... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

28.12.2007.

Ne merem vjerovat

http://www.sarajevo-x.com/clanak/071227133

Predstavnik BiH na narednom Eurosongu je Laka!

Aferim članovi žirija. Nadam se samo da nećete od Lake napraviti nešto što to on nije i da će te ga pustiti da se obuče i ponaša onako kako on to samo zna.

Three tumbs up!

26.12.2007.

Mama Tratinčica savjetuje (7) - Pelene

Prije nego što pređem na temu posta imam potrebu nešto da napišem vezano za ovu seriju "savjeta".

Po mom skromnom mišljenju, majčinstvo je faza života za koju se čovjek nikako ne može 100% pripremiti unaprijed jer je svaki dan pun novih izazova i iznenađenja (ovdje ide jedan  za Hašimagincu). Čitala jesam, istraživala, slušala šta ko ima da posavjetuje, ali sam opet imala u glavi milion i jedno glupo pitanje od toga kad se mijenja pelena do toga kako se montira autosjedalica na šoping kolica u Merkatoru. Glupo, ali za mene u tim trenutcima suštinsko pitanje. Zato bi svaki put, kada otkrijem nešto novo, novo što pali kod smirivanja, koje su pelene bolje, koja je odjeća odgovarajuća, koji je novi kafić gdje se može sa bebom, činjenica da u Merkatoru ima Pošta da se mogu platiti računi (ovo mi je najnovije otkriće!), koja apoteka ili granap ima parking mjesto uz sami izlog pa da ne moram vaditi dijete iz auta a da mogu otrčati da kupim neku sitnicu, i tako dalje i tako bliže, lebdila u oblacima kao da sam otkrila Ameriku, ili savladala još jednu stepenicu u ovoj fazi koja se zove majčinstvo.

A kad nešto saznam, odmah bi zvala ove svoje jaranice porodilje da sa njima podijelim to što sam saznala nebi li i njima olakšala ili barem skratila put do novih saznanja. Pa sam onda prešla na blog jer mislim da ima pokoja čitateljka koja će naći ponešto korisno u ovim postovima. Neko mi reče u komentarima da sam ufurana i da živim američki život. Žao mi je ako iz mojih postova isijava nekakva ufuranost, jer sam ja uvijek mislila da je (sa)znanje uvijek dobro podijeliti sa drugima, a onda svako može da odluči da li mu je ta informacija korisna i pohrani je u dugotrajnu memoriju. Možda je ton mojih postova takav da tjera čitaoca da misli da sam ja ufurana, no ja to ne mogu promijeniti. Da li ja živim američki život, šta god da to znači, ne znam. Ali mislim da šetnje i izlaske sa bebom žive mame i u drugim dijelovima svijeta a ne samo u Americi .

Da skratim (a baš sam odužila brate) i pređem na današnju temu. Ja sam obična žena, u ovom slučaju mama, koja voli puno da zna i koja se oduševi kada sazna/otkrije nešto novo. I mislim da nisam jedina takva, zato pišem ove postove o svom iskustvu. Mogla sam se registrovati i na neki forum i tamo soliti pamet mamama, ali nisam. Ljepše mi je ovako.

And now something completely different...Pelene.

U bolnici smo dobili paket Violete sa par pelena koji sam probala prve. Učinile mi se dobre, ali sam kod kuće imala Pampers pa reko da to potrošim kupiću Violetu. Pampers me totalno razočarao, ne može izdržati preko noći, a svaka kaka prođe pelenu. I to kako obične Pampers tako i one Sleep and Play. Lako mi je bilo dok sam radila široko povijanje pa kad kaka prođe (a novorođenčad u početku kake i po nekoliko puta na dan) uprlja se pamučna pelena i to je to. Ali kada sam skinula široko povijanje, svako mjenjanje pelene je značilo komplet presvlačenje. Osim što sam imala punu korpu veša povazdan, nije mi bilo ni najmanje lako svako malo na majušnu bebu navlačiti bodi benkice preko glave, pa provlačiti ruke i tako to.

Onda rekoh da se vratim na Violetu ali i tu ista situacija. Ne znam uopšte kako su mi se učinile dobre na početku, a osim toga i Pampers i Violeta imaju užasno neugodan miris kada se pelena napuni bilo mokraćom bilo kakom.

Sljedeće na spisku su bile DM pelene Baby Love. Njih plaho hvale po forumimam pa reko da to probam. Ista situacija. I propuštanje i miris.

Jedina pelena koja nije spominjana na forumima i koju sam zaobilazila je bila Molfix. I da skratim, na kraju kupim Molfix da probam i oduševim se.  Molfix je moja pelena! Ako niste probali, preporučujem makar malo pakovanje. A cijena je u rangu Baby Love i Violete.  A kada se napuni, pelena ima jedan blag, nosu ugodan miris. Barem mom. Još jedna prednost Molfixa je što on ima takav izrez oko nogu da simulira široko povijanje, dok recimo Pampers ima taj isti rez jako visoko. Kada idem u goste nosim samo jednu pelenu, dok sam vidjela kod jaranica da nose cijelu torbu za presvlačenje sa komplet presvlakom jer im se djeca redovno ukake do izavrat. Meni se do sada nije ni jednom desilo tako nešto, iako kada se cura ne pokaki par dana pelena bude puna samo onako kako to može biti

Dakle, da zaključim, Molfix je meni zakon!

25.12.2007.

Čestitka

Vraćajući se u prošlost, mogu reći da me je nekako mašilo druženje sa katolicima. Ne znam zašto i kako, ali skoro svi moji prijatelji i prijateljice su bili pravoslavne vjere, i to u onim teen godinama kada je čovjek nekako najsvjesniji sebe i svoje sredine. Poznavali su se pravoslavni običaji kao i naši. Ali zato ostadoh uskraćena za trenutke dijeljenja radosti sa katolicima povodom Božića. Stoga sa zanimanjem čitam o njihovim običajima na http://burek.blogger.ba i http://blob.blogger.ba.

Stoga koristim ovu priliku da svim katolicima čestitam Božić uz najbolje želje za ovaj veliki praznik, nadajući se da su suživot i tolerancija mogući bez da budemo opterećeni nacionalističkim glupostima.

23.12.2007.

Mama Tratinčica savjetuje (6) - Mobilnost

Mobilnost mame i novorođenčeta, odnosno bebe ispod 6 mjeseci, uveliko zavisi od same mame. Ako mama misli da sa bebom nije nigdje prispjela onda će vjerovatno ostati u kući veći dio svog porodiljskog. Neke mame i nisu vozačice pa i to uzimaju kao jedan od faktora da ostanu kod kuće. Nekima je mrsko vaditi kolica sa korpom ili autosjedalicom (to su ona 3 u 1), snositi bezbroj stepenica i tako to. A u zimskim danima se pomno prati broj minusa vani i na osnovu toga se zaključuje da ne treba izlaziti.

Uglavnom, razlog se uvijek može naći, i naravno, ovo nije post da kritikuje takve pristupe već da objasni moj i možda neke mame ohrabri da samostalno provode dane u šetnji i šopingu.

Dakle Ja. Ja u ulozi mame se nikako ne bi mogla pomiriti sa činjenicom da trebam da sjedim u kući. Nisam navikla jednostavno, tako da sam tražila i izmišljala sve moguće načine samo da izbivam iz kuće. Sa bebom naravno. I u svako doba, osim kada je napolju veliki smog. Velika prednost toga je što vozim i imam svoje auto uvijek na raspolaganju tako da mogu da si ispunim svaku želju odlaska bilo gdje kada me uhvati šankoprc. A to je skoro pa svaki dan.

Osnovna oprema koja je potrebna za izlazak van su: skafander, autosjedalica i/ili kengur odnosno klokanica kako je ko zove. Još jedna olakšavajuća okolnost je rutina iz prethodnog posta, prema kojoj znam da curetak spava nekad od 12-2:30 (okvirno)  tako da izlaske planiram u ta doba.

Dakle, bebu možete obući lijepo a i ne morate, može u običnim gegicama, strpate je u skafander i spremni ste za polazak (naravno kada sebe spremite). Pri tome je redoslijed koraka vrlo važan. Prvo sebe obučete pa onda bebu. Jer moja beba ne voli skafander i odmah počne plakati.

Ako ću autom, strpam curu u autosjedalicu i we are ready to go. Ponesem kengur ako ću tamo daleko šetati. Ako ću pješke, strpam je odmah u kengur i pješaka u grad. Većinom kažu nemoj kengur dok ne napuni 3 mjeseca, ali ja sam nakon kontrole kukova odmah stavljala u kengur. Valjda oni po svijetu znaju šta rade kad svoju novorođenčad trpaju u to. Kengur je zakon. Jer možete bukvalno u svaku radnju ući bez da tegerite kolica sa sobom. Svaki shopping obavite bez problema, u kafani pijete kafu bez problema (bez skidanja djeteta), nije ništa teško, posebno ako imate dobar kengur sa adekvatnom podrškom za leđa. Moja jaranica je golfa igrala noseći bebu na sebi u kenguru. Ja imam kengur marke Baby Bjorn i to je navodno the best, tako da svakome preporučujem da to sebi naruči. U BIH nema kupiti ovu marku pa je potrebno naručiti da vam donesu iz vana ili internetom. Chiccov kengur uopšte nije tako handy i dobar kao ovaj. Vidjela ga kod jaranice.

Ono što možete raditi sa bebom u gradu osim hodati onako bezveze je naravno obilaziti radnje po Titovoj i Ferhadiji, pronaći jaranice koje rade u gradu i maltretirati svaki dan drugu da sa vama piju kafu na pauzi, viđati se sa drugim mama koje imaju bebe i koje su na porodiljskom, dakle ići da pijete kafu u grad, ići u superxafse... Osim dnevnih aktivnosti, pošto prema rutini bebač spava od 7 navečer do 7 ujutro, moguće je u večernjim satima viđati se sa prijateljima, ići im u goste i posjećivati nezapušene restorane tako što bebu strpate u autosjedalicu i ne vadite je a ona spava blaženim snom. Ako idete kod prijatelja, naravno izvadite bebu i ostavite je u spavaću sobu da spava.

I za kraj, isprobani baby friendly kafići, restorani i superxafsi su:

1. The best i trenutno jedino mjesto u gradu gdje se ne puši jeste kafić Torte i to na Grbavici. Osim slasnih kolača i odlične kafe to je totalno baby friendly kafić jer, pored nepušenja, u toaletu imate sve potrepštine za presvlačenje bebe, od sapuna preko stola za presvlačenje do pelena. Plus korpa puna igrački za malo stariju djecu. http://www.torte-i-to.ba/torteitocafe.php

2. Novootvorena slastičarna u Koševskoj ulici pod uvjetom da sjedite u izlogu kraj frižidera sa kolačima jer tamo nije zapušeno

3. Karabit kafe jer je ogroman prostor i ne osjeti se zapušenost

4. Bar code , kafić na slatkom ćošetu jer po danu nema gužve i nije zapušeno. Uopšte ne znam zašto voim taj kafić, ali volim.

5. Indijski restoran

6. Global food

7. Ćevabdžinica Željo

8. Merkator koji zaslužuje reklamu jer je totalno baby friendly shopping centar. Naime, autosjedalicu možete montirati na shopping korpu, imaju lift da se ne lomite po onoj pokretnoj traci, u superxafsu ima, nema šta nema (možete provesti sate unutra), ima Chicco, Beneton, Alpinu, Intersport..mislim ..šta vam više treba?

Moja mama meni kaže da sam luda i da dijete ne treba vodati po shopping centrima i kafanama. Možda će te reći i vi. Ali ja bi svisnula da sjedim u kući. Osim što bi sigurno zvocala mužu kako sam ja jadna i sama po cijeli dan, pravila njega nervoznim i možda se svađala sa njim zbog toga, vjerovatno bi i poželila da se vratim na posao. A to već nije dobra ideja. Zar ne?

P.S. Samo da ne ispadne da mi hodamo samo po gradu, hodamo mi i u prirodi :) Opet kengur i hajmo :)

21.12.2007.

Ako još niste...

..poslali svima sms čestitku za Bajram evo jedne koju dobih a nasmija me do suza. Izgleda je je isto nekome preko glave sms čestitki i pozivanja na razne sure, zvijezde i sl, već se uželio neke lijepe čestitke uživo...

Neka ti Allah bla bla bla i da ti sve zvijezde lalala i bla bla bla i znaš već Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Korištenje slobodno bez copy rights

20.12.2007.

Kurban Bajram 2007

Gledam jutros vaz iz Careve džamije na Hayatu i kontam kako li je ovim hodžama, ili ko već to piše za njih, svake godine za isti događaj smisliti različit vaz. Istina, tema je na pretek, ali eto, ja pođoh da napišem ovaj post ali nikako ne znam kako da ga napišem a da ne liči na one iz prethodnih godina . Ustali, huzby otišao na Bajram namaz, vratio se, doručak, klanje kurbana, ručak sa familijom i onda "idi mi, dođi mi" plus 6000 baklava .

Ispade kao da trivijaliziram ovaj mubarek praznik, naravno da se šalim sa prethodno izrečenim, samo sam htjela da kažem kako nije lako uvijek napisati nešto novo.

No međutim , ove godine ima nešto novo, a to je mali cvjetić koji me je jutros zbog gasova probudio na vrijeme da se odgleda sabah namaz i cijela ceremonija povodom kurban Bajrama. I dok su džematlije tekbirale, ona se malo uzjogunila jer je bila budna već 1,5 sat  (a to je skoro pa maksimum koliko može biti budna u komadu a da ne kenjka da je pospana), a onda se naglo ušutila na Allahu ekber, da bi uz lagano ljuljanje već kod četvrtog kruga tekbira zaspala u mom naručju.

Duša slatka, ovo je njoj prvi Kurban bajram, a već drugi kurban. Klali smo jedan za nju kad se rodila.

Ima još jedna novina. Ove godine smo kurban klali van Sarajeva u Vakufu, naravno sa ciljem da se meso podijeli siromašnima u tom kraju. A kažu da ih nije mali broj.

Uglavnom, po rasporedu, sada čekamo babu da nam dođe sa svježim kiflama...

Dragi posjetioci mog bloga muslimanske vjeroispovjesti, Bajram barećula, a onim koji kolju kurban i da vam dragi Allah prihvati žrtvu i za to dobijete odgovarajuću nagradu.

Amin

***********

Nešto što stvarno vrijedi pročitati na današnji dan kao i uvijek na blob.blogger.ba

18.12.2007.

Paketići za sve

Već nekoliko dana pratim dešavanja vezano za akciju "Paketići za sve" putem Sarajevo-X foruma. Naravno da smo se uključili u akciju, ali time nije prestala moja fascinacija onim što te cure i momci uradiše za kratko vrijeme.

Ova akcija je pravi dokaz šta može uraditi jedna mala grupa entuzijasta i kako od obične ideje možete stvoriti nešto što bi ja nazvala imperijom. Puno smo pričali o motivaciji i kreiranju kritične mase na ovim blogovima, i evo, pravi primjer je tu.

Grupa ljudi je uspjela motivirati ne samo forumaše i blogger raju već pola Sarajeva i šire da se uključe u akciju. Kako vrijeme odmiče sve je više onih koji žele da učestvuju, da doniraju, a ideja kvasa kao tijesto, pa je od početne ideje da se naprave nekoliko paketića došlo se do cifre 600, pa onda do organizovanja novogodišnjeg partija, pravljenja pozivnica, zahvalnica i još mnogo toga što možda neće biti realilzovano jer je bukvalno 5 do 12. Od učesnika tu su mnoge slastičarne koje će praviti torte i kolače za parti, Šahinpašić, Avon, ma nisam sve ni pohvatala.

A ono što je trebalo jeste angažovati se, zvati ljude, letati od mjesta do mjesta i pokupiti donirano... I za to je trebalo uložiti svoja sredstva - automobile, benzin, mobilne telefone, i najdragocjenije - vrijeme. Mada vjerujem da niko ne bi zamjerio da se od doniranih novaca malo uloži i za telefonske račune, štampanje plakata ili benzin. Jer znam da bi oni to racionalno potrošili jer ipak valja kupiti sve ono što nedostaje i nije donirano u paketićima. Ma kada samo pomislim koliko posla obavljaju ne mogu a da ne ostanem zapanjena i oduševljena njihovim radom.

Šta da kažem? "Svaka čast" je premalo i beznačajno u odnosu na ono što su ti ljudi uradili i šta rade. Na euforiju koju su podigli i nisu odustali. Za sve one osmjehe koje će izmamiti na licima djece koja će dobiti paketić.

Jednom sam na ovom blogu citirala jednu tetu u kontekstu zaštite okoliša ali mi se ovaj citat sada čini jako primjenjivim na onu situaciju. Jer teta Margaret Mead nije u prazno rekla

Never doubt that a small group of thoughtful comitted citizens can change the world; indeed it's the only thing that ever has.

ili ti

Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, jedino su ga oni i uspjeli promijeniti.

Linkovi

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=44683

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=44829&sid=30077d0be85aa12d43bb23ddeee46753

14.12.2007.

U potrazi za dokazima ili Da i ja nešto copy/paste

Image Hosted by ImageShack.us

13.12.2007.

Najgore je biti drugačiji...onda nikom ne valjaš

Ovo je post posvećen gđici Emini Ganić.

Jednom se kod Zore vodila rasprava o dotičnoj dami nakon njenog intervjua koji je dala u Graciji. Lafčina je isto znao napisati par riječi o njoj. Pa onda sam slušala neke priče po kružocima. I uglavnom su se sve priče vrtile oko toga da je dotična ufurana do bola a da je u stvari malo priglupa, uspješna i faca na SFF jer joj je babo to što jest, razmaženo dijete bogatih roditelja, i tako dalje i tako bliže. Uglavnom, nisam nikada čula ništa pozitivno o njoj.

Donedavno nisam znala ko je Emina Ganić. Nisam je gledala na TV (ništa neobično jer TV ne gledam), nisam čitala njene intervjue (ništa neobično jer mi se ne da zamarati našim tračerskim časopisima) nisam ni znala kako izgleda niti kako se oblači ili razmišlja. Čak sam učestvovala u ovoj raspravi kod Zore a da o Emini nisam ništa znala.

Prvi put sam je vidjela u nekom kuharskom šou na Hayatu neki dan i večeras u Piramidi. Prvi put čula kako i šta priča. I stvarno mi nije jasno zašto je ljudi ne vole.

Pretpostavljam da je kod nas najgore biti pametan i uspješan, biti svoj i o svome, biti ponosan na sebe i svoju porodicu i nedati na sebe i njih, biti obrazovan, biti načitan, biti svjetski čovjek...pa i u krajnju ruku biti ufuran. Što ne bi bila. Barem ima za šta biti ufurana. A ne ko neki.

Svaka čast Emini. Da je barem više Emina ovoj zemlji bi sigurno bilo bolje. A mi ko mi. Ne možemo svariti kada se neko digne iznad prosjeka ove naše učmale svakodnevnice.

13.12.2007.

Mama Tratinčica savjetuje (4) - Rutina

U periodu trudnoće sam najviše čitala o samoj trudnoći i porodu, dok sam od tema koje se ondose na ono poslije, uglavnom čitala kako se brinuti o novorođenčetu (kupanje, presvlačenje, rezanje noktiju, i sl) i naravno o dojenju.

Jedna stvar koju sam potpuno izostavila, a koja je vrlo vrlo važna jeste šta sa bebom izvan onoga što se zove hranjenje i lična higijena. Recimo, jedno od ključnih pitanja koje je prvo upućeno patronažnoj je bilo "kada se mijenja pelena". Glupo pitanje, nadasve izgleda jednostavno, ali kada imate bebu u kući onda skontatate da i nije baš. Je li se mijenja prije hranjenja ili poslije, da li se mijenja navečer, koliko puta dnevno.. . Ima logika, ali da li je logika uvijek ispravna. Osim toga, svi kažu beba samo spava i doji, ali to je istina možda samo prvu sedmicu ili dvije, a šta poslije. Šta se radi sa bebom ostalih 8 sati dnevno (ako spava normalno). Ne možeš baš svih 8 sati gugutati sa njom.

I ključno pitanje spavanje. Mnoge mame su sretne ako im bebe samo spavaju. Jedva čekaju da beba sklopi oči i nek spava što duže samo da se one odmore. I sama sam bila takva. Međutim spavanje ispade isto tako važno kao i dojenje, jer se zdrave navike spavanja stvaraju od malih nogu, da ne kažem od samog trenutka rođenja.

Uglavnom, najbolji savjet od kako sam se porodila dao mi je Ulicar. Knjiga The New Contented Little Baby Book: The Secret to Calm and Confident Parenting je nešto najbolje što možete sebi priuštiti od svih knjiga koje sam nabrajala prije.

O čemu se radi. Ova knjiga vas uči kako da uspostavite bebi rutinu u toku dana tako da se manje više zna kada spava, kada jede i šta da radite sa bebom između tog vremena. Ja samo mogu zamisliti koje bi mi olakšanje bilo da sam ovu knjigu imala od prvog dana kada nisam znala šta bi sa sobom a kamoli šta bi sa bebom. Osim toga bebe vole rutinu. Kao i odrasla djeca. Kada jednom uspostavite ritam, posebno spavanja, poslije će vam dijete samo doći i reći da je vrijeme da se ide u krevet kad bi vi i htjeli da ostane duže da sjedi (iskustvo moje zaove sa troje djece koja mi je stvarno uzor u svemu što se tiče odgajanja).

U njoj je bukvalno data satnica i raspored kada se mjenja pelena, kada se kupa, kada se igra sa bebom, kada se hrani, a sve sa ciljem uspostavljanja zdravih navika od samog početka glede spavanja te postizanja, u što kraćem roku, da beba spava cijelu noć bez buđenja. Kada kažem zdrava navika, tu mislim da, kako bebu naučite da spava u toku dana i noći, tako će vam spavati i kada bude imala 1, 2 ili 3 godine i nećete imati problema koje većina roditelja ima a to su djeca koja kasno idu u krevet, loše spavaju navečer, ne spavaju po podne i sl. Prijateljica koja mi je dolazila neki dan na babine i čiji mali ima 3 godine kaže da se nije naspavala od rođenja jer se on još uvijek budi 3 puta po noći da pije mlijeko!

Sve se zasniva na rutini koja je fiksirana između 7 ujutro, kada je buđenje, i 7 navečer kada se ide na spavanje. Eventualno će se ovo vrijeme pomaknuti za sat, dva ili tri kako dijete bude starije (od godinu pa nadalje). Dakle nema da beba ide na spavanje u ponoć ili da ujutro spava do 11 da bi ste se i vi naspavali. To su navdno najčešće greške koje roditelji prave i na kraju dobiju dijete koje ima pogrešno stečenu naviku spavanja te muku muče godinama poslije. Dakle nakon buđenja u 7 ujutro beba treba da spava iz tri puta i to jutarnji san od 45 minuta, podnevni san od 2,5 sata i popodnevni san od 45 minuta. Kako beba raste i potreba za snom se smanjuje tako da će se ovaj jutarnji i popodnevni san skraćivati a ostati ovaj podnevni. Naravno, beba to ne može sama postići pa je treba probuditi ako odluči spavati duže jer će to utiicati na raspored hranjenja i na njen noćni san. I tu je opet greška koju navodno roditelji čine, a to je da im je žao probuditi dijete ("nek se naspava") i onda imaju problem navečer. Jer tačno se zna koliko djetetu sna treba dnevno, i ako ste ga pustili da spava duže po danu, neće spavati noću. Uostalom tako je i sa odraslima, pa što bi bilo drugačije sa djecom. Isto tako važno, dat je raspored hranjenja tako da beba najveći dio potrebne hrane dobije u toku dana da se ne bi budila po noći zbog gladi.

Kada imate uspostavljen ritam, koji naravno ne može baš biti fiksan u minutu (iako je u knjizi tako dat), već više okviran, onda nemate pojma kako ste se urahatili. Ja već dvije sedmice furam taj film i ne mogu vam opisati koji je rahatluk kada znate kada će vam dijete spavati. Imate više vremena za sebe, možete isplanirati sve obaveze, kada ćete izaći, kada će vam ko doći, kada će raditi za posao (ne pitajte me ništa glede ovoga) i tako dalje. Možete izaći sa bebom i svugdje ste prispjeli jer znate kada spava i jede. Uglavnom, rahatluk, da vam ne pričam..

Uglavnom, da ne dužim. Svaka knjiga koja ima ovakav raspored je najbolji poklon koji možete sebi dati!

Updejt

Iako knjiga preporučuje uspostavljanje rutine od prvog dana rođenja, sa "vježbanjem bebe" se može početi i kasnije. Ja sam npr. počela sa 8 sedmica. I onda skontaš stvarno kako je knjiga napisana na osnovu prirodnih bebininh potreba, jer je moja cura već većinom bila u sličnom rasporedu prirodno. 

Za one roditelje koji imaju stariju djecu koja imaju loše navike spavanja, gđa Gina Ford također ima jednu knjigu The Complete Sleep Guide For Contented Babies and Toddlers.

05.12.2007.

Pridružite se akciji "Paketići za sve" - klik na sliku

<< 12/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1293491
online

Powered by Blogger.ba