... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

13.02.2008.

Ovdje niko nije normalan

Nakon današnjih prosvjeda, ili ti protesta, ispred zgrade Kantona moje skromno mišljenje je da ovdje niko nije normalan i ne zna šta radi. Niti ovi što organizovaše, niti oni što dođoše, niti oni što zasjedaše.

Ako sam dobro upratila na Sa-X forumu DOSTA je u ideju organizacije protesta krenuo pozitivno, bez nasilja i primitivizma, ali dosta neorganizovano. Ozbiljni portesti se ne mogu organizovati na ho-ruk, a prema medijskim istupima kolege Mahmutčehajića (ako se tako zove onaj momak sa ožiljkom) vidjelo se da ni sam DOSTA nema pripremljenu platformu koju zastupa osim da kao papagaj ponavlja da se traži ostavka. Na samom forumu je ukazivano na to, davane su i razne dobre ideje oko samog protesta, nuđena pomoć u formiranju platforme, trebali su biti neki redari, ali na kraju od svega toga nije bilo ništa. DOSTA je od strane Samketa optužen da je iskoristio djecu, da treba da ih je stid i niz drugih srditih izjava koje su natjerale kolegu Mahmutčehajića da se zacrveni pred kamerama.  A nije da Samke barem malčice nije bio u pravu.

Ono što je trebalo da bude mirni protest u cilju usmjeravanja odgovornih da učine napore na sprječavanju maloljetničke delikvencije pretvoreno je u još jedna istup maloljetnika i demonstraciju još jednog oblika maloljetničke delikvencije. Kantonalna TV je to iskoristila na, za sebe, najbolji način i skup prezentirala u najcrnjem mogućem svjetlu da niko ko je to gledao ne poželi da više ikada dođe na neke demonstracije. Al ok, njihova zadaća i jeste da brane Samketa i raju.

Da su došli studenti i gađali kamenjem, jajima i flašama Kanton ja bi rekla da su demonstracije uspjele i da se ovaj grad napokon probudio. Jer mišljenja sam da se samo silom nešto i može učliniti. Nikakvi mirni i dostojanstveni protesti u ovoj zemlji ne pale niti su ikada donijeli išta pozitivno (sjetimo se samo Srebreničana, najveće tuge, Pojloprivrednika, i milion drugih sitnih protesta od štediša do raznih firmi u stečaju). Ovako smo bili svjedoci još jednog građanskog poraza i pobjede Samketove raje nad gomilom nezadovoljnih maloljetnika, jer samo tako mogu nazvati okupljene pred Kantonom, koji su vidjeli priliku da pobjegnu sa nastave radi nekog višeg cilja, a ni sami ne znaju kojeg. Grad se probudio nije. Niti će.

Ko je gledao barem malo zasjedanje Vlade Kantona jasno mu je da oni likovi nemaju pojma zašto sjede tamo i šta se od njih očekuje. Razglabanje nadugo i naširoko o uzrocima a nigdje rješenja nije ono za šta ih građani ovog Kantona plaćaju.

A Samke je na najbolji način demonstrirao kako se čuva stolica i svaljuje krivica na drugoga. Gledajući ga kako prijeti da on nikakve ostavke podnijeti neće, čovjeku naprosto dođe da se postidi što je uopšte i pomislio da će Samke pristati na takav bludni čin.

A i ko nam je kriv kada još uvijek gajimo lažne nade da će neko, nekada u ovoj državi podnijeti ostavku. Bojim se da taj film još zadugo gledati nećemo. 

13.02.2008.

Mama Tratinčica savjetuje (11) - Igračke

Image Hosted by ImageShack.us

Igračka za bebe koju toplo preporučujem je ovaj Baby Gym koji možete vidjeti na slici gore. Samo da ne bude zabune, to nije ista igračka kao i ovaj klasični baby gym koji vidite na slici dole, da se ne bi zeznuli kod kupovine. Razlika je u tome što na slici gore sve ove viseće igračke zveče i proizvode zvukove kada ih beba udari rukom. Na slici dole, igračke ne proizvode zvukove.


 

Image Hosted by ImageShack.us

Igračka je isprobana na više djece i definitivno predstavlja veliku zabavu za bebu koja se u dobi 3 i 4 mjeseca, a vjerovatno i kasnije, može pod njom igrati i sat vremena sva oduševljena.

Kako sam već napisala,  zbog velikog broja djece u okruženju ja sam svoju nasljedila od familije, ali mi je drugarica kupila sličnu u Robot komercu za oko 30 KM.

Drage mame, ako imate nekih prijedloga za isprobane kulj igračke možete ostaviti u komentarima. Ako ste u mogućnosti, velika pomoć bi bila da pronađete sliku igračke i ostavite link.

<< 02/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1249337
online

Powered by Blogger.ba