražeg. Iako to nije bio prvi zvanični odlazak na more jer smo već bili za 1. maj ipak ga pikamo kao prvi jer podrazumijeva plažu i kupanje i malo duži odlazak od kuće.

Joj kad se sjetim pakovanja. Pakovanje mi je inače noćna mora a sada još moram misliti i za bebu. Dok prokontaš šta sve ne treba zaboraviti, pa dok još to spakuješ, već se umoriš toliko da ti više ni nije do odlaska na more. Išla sam kriterijem minimalizma, pa čak i dotle da sam ubjedila sebe da i na moru ima Konzum, Studenac i da cijene ne mogu baš biti tako različite (posebno poslije ovih posljednjih basnoslovnih poskupljenja u BiH) i da je dosta više tegerenja pašteta i konzervi. No opet, trebalo je kuhati za Cvjetić i tako je ipak jedna ekstra torba bila puna potrepština za bebina 3 obroka dnevno. A za sebe sam bukvalno ponijela bermude, kupaći, tri majice i džemper te kozmetičke potrepštine. Gazdarica nije mogla obezbjediti krevetac pa smo i njega nosili, pa onda kolica, prostirke za plažu..jesam li šta zaboravila? Uglavnom zapanjena sam činjenicom šta sve može stati u gepek mog auta. I pri tome je trebalo paziti da se ne zaboravi najvažnije - BEBA . Jest smješno, ali fakat nekad stanem da razmislim da li je Cvjetić sa mnom ili sam je možda zaboravila kod kuće jer mi u onoj autosjedalici izgleda kao samo još jedan ceker koji treba ponijeti 

Hajd kad smo preživjeli pakovanje trebalo je pregurati i put. Kada samo išli nije bilo toliko problema. Krenuli rano ujutro, stali u Jablanici oko 11, i poslije toga pravac za more. Nisam je ni osjetila. Ali kada smo se vraćali... No prvo sam boravak na moru.

Zašto mi niko nije rekao da je djetetu potrebno nekoliko dana da se navikne na novu sredinu i da pri tome plače i cvili dan i noć, neće da spava ili slabo spava i stalno je nervozno? PRva tri dana sam bila bukvalno na ivici suza jer nisam mogla da je savladam. Dijete koje provodi sate samo se igrajući, ne plače nikada osim ako nije pospana i gladna (a pošto ima raspored djelujemo preventivno) je konstantno htjelo da je na rukama i plakalo je za svaku sitnicu. I meni i mami mojoj su ruke otpale nosajući, uspavljujući, mazeći, tješeći. Kakvo more, kakva plaža. Nije mi na pamet pala. Bila sam na ivici da se vratim kući kada sam upoznala još par mama sa istim pričama te skontala da je to valjda normalno.

I stvarno, prestalo je nakon 3 dana i onda je sve opet bilo po starom dobrom rasporedu. Ali! Uvijek ima ono "ali". Sve je bilo ok, ali u raspored nikako ugurati plažu i kupanje. Posebno jer je vrijeme bilo totalno fujavo, stalno je bilo oblačno ili kiša, i čim grane sunce pa bi se ko moglo na plažu, Cvjetiću je vrijeme za spavanje. I taman ona zaspi, ja da krenem u vodu, a voda prljava, prekrivena onim tajanstvenim mjehurićima za koje ni dan danas ne znam odakle potiču (sapunica?). Poseban crnjak je bio uspavljivanje jer je Cvjetiću sve živo oko nje bilo interesantno tako da od uspavljivanja na plaži, dok se voza u kolicima ili nosa oko kuće nije bilo ništa. Jedino uspavljivanje koje je palilo je u sobi ili ma molu kada nema nikoga. A jedina sreća u tome je što kad zaspi onda može spavati u kolicima i pri tome je ni Gego ne može probuditi (mala digresija: jednu noć sam prisustvovala koncertu dalmatinske zvijezde sa Hvara Gege i Picigin benda a Cvjetić je ko top spavao u kolicima).

I šta da vam pričam. Odmor na moru je bio u stvari totalni umor. Ili ja nisam znala kako. Okupala se 4 puta u 7 dana, sunčala sve ukupno 30 minuta. Cvjetić smočio noge 2 puta, jednom se provozala u gumenom čamcu i jednom sjedila u plićaku.

I kao šlag na tortu, u povratku, valjda joj je bilo svega preko glave, plakala je ko godina pa skoro od Mostara, ali najjače od Konjica do Sarajeva. Uopšte ne znam kako sam se uzverala uz Ivan slušajući neutješni plač svoga djeteta koje ništa nije moglo smiriti. Naravno, napolju je padala kiša i bilo je 10tak stepeni tako da stajanje i nosanje nije moglo biti upražnjavano.

Dakle, prvi put odlazak sa bebom na more je za mene bio izuzetno težak. Pretpostavljam da mi je ovo pomoglo da napokon shvatim da je ulaskom ovog malog stvora život dobio sasvim novi tok u kome smo Najdraži i ja te naše potrebe na zadnjem mjestu dok su Cvjetić i njene potrebe dobili visoko mjesto u vrhu piramide prioriteta.

Ili što bi neko rek'o "Dobro došli u majčinstvo"

  Image Hosted by ImageShack.us

16.06.2008.

James Blunt, od milja prozvan Džemo Blento

Večeras u Zetri je održan koncert James Blunta koji je pred, mensčini, jedno brat bratu 4000 ljudi odsvirao i otpjevao svoje pjesme sa velikim žarom. Prvo da kažem da mi je bilo jako drago vidjeti toliko ljudi u Zetri, očekivala sam mnogo manji broj, i zahvaliti organizatoru što je ipak Zetra ostala kao opcija jer bi Skenderija stvarno bila loš izbor.

Nisam stigla na prvih par pjesma. Mi došli oko 9:15, kontali dok prođe Zoster, kad ono čovjek svira već uveliko. Uglavnom, ja bi koncert prokomentarisala ovako:

Prvo stojiš tamo i gledaš čovjeka i ne možeš da vjeruješ da je čovjek stvarno tu. I tako gledaš i sve ti nešto drago. A on pjeva a ti se topiš. S prva onako malo mlako, onda sve žešće, pa se na kraju toliko zapali da počne da skače po onoj sceni kao da svira pred 100 000 ljudi, a tebi opet nešto drago. Pa onda zareda jednu tebi dragu pjesmu, pa onda drugu, pa udari u tanku žicu ženskog srca, i ti se totalno rastopiš i ne da ti je drago nego letiš od sreće. Pa onda guza malo pleše, pa se zapali bogami i koja cigara, pa otpije onaj bljak Vitinkin sok od jabuke i neka još više bljak Cola, pa onda rukica u zrak, pa druga, pa onda maši, pa plješći, pa nogice lagano u ritmu i tako.

Da skratim, meni je bilo super. Pjevao je skoro sve pjesme sa oba albuma, sve popularne i one manje popularne pjesme, uputio par lijepih riječi Sarajevu i publici, ponašao se kao da ne svira pred, za njegove pojmove, šačicom ljudi i, što je najvažnije, posjetiocima pružio isti takav ugođaj. Koncert je bio za čistu desetku.

Kaže Džemo: Thank you Srajevo. A ja kažem: Thank YOU and come again.

A sutra ću da vam pričam kako je Tratinčica preživjela prvi odlazak na more sa bebom.

Obavezan link: http://www.sarajevo-x.com/clanak/080616001

 

05.06.2008.

Dan zaštite okoliša

Danas je Dan zaštite okoliša,
I beba je plakala malo,
Na televiziji Roland Garros,
I Traty se sjeća boljih vremena.

Da bi danas bilo 'vako
Ljudi su nabacali raznog smeća.
Zagadili hladne rijeke i
Posjekli tone i tone drveća.

Žao joj je što neki misle
Da to definitivno nije njihov problem,
I ne sanja više stari san.
Da će priroda u BiH povratiti stari sjaj.

Danas je dan,
Dan zaštite okoliša.
Danas je dan,
Dan zaštite okoliša.
Danas je dan,
Dan zaštite okoliša.
I Traty misli (onako za sebe),
Bolje joj je da šuti jer je ionako nema ko čuti.

Danas je dan,
Dan zaštite okoliša.
Danas je dan,
Dan zaštite okoliša.
Danas je dan,
Dan zaštite okoliša.

Danas je Dan zaštite okoliša,
I Traty se sjeća boljiih dana,
Žao joj je što naši klinci
Neće živjeti u prirodi bez mana.
Danas svako zna da bez čistog okoliša ne može
Danas svako zna, ali ga te misli baš ne lože.

Danas je Dan Republike,
Traty kaže,
Zatvori prozore.
Pri sebi je i ne pričinjeva joj se da
Divlje deponije u daljini gore.
Divlje deponije u daljini gore.

04.06.2008.

Počela je predizborna kampanja

A ja samo mogu da kažem: FUJ!

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080603093

Jesam li ja ono nekada pisala kako je Dodik pozitivna ličnost? Slobodno mi se sad nagovorite.

<< 06/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1264943
online

Powered by Blogger.ba