... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

29.04.2008.

Savršeno voće i povrće

Monsanto je američka gigantska kompanija koja proizvodi herbicide i genetski modificirano sjeme za voće i povrće. Ova kompanija ima 70-100% udjela na svjetskom tržištu herbicida i sjemena . Na internetu je objavljen film o ovoj kompaniji koji možete pogledati na linku ispod ako imate sat i nešto vremena da sjedite ispred računara.

http://www.informationclearinghouse.info/article19738.htm

Ja nisam imala ali mi je Najdraži prepričao. Ukratko, herbicidi koji služe za uništavanje korova osim korova uništavaju sve živo na tom  zemljištu uključujući i samu biljku. Zato su onda čike napravile genetski modificirana sjemena iz kojih niču voćke i povrće kojima njihovi herbicidi ne mogu ništa. I onda oni to tako tuše u paketu po cijelom svijetu i drže više od 70% svjetskog tržišta a u nekim zemljama kao što je Indija drže 100% . Naravno, tlo koje je rokano takvim herbicidima biva potpuno uništeno, a prirodno tj. organsko voće i povrće postaje totalna nepoznanica. Navodno su potkupili i FDA tako da se na njihovim proizvodima uopšte ne mora deklarisati da su GMO ili šta li već. Ma pogledajte da ja ne prepričavam, a ko zna i jesam i dobro prepričala.

I tako, pod utiskom ove priče, odem ja danas na pijacu. Šetam ja među onim štandovima i tražim neko "domaće"  voće i povrće koje ću koristiti u ishrani svog nedavno rođenog dijeteta. I gledam ono izloženo voće i povrće, one jednoobrazne crvene jabuke, tikvice ko po ruke, kruške iz Čilea, savršeni paradajiz iz Italije, mrkve ko buzdovan i lijepo me strah. Jedva nađoh neke jabuke iz Gradačca, neku domaću mrkvu (ako je čiki vjerovati na riječ), neku blitvu koja bi eto ko mogla biti domaća, ili ako ništa iz BiH....sve ostalo izgleda naprosto savršeno da bi moglo biti domaće. Doduše i onaj naš seljak, jadan, kupio sjeme na pijaci, ne zna ni on odakle je...A možda je Monsanto. A on misli domaće, uzgaja domaće i tuši kao domaće. Naravno drugi par cipela je što on to uzgaja tik uz M17 pa misli da je zdravo i organsko. Al to je već za neki drugi post.

I kontam, Tito dragi, šta mi to jedemo, a jedemo i to mašala, nekakve banane iz Ekvadora, tikvice iz Italije, brokule iz Čilea dok se iz svakog onog paradajiza smješi genetski modificrano sjeme. Al hajde što ja jedem, al šta da radim sa onim malim stvorom kojem će prva hrana biti savršeno voće i povrće..

24.04.2008.

Lakin pokušaj

Iskreno, meni ovaj spot ono skroz 'nako. Ma iskreno nisam ni skontala u čemu je fol. A gledala sam nekoliko puta. Bakice ocjenjuju performans različitih likova ... ok... Ali svašta nešto nabacaše u spot... Ma totalno zbunjujuće. Možda ima neka skrivena poruka koju ja nevidjeh, a ako se nešto ne vidi iz prve onda nije dobro objašnjeno. Valjda...Možda ima neko od vas da mi objasni?

Uglavnom, spot mi je skroz bezze.

Toliko.

23.04.2008.

Poguzija

Od kako je Tratinčica jr. počela jesti čvrstu hranu, mama Tratinčica se nikada nije hranila zdravije. Samim tim se nameće zaključak da mama Tratinčica smaže sve što ostane iza Tratinčice jr. i još si napravi malo više. Tu uleti i koji ostatak svježih voćki koje su prije mogle trunuti pred maminim očima a sada svako malo moramo na pijacu.

Da li vam je ikada iko rekao kako je bebeča hrana JAKO ukusna?! Mislim ovi bebeči miksevi koje inače ne pravimo, kao npr. riža i banana. Evo da vam ja kažem: Bebeča hrana je jako ukusna! Za prste polizati. Ma može se jesti i bez soli, čisto da znate da odrasli nekada hranu sole previše i to totalno bespotrebno.

Moji favoriti su:

1. rižine pahuljice skuhane u rižinom mlijeku zajedno sa kruškama i/ili jabukama i trnukom cimeta. Mama malo u to sebi doda i grožđica da zasladi.

2. brokule i mrkva sa rižom/prosom/krompirom kuhano u mesnoj vodi sa česnom bijelog luka, da zamiriše.

Naravno, može se jesti i sve ostalo što se skuha za bebu, ali ove dvije stvari su mi trenutno hit.  A bebač sada, poslije početnih "nesporazuma" oko riže jede sve što mu se stavi u kašiku. Do sada smo jeli rižu, proso, krompir, mrkvu, tikvice, brokule, krušku, jabuku, banane i šljivu. Stavljali malo cimeta i koristi mesnu vodu i bijeli luk.  A jeo se i jogurt u koje mama samelje nešto od ovog voća koje smo probali.

Pošto će se možda naći neko u komentarima da pita otkud jogurt, cimet i bijeli luk, pa čak i banana tako rano da odmah odgovorim: svaka mama zna najbolje za svoje dijete a naravno zasnovano na istraživanju različitih izvora informacija.

I samo da zaključim: kako je krenulo udebljaću se!

22.04.2008.

Kakva majka takva kći

Image Hosted by ImageShack.us

21.04.2008.

I?

Pošto ne stigoh da upratim da upitam...

Šta bi? Jel Seka razvalila Skenderiju?

19.04.2008.

IT ovisnost

Nekada davno sam na ovom blogu opisala svoju najveću noćnu moru. Za one koji me tada nisu čitali ponoviću da godinama sanjam isti san sljedeće sadržine:

Odem ja na službeni put, ili se razbolim, ili neki drugi razlog zbog koga ne odem par dana na posao...I kada se vratim vidim nema mi računara na stolu. Neko ga uzeo. I onda idem, tražim, plačem, kumim, molim da mi ga vrate i tako to....Poslije kada se probudim boli me glava od plača u snu :)

Helem, dva dana sam bila bez laptopa. Igrala se ja IT stručnjaka, instalirala, deinstalirala, system restorirala i sve zeznula...

Čovječe....bez računara ko bez ruke.... Ovisnost je toliko jaka da sam surfala preko mobitela. Džaba kad moram makar minut zaviriti da vidim šta ima novo na blogu, na jednoj od 3 postojeće e-mail adrese, tri foruma...

Za nepovjerovati.

14.04.2008.

Kako vrijeme brzo prolazi...

Nekada uhvatim sebe kako se gledam u gledalu i vidim ODRASLU sebe, i zapitam se kako se to desilo mimo mene da ja nisam ni primjetila da se dešava. Odjednom vidim imam djete u rukama i sjetim se da sam bila trudna, da sam se porodila, i nije mi jasno kako je sve to samo jedan tren u sjećanju, kao da se dogodilo nekom drugome a ne meni.

Kako je moguće da furam kroz ovaj život a da neke stvari ne ostave nikakav pečat na meni, ne urezaju se dovoljno duboko u sjećanje, već ih posmatram samo kao neku fazu koja dođe i prođe, a kad prođe kao da nije ni bla.

Ne znam je li to normalno, ali mi se ponekad čini da me melje brzina kojom živim.

Moje dijete ima 6,5 mjeseci a ja još uvijek realno nisam svjesna da sam majka. Ili možda jesam ali nekako nisam imala vremena da sjedem i da razmislim o tome. Prihvatila sam se te uloge nekako spontano, ne sjećam se da sam osjetila neki prijelaz. A možda i jesam samo nisam imala vremena da sjedem i razmislim o njemu.

Ponekad pomislim da ja nisam normalna. Jer vrijeme mi izmiče, stvari se dešavaju a ja kao da ne učestvujem u njima već samo prihvatim onakvim kakve jesu i furam dalje. Bez da sjedem i razmislim o njima. Možda nisam dovoljno emotivna, možda sam realista, možda...Ma ne znam ni sama.

Gledam je kako spava i kontam kad je prije napunila 6,5 mjeseci a da ja to nisam ni primjetila.

 

Image Hosted by ImageShack.us
10.04.2008.

Stidiš li se Grade?

Idem ja tako Ferhadijom, pada ona kiša, sve mi nešto mrsko jer jednom ostavim dijete kod kuće i izađem a ono pada kiša.

I tako idem ja Ferhadijom pod onim kišobranom i zamal' nogu ne slomih spotaknuvši se o neki ogromni kišobran izložen od strane uličnog prodavača i njegovu kutiju punu malih kišobrana...

I idem ja tako dalje, preskačem one lokve i bujice vode koje teku nad onako profesionalno urađenom šetnicom Ferhadijom, i uskočim u jednu rupaču, tačnije nepostojeću ploču i zamalo ne iskrenuh nogu....

I tako idem ja Ferhadijom i dalje i stanem na jednu postojeću ploču, kad ono ploča nije fiksirana i uz to pod pločom se stvorila lokva kiše. I tako ja stanem na tu ploču i prevrnem je, izvrnem nogu, zalijem se onom vodom po farmerkama, natopim tena-cipele....

I idem ja tako onom Ferhadijom i računam koliko puta su građani Sarajeva platili ovo popločavanje....

I kontam...E moja Semiha.....Za popločavanje si ti nadležna....

07.04.2008.

Hvala Iks :)

 

Ovo me podsjetilo da moram na remont.

Kako ja, tako i moj stan. Krečenje, veliko proljetno spremanje uključujući preslagivanje postojećeg američkog plakara što graniči sa samoubistvom, bacanje nepotrebnog iz kuće, odlaganje pojediniih stvari u garažu za "nedaj Bože zatrebalo", ugrađivanje novog američkog plakara da bi sljedeće godine mogla da izvršim harakiri kada dođe vrijeme za čišćenje i preslagivanje DVA američka plakara...

Sjetih se da ne volim proljeće.

06.04.2008.

Sarajevo grade šta ti papci rade

I kada šuti Sarajevo pjeva,

I kada žmiri svjetlucaju mu oči,

Suzama kiša u oluk se slijeva,

Sarajevo će biti, sve drugo će proći!


Image Hosted by ImageShack.us

Slika preuzeta sa http://amer.granov.net/

 

04.04.2008.

U prošlu subotu...

...sjedim ja ispred džamije, čekam da se završi neki tevhid. Sjede dvije žene, srednjih godina, čekaju drugi tevhid, i razgovaraju. Tačnije ova jedna drži monolog.

"E jesi li vidjela što su cijeli grad obljepili plakatima i protestuju protiv gradonačelnice i onog premijera. A ne znam što baš protiv nje. Baš nam je lijepa. Što ne protestuju da se izgrade fabrike. Šta oni mogu kad nemamo fabrike".

Ha ja!

********************

Što vrijeme više odmiče ova gradonačelnica mi sve simpatičnija. Kaže sinoć jedna teta na Zabranjenom forumu, parafraziram: "Volim te i cijenim te, ali te molim daj ostavku da pokažeš ovim drugima kako se to radi, a građani ovog grada će te po tome pamtiti" :)

Šta će kad nema po čemu drugo da je pamte. Osim da nam je lijepa.

Ha ja!

03.04.2008.

Mama Tratinčica savjetuje (12) - Čišćenje nosa

Od kako se rodila, moj cvijetić ima problema sa nosem i očima. Stalni sekret u nosu, začepljen suzni kanal, krmelje, očne infekcije...sve međusobno povezano. A evo i drugi put bolujemo gripu

Osnovni preduvjet da se stvari ne zakomplikuju je držati nosnu šupljjinu što je moguće čišćom što podrazumijeva stalno ukapavanje kapi za nos i vađenje slina pumpicom.

Možete misliti kako moj cvijetak mrzi pumpicu za nos. Imali smo onu Chicco-vu pumpicu zbog mekanog nastavka koji se gurne u nos da je ne boli. Međutim sve što gurneš u nos, bilo tvrdo ili mekano, prouzrokuje vrisku. Adžiz mahala. Logika je da stisneš tijelo pumpice (ovo bijelo), začepiš jednu nosnicu, u drugu uguraš ovaj nastavak na vrhu, pustiš tijelo i da se sline isisaju. Na našem tržištu se mogu naći samo varijacije ove pumpice.

Image Hosted by ImageShack.us

Rješenje smo pronašli sasvim slučajno u jednom stranjskom katalogu. Radi se o ovom nosnom aspiratoru koji se sastoji od plastičnog (plavog) umetka koji se prisloni na nosnicu (dakle ne gura se ništa unutra), cijevi kroz koju se uvlači zrak i crvenog nastavka koji ide u mamina usta. Logikom stvari, mama usisava sline iz djetetovog nosa, kao na slici. Moj cvijetak se nekada zna i grohotom smijati dok joj vadim sline s ovom spravicom.

Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

 

Ako ikako imate mogućnost ovo nabaviti iz vana, jer kod nas nema kupiti, ova spravica je pravi Life Saver. Toplo preporučujem.

************

PODSJETNIK

Večeras  u 20:50  Zabranjeni forum - TV PINK - Ko je dobitnik a ko gubutnik sarajevskih protesta?

<< 04/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1248270
online

Powered by Blogger.ba